10 tips for sommerferie i Europa

Sitter du og planlegger sommerferien nå? Det er jaggu ikke lett i år heller, når strømmen og maten og huslånet kapper om å øke mest i pris.

Like fullt fins det flust av anbefalinger der ute: Svært bereiste mennesker har ikke latt seg stoppe av greedflation, men har snurret på globusen og sett pekefingeren stoppe på Santo Antão, Srinagar og Pembrokeshire.

Dermed endte nettopp de stedene på uforklarlig (egentlig forklarte jeg det nå nettopp) vis som redaksjonenes reisetips for 2023.

Mine egne sommerferie-tips

Helt siden jeg startet reisebloggen Det vonde liv, har jeg raljert over disse listene. Etter et par slike gjennomganger snakket jeg imidlertid med en leser som mente at min «hit må du reise»-gjennomgang manglet én ting:

Han savnet mine anbefalinger.

Siden har jeg pønsket på hvordan jeg kan gi folk reisetips uten å gå i samme felle som liknende lister: Å glemme at folk liker helt forskjellige ting, ikke har reist til de samme stedene før, og har helt ulike budsjetter.

Under følger derfor mine reisetips for sommerferien. Jeg skrev dem opprinnelig i 2018, men oppdaterte dem kraftig i fjor og reviderte dem i år – både for å speile utviklinga i ulike reisemål, og fordi det nok ikke bare er jeg som føler litt på flyskam og gjerne vil velge reisemål nærmere hjemme.

For ikke å havne helt uti geografien, har jeg konsentrert meg om sommerferien. Jeg innser selvfølgelig at slike sommerferietips i utgangspunktet er like treffsikre som å skrive til en vilkårlig epostadresse og spørre: «Hva bør jeg ha på meg?» – uten en gang å oppgi hvilken klimasone man er i.

Men men. Jeg prøver meg.  Og som sagt: Jeg har gjort det på Det vonde liv-måten.

Siden drivhuseffekten ikke er en myte, og flyreiser noe av det verste du kan gjøre mot miljøet, har jeg holdt samtlige sommerferietips i Europa.

Les også mine tips til norgesferie om sommeren!

Og her finner du mine tips til langhelg i Europa!

Sommerferietipsene oppsummert

Så du skal slippe unødvendig scrolling, får du her alle tipsene til årets sommerferie samlet. Klikk på det du vil lese mer om.

Italienske ikoner i Europas beste pakke

Vulkaner, varme kilder og utrolige naturopplevelser

Bade- og bilferie i Spania uten solgaranti

Landlig bilferie på De britiske øyer

Fred og ro på en øy i Middelhavet

Somleveien gjennom Tyskland

Så kort som mulig til Italia

Svaberg, mys og harryhandel på veien hjem

Kultur- og badeferie i Frankrike med perfekt klima

En helt vidunderlig dansk øy

En gyllen sjanse til å se Napolibukta

Corricella på Procida i Italia
Procida er den minst kjente av øyene i Napolibukta. Men fins det en vakrere landsby enn pastellbyen Corricella?

Hvis du ønsker så godt som garantert sol og varme, men er mer lysten på å se ikonisk natur og vidunderlig vakre landsbyer enn å ligge på stranda.

Dra til Napoli og Napolibukta. Ikke bare er Napoli i seg selv et eventyr og trolig Europas aller mest særegne by. Utenfor den kaotiske byen venter en rekke av Italias aller mest ikoniske severdigheter:

Capri og Amalfikysten er de aller mest berømte; en øy og en kyststripe med natur du vil gni deg i øynene av og en uforglemmelig jetset-atmosfære. (Sjekk prisen før du bestiller noe å spise eller drikke!) Også ruinbyene Pompeii og Herculaneum er omtrent fast inventar på lister over hva du bør se før du dør.

For mer avslappende, hyggelig feriefølelse, er øyene Ischia og Procida de beste valgene. Her finner du strender og nydelige landsbyer. På førstnevnte øy kan du til og med gå fjelltur – og besøke et helt særegent spa.

HVORDAN REISE DIT: Direktefly til Napoli. Båt eller leiebil derfra. Det går også tog til Sorrento, hvor du kan ta bussen videre til Amalfi.

HVORFOR 2023: Kanskje har du ennå noen få år på deg før turismen tar seg helt opp igjen til gamle høyder. Og uansett er dette et knippe kystikoner du virkelig bør se. (Bare hold deg unna den italienske fellesferien i august.)

