10 tips for sommerferie i Europa

Sitter du og planlegger sommerferien nå? Da vet du som meg at det fins flust av anbefalinger der ute: Svært bereiste mennesker har snurret på globusen og sett pekefingeren stoppe på Surinam, Gujarat og Elqui-dalen.

Dermed endte nettopp de stedene på uforklarlig (egentlig forklarte jeg det nå nettopp) vis som redaksjonenes reisetips for 2019.

Mine egne sommerferie-tips

Helt siden jeg startet reisebloggen Det vonde liv, har jeg raljert over disse listene. I 2017 snakket jeg imidlertid med en leser som mente at min «hit må du reise»-gjennomgang manglet én ting:

Han savnet mine anbefalinger.

Siden har jeg pønsket på hvordan jeg kan gi folk reisetips uten å gå i samme felle som liknende lister: Å glemme at folk liker helt forskjellige ting, ikke har reist til de samme stedene før, og har helt ulike budsjetter.

Under følger derfor mine reisetips for sommerferien. Jeg skrev dem opprinnelig i 2018, men anser dem som like relevante også i år. (Jeg har likevel redigert litt på tipsene noen steder, og oppdatert noe der jeg tenker 2019 er annerledes enn 2018 var.)

For ikke å havne helt uti geografien, har jeg konsentrert meg om sommerferien. Jeg innser selvfølgelig at slike sommerferietips i utgangspunktet er like treffsikre som å skrive til en vilkårlig epostadresse og spørre: «Hva bør jeg ha på meg?» – uten en gang å oppgi hvilken klimasone man er i.

Men men. Jeg prøver meg.  Og som sagt: Jeg har gjort det på Det vonde liv-måten.

Siden drivhuseffekten ikke er en myte, og flyreiser noe av det verste du kan gjøre mot miljøet, har jeg holdt samtlige sommerferietips i Europa.

Sommerferietipsene oppsummert

Så du skal slippe unødvendig scrolling, får du her alle tipsene til årets sommerferie samlet. Klikk på det du vil lese mer om.

Bade- og bilferie i Spania uten solgaranti

Strender, mat, regnskurer og Preikestolen

Landlig bilferie på De britiske øyer

En ny direkterute til Italia

Svaberg, mys og harryhandel på veien hjem

Kultur- og badeferie i Frankrike med perfekt klima

Et røffere og billigere Syden-land

Somleveien gjennom Tyskland

Eksotisk fjellferie på kanten av Europa

Billig sommerferie for folk uten penger

Bade- og bilferie i Spania uten solgaranti

Strand i Asturias til sak om sommerferietips
Få steder har flottere strender enn Asturias. Og om sommeren kan du bade i vannet der.

Hvis du vil til Spania på bilferie, og kunne velge mellom strender, fjell og byer, men lever godt med at det kan regne, temperaturene er mildere, og at badevannet garantert ikke holder middelhavstemperatur:

Reis til Asturias. Ikke bare er den nordspanske regionen usedvanlig vakker, med grønne klipper, spektakulære strender og fjellkjeden Picos de Europa presset sammen mot Biskayabukta. Den har også rik kultur og historie og sjarmerende småbyer.

Og ikke minst: Det er en spansk kyst som ennå ikke er overtatt av turistene.

Litt av grunnen til det, er været. Du får ingen solgaranti langs Spanias grønne nordkyst. Til gjengjeld slipper du å svette deg fordervet i altfor varm middelhavssol.

Inntil for få år siden bidro også dårlige veier til at hverken spanjoler eller utlendinger våget seg ut hit. Nå går det autopista. Og hvem vet når Cudillero, Covadonga og Oviedo blir forvandlet til turistmagneter for alvor.

HVORDAN REISE DIT: Direktefly til Bilbao. Leiebil derfra.

HVORFOR 2019? Ingen grunn. Men reis før britene og franskmennene finner veien langs autopistaen.

Tilbake til oversikt

Strender, mat, regnskurer og Preikestolen

Kjeragbolten
Garantert sol finner du ikke, men store naturopplevelser er det mange av på Sørvestlandet.

Hvis du har lyst – og råd – til å se norsk natur og gå enkle fotturer i den, men ikke nødvendigvis må starte med Lofoten eller Fjordene:

Da ligger Sørvestlandet og venter på deg. Du risikerer riktignok regnvær og et skydekke så tungt at det dekker kirkespirene, men belønningen hvis sola når fram, er desto større.

