10 tips til norgesferie om sommeren

Sitter du og planlegger norgesferie nå? Ikke dumt. Er det én ting vi har lært av to år med korona, er det at norgesferie er fantastisk! (OK, så har vi også lært litt om håndvask, munnbind og avstand.)

For tross alt. Den norske sommeren er som oftest verken kald eller våt, men heller lys og fager, og passelig varm. I tillegg er Norge faktisk utrolig vakkert, og nordmenn langt triveligere enn det mutte ryktet vi selv har tildelt oss.

Men hvor i Norge skal du reise for å gjøre hva? Altfor mange tipsartikler dukker altfor dypt inn i detaljene til å gjøre oss særlig kloke – det 0,4 kvadratkilometer store Blåisvatnet i Lyngen var ett av Aftenpostens reisetips i 2022.

Les også mine tips til sommerferie i Europa!

Norgesferietipsene samlet

Her er mitt forsøk på å gi passe konkrete tips til en sommerferie i Norge.

For å spare deg for unødvendig scrolling, får du her alle tipsene til sommerens norgesferie samlet. Klikk på det du vil lese mer om.

Sol, svaberg og hvite byer på Sørlandet

Fjordene i et slags nøtteskall

Den ville, vakre atlanterhavskysten

Strandhugg med deilig badetemperatur

Det «ukjente» Nordland

Ikoniske fjell og vakre steder på Sørvestlandet

Dramatisk natur ved Norges ende

Frihet og svett super i fjellet

Action og moro i fjellet

Norgesferie for deg på skrapet feriebudsjett

Sol, svaberg og hvite byer på Sørlandet

Utsikt fra Urheia i Risør
Hvitmalte Risør er en av Sørlandets fineste byer, med badebåt ut til Saltholmen daglig i juli.

Hvis du vil sole deg og bade, spise reker på brygga, og nyte synet av den vakreste solskinnskysten i Norge – og liker at tempoet er lavere og byene små.

Dra på sommerferie på Sørlandet. Inspirert av «Mesternes Mester» måtte nesten Sørlandet få den første plassen på lista i år. For tross alt: Ingen landsdel i Norge er så tett forbundet med sol og sommer som Sørlandet.

Det er slettes ikke bare basert på myter: Kristiansand har faktisk flest soltimer i juli, mens Grimstad har flest klarværsdager. Vi har fantastiske svaberg her nede, og uthavner som skinner hvite og nymalte i sola. Samtidig jobber også ryktet godt for landsdelen – de færreste forestiller seg kuling og slapsesnø når de hører blaude konsonanter.

Utfordringen, hvis du ikke har egen hytte, er overnattingen. De eneste rene strandhotellene er fantastiske Strand Hotel Fevik utenfor Grimstad, Rosfjord Strandhotel ved Lyngdal og Scandic Bystranda i Kristiansand. Det gjør utleiemarkedet brennhett – og dyrt. Sjekk Finn.no, Airbnb, Interhome og Dancenter; jeg håper du finner noe.*

Hvor skal du lete først? Alle sørlandsbyene fra Mandal og østover gir deg gode værutsikter og glatte svaberg. Mitt personlige tips: Start med Lillesand eller Risør – eller nevnte Mandal hvis det er strender og ikke svaberg du vil ha.

Her finner du alle mine reisetips på Sørlandet!

Tilbake til oversikten.

Fjordene i et slags nøtteskall

Bilde fra sommerferien i Loen i Norge
Utsikten fra toppen av Loen Skylift er fantastisk. Og det er lov å jukse ved å ta gondolbane.

Hvis du vil la nasjonalromantikken blomstre, og se de norske fjordene på sitt aller beste – uten å måtte gå strabasiøse fjellturer for å fylle fotoalbumet med utsiktsbilder.

Dra til Stryn og Geiranger. Fjord-Norge er fullt av høye fjell og bratte fjorder, men her er høydepunktene etter min mening på sitt aller mest kompakte:

Verdensarvfjorden Geiranger har alt du måtte ønske deg av hvite fossefall og fraflyttede gårder der ingen skulle tru at nokon kunne bu. Alene blir du ikke der, men det har også sine fordeler: Et bredt utvalg av fjordturer gjør gårdene lett tilgjengelige, også uten å gå i timevis.

Én fjord lenger sør – Gamle Strynefjellsvegen gir deg en nydelig tur over fjellet – «flyr» Loen Skylift deg opp til en helt eventyrlig utsikt helt uten slit. Og Briksdalsbreen innenfor det grønne, skjønne Lovatnet gir deg en lett tilgjengelig smakebit på isbre. (For brevandring må du stoppe ved Tystigbreen ved Stryn Sommarskisenter.)

Du kan også oppleve fjordene andre steder (Flåm er et bra utgangspunkt). Men skyliften og Geiranger finner du kun her.

Tilbake til oversikten.

Se flere tips til reisemål på Vestlandet!

Booking.com
Booking.com

Den ville, vakre vestlandskysten

Vei ned til Hoddevika
Veien ned til Hoddevik på Stad er et yndet Instagram-motiv, av åpenbare årsaker.

