10 tips for sommerferie i Europa

Korona-oppdatering januar 2021: Utenlandsferier kan bli et sjansespill også i årets sommerferie. I fjor ble alle utenlandsreiser krydret med spenningen fra kontinuerlig endrede reiseråd og karanteneregler, omtrent som sjansekortene i Monopol: «Du må i fengsel.» Det tryggeste er igjen å feriere i eget land. Det betyr at Norge-sida mi er et godt sted å starte. I tillegg er disse fire tipsene fra denne artikkelen kanskje enda mer aktuelle enn til vanlig:

Strender, kystkultur, regnskurer og Preikestolen

Dramatisk natur på kanten av Europa

Billig sommerferie for folk uten penger

En helt vidunderlig dansk øy

Sitter du og planlegger sommerferien nå? Da vet du som meg at det fins flust av anbefalinger der ute: Svært bereiste mennesker har snurret på globusen og sett pekefingeren stoppe på Shemshak, Lord Howe Island og Grossglockner Hochalpenstrasse.

Dermed endte nettopp de stedene på uforklarlig (egentlig forklarte jeg det nå nettopp) vis som redaksjonenes reisetips for 2020.

Mine egne sommerferie-tips

Helt siden jeg startet reisebloggen Det vonde liv, har jeg raljert over disse listene. Etter et par slike gjennomganger snakket jeg imidlertid med en leser som mente at min «hit må du reise»-gjennomgang manglet én ting:

Han savnet mine anbefalinger.

Siden har jeg pønsket på hvordan jeg kan gi folk reisetips uten å gå i samme felle som liknende lister: Å glemme at folk liker helt forskjellige ting, ikke har reist til de samme stedene før, og har helt ulike budsjetter.

Under følger derfor mine reisetips for sommerferien. Jeg skrev dem opprinnelig i 2018, men har oppdatert dem for 2020 – både for å speile utviklinga i ulike reisemål, og fordi det nok ikke bare er jeg som føler litt på flyskam og gjerne vil velge reisemål nærmere hjemme.

For ikke å havne helt uti geografien, har jeg konsentrert meg om sommerferien. Jeg innser selvfølgelig at slike sommerferietips i utgangspunktet er like treffsikre som å skrive til en vilkårlig epostadresse og spørre: «Hva bør jeg ha på meg?» – uten en gang å oppgi hvilken klimasone man er i.

Men men. Jeg prøver meg.  Og som sagt: Jeg har gjort det på Det vonde liv-måten.

Siden drivhuseffekten ikke er en myte, og flyreiser noe av det verste du kan gjøre mot miljøet, har jeg holdt samtlige sommerferietips i Europa.

Sommerferietipsene oppsummert

Så du skal slippe unødvendig scrolling, får du her alle tipsene til årets sommerferie samlet. Klikk på det du vil lese mer om.

Bade- og bilferie i Spania uten solgaranti

Strender, kystkultur, regnskurer og Preikestolen

Landlig bilferie på De britiske øyer

Så kort som mulig til Italia

Svaberg, mys og harryhandel på veien hjem

Kultur- og badeferie i Frankrike med perfekt klima

En helt vidunderlig dansk øy

Somleveien gjennom Tyskland – og pasjonsspill

Dramatisk natur på kanten av Europa

Billig sommerferie for folk uten penger

Bade- og bilferie i Spania uten solgaranti

Strand i Asturias til sak om sommerferietips
Få steder har flottere strender enn Asturias. Og om sommeren kan du bade i vannet der.

Hvis du vil til Spania på bilferie, og kunne velge mellom strender, fjell og byer, men lever godt med at det kan regne, temperaturene er mildere, og at badevannet garantert ikke holder middelhavstemperatur:

Reis til Asturias. Ikke bare er den nordspanske regionen usedvanlig vakker, med grønne klipper, spektakulære strender og fjellkjeden Picos de Europa presset sammen mot Biskayabukta. Den har også rik kultur og historie og sjarmerende småbyer.

Og ikke minst: Det er en spansk kyst som ennå ikke er overtatt av turistene.

Litt av grunnen til det, er været. Du får ingen solgaranti langs Spanias grønne nordkyst. Til gjengjeld slipper du å svette deg fordervet i altfor varm middelhavssol.

Inntil for få år siden bidro også dårlige veier til at hverken spanjoler eller utlendinger våget seg ut hit. Nå går det autopista. Og hvem vet når Cudillero, Covadonga og Oviedo blir forvandlet til turistmagneter for alvor.

HVORDAN REISE DIT: Direktefly til Bilbao. Leiebil derfra.

HVORFOR 2020? Ingen grunn. Men reis før britene og franskmennene finner veien langs autopistaen.

