Emilia-Romagna: Italias glemte byer

REISE TIL: EMILIA-ROMAGNA, ITALIA

Som leserne etter hvert helt sikkert vil forstå: Jeg digger Italia! Det er en forkjærlighet som bare gir ett problem når jeg skal forklare den: Hvor skal jeg begynne?

Skal jeg snakke om maten? Eller om vinen? Om de utrolige fjellandsbyene og de gjestfrie menneskene du kan møte der? Om hvordan hverdagslivet blander seg inn selv på turistmagneter som Amalfikysten? Om de fantastiske øyene? Om Romas endeløse liste over severdigheter, hvitvaskede kystbyer, om kunsten, eller hvordan selv veier uten skilting kan lede til en godt bevart romersk ruinby?

Fantastiske Italia

Nå vet jeg det. Jeg skal ikke fortelle om noen av delene. Den beste måten å forklare hvor fantastisk det er å reise i Italia, er ved å fortelle om byene i Emilia-Romagna.

Hæ? sier du kanskje nå.

Og hæ sier du trolig akkurat like mye når jeg nå ramser opp navnene Ravenna, Ferrara, Bologna, Reggio Emilia, Modena og Parma.

De er jo ikke akkurat Firenze eller Venezia, og ikke Roma eller Napoli eller Milano heller. I stedet er de, med delvis unntak for Bologna, seks byer som har falt utenfor radaren til de aller fleste som reiser til Italia.

Nettopp derfor forteller de så mye om Italia.

Fordi de er fantastiske byer. Fulle av vakre bygninger, historie og kultur. Og en glimrende pakke enten du reiser på bilferie, sykkelferie eller baserer deg på buss og tog.

TIPS: Bruk en prissammenligningstjeneste som Auto Europe* når du bestiller leiebilen. Da finner du enkelt den aller beste prisen på bilen.

Via Emilia

Tar du en titt på kartet, vil du legge merke til at de fire sistnevnte, altså Bologna, Reggio Emilia, Modena og Parma, ligger like perfekt på en linje som rankene i en vinåker.

Bologna, Italia, Torre degli Asinelli
Utsikt over Bologna fra Torre degli Asinelli.

Det er ingen tilfeldighet. Byene ble nemlig anlagt som kolonier langs den romerske veien Via Emilia, en såkalt via consularis som ble anlagt i år 187 f.Kr for å kunne kontrollere den nylig erobrede provinsen i området, Gallia Cisalpina. Det betyr at denne stolte rekka av italienske byer har årtusener av historie, historie som på ingen måte sluttet med enden av Romerriket. I Bologna ligger Europas eldste universitet (fra 1088), og Parma og Modena er ikke stort dårligere, før det var gått 100 år hadde også de fått sine universiteter.

Byene i Emilia-Romagna

Og de tre byene er ikke noe blaff. Bare se på de seks nevnte byene, som også dannet min reise til området senhøsten 2015 (som var en av mine beste reiser det året).

* Ravenna er intet mindre enn en tidligere hovedstad for Det vestromerske riket, fra 402 e.Kr til 476, og senere sete for den bysantiske keiseren i Italia. I dag har byen åtte tidligkristne kirker og mausoleer på UNESCOs verdensarvliste – utsmykket med noen av kristenhetens flotteste mosaikker. Les mer om Ravenna her.

Ferrara, Italia, Castello Estense
Castello Estense midt i sentrum av Ferrara.

* Ferrara ligger innenfor ni kilometer med bymurer, og som Este-familiens hovedsete helt til 1598 kom noen av renessansens fremste kunstnere hit. Verdensarvbyens mest imponerende severdighet er Castello Estense, noe så tøft som et digert borgslott omgitt av vollgraver – midt i sentrum. Les mer om Ferrara her!

* Bologna har som nevnt Europas eldste universitet, i tillegg til et nydelig sentrum av rød teglstein, 40 kilometer med søyleganger langs gatene og 20 tårn fra middelalderen. Mest kjent er Due Torri, hvorav det ene, Torre Garisenda, lener omtrent like bratt som det langt mer kjente tårnet i Pisa. Byen regner seg også som Italias hovedstad for gastronomi. Les mer om Bologna her!

* Modena er kanskje enda vakrere; det var hit Este-familien flyttet i 1598. Duomoen her er på verdensarvlista – et helt fantastisk stykke romansk arkitektur. Det er i Modena de lager den aller beste balsamicoen. Og joda, en viss sanger ved navn Pavarotti kom herfra, han også. Les mer om vakre Modena her!

* Reggio Emilia er kanskje en parentes i dette selskapet, men for en parentes! Vi var til og med heldige nok til å ankomme byen på den årlige festdagen for byens skytshelgen, 24. november. Her kan du lese mer om det.

Reggio Emilia, Italia
Folkeliv på dagens for byens skytshelgen i Reggio Emilia.

* Parma er hjembyen til Giuseppe Verdi, og har severdigheter som Farnese-familiens Palazzo Ducale, duomoen med fresker av Correggio og det oktagonale baptisteriet utenfor. Mat kan de også lage, både skinke og ost.

Les alle mine innlegg om Nord-Italia her!

Matveien

Hva så med Via Emilia? Bortsett fra linjalgeografien er det ikke så mye igjen av den romerske veien; den eneste broa som står igjen er veiens aller første, over elva Marecchia like utenfor Rimini.

Til gjengjeld er grunnen til at provinsen var så viktig for romerne, intakt. Po-sletta gjorde Emilia-Romagna til støvelens kanskje aller viktigste område.

Les også om bilferie i Dolomittene lenger nord!

balsamico di Modena, Italia
På loftet til en produsent av tradisjonell balsamico di Modena.

Det er den fortsatt. Det er et rikt område – det er neppe tilfeldig at både Ferrari, Maserati, Lamborghini og Ducati er fra Emilia-Romagna.

Og det er sikkert like lite tilfeldig at den er en av Italias viktigste regioner for mat. Parmaskinke, parmesan og balsamico di Modena er herfra, det samme er pastaprodusenten Barilla. Og Bologna er så klart hjembyen til ragú alla bolognese – for de fleste av oss den aller mest kjente pastasausen.

Vin er ikke området like kjent for. Men den perlende lambruscoen er, om enn kanskje ikke støvellandets mest bejublede vin, i hvert fall herfra. Og slettes ingen dårlig deal servert avkjølt en varm sommerdag.

Vil du forlenge rundreisen? Les også om vakre Mantova.

* Lenken er en affiliate-lenke som gir meg en liten andel av et eventuelt salg. Prisen du betaler blir ikke påvirket – og lenken er valgt fordi jeg faktisk mener at det er et godt tips.

Én kommentar Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.