Zlatni Rat: Kroatias plakat-strand

, , ,

, ,

REISE TIL: BOL PÅ BRAC, KROATIA

And now we go down.

Piloten hadde bare så vidt presset flyhjulene over tretoppene før han med fem ord signaliserte at han nå aktet å peke nesa nedover. Et par–tre sekunder senere innså jeg at han ikke klikket. Under propellen forsvant landskapet så bratt ned mot havet at høyden vår ville virke svimlende hvis han ikke straks fikk oss lavere.

Vi hadde nemlig ikke satt oss i flyet for å reise noe sted. Fotograf Terje og jeg hadde chartret propellflyet for å ta det ene bildet som gjør Brac til Kroatias trolig mest spektakulære øy:

Flyfotoet av stranda Zlatni Rat.

Les også om Brac’s vakreste landsby!

Stranda som selger Kroatia

Flyfoto av Zlatni Rat
Du har sikkert sett dette bildet før, og i bedre beskjæringer uten deler av flyvingen. Men men. Jeg tror du skjønner tegninga.

Zlatni Rat er stranda du knapt kan ha unngått å se bilder av hvis du så mye som har vurdert en ferie på Brac. Steinstranda pryder nemlig det som er av turistbrosjyrer og skrytebilder fra den kroatiske øya.

Og det er fra oven den er spektakulær: En lang og skinnende støttann av solvarm småstein som stikker ut i Adriaterhavet. Eller et «gyllent horn», som navnet betyr på dialekten de snakker langs den kroatiske kysten og på øyene.

Brac’ knøttlille flyplass – i fjor hadde den aldri mer enn åtte daglige flyvninger – lå bare 3,5 kilometer inn i landet fra sørkysten ovenfor Bol. Men den lå også høyt. Det høyeste fjellet på Adriaterhavets øyer, Vidova Gora, ligger rett innenfor Zlatni Rat. Og hele landskapet langs sørkysten, hvor både stranda og landsbyen Bol ligger, er bratt som en vestlandsfjord.

Flystripa som vi hadde tatt av fra, lå dermed hele 541 meter over havet. (Vidova Gora strekker seg 780 meter over bølgene.)

Flyfoto av Bol på Brac i Kroatia
Egentlig var jeg heldigere med bildet av dominikanerklosteret utenfor Bol.

Piloten svingte over halvøya med dominikanerklosteret, havna og sentrumet med sine venetianske bygninger, hotellene, og til sist så vi rett ned på Zlatni Rat.

Den var akkurat som på bildene: Et dobbelt rektangel av pinjeskog og bred, gyllen strand, med turkise grunner innenfor det dypblå havet. Wow!

Les også om den fantastiske gamlebyen i Split!

Zlatni Rats bakside

Om det er fra oven strendenes kroatiske superstjerne utstråler kjendisaura, er det ikke fra droner eller småfly du som turist vil oppleve den. Det er fra bakkeplan.

Da vi igjen var på bakkeplan, med leiebilen trygt parkert utenfor Hotel Villa Daniela (*), skulle vi endelig oppleve stranda slik strender skal oppleves. Med badeshorts og strandhåndkle.

Stranda Zlatni Rat i Kroatia
Ønsket du deg en folketom og skjult perle? Glem det!

Vi fulgte strømmen av strandhatter, singleter og baderinger hele veien til Zlatni Rat. Der forvandlet stranda seg fra plakatmodell til en nokså alminnelig sydenstrand: Hylende unger løp rundt og sprutet vann eller kastet ball, voksne nordeuropeere slikket sol som om livet avhang av det. Folk spiste is og bagetter, drakk brus og vann, og leste kioskromaner med rosa omslag og krimbøker.

På vestsida av strandtunga rullet bølgene høyt og støyende. På østsida var vannet smult. Og midt imellom de to delene av Adriaterhavet lå noen tusen soltørste feriegjester og nøt sommervarmen. Utpå ettermiddagen blåste maestral-vinden liv i vindsurferne. Og solnedgangen? Se på bildet…

Hvar-sundet ved solnedgang.
Makarska-rivieraen i kveldsdis. Jeg har sett verre kveldshimmel…

Liten øysjarmør? Les om Bisevo!

Landsbyen Bol

Zlatni Rat var fantastisk – og grunnen til at både TUI og Apollo har Bol på programmet. Da min første skuffelse over at den ikke var lagd av sand, hadde gitt seg, kunne jeg si meg enig med Tomislav. Han argumenterte nemlig for at stein er mer renslig enn sand, for du slipper jo å få den overalt.

Kirke og strand i Bol på Brac
Det gylne horn er ikke den eneste muligheten du har til strandliv i Bol. Her er stranda vest for klosteret.

Rent personlig var jeg likevel vel så nysgjerrig på Bol, landsbyen like øst for stranda. Mens Zlatni Rat var en turistmagnet, var Bol raskt unnagjort. Dominikanerklosteret fra 1462 var det største trekkplasteret. Ellers huset landsbyens renessansepalass med kunstgalleri, noen vakre venetianske hus, og havna: Én del hvor småbåtene duppet, og én del hvor turistene hadde lagt til med sine seilbåter.

Restauranter hadde det lille sentrumet også. Mange nok til at du kan spise lunsj og middag på forskjellige steder en hel uke, hvis du vil.

Bol var med andre ord hyggelig, den. De færreste øyene i Kroatia er jo steder du reiser for byliv.

Hvis feriedrømmen er en vakker landsby, er likevel Pucisca på nordsida av Brac et langt bedre alternativ.

Se flere reisetips i Kroatia her!

Kapellet utenfor dominikanerklosteret i Bol
Et lite kapell ga en fin inngangsport til dominikanerklosteret.

PS! Dronefotoet av stranda og Vidova Gora er tatt av dronepicr/Flickr.

(*) Lenken går til Booking.com, som gir meg en liten andel av et eventuelt salg. Prisen du betaler, blir uansett den samme.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.