Langs Lysefjorden ligger Preikestolen i nordvest, og Kjeragbolten i sørøst. Og ut og inn fjorden kan du ta ferga, en av Norges fremste fjordopplevelser.

Legg til at Stavanger er en ålreit by, jærstrendene rimelig spektakulære, og Sokndal en av Norges tre citta slow-kommuner, så blir det klart at Sørvestlandet er et ubesunget men rimelig rått reisemål.

HVORDAN REISE DIT: Helt avhengig av hvor du bor. Men Stavanger har både fly og jernbane, og båt inn Lysefjorden.

HVORFOR 2019? Her innser jeg at fjorårets begrunnelse var litt tynn. Selv om «alle» skal til Trolltunga i Hardanger, satte faktisk Preikestolen besøksrekord i fjor. Da blir grunnen mer basal: Fordi det er himla flott der. Og relativt kortreist.

Tilbake til oversikt

Landlig bilferie på De britiske øyer

Skal du spille golf i sommer, bør du kanskje reise andre steder enn til stranda i Spiddal.

Hvis du lever godt med regnbyger og gjerne vil kombinere bilferie med puber, fish’n’chips og en lokalbefolkning som snakker engelsk, og heller vil ha natur- enn byopplevelser:

Legg bilferien til Irland. Der får du også en fin bonus i forhold til naboøya i øst: Du slipper å ha noen mening om brexit. Og du slipper å sitte igjen med pundsedler hvis du ikke bruker opp pengene.

Siden vestkysten «alltid» har den mest dramatiske kystlinja, er mitt stalltips å velge den. Det kan for eksempel innebære å kjøre tvers over øya til Galway, og så jobbe deg oppover den nesten øde – men til gjengjeld naturskjønne – kysten derfra.

Få i hvert fall med deg Irlands hellige fjell Crough Patrick og den fantastiske musikkpuben Matt Molloy’s i Westport.

HVORDAN REISE DIT: Direktefly til Dublin. Leiebil derfra.

HVORFOR 2019: Fordi ingen vet hvor lenge Matt Molloy holder koken. Og så var det brexit-rotet hos naboen, da. Ingen kan være helt sikre på hvordan det vil slå ut når hele Europa drar på sommerferie samtidig.

Tilbake til oversikt

En ny direkterute til Italia

Verona i Nord-Italia
Verona får direktefly fra Oslo, og er vel verdt et besøk i 2019.

Hvis du er heller vil oppsøke brostein og kunstverk enn strender i sommerferien – eller kanskje gå fjellturerog syns det er hyggelig å kanskje rekke å reise et sted før naboen:

Fly til Verona og start sommerferien derfra. Jeg innser at dette ferietipset er så å si identisk med en av de alminnelige gruppene av denne typen tips, men skitt au.

Norwegian startet opp direktefly dit i fjor. Og en ny flyrute er alltid et påskudd til å reise et sted. Det øker tross alt sannsynligheten for at du aldri har vært der før. Nå har ruta overlevd det første året, men det er likevel ingen garanti for at flyruta vil bestå. Derfor er det greit å gripe sjansen mens den er der.

Nord-Italia er også så fint at mange nordmenn jevnlig kjører dit med bil. Og Verona er alt annet enn noe unntak. Den er Romeo og Julie-byen, og ligger like ved blant annet Gardasjøen, Mantova og Bologna, Modena og de andre flotte byene i Emilia-Romagna. Verona blir også en ny inngangsport til de italienske alpene.

Hva venter du på? Hvis du er bare litt italofil, bør Verona tas med i beregningen før sommerferien 2019.

HVORDAN REISE DIT: Direkterute med Norwegian.

HVORFOR 2019? Fordi flyruter blir lagt ned til stadighet. Og det gjelder særlig relativt nye ruter.

PS! I 2019 starter Norwegian også opp sommerrute til Napoli. Det kan være en kruttsterk pakke, med Elena Ferrante-øya Ischia, Procida, Capri og Amalfikysten snublende nær. Når jeg likevel fortsatt anbefaler Verona-ruta, er det fordi Italia+kyst+sommerferie betyr sprengfylte strender og hoteller. Hvis dere skal reise helt i starten av skolens sommerferie, er Napoli-ruta likevel genial.

Tilbake til oversikten

Svaberg, mys og harryhandel på veien hjem

Grundsund på Skaftö er Bohuslän og Sommer-Sverige på sitt beste.