Vulkaner, varme kilder og utrolige naturopplevelser

Den varme lavagrotten Grjótagjá ved Myvatn på Island
Lavagrotten Grjótagjá ved Myvatn har vært brukt i «Game of Thrones», og ser helt eventyrlig ut.

Hvis du ønsker en eventyrlig sommerferie full av en gang i livet-opplevelser, og kan ta til takke med bading i varme kilder i stedet for varme havbad.

Dra til Island. Vikinghistorien og den ekstremt særegne naturen gjør den norrøne sagaøya til et virkelig drømme-reisemål, som egentlig bare mangler to ting: Forutsigbart vær og varme.

Klimaet gjør øya til et litt sært sommerferie-mål for oss varmekjære nordmenn, men like fullt: Én gang i livet bør du oppleve Island, og sommeren er den aller beste tida å reise dit. Hvorfor ikke la det være i år?

Reykjavik og The Golden Circle er det naturlige stedet å starte, men for virkelig å oppleve Island bør du også dra videre. Kjør Ringveien! Stopp innom sagamuseet i Borgarnes og kanskje isbreen Sólheimajökul, isfjelllagunen Jökulsárlón, se de fantastiske fossene, og legg noen dager til Mývatn nord på øya; Islands etter min mening aller mest utrolige sted. Kanskje er 2023 også året da du endelig skal gå den tre eller fire dager lange fotturen Laugavegur?

HVORDAN REISE DIT: Direktefly til Reykjavik. Leiebil derfra.

HVORFOR 2023: Island har hatt en turistboom av de sjeldne etter korona. Men vil den avta? Neppe. Landet er altfor unikt til det.

TIPS: Bruk en prissammenligningstjeneste som Auto Europe* når du bestiller leiebilen. Da finner du enkelt den aller beste prisen på bilen.

Tilbake til oversikt

Bade- og bilferie i Spania uten solgaranti

Strand i Asturias til sak om sommerferietips
Få steder har flottere strender enn Asturias. Og om sommeren kan du bade i vannet der.

Hvis du vil til Spania på bilferie, og kunne velge mellom strender, fjell og byer, men lever godt med at det kan regne, temperaturene er mildere, og at badevannet garantert ikke holder middelhavstemperatur:

Reis til Asturias. Ikke bare er den nordspanske regionen usedvanlig vakker, med grønne klipper, spektakulære strender og fjellkjeden Picos de Europa presset sammen mot Biskayabukta. Den har også rik kultur og historie og sjarmerende småbyer.

Og ikke minst: Det er en spansk kyst som ennå ikke er overtatt av turistene.

Litt av grunnen til det, er været. Du får ingen solgaranti langs Spanias grønne nordkyst. Til gjengjeld slipper du å svette deg fordervet i altfor varm middelhavssol.

Inntil for få år siden bidro også dårlige veier til at hverken spanjoler eller utlendinger våget seg ut hit. Nå går det autopista. Og hvem vet når Cudillero, Covadonga og Oviedo blir forvandlet til turistmagneter for alvor.

HVORDAN REISE DIT: Direktefly til Bilbao. Leiebil derfra.

HVORFOR 2023? Ingen grunn. Men reis før britene og franskmennene finner veien langs autopistaen.

Tilbake til oversikt

Landlig bilferie på De britiske øyer

Skal du spille golf i sommer, bør du kanskje reise andre steder enn til stranda i Spiddal.

Hvis du lever godt med regnbyger og gjerne vil kombinere bilferie med puber, fish’n’chips og en lokalbefolkning som snakker engelsk, og heller vil ha natur- enn byopplevelser:

Legg bilferien til Irland. Der får du også en fin bonus i forhold til naboøya i øst: Du slipper å sitte igjen med pundsedler hvis du ikke bruker opp pengene.

Siden vestkysten «alltid» har den mest dramatiske kystlinja, er mitt stalltips å velge den. Det kan for eksempel innebære å kjøre tvers over øya til Galway, og så jobbe deg oppover den nesten øde – men til gjengjeld naturskjønne – kysten derfra.

Få i hvert fall med deg Irlands hellige fjell Crough Patrick og den fantastiske musikkpuben Matt Molloy’s i Westport. Etter turen opp fjellet er en pint eller tre vel fortjent.

HVORDAN REISE DIT: Direktefly til Dublin. Leiebil derfra.

HVORFOR 2023: Fordi ingen vet hvor lenge Matt Molloy holder koken.

Tilbake til oversikt

Fred og ro på en Middelhavsøy

Havna i Sali på den kroatiske øya Dugi Otok
Landsbyen Sali sør på Dugi Otok er ikke stor. Men veldig koselig.