Tilbake til oversikt

Strender, kystkultur, regnskurer og Preikestolen

Sjøhusrekka i Sogndalstrand
Sogndalstrand i Dalane er et av Norges fineste kystsamfunn.

Hvis du har lyst – og råd – til å se norsk kyst og gå enkle fotturer, men ikke nødvendigvis må starte med Lofoten eller Fjordene:

Da ligger Sørvestlandet og venter på deg. Du risikerer riktignok regnvær og et skydekke så tungt at det dekker kirkespirene, men belønningen hvis sola når fram, er desto større.

Langs Lysefjorden ligger Preikestolen i nordvest, og Kjeragbolten i sørøst. Og ut og inn fjorden kan du ta ferga, en av Norges fremste fjordopplevelser.

Legg til at Stavanger er en ålreit by, jærstrendene rimelig spektakulære, og perler som Sogndalstrand og husmannsplassen Helleren pryder kysten, så blir det klart at Sørvestlandet er et ubesunget men rimelig rått reisemål.

HVORDAN REISE DIT: Helt avhengig av hvor du bor. Men Stavanger har både fly og jernbane, og båt inn Lysefjorden.

HVORFOR 2020? Her innser jeg at den opprinnelige begrunnelsen var litt tynn. Selv om «alle» skal til Trolltunga i Hardanger, satte faktisk Preikestolen besøksrekord i 2018. Da blir grunnen mer basal: Fordi det er himla flott der. Og relativt kortreist.

Tilbake til oversikt

Landlig bilferie på De britiske øyer

Skal du spille golf i sommer, bør du kanskje reise andre steder enn til stranda i Spiddal.

Hvis du lever godt med regnbyger og gjerne vil kombinere bilferie med puber, fish’n’chips og en lokalbefolkning som snakker engelsk, og heller vil ha natur- enn byopplevelser:

Legg bilferien til Irland. Der får du også en fin bonus i forhold til naboøya i øst: Du slipper å ha noen mening om brexit. Og du slipper å sitte igjen med pundsedler hvis du ikke bruker opp pengene.

Siden vestkysten «alltid» har den mest dramatiske kystlinja, er mitt stalltips å velge den. Det kan for eksempel innebære å kjøre tvers over øya til Galway, og så jobbe deg oppover den nesten øde – men til gjengjeld naturskjønne – kysten derfra.

Få i hvert fall med deg Irlands hellige fjell Crough Patrick og den fantastiske musikkpuben Matt Molloy’s i Westport.

HVORDAN REISE DIT: Direktefly til Dublin. Leiebil derfra.

HVORFOR 2020: Fordi ingen vet hvor lenge Matt Molloy holder koken. Og så var det brexit-rotet hos naboen, da. Ingen kan være helt sikre på hvordan det vil slå ut når hele Europa drar på sommerferie samtidig.

Tilbake til oversikt

Så kort som mulig til Italia

Verona i Nord-Italia
Verona har direktefly fra Oslo, og er vel verdt et besøk i 2020.

Hvis du er heller vil oppsøke brostein og kunstverk enn strender i sommerferien – eller kanskje gå fjellturerog syns det er hyggelig å kanskje rekke å reise et sted før naboen:

Kjør eller fly til Verona og start sommerferien derfra. Ved å pakke bilen full og somlekjøre nedover Tyskland til Italia, får du to ferier til karbonutslippet av én – og kombinerer sågar to av mine heteste sommerferietips! Har du dårligere tid, har Norwegian flydd til Verona siden 2017, og holder liv i ruta også til neste år.

Nord-Italia er også himla fint i seg selv. Verona er Romeo og Julie-byen, og ligger like ved blant annet Gardasjøen, Mantova og Bologna, Modena og de andre flotte byene i Emilia-Romagna. På veien passerer du også de italienske alpene, som på alle måter kan bli en feriedestinasjon i seg selv.

Hva venter du på? Hvis du er bare litt italofil, bør Nord-Italia tas med i beregningen før sommerferien 2020.

HVORDAN REISE DIT: Kjøre selv, ta toget (Entur kan i teorien hjelpe deg med planleggingen, lykke til!) Direkterute med Norwegian.

HVORFOR 2020? Fordi mer ferie for karbonutslippet føles viktigere enn noen gang. Og du kommer ikke til Italia med mindre utslipp enn dette.

PS! I 2019 startet Norwegian også opp sommerrute til Napoli. Det kan være en kruttsterk pakke, med Elena Ferrante-øya Ischia, Procida, Capri og Amalfikysten snublende nær. Når jeg likevel fortsatt anbefaler Verona, er det fordi Italia+kyst+sommerferie betyr sprengfylte strender og hoteller. Hvis dere skal reise helt i starten av skolens sommerferie, er Napoli-ruta likevel genial.