Hvis du vil ha nordisk badeferie i sommer, men heller vil ha svaberg enn sandstrender og syns at det er viktigere enn at kroene er danske:

Dra til Skaftö. Den halvstore øya sør for Lysekil er nemlig den svenske vestkysten på sitt aller, aller beste.

Og utenfor øya ligger et helt arkipel av mindre øyer hvor du ganske garantert vil ha godt med armslag.

Nå er Bohuslän riktignok fullt av svaberg og rent vann med norske badetemperaturer. Men de tre gamle fiskersamfunnene på Skaftö er koseligere enn de aller fleste. Likevel er de fortsatt litt mindre kjent her i Norge enn Koster, Smögen, Fjällbacka og så videre.

HVORDAN REISE DIT: Med egen bil så sant du bor på Østlandet. Eventuelt fly til Göteborg og leiebil.

HVORFOR 2019? Fordi jeg sier det.

Tilbake til oversikten

Kultur- og badeferie i Frankrike med perfekt klima

Det er ikke lett å finne vakrere solnedgang enn fra Dune du Pilat.

Hvis du vil oppleve en annen del av Frankrike enn Rivieraen, kunne bade, sole og sightse i fine byer, og aller helst ha en solrik mellomting mellom norsk sommertemperatur og Middelhavets:

Dra til den franske sørvestkysten. Det er nesten uforståelig at så få nordmenn reiser dit på sommerferie, for les bare:

Langs kyststripa mellom Spania og Bretagne er temperaturen heller 27 enn 34. Men strendene er lange og finkornede, og sola skinner nok til at Bordeaux lager verdens mest berømte viner.

Nevnte Bordeaux er selvfølgelig et naturlig startsted, men ta gjerne også en avstikker til Saint-Émilion, før dere setter kursen mot kysten. Da er strendene rundt Archachon-bukta og Dune du Pilat et hett sommerferietips, eventuelt hyggelige Ile de Ré.

HVORDAN REISE DIT: Direktefly til Bordeaux

HVORF0R 2019? Fordi området ikke er på noen hit bør du reise i 2019-lister.

Tilbake til oversikt

Et røffere og billigere sydenland

Den albanske riviera har mange strender og forholdsvis få turister.

Hvis du vil på badeferie i Middelhavet og prioriterer lave priser høyere enn at området er søppelfritt og perfekt tilrettelagt:

Da er Albania mitt sommerferietips for deg. I likhet med resten av Middelhavet er landet riktignok langt bedre litt før og litt etter skoleferien, men må man så må man.

Og i det tidligere så lukkede landet får du i hvert fall en litt mindre striglet ferie. I tillegg har Apollo og Norwegian begynt å fly direkte til landet, som dermed endelig har direkte flyforbindelse med Norge.

På charterferie havner du gjerne i smått intetsigende men helt ålreite Saranda eller Durres. Men våg deg ut på asfaltlappene, og en naturskjønn og den enda mer rufsete Albanske rivieraen venter deg – sammen med andre reisetips som Gjirokastra og Butrint.

Da finner du også alternativer til den ikke akkurat folketomme postkortstranda Ksamil.

HVORDAN REISE DIT: Charter med Apollo eller Norwegian, eller fly til Korfu/mellomlanding.

HVORFOR 2019? Fordi det blir stadig enklere å reise dit. Og fordi Albania om noen år ganske sikkert kommer til å være like nedrent av turister som resten av landene nord for Middelhavet.

Tilbake til oversikt

Somleveien gjennom Tyskland

Rothenburg ob der Tauber til tips til sommerferie 2018
Rothenburg ob der Tauber er bare en av mange fantastiske byer i Tyskland.

Hvis du vil plukke vilt fine middelalderbyer på bilferien, og ikke bryr deg om at bademulighetene er dårlige, språket tysk, og maten av typen som skapte Helmut Kohl:

Legg ut på bilferie i Tyskland i sommer. Jeg levde lenge i den villfarelse at Tyskland utenfor Berlin var like sexy som en kjeledress. Jeg kunne nesten ikke ha tatt mer feil.

Landet er jo en ekte kulturnasjon, som har vært midt i historien i århundrer!

Det gjør at tysklandskartet er tettpakket av fantastiske middelalderbyer, fulle av bindingsverkshus, trappegavler og skjeve hjørner. Som bonus ligger landet svært nærme.

Mitt tips er å starte tilnærmet rett sørover, gjennom Lüneburg, Celle og Goslar til Rothenburg ob der Tauber og Romantische Straße. Og tilbakeveien kan dere legge gjennom Rhindalen, og nye steder hvor ingenting smaker bedre enn en Weißbier på torget.