Hvis du vil oppleve havets storhet og makt, og syns naturopplevelser er viktigere enn sol og bad. Og/eller du vil besøke en del av Vestlandet hvor turistene er langt færre enn i fjordene.

Dra til kysten på Nordvestlandet. Her finner du ikke bare plakatfavoritten Atlanterhavsveien og jugendbyen Ålesund. Nedover, og oppover, langs Mørekysten og den nordligste delen av gamle Sogn og Fjordane er det også en mengde andre steder å se.

Mest kjent er Stadlandet, en beryktet landtunge med historie så dramatisk som noen og, med unntak for surfestranda Hoddevik, overraskende få turister. Også fugleøya Runde er et navn de fleste har hørt om, men de aller færreste har besøkt. Det bør du absolutt gjøre noe med! Å se havørna flyte på vingene ved fuglefjellet, er en utrolig opplevelse selv for oss ikke-ornitologer.

Drar du på norgesferie med barn, «må» du også innom landets kanskje aller beste besøksgård, Hakallegarden.

Les også min rapport fra søndre del av denne ruta!

Tilbake til oversikten.

Strandhugg med deilig badetemperatur

Et sommerbad i Ula i Vestfold
Ula i Vestfold er et sommerparadis. Og enda vakrere er det på de to myke sandstrendene.

Hvis du ønsker det nærmeste du kommer sydenferie i Norge.

Dra til Vestfold-kysten. Den mangler riktignok de hvitmalte småbyene som Sørlandet kan skilte med, men Vestfold (og Østfold, for den saks skyld) kan skilte med noe annet:

Sommerværet – og badevannet – er betraktelig varmere her enn lenger vest, fordi du nærmer deg (litt) innlandsklimaet, og vannet har fått flere dager til å varme seg opp fra storhavet.

Hele kysten fra Tønsberg og sørover er fin. Både Tønsberg, Sandefjord og Stavern har også masse liv og røre sommerstid – sistnevnte er den klart mest idylliske byen. Det betyr igjen at det er overnattingen som bestemmer.

Les også om Vestfolds fineste (?) sandstrand, Ula!

Tilbake til oversikten.

Nord-Norge uten turistkø i «ukjente» Nordland

Tranøy Fyr på Hamarøy i Nordland.
Kveld ved Tranøy fyr på Hamarøy. Så stille ville det neppe ha vært hvis det lå i Lofoten.

Hvis du vil se Nordland på sitt beste uten å føle at hele verden er på samme sted som deg – og kan la Lofoten og Helgeland vente til en annen sommer.

Da bør du dra litt lenger nord. Vesterålen er dobbelt så stort som Lofoten, men har bare litt over en fjerdedel så mange turister. Narvik-regionen har enda færre overnattingsgjester, og Fauske-regionen hvor Hamarøy og Tranøy fyr (på bildet) ligger, er enda lenger utenfor tråkket.

Det betyr ikke at dette «Rest-Nordland» er noe dårligere feriemål. Slettes ikke. Midnattssola er den samme. Og Globetrotter og norgesferietips-forfatter Gunnar Garfors mener faktisk at Narvik er Norges beste reisemål, og at Ofotbanen er verdens råeste jernbane. (Kjøp boka hans her*.)

I Vesterålen finner du hvalsafari med hvalgaranti, fotturen Dronningruta, kunstnerfiskeværet Nyksund, og… Reiser du dit nå i sommer, kommer du kanskje også naboen i forkjøpet. Den slags er jo alltid moro.

Bilferie i Nord-Norge? Les mine tips her!

Tilbake til oversikten.

Ikoniske fjell og vakre steder på Sørvestlandet

Turister på Kjeragbolten i Norge
Du må regne med å vente i kø før du kommer ut på selve Kjeragbolten. Så da bør fotografen være klar!

Hvis du har lyst – og råd – til å se norsk kyst og gå enkle fotturer, men ikke nødvendigvis må starte med Lofoten eller Fjordene:

Da ligger Sørvestlandet og venter på deg. Du risikerer riktignok regnvær og et skydekke så tungt at det dekker kirkespirene, men belønningen hvis sola når fram, er desto større.

Langs Lysefjorden ligger Preikestolen i nordvest, og Kjeragbolten i sørøst. Og ut og inn fjorden kan du ta ferga, en av Norges fremste fjordopplevelser. Få også med deg blomsterøya Flor & Fjære hvis du er litt mer enn måtelig interessert i blomstrende hager.

Legg til at Stavanger er en ålreit by, jærstrendene rimelig spektakulære, og perler som Sogndalstrand og husmannsplassen Helleren pryder kysten, så blir det klart at Sørvestlandet er et ubesunget men rimelig rått reisemål.

Tilbake til oversikten.

Dramatisk natur på Norges ende

Turgåer ved Nordkapp
Det går merket tursti over «hele» Finnmarksvidda og ut til Nordkapp.