Tilbake til oversikten

Svaberg, mys og harryhandel på veien hjem

Grundsund på Skaftö er Bohuslän og Sommer-Sverige på sitt beste.

Hvis du vil ha nordisk badeferie i sommer, men heller vil ha svaberg enn sandstrender og syns at det er viktigere enn at kroene er danske:

Dra til Skaftö. Den halvstore øya sør for Lysekil er nemlig den svenske vestkysten på sitt aller, aller beste.

Og utenfor øya ligger et helt arkipel av mindre øyer hvor du ganske garantert vil ha godt med armslag.

Nå er Bohuslän riktignok fullt av svaberg og rent vann med norske badetemperaturer. Men de tre gamle fiskersamfunnene på Skaftö er koseligere enn de aller fleste. Likevel er de fortsatt litt mindre kjent her i Norge enn Koster, Smögen, Fjällbacka og så videre.

HVORDAN REISE DIT: Med egen bil så sant du bor på Østlandet. Eventuelt fly til Göteborg og leiebil.

HVORFOR 2020? Fordi jeg fortsatt sier det.

Tilbake til oversikten

Kultur- og badeferie i Frankrike med perfekt klima

Sør- og vestsida av Île de Ré har lange strender. Og øya har mer sol enn dette bildet tyder på.

Hvis du vil oppleve en annen del av Frankrike enn Rivieraen, kunne bade, sole og sightse i fine byer, og aller helst ha en solrik mellomting mellom norsk sommertemperatur og Middelhavets:

Dra til den franske sørvestkysten. Det er nesten uforståelig at så få nordmenn reiser dit på sommerferie, for les bare:

Langs kyststripa mellom Spania og Bretagne er temperaturen heller 27 enn 34. Men strendene er lange og finkornede, og sola skinner nok til at Bordeaux lager verdens mest berømte viner.

Nevnte Bordeaux er selvfølgelig et naturlig startsted, men ta gjerne også en avstikker til Saint-Émilion, før dere setter kursen mot kysten. Da er hyggelige Ile de Ré et stalltips, med både verdensarv og massevis av strender. Også strendene rundt Archachon-bukta og Dune du Pilat er et hett sommerferietips.

HVORDAN REISE DIT: Direktefly til Bordeaux

HVORF0R 2020? Fordi området ikke er på noen hit bør du reise i 2020-lister.

Tilbake til oversikt

En helt vidunderlig dansk øy

Strandhus på Ærø
Ærø er Danmark på sitt aller, aller beste. Og du må ikke eie ditt eget strandhus for å nyte strendene.

Hvis du vil oppleve Danmark på sitt aller beste, med koselige landsbyer, deilige strender – på en øy naboen ikke har oppdaget ennå.

Da er Ærø mitt sommerferietips for deg. Beliggende langt nærmere Tyskland enn Norge – eller Hirtshals for den saks skyld – er øya riktignok ikke det nærmeste alternativet i vårt flate naboland.

Men: Øyhovedstaden Ærøskøbing er en av Danmarks aller, aller smukeste, nabobyen Marstal har sjøfartshistorie som få andre steder kan matche, og ellers er naturen akkurat så deilig dansk som du kan drømme om. Strendene er lange, vannet i hvert fall langt varmere enn på vestkysten – ja, øya har til og med den bratte Voderup Klint hvis alt det flate begynner å gå deg på nervene.

Siden øya hverken har familieparker eller ligger snublende nær ferjekaia, unngår du også å spise røde pølser med naboen.

HVORDAN REISE DIT: Ferje til København, Hirtshals eller Fredrikshavn og bil derfra. (Bestill plass på ferja til Ærø i god tid!) Alternativt fly og leiebil hvis du bor langt nord i Norge.

HVORFOR 2020? Fordi du vanskelig finner finere sted i Danmark. Og dette er det første året Det vonde livs lesere bedriver folkevandring dit om sommeren.

Tilbake til oversikt

Somleveien gjennom Tyskland – og pasjonsspill

Rothenburg ob der Tauber til tips til sommerferie 2018
Rothenburg ob der Tauber er bare en av mange fantastiske byer i Tyskland.

Hvis du vil plukke vilt fine middelalderbyer på bilferien, og ikke bryr deg om at bademulighetene er dårlige, språket tysk, og maten av typen som skapte Helmut Kohl:

Legg ut på bilferie i Tyskland i sommer. Jeg levde lenge i den villfarelse at Tyskland utenfor Berlin var like sexy som en kjeledress. Jeg kunne nesten ikke ha tatt mer feil.

Landet er jo en ekte kulturnasjon, som har vært midt i historien i århundrer!

