Derfor velger jeg meg Valencia

, ,

, , ,

REISE TIL: VALENCIA, SPANIA

Andre gang jeg reiste til Valencia, inviterte byen på en stor overraskelse. Jeg og min kamerat (og kollega) Anders var lei av å hutre rundt på La Manga, og kjørte dit på lykke og fromme.

Da vi kom fram, ruvet enorme skulpturer over nær sagt enhver åpen plass i byen.

Valencia feiret Fallas. Vi hadde med andre ord ramlet midt oppi en av de store spanske festivitasene. (Noe som sier en god del, Spania er tross alt helt i særklasse når det gjelder ekstravagante festligheter.)

Undervurderte Valencia

Statue på festivalen Fallas i Valencia
Fallas avsluttes med at skulpturene blir satt fyr på. Men de er kule å se også før det skjer.

Neste gang jeg besøkte Valencia, var byen ved sitt vanlige, sjarmerende hverdags-jeg. I tillegg var jeg langt bedre forberedt. Jeg skulle tross alt lage reportasje for Magasinet Reiselyst. Altså kunne jeg helst ikke reise helt på måfå.

Uten de fantasifulle, burleske Fallas-kreasjonene var gamlebyen ganske så annerledes. Strengt tatt likte jeg den enda bedre nå.

Selv om også valencianerne har protestert mot turisme, er nemlig byen deres noe helt annet enn turistbyen Barcelona. Mens sistnevnte enkelte steder føles som en eneste lang billettkø, er Valencia langt mindre turistifisert. Vi får håpe at det fortsetter også nå som SAS åpner direkterute dit fra Oslo.

Like fullt har den både bystrand, en flott gamleby, og moderne arkitektur som nesten bare Bilbao kan matche.

10 Reisetips i Valencia

Alt dette skulle jeg selvfølgelig utforske. Du kan tross alt ikke lage en reisereportasje uten selv å sjekke ut stedets heteste reisetips. Og i Valencia oppdaget jeg mange.

Her kommer mine personlige favoritter. Først fem ting å se, og deretter fem steder å spise og bo.

1. Guidet tur i gamlebyen

Gamlebyen i Valencia sett fra tårnet i katedralen
Utsikt over gamlebyen fra tårnet i katedralen.

Ja da, jeg vet at Valencia er aller mest kjent for sin modernistiske Ciudad de las Artes y las Ciencias. Det betyr likevel ikke at det er den aller beste opplevelsen i byen. Etter min mening er det heller gamlebyen. Den er riktignok ikke like krokete og mystisk som en del andre. Men akkurat som i Bordeaux, er den herlig å surre rundt i. Og aller best er den med guide (*).

Min guide het Michal Marczyk, og han kunne fortelle om en lang og svingete historie: Nord for katedralen lå romerske ruiner. Og katedralen? Den var det første spanjolene bygde etter reconquista, oppå det som da hadde blitt omgjort fra romersk tempel til moské.

Den første inngangen, i romansk stil, ble lagd ved døra som vendte mot Mekka. Hensikten var, helt riktig, å gni det inn.

2. Valencias verdensarv

La Lonja i Valencia
Detalj fra La Lonja de la Seda. Foto: Rafa Esteve/Wikimedia

La Lonja de la Seda ligger strengt tatt i gamlebyen. Likevel er den verdt sitt eget reisetips. Valencias gamle silkebørs er tross alt oppført på UNESCOs verdensarv.

– Legg merke til figurene på fasaden. Noen av dem er nærmest som gotisk porno, tipset mitt fantastiske B&B-vertskap, Thijs og Dany. (Mer om dem senere på lista.)

Muligens er det fordi mine evner til å tenke koffert, er underutviklet, for jeg la ikke merke til noe slikt på min tur til La Lonja. Men se hva jeg fant på Wikimedia. Du trenger ikke spesielt skitten fantasi for å se hva de tenker på, i hvert fall på en av de utallige vannkasterne på bygningen.

3. Mercado Central

Mercado Central i Valencia
Sentralmarkedet er fortsatt et sted for å kjøpe mat heller enn suvenirer.

Siden du først er i området, bør du også sørge for å se Valencias sentralmarked, Mercado Central. Under den flotte kuppelen finner du her et ekte marked, og en helt annen opplevelse enn i for eksempel La Boqueria i Barcelona.

Hvis du blir sulten av alle luktene, får du selvfølgelig også kjøpt mat her. Du er tross alt turist, og har neppe eget kjøkken(?)

4. Spektakulær moderne arkitektur

Ciudad de las Artes y las Ciencias
Ciudad de las Artes y las Ciencias er alt annet enn firkantede murbygg.

Hvis du bare har sett ett bilde fra Valencia, er det trolig fra denne arkitektoniske overfloden. Ciudad de las Artes y las Ciencias har et vanskelig navn, men den moderne arkitektur er enkel å fordøye.