Hvis du vil forstå Norge litt bedre, samtidig som du opplever spektakulær natur – til fots eller fra bilen – og kan leve godt med at sommervarmen må vente.

Dra til Finnmark. Fylket eksisterer for så vidt fortsatt ikke helt ennå, men er fortsatt slått sammen med Troms – enn så lenge, og til frustrasjon fra beboerne selv.

Tvangssammenslåingen er selvfølgelig ingen grunn til å reise til Norges nordligste «fylke» i seg selv, men sinnet i nord er kanskje et godt symptom for hvor fjernt Finnmark er for oss «søringa».

Bruk sommerferien til å forstå landet ditt litt bedre! På kjøpet får du fantastiske opplevelser av en barsk natur som føles som en helt annen verdensdel. Du får frihetsfølelsen det gir å nær uendelig med luft bare for deg, og kan se UNESCO-vernede helleristninger i Alta, fuglefjell på Hornøya, Nordkapp – eller krysse Finnmarksvidda til fots på langruta E1.

Tilbake til oversikten.

Frihet og svett super i fjellet

Fottur over Innerdalen
Innerdalen i Trollheimen er ganske så spektakulær – selv fra «feil» utsiktspunkt.

Hvis du vil bruke ferien til å bli sprekere, samtidig som du nyter frisk luft, merkede stier og gleden over endelig å få syne på hytta.

Dra på fottur i fjellheimen. Norge har altfor mye høyfjell til at jeg skal diktere hvor du bør dra. Det avhenger tross alt helt av hvor du bor, hvor du har vært før, hvor bratte du liker både fjellene og stiene, og hvor sosialt og hvor mye service du ønsker på hyttene.

For østlendinger er Jotunheimen og Rondane nærmest startpunktene for fjellturer – med et vidt nett av godt merkede stier og store turisthytter hvor du alltid vil finne noen å spille kort med. Men du kan også litt mer originalt, som Stølsheimen nordvest for Voss, Trollheimen med nydelige Innerdalen, bratt tinderangling i Hurrungane, eller bynære turer, barnevennlige turer, eller hva det skal være.

Se turforslag hos DNT. (Familievennlige turer her.)

Tilbake til oversikten.

Action og moro i fjellet

elvesnorkling i Hemsedal
Elvesnorkling i Hemsedal er moro for alle, fra svømmedyktig alder og til alt du gjør er en nær døden-opplevelse.

Hvis du vil til fjells, men syns andre aktiviteter er vel så artige som å gå til fots. Eventuelt har barn som neppe vil gi fred og fordragelighet etter fire dager med fjellturer.

Dra til Beitostølen eller Hemsedal. Mens halve Sør-Norge fungerer flott til å gå fjellturer fra T til T, skiller disse to stedene seg klart ut hvis det er andre aktiviteter du ønsker.

I mitt hode er Beitostølen best for mindre barn, mens ungdom vil ha mest utbytte av Hemsedal. Dette gjelder både fjellene – viddene mellom Beito og Vinstervatn er deilig lettgåtte – og aktivitetene. Selv om olabilbanen (Beitostølen) eller flytsyklingen og elvesnorklingen (Hemsedal) ganske sikkert vil appellere til alle. Og begge steder har koselige støler hvor du kan hilse på dyr, kulper å bade, og det meste annet familien måtte ønske.

Finn overnatting på Beitostølen på Booking.com

Og på Hemsedal.

Tilbake til oversikten.

Billig sommerferie for folk uten penger

Goltasundet i Sund kommune på Sotra
Goltasundet ved Glesvær sett fra Nordsjøløypa. Jeg vedder på at mange bergensere aldri har vært der.

Hvis du ikke har penger til å reise på sommerferie i 2022.

Vær turist i egen by eller nærområde. Det verste er at det kan være et rimelig bra sommerferietips også til folk som har et sunt reisebudsjett. For tross alt: Hvor mange har egentlig sjekket ut attraksjonene som fins i en buss- eller togturs nærhet fra hjemstedet?

Hvor mange Oslo-boere har sett Emanuel Vigelands mausoleum, besøkt Folkemuseet utenom julemarkedet eller tatt veterantoget Tertitten langs Urskog-Hølandsbanen – eller Lommedalsbanen?

Når sjekket trønderne sist fiskerlykken langs Nidelven gjennom Trondheim? Eller lot seg ro av fløttmannen til Kafe Skuret?

Og når besøkte den jevne bergenser sist Troldhaugen eller gikk Nordsjøløypa fra Glesvær til nordsjøfartmuseet i Telavåg?

Mulighetene for gode sommeropplevelser er mange de fleste steder i Norge. Og enda en ting: Med litt planlegging får du til å treffe mange av vennene dine også. Med en grill og pils i kjøleskapet kan det gi bra sommerkvelder også.

Tilbake til oversikten.

Se alle mine tips til fine reisemål i Norge!

  • * Lenkene går til Booking.com eller Norli, og gir meg en liten andel hvis du kjøper noe. Prisen du betaler, påvirkes ikke. Du kan lese mer om affiliate-lenkene her.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.