HVORDAN REISE DIT: Kielferga, en av danskefergene eller kjøre bil gjennom Skåne. Eventuelt ta fly og leie bil.

HVORFOR 2019: Tyskland var faktisk en gjenganger på årets hit bør du reise-lister. Men det skyldtes Bauhaus-jubileet, og kommer neppe til å føre til noen turistbonanza. En eller annen gang kommer likevel «alle» til å innse at Tyskland er et fantastisk reisemål. Kom dem i forkjøpet.

Tilbake til oversikt

Eksotisk fjellferie på kanten av Europa

Fjellene i Georgia til innlegg om sommerferietips 2018
Fjellene i Georgia er vakre og dramatiske, men snøkledde på våren da dette bildet ble tatt.

Hvis du vil gå fjellturer i spektakulær natur og annerledes kultur, og ikke blir skremt av hverken språkproblemer eller kronglete flyrute:

Dra til Georgia. Landet var en av gjengangerne i andre redaksjoners reisetips for 2018, og jeg tenker at de hadde rett – også nå året etter.

Landet i Kaukasus er imidlertid ikke for dem som ønsker at sommerferien skal være enkel. Én ting er reiseveien – flyselskapene virker ikke å prioritere Tbilisi når de setter opp flytider. Kanskje verre er det at du også må regne med betydelige språkproblemer. I Georgia er det nemlig russisk som gjelder.

For den eventyrlystne er belønningen likevel stor nok. For fjellene er storslagne – så høye at snøen i høyden ikke forsvinner noe tidligere enn her hjemme – og kulturen i landet både rik og selvsikker.

I Stepantsminda (tidligere Kazbegi) får du landets mest ikoniske Instagram-motiv, Gergeti trefoldighetskirken, samt daler med forsvarstårn på gårdene. Velger du i stedet Svaneti, kan du gå fra landsby til landsby på Georgias mest populære fottur.

Eneste aber med landet er at lavlandet vil være ubehagelig varmt om sommeren. Du får heller komme tilbake for å se den delen…

HVORDAN REISE DIT: Fly med mellomlanding til Tbilisi. Bil med sjåfør eller lokale minibusser derfra.

HVORFOR 2019? Se det før naboen Vladimir finner på noe.

Tilbake til oversikt

Billig sommerferie for folk uten penger

Nordsjøløypa på Sotra er fantastisk! Her er Goltsundet.

Hvis du ikke har penger til å reise på sommerferie i 2019:

Vær turist i egen by eller nærområde. Det verste er at det kan være et rimelig bra sommerferietips også til folk som har et sunt reisebudsjett. For tross alt:

Hvor mange har egentlig sjekket ut attraksjonene som fins i en buss- eller togturs nærhet fra hjemstedet?

Hvor mange Oslo-boere har sett Emanuel Vigelands mausoleum, besøkt Folkemuseet utenom julemarkedet eller tatt veterantoget Tertitten langs Urskog-Hølandsbanen – eller Lommedalsbanen?

Når sjekket trønderne sist fiskerlykken langs Nidelven gjennom Trondheim? Eller lot seg ro av fløttmannen til Kafe Skuret?

Og når besøkte den jevne bergenser sist Troldhaugen eller gikk Nordsjøløypa fra Glesvær til nordsjøfartmuseet i Telavåg?

Mulighetene for gode sommeropplevelser er mange de fleste steder i Norge. Og enda en ting: Med litt planlegging får du til å treffe mange av vennene dine også. Med en grill og pils i kjøleskapet kan det gi bra sommerkvelder også.

HVORDAN REISE DIT: Ta en tur innom turistkontoret og få inspirasjon. Eller sjekk nettsidene.

HVORFOR 2019? Hvis det er nå du ikke har penger. Eller du vil spare miljøet.

Hva er dine beste sommerferietips? Del det i kommentarfeltet!

Og lik Det vonde liv på Facebook!

2 kommentarer Legg til din

  1. anna necker sier:

    Har dere vært på Helhalvøya? Dette er bare et sjarmerende sted som dere skal bli forelsket i. Noe som skapet for folk som verdsetter kontakt med naturen. Verano Residence-leiligheter er under bygging, det er verdt å være oppmerksom på…

    1. Gjermund Glesnes sier:

      Ikke ennå, men det ser flott ut. Takk for tipset! Er definitivt på utkikk etter gode alternativer til (det altfor varme) Middelhavet i sommerferien 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.