Ingen av bygningene er like spektakulære som Guggenheim-museet i Bilbao. Men det er langt flere av dem. Hvis du får lyst til å gå inn i et av husene, har «byen» blant annet akvarium og vitenskapsmuseum.

Booking.com

5. Elva som ble en park

I 1957 gikk elva Turia over sine bredder så det plasket. 81 mennesker mistet livet, og enkelte gater sto fem meter under vann, ifølge Wikipedia! Da ble det bestemt at elva skulle få et nytt løp. Og Spanias daværende diktator Franco viste et sjeldent demokratisk sinnelag: Han lyttet til byens innbyggere og skrinla planene om motorvei.

I stedet fikk byen en 12 kilometer lang park, perfekt for en joggetur, piknik, eller bare for å bytte ut asfalt og brostein med noe grønt på storbyferien.

6. En helt spesiell bar

Café de las Horas
Om det er god smak, kan sikkert diskuteres. Men spesiell, det er i hvert fall baren.

Det er ikke vanskelig å finne et vannhull i Valencia. Det er tross alt Spanias tredje største by, og spanjoler er gode på sånt.

Min anbefaling er likevel å legge litt innsats i det, slik at du finner en helt spesiell bar: Café de las Horas er en overdose av alt som er kitsch: Forgylte speil, byster, blomster og lysekroner. Og over det hele ligger en blåmalt stjernehimmel. Selvfølgelig er også drinkene gode.

7. Og en drikk uten alkohol

Er det godt? Tja, meningene er nok delte. Men du kan nesten ikke reise hit uten å sette deg på et av byens horchaterias. Der serveres, som navnet antyder, drikken horchata: En melkeliknende drikk lagd av tigernøtt, som du gjerne bestiller sammen med fartons. Gamlebyens mest berømte (og kanskje turisttunge) horchateria er Horchateria Santa Catalina. Den ligger like vest for sydenden av Plaça de las Reinas.

8. Skikkelig god tapas

Tapas i Valencia
El Pilar i gamlebyen er spesielt kjent for sine blåskjell.

Selvfølgelig finner du tapas også i Valencia. Mitt beste tips for å spise ekstra godt, er tapasbaren Bar La Pilareta. Hvis du skal spørre deg fram, har du kanskje vel så stort hell ved å si «El Pilar».

Jeg fulgte Café de las Horas-eier Marcs anbefaling og bestilte grillede sardiner og blåskjell. Skeptisk til sardiner, sa du? Prøv disse! De minner nesten om perfekt pommes frites, bare langt sunnere. I tillegg skal du jo skylle dem ned med noe godt i glasset.

I Magasinet Reiselyst har jeg delt flere tips til tapasbarer.

Hvor kommer tapas fra? Her er én versjon!

9. Paella Valenciana

Horchata, OK. Den kulinariske gaven Valencia er aller mest kjent for, er og blir paella. I rettens hjemby får du den selvfølgelig servert akkurat slik den skal: Saftig men samtidig skikkelig stekt, og gjerne med kanin og skalldyr. Hvis du reiser alene, kan det være vanskelig å få bestilt én porsjon på bra steder, men min medprogramleder i den fine podkasten Reisepodden anbefalte en bra restaurant som gjør også det: Bodego de La Sarieta.

Hvis du virkelig skal fråtse i paella, bør du imidlertid dra ut av byen. I fiskerbyen El Palmar to mil sør for Valencia ligger paellarestaurantene tett. (Til gjengjeld er det fint lite annet i byen.)

Her finner du flere tips til storbyferier!

10. Bra overnatting i Valencia

Frokost på Valencia Mindfulness Retreat
Jeg elsker gode hotellfrokoster.

Jeg pleier ikke å anbefale overnattingssteder på Det vonde liv, men akkurat her gjør jeg et unntak. Valencia Mindfulness Retreat tar riktignok prisen for vederstyggelig navn. Men maken til gjestfrihet og service skal du lete lenge etter.

Vertene Thijs og Dany disket sågar opp med bobler til frokostlangbordet, hvor altså alle gjestene spiser sammen. Hvis samtalen rundt bordet går tregt, stepper de inn selv. Regn med lange frokoster, og sen lunsj. (Hvis du blir sulten i det hele tatt.)

Thijs og Dany er for øvrig en fantastisk kilde til reisetips både til mat, drikke og alt du måtte lyste i byen.

(For ordens skyld: Første gang jeg stoppet i byen, var på gjennomreise på min sagnomsuste bilferie i Europa – på vei til Madrid fra Barcelona. Den gang gjorde jeg knapt annet enn å sove og bli med mine svenske reisekompanjonger til en gitarbutikk.)

Lik Det vonde liv på Facebook!

(*) Lenken går til Getyourguide, som gir meg en liten andel av salget. Prisen du betaler, blir uansett den samme.