Det gjør at tysklandskartet er tettpakket av fantastiske middelalderbyer, fulle av bindingsverkshus, trappegavler og skjeve hjørner. Som bonus ligger landet svært nærme.

Mitt tips er å starte tilnærmet rett sørover, gjennom Lüneburg, Celle og Goslar til Rothenburg ob der Tauber og Romantische Straße, helt til alpebyen Oberammergau som i 2020 mobiliserer hele byen til sitt tiårige pasjonsspill. Og tilbakeveien kan dere legge gjennom Rhindalen, og nye steder hvor ingenting smaker bedre enn en Weißbier på torget.

HVORDAN REISE DIT: Kielferga, en av danskefergene eller kjøre bil gjennom Skåne. Eventuelt ta fly og leie bil.

HVORFOR 2020: Fordi pasjonsspillet i Oberammergau setter en ganske så spesiell krone på ferien – som det er 10 år til neste gang dere kan oppleve.

Tilbake til oversikt

Booking.com

Dramatisk natur på kanten av Europa

Turgåer ved Nordkapp
Det går merket tursti over «hele» Finnmarksvidda og ut til Nordkapp.

Hvis du vil forstå Norge litt bedre, samtidig som du opplever spektakulær natur – til fots eller fra bilen.

Dra til Finnmark. Fylket vil for så vidt ikke eksistere når vi skriver 2020, men være slått sammen med Troms – til enorm frustrasjon fra beboerne selv.

Tvangssammenslåingen er selvfølgelig ingen grunn til å reise til Norges nordligste «fylke» i seg selv, men sinnet i nord er kanskje et godt symptom for hvor fjernt Finnmark er for oss «søringa».

Bruk sommerferien til å forstå landet ditt litt bedre! På kjøpet får du fantastiske opplevelser av en barsk natur som føles som en helt annen verdensdel. Du får frihetsfølelsen det gir å nær uendelig med luft bare for deg, og kan se UNESCO-vernede helleristninger i Alta, fuglefjell på Hornøya, Nordkapp – eller krysse Finnmarksvidda til fots på langruta E1.

HVORDAN REISE DIT: Fly (Alta er enklest) eller bil. Eller ta Hurtigruta.

HVORFOR 2020? Jeg sier som en gammel reiseklisjé (med et lite smil om munnen): Fordi du ved å reise kan drive forbrødring mellom nord og sør. Finnmarkingene kan nok sette pris på at også søringene husker at Norge ikke slutter ved Lofoten.

Tilbake til oversikt

Billig sommerferie for folk uten penger

Nordsjøløypa på Sotra er fantastisk! Her er Goltsundet.

Hvis du ikke har penger til å reise på sommerferie i 2020:

Vær turist i egen by eller nærområde. Det verste er at det kan være et rimelig bra sommerferietips også til folk som har et sunt reisebudsjett. For tross alt:

Hvor mange har egentlig sjekket ut attraksjonene som fins i en buss- eller togturs nærhet fra hjemstedet?

Hvor mange Oslo-boere har sett Emanuel Vigelands mausoleum, besøkt Folkemuseet utenom julemarkedet eller tatt veterantoget Tertitten langs Urskog-Hølandsbanen – eller Lommedalsbanen?

Når sjekket trønderne sist fiskerlykken langs Nidelven gjennom Trondheim? Eller lot seg ro av fløttmannen til Kafe Skuret?

Og når besøkte den jevne bergenser sist Troldhaugen eller gikk Nordsjøløypa fra Glesvær til nordsjøfartmuseet i Telavåg?

Mulighetene for gode sommeropplevelser er mange de fleste steder i Norge. Og enda en ting: Med litt planlegging får du til å treffe mange av vennene dine også. Med en grill og pils i kjøleskapet kan det gi bra sommerkvelder også.

HVORDAN REISE DIT: Ta en tur innom turistkontoret og få inspirasjon. Eller sjekk nettsidene.

HVORFOR 2020? Hvis det er nå du ikke har penger. Eller du vil spare miljøet.

Hva er dine beste sommerferietips? Del det i kommentarfeltet!

Og lik Det vonde liv på Facebook!

2 kommentarer Legg til din

  1. anna necker sier:

    Har dere vært på Helhalvøya? Dette er bare et sjarmerende sted som dere skal bli forelsket i. Noe som skapet for folk som verdsetter kontakt med naturen. Verano Residence-leiligheter er under bygging, det er verdt å være oppmerksom på…

    1. Gjermund Glesnes sier:

      Ikke ennå, men det ser flott ut. Takk for tipset! Er definitivt på utkikk etter gode alternativer til (det altfor varme) Middelhavet i sommerferien 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.