Hit bør du visstnok reise i 2023

Det har blitt en slags romjulstradisjon på Det vonde liv, som i år kommer litt forsinket:

Jeg går gjennom årets «hit bør du reise»-tips fra de ulike reiseredaksjonene på samme måte som fanden leser Bibelen, og kaster ut et ironisk innlegg om de mest kuriøse reisetipsene.

For merkelige anbefalinger, det er det som regel mange av.

I fjor mente for eksempel Condé Nast at Verdenslekene med godbiter som rullestolrugby (!) var et ypperlig påskudd for å reise til Birmingham i Alabama. Og i 2019 anbefalte Lonely Planet en tur til Shenzen i Kina for å oppleve noe så europeisk som indiemusikk, kafeer og mikrobryggerier.

Verdenskart med 160 reisetips for 2023 markert inn
Toppbildet blir alltid litt beskåret av WordPress. Så her har du hele bildet.

Hvorfor skal vi reise dit – i år?

I år fikk jeg likevel et snev av kvaler da det igjen ble tid for å raljere over bereiste menneskers globussnurringer.

Kanskje skyldes det at jeg begynner å bli gammel og mild. Eventuelt at årets tips kunne tyde på at redaksjonene har tatt seg nær av mine årvisse skråblikk. Sikkert er det i hvert fall at begrunnelsene for hvorfor akkurat 2023 er året du bør reise til destinasjon X, var tynnere og færre enn noen gang.

Gutt sitter på fjellhylle over Teli i Pays Dogon
Jeg vet ikke hvor mange VG-lesere som fulgte mitt tips om å reise til Dogonland. Fint er det der åkkesom. Selv om det for tida ikke kan kalles trygt.

Nå er det mange måter å frammane reisetips for et nytt år på.

Du kan, som Aftenposten og i år stort sett også Lonely Planet, simpelthen la globusen snurre og stoppe fingeren på steder du liker. (Slik jeg selv gjorde da jeg i 2010 anbefalte VGs lesere å dra til Dogonland i Mali(!))

Gullstandarden er likevel å finne reisemål som tilfredsstiller så mange som mulig av disse kriteriene, i prioritert rekkefølge med det viktigste først:

  • Stedet må ikke ha vært med på fjorårets liste.
  • Det skal ikke være krig der.
  • Destinasjonen bør være et minimum av ålreit.
  • Helst skal den ha en viss aktualitet – som for eksempel et Fotball-VM, eller i det minste status som nasjonal kulturhovedstad i et eller annet land, slik som Leeds, Brescia og Bergamo har i år.
  • En ny flyrute er alltid en strålende begrunnelse for å anbefale stedet.
  • Hvis alt annet kniper, går det alltids an å henge tipset på et nytt hotell, en kunstutstilling, eller et jubileum.
Malaga i Spania
Malaga er den mest søkte destinasjonen på Airbnb for 2023. Mens jeg leser det som en advarsel, leser Vogue det stikk motsatt.

2023 – året for gjenåpninger

Selve kunsten er altså å finne en knagg for å reise dit akkurat i 2023. Og her fikk jeg altså gammelmannsfølelsen av at alt var bedre/verre før.

Hvordan kan jeg for eksempel harselere med Condé Nasts argument om å fly i 32 timer til New Zealand, eller Rough Guides anbefaling om å bruke kun 22 timer for å reise til Chile? Landene – som du neppe hadde besøkt i løpet av de mange årene før du engang hørte om korona – har tross alt gjenåpnet for turisme.

Får ikke du også uhorvelig lyst til å reise til Transilvania når det er 125 år siden Bram Stoker – som aldri selv besøkte Romania –skrev «Dracula»? (Afar)

Og går det an å betvile klokheten i å reise til Kenya når designeren Anna Trzebinski har åpnet tre leiligheter på Lamu? (Condé Nast)

Gateliv i Lamu by
Lamu by er utrolig kul. Men at tre nye leiligheter var en grunn til å reise dit, visste jeg ikke.

Eller Lonely Planets anbefaling om å besøke Umbria i 2023, når den italienske regionen arrangerer sin årlige (!) jazzfestival? For ikke å snakke om Rough Guides påminnelse om at Berlin er et must siden den europeiske fotografimåneden har 10-årsjubileum i mars?

Afar minner for øvrig om noe jeg nesten hadde glemt: At Baltimore kan by på både collegebaseball og en allerede nesten utsolgt Bruce Springsteen-konsert.

Det er klart at slike argumenter er gode.

Alle 2023-reisetipsene samlet

Tradisjonen tro har jeg valgt ut redaksjonene på årets liste etter innfallsmetoden. I år ble det 160 reisetips fra følgende redaksjoner: Aftenposten, Condé Nast Traveler, Lonely Planet, Rough Guides, Vogue og Afar.

Nedenfor følger de geografisk sortert med de mest kortreiste alternativene øverst. *2 betyr at samme tips går igjen på to lister. (Lenkene går til mine blogginnlegg fra stedene.):

Tranøy
Tranøy fyr er fint. Og et av stedene Aftenposten mener du bør reise i 2023.

Norge:

Kvitsøy i Rogaland, Stokkøya i Trøndelag, Tranøy fyr i Nordland og Himmelriket i Telemark.

Sjekk ut mine tips til sommerferie i Norge her!

Nord-Europa for øvrig:

Manchester, Leeds, Sør-Skottland, Edinburgh, det skotske høylandet, Wales og Pembrokeshire i Wales (Storbritannia), Galway og Wild Atlantic Way (Irland) og Torshavn på Færøyene.

På elvesightseeing i Berlin
Det er mange gode grunner til å reise til Berlin. 10-årsjubileet til en festival er kanskje ikke den største.

Vest-Europa:

Loire-dalen, Toulouse og Marseille (Frankrike), Wien og Graz (Østerrike) og Dresden og Berlin (Tyskland).

Sør-Europa:

Melides og Duorodalen (Portugal), Oviedo og Cudillero, Zamora og Malaga (Spania), Umbria, Basilicata, Brescia og Bergamo, Napoli og Roma (Italia), Halkidiki og Zagori (Hellas), Korčula (Kroatia). Ljubljana (Slovenia), Ohridsjøen (Nord-Makedonia), Albania og Malta.

En robåt over Ohridsjøen ved byen Ohrid
Ohrid og Ohridsjøen er helt klart den største attraksjonen i Nord-Makedonia.

Øst-Europa:

Toget fra Istanbul til Sofia og Transylvania (Romania).

Afrika:

Marrakech og Fes (Marokko), Santo Antão (Kapp Verde), Egypt, Kenya, Benguerra Island (Mosambik), Sør-Afrika og Northern Cape (Sør-Afrika), Ruaha National Park (Tanzania), Zambia og Accra (Ghana).

Petra, Jordan
Hils Suleiman fra meg hvis du følger anbefalingen om å reise til Jordan. (Han holder til i Petra.)

Midt-Østen og Vest-Asia:

Galilea (Israel), Sharjah*2 (De forente arabiske emirater) og Jordan.

Resten av Asia og Oseania:

Japan, Vest-Japan, Kanawa og Fukuoka (Japan), Bangkok (Thailand), Kuala Lumpur (Malaysia), Auckland og Wellington (New Zealand), Mustang (Nepal), Srinagar (India), Western Australia, Tasmania, Queensland og Sydney*2 (Australia), Mekong-deltaet (Vietnam), Bohol (Filippinene), Raja Ampat (Indonesia), Singapore, Bhutan og Taiwan.

Operahuset i Sydney
Fotball-VM for damer bringer Sydney inn på årets lister. Selv ville jeg også ha sett Operahuset.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.