Hvis du vil kjenne sola steke mot huden og bade i krystallklart, varmt vann – uten partystemning eller folkemengder.

Dra til en av de mindre kroatiske øyene. Selv om Kroatia på ingen måte er utenfor turisttråkket, gjør kombinasjonen av fire millioner innbyggere og hele 698 at mange av dem fortsatt er relativt uberørte av masseturismen.

Øyer som Hvar, Korcula og Brac er gode ferievalg, og har sine stille hjørner. Mitt tips er likevel å gå for en av de virkelig stille øyene. Som Dugi Otok. Til tross for at det er den syvende største øya i Adriaterhavet, er den nemlig vidunderlig stille. Og landsbyen Sali i sør er, hva skal jeg si, ekstremt sjarmerende. Og en ren bonus: De ubebodde Kornati-øyene ligger rett utenfor, og er tilgjengelige på dagstur.

Ønsker du det enda stillere? Dra til Bisevo.

HVORDAN REISE DIT: Fly til Zadar (med mellomlanding), Split, Dubrovnik eller Pula (direkte). Ferge derfra. (Buss til Zadar hvis du velger direktefly.

HVORFOR 2023? Fordi det du aller nødigst vil ofre på prisstigningens alter, er en uke eller to med skikkelig sol og varme.

Tilbake til oversikt

Somleveien gjennom Tyskland

Rothenburg ob der Tauber til tips til sommerferie 2018
Rothenburg ob der Tauber er bare en av mange fantastiske byer i Tyskland.

Hvis du vil plukke vilt fine middelalderbyer på bilferien, og ikke bryr deg om at bademulighetene er dårlige, språket tysk, og maten av typen som skapte Helmut Kohl:

Legg ut på bilferie i Tyskland i sommer. Jeg levde lenge i den villfarelse at Tyskland utenfor Berlin var like sexy som en kjeledress. Jeg kunne nesten ikke ha tatt mer feil.

Landet er jo en ekte kulturnasjon, som har vært midt i historien i århundrer!

Det gjør at tysklandskartet er tettpakket av fantastiske middelalderbyer, fulle av bindingsverkshus, trappegavler og skjeve hjørner. Som bonus ligger landet svært nærme.

Mitt tips er å starte tilnærmet rett sørover, gjennom Lüneburg, Celle og Goslar til Rothenburg ob der Tauber og Romantische Straße. Tilbakeveien kan dere legge gjennom Rhindalen, og nye steder hvor ingenting smaker bedre enn en Weißbier på torget.

HVORDAN REISE DIT: Kielferga, en av danskefergene eller kjøre bil gjennom Skåne. Eventuelt ta fly og leie bil.

HVORFOR 2023: Fordi du kan teste ut elbilen. Tyskland begynner faktisk å bli bra utbygd med hurtigladere.

Tilbake til oversikt

Så kort som mulig til Italia

Verona i Nord-Italia
Verona har direktefly fra Oslo, og er vel verdt et besøk i 2022.

Hvis du er heller vil oppsøke brostein og kunstverk enn strender i sommerferien – eller kanskje gå fjellturerog syns det er hyggelig å kanskje rekke å reise et sted før naboen:

Kjør eller fly til Verona og start sommerferien derfra. Ved å pakke bilen full og somlekjøre nedover Tyskland til Italia, får du to ferier til karbonutslippet av én – og kombinerer sågar to av mine heteste sommerferietips! Har du dårligere tid, har Norwegian flydd til Verona siden 2017, og holder liv i ruta også i år.

Nord-Italia er også himla fint i seg selv. Verona er Romeo og Julie-byen, og ligger like ved blant annet Gardasjøen, Mantova og Bologna, Modena og de andre flotte byene i Emilia-Romagna. På veien passerer du også de italienske alpene, som på alle måter kan bli en feriedestinasjon i seg selv.

Hva venter du på? Hvis du er bare litt italofil, bør Nord-Italia tas med i beregningen før sommerferien 2023.

HVORDAN REISE DIT: Kjøre selv, ta toget (Entur kan i teorien hjelpe deg med planleggingen, lykke til!) Direktefly til Verona.

HVORFOR 2023? Fordi mer ferie for karbonutslippet føles viktigere enn noen gang. Og du kommer ikke til Italia med mindre utslipp enn dette.

Tilbake til oversikten

Booking.com

Svaberg, mys og harryhandel på veien hjem

Grundsund på Skaftö er Bohuslän og Sommer-Sverige på sitt beste.

