REISE TIL: GOLDEN CIRCLE, ISLAND
Det er liksom to ting «alle» som reiser til Island, samles om å gjøre: Den ene er å bade i Den blå lagune, og den andre er en rundtur:
The Golden Circle – den gylne sirkelen – går innom tre av landets aller mest ikoniske severdigheter: Geysirene i Haukadalur, Gullfoss og den gamle alltingplassen Thingvellir.
Det er en kruttsterk runde, den lange kjøreturen på 300 kilometer til tross. Og like viktig for populariteten: Dagsturen starter og slutter i Reykjavik, byen 98,5 prosent av landets turister lander ved.

– En unik rundtur
Ásgeir, guiden på min utgave av turen*, mente at dagsturen var i en særstilling blant guidede turer. Ikke bare på Island, men i verden.
* Lenken er en affiliate-lenke som gir meg en liten andel av et eventuelt salg. Prisen du betaler blir ikke påvirket – og lenken er valgt fordi jeg faktisk mener at det er et godt tips.
– Det er ingen andre turer i hele verden som er som denne. På en dag får du en hel masse ulike landskap og historie. Og likevel starter og slutter du i Reykjavik, argumenterte han.
Og det er tydelig at turistene er enige. Ásgeir anslo at minst 85 prosent av alle landets turister tok rundturen.
Tilbudet er deretter. Du kan gjøre The Golden Circle som halvdagstur og heldagstur, med buss eller minibuss, eller kombinere den med alt fra nordlysjakt*, isbrekjøring med snøskuter* eller snorkling i riften mellom kontinentplatene* til sikre vinnere som Den blå lagune* eller Keridkrateret*.
Les også om Islands fantastiske fottur Laugavegur!
De utrolige geysirene

Første stopp var det aller mest ikoniske: Geysirene i Haukadalur. De ble første gang nevnt i skriftlige kilder i 1294, etter et jordskjelv som satte dem i gang. I 1630 skal de ha hatt så kraftige utbrudd at hele dalen skalv.
Den største, selveste Geysir, er en lunefull kjempe. Etter at dens opptil 170 meter høye vannsøyler gjorde den til selve symbolet for Island, ble det nemlig tatt i bruk både grunnvannsenking og såpe for å sette fart på den på landets nasjonaldag.
Så sluttet den. Inntil et nytt jordskjelv igjen vekket den til live i 2000, før den påny slumret inn for kun sporadiske utblåsninger.
Dermed ble vi henvist til naboen Strokkur. Den er nemlig villig som en tenåringsgutt, med 15–20 meter høye vanntårn hvert 6–10 minutt.
Det var et heftig syn. Men også litt irriterende. For med nesten kokende vann i vill sprut fra et hull i bakken, var det nokså enkelt: Vi måtte holde oss bak sperrebåndene. Og «vi» var mange. Det føltes nesten som å kjempe seg fram langs bagasjebåndet på flyplassen.

Regnbue over Gullfoss
Da var Gullfoss bedre. Den lå bare fem minutters kjøring innover i dalen fra geysirene. Og selv om antallet turister var det samme – The Golden Circle går jo innom også her – var det rom for å vandre.
Fossen er jo stor. Ja, knekken i Hvitá-elvas ferd fra Langjökull-breen mot havet er strengt tatt delt i to: Først et fall på 11 meter, og litt nedenfor et som er omtrent dobbelt så høyt.
Vannmengden, omtrent 140 kubikkmeter i sekundet, over 10 ganger så mye som Vøringsfossen, gjorde sitt. Her måtte jeg på med allværsjakka for å holde meg tørr!
I tillegg var det alltid en regnbue over fossefallet.
Les mer mine favoritter blant fossene på Island!

Sagaens sirkel
Det siste stoppet på min kortversjon av den gylne sirkelen var mindre imponerende rent estetisk. Men intellektuelt, for en som er oppvokst i en familie der alle bortsett fra meg slukte Snorres sagaer, var det likevel dagens høydepunkt.
Les også om sagamuseet i Borgarnes!
Thingvellir. Selve åstedet for islendingenes Allting, stedet hvor hedningen Thorgeir Thorkelsson la seg under skinnfellen i år 1000 og kom ut igjen etter et døgn og forkynte at islendingene heretter skulle være kristne.

Verdensarvstedet, hvor den nordamerikanske og den eurasiske kontinentalplata glir fra hverandre i kløfta Almannagjá, litt øst for selve tingplassen.
Dette var Ásgeirs favoritt.
– Det er et hellig sted for oss islendinger, fortalte han.
Hadde jeg lest litt mer i Snorre, hadde jeg sikkert vært enig. Selv om fotomotivene på resten av The Golden Circle var bedre.
PS! Du kan selvfølgelig også kjøre den gylne sirkel på egenhånd. De fleste severdighetene forklarer seg selv, selv om Thingvellir har godt av litt ekstra forklaring. Skal du leie bil, anbefaler jeg som alltid å bruke AutoEurope* for å finne de beste prisene.