Hvis du vil ha nordisk badeferie i sommer, men heller vil ha svaberg enn sandstrender og syns at det er viktigere enn at kroene er danske:

Dra til Skaftö. Den halvstore øya sør for Lysekil er nemlig den svenske vestkysten på sitt aller, aller beste.

Og utenfor øya ligger et helt arkipel av mindre øyer hvor du ganske garantert vil ha godt med armslag.

Nå er Bohuslän riktignok fullt av svaberg og rent vann med norske badetemperaturer. Men de tre gamle fiskersamfunnene på Skaftö er koseligere enn de aller fleste. Likevel er de fortsatt litt mindre kjent her i Norge enn Koster, Smögen, Fjällbacka og så videre.

HVORDAN REISE DIT: Med egen bil så sant du bor på Østlandet. Eventuelt fly til Göteborg og leiebil.

HVORFOR 2023? Fordi jeg fortsatt sier det.

Tilbake til oversikten

Kultur- og badeferie i Frankrike med perfekt klima

Sør- og vestsida av Île de Ré har lange strender. Og øya har mer sol enn dette bildet tyder på.

Hvis du vil oppleve en annen del av Frankrike enn Rivieraen, kunne bade, sole og sightse i fine byer, og aller helst ha en solrik mellomting mellom norsk sommertemperatur og Middelhavets:

Dra til den franske sørvestkysten. Det er nesten uforståelig at så få nordmenn reiser dit på sommerferie, for les bare:

Langs kyststripa mellom Spania og Bretagne er temperaturen heller 27 enn 34. Men strendene er lange og finkornede, og sola skinner nok til at Bordeaux lager verdens mest berømte viner.

Nevnte Bordeaux er selvfølgelig et naturlig startsted, men ta gjerne også en avstikker til Saint-Émilion, før dere setter kursen mot kysten. Da er hyggelige Ile de Ré et stalltips, med både verdensarv og massevis av strender. Også strendene rundt Archachon-bukta og Dune du Pilat er et hett sommerferietips.

HVORDAN REISE DIT: Direktefly til Bordeaux. Leiebil derfra.

HVORF0R 2023? Fordi området ikke er på noen hit bør du reise i 2023-lister.

TIPS: Bruk en prissammenligningstjeneste som Auto Europe* når du bestiller leiebilen. Da finner du enkelt den aller beste prisen på bilen.

Tilbake til oversikt

Danmarksferie på sitt beste

torget i Ebeltoft på Mols
Ebeltoft er en av Danmarks aller vakreste byer. Og like utenfor byen finner du fine strender.

Hvis du vil oppleve Danmark på sitt aller beste, på den varmeste og – tross alt – luneste sida av Jylland.

Da er Mols stedet for deg. Molbolandet på en halvøy like øst for Aarhus er nemlig en svært sjarmerende del av vårt flate naboland. Du finner til og med bakker her! Selv om det kan blåse kraftig også her, er også østsida av Jylland mer skjermet enn vestsida.

Den største attraksjonen i området er Ebeltoft, en av Danmarks aller best bevarte middelalderbyer, og full av ting å se og gjøre. Få også med dere en fottur i de mystiske åsene Mols Bjerge, og selvfølgelig strendene. De er ikke like spektakulære som langs vestkysten. Men sjansen for å kunne ta et bad uten å føle deg som isbader, er betraktelig større. Og det er da tross alt det viktigste?

HVORDAN REISE DIT: Ferje til Hirtshals eller Frederikshavn og bil derfra.

HVORFOR 2023? Fordi det er deilig å være norsk i Danmark.

Tilbake til oversikt

Hva er dine beste sommerferietips? Del det i kommentarfeltet!

Og lik Det vonde liv på Facebook!

* Lenken er en affiliate-lenke, og gir meg en liten andel av et eventuelt salg. Prisen du betaler, blir ikke påvirket. Og tipsene er mine, uavhengig av denne (lille) gevinsten.

2 kommentarer Legg til din

  1. anna necker sier:

    Har dere vært på Helhalvøya? Dette er bare et sjarmerende sted som dere skal bli forelsket i. Noe som skapet for folk som verdsetter kontakt med naturen. Verano Residence-leiligheter er under bygging, det er verdt å være oppmerksom på…

    1. Gjermund Glesnes sier:

      Ikke ennå, men det ser flott ut. Takk for tipset! Er definitivt på utkikk etter gode alternativer til (det altfor varme) Middelhavet i sommerferien 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.