20 tips til langhelg i Europa

Løftet om langhelgene rundt om i Europa var det som gjorde tanken om arbeidslivet levelig da jeg selv snublet inn i åtte–fire. OK, så kunne jeg trå inn i hamsterhjulet, men da skulle jeg søren heller bre ut vingene så fort journalistturnusen tegnet opp en oval weekend.

Og jeg er ikke alene. Flyselskapene, Heinemann og hotellkjedene elsker helgeturene nesten like høyt som vi reisende.

Med en fridag eller to i tillegg til helga får vi sett mye, spist og drukket så mye vi lyster, og tilført en vakker påfuglfjær til våre daglige grå kråkeliv.

Det har gitt en haug med strålende miniferier til reisebaggen. Litt for korte, selvfølgelig, siden en klassisk helgetur sender deg tilbake til utgangspunktet akkurat litt for tidlig. Løsninga, nå som karrieren med turnusarbeid er over, har blitt å reise sjeldnere men lengre: Å utvide langhelga til kortuke – minst!

Under følger mine tips til avlange helgeturer. For miljøets og samvittighetens skyld har jeg holdt meg til Europa.

Stramt feriebudsjett? Les mine tips til å reise billigere!

Tipsene oppsummert

20 tips gjør at artikkelen er lang. For at du skal slippe å scrolle på deg musefinger, kan du klikke deg fram til det du helst vil oppleve her.

Romantiske langhelger

(Litt originale) storbyhelger

Aktive weekendturer

Langhelger uten fly

Booking.com

5 romantiske langhelger

Har lufta gått ut av hverdagens hjerteballonger, kan en torsdag–søndag (eller lørdag–tirsdag) bli en rosenrød påminnelse om hvorfor dere egentlig er sammen. Dere kan selvfølgelig sette telefonen i flymodus, sende barna til besteforeldrene, og leke the naked chef for hverandre hjemme. Men er dere like kjedelige vanedyr som meg, er en weekendtur mye mer fristende. Her er fem tips. (NB! Også Tallinn-tipset kunne gjerne ha havnet i denne bolken.)

Lek adelig i Sverige

En dejlig helg for livsnytere

Landsbyliv i England

Gjem dere bort på et fyr

Vinsmaking og bindingsverk

Andre langhelgtyper? Tilbake til oversikten.

Lek adelig i Sverige

Slottshelg på Thorsskog Slott i Sverige
Livet kan by på langt verre ting enn en slottshelg på Thorsskog Slott.

Hvis dere vil leke slottsherre eller -frue i en adelig dramaserie for en stakket helg, og spise like mat som passer til.

Dra på slottshelg i Sverige. Mens Norge avskaffet adelen i 1821, har svenskene fortsatt sine grever og friherrer. Det betyr likevel ikke at alle landets slott er bebodd av snobber som ber deg hjem «för att kolla på min antavla». Flere av dem er nemlig gjort om til hoteller.

Det kan gi en kjærkommen avveksling fra hverdagens flatpakkede IKEA-tilværelse. Dagdrøm dere bort i blomsterhager og prangende haller, og sjekk ut om livet faktisk er bedre i en himmelseng. Selvfølgelig får dere også mat og drikke som passer seg for fine folk. Og en regning som står i stil. Men akkurat hus med tårn og spir og loftspøkelser er tross alt billigere å leie enn å eie.

Vi sjekket ut Thorskogs Slott (*) i dalen innenfor Kungälv. Andre alternativer nær norskegrensa er Läckö Slott, Bjerktorp Slott (*) og Tjolöholm Slott. Refsnes Gods (*) i Moss kan også gjøre nytta. (Dog uten muligheten for en harryhandel på hjemveien,)

Hvor lenge? Med mindre dere virkelig er adel i forkledning, kan en helg absolutt være nok. Men så klart: Det er vanskelig å få en overdose luksus på en langhelg.

Hvordan reise dit? Dere trenger ikke Bentley for å parkere utenfor et slottshotell. Men egen bil er absolutt en fordel.

Til lista over romantiske langhelger

En dejlig helg for livsnytere

Kroferie på Aalbæk gl. Kro nær Skagen i Danmark
Aalbæk gl. Kro ligger bare noen mil unna de danske fergekaiene. Men trenger dere egentlig å dra så langt?

Hvis du vil snuse inn følelsen av kontinentet og dets frihet til å nyte livet, uten å dra lenger enn nødvendig.

Reis på krohelg – eller badehotell. Joda, jeg vet at København er selve helgeturklassikeren. Men Danmark er mer. Selve klassikeren for par er å dra på kroferie, som vi gjorde til Skagen. Tapetene er selvfølgelig mindre overdådige enn på de svenske slottshotellene, men maten er god, og livet absolutt så behagelig at en lang morgen i senga er helt innafor.

Dere kan naturligvis også dra på storbyferie i Århus, eller leie lanke i småbyer som Ebeltoft, Ribe, Mariager… Eller ta inn på badehotell, enten dere vil bade eller bare ha en romantisk helgetur med god mat og god seng.

Hvor lenge? På en høstdag med margkulde i kastene vil dere trolig være godt fornøyd med en helg. Er bøkene gode, eller været litt mer vårlig, kan den gjerne være oval som bare det.

Hvordan reise dit? Color Line og Fjord Line seiler fra Larvik, Langesund, Kristiansand og Stavanger/Bergen. Bor du langt unna fergebyene, går det fly til Aalborg, Århus og Billund fra Oslo. Husk likevel at de fleste kroene er lettere tilgjengelig med egen bil.

Til lista over romantiske langhelger

Landsbyliv i England

Peis og restaurant i puben The Lord Pouletts Arms i Somerset
En landsens pub i England bør helst ha peis. Det har selvfølgelig The Lord Poulett Arms.

Hvis dere vil gjemme dere bort, gå lette turer, og beinflørte fra hver deres skinnstol foran peisen.

Dra på landsbypub i England. Forbinder dere engelske puber med klissete gulvtepper og underlige neseformasjoner rett fra legevakta, bør dere lese dette. Publivet kan være noe helt annet! Ute på den engelske landsbygda finner dere superromantiske puber med god mat, rolig stemning, og digre soverom i overetasjen med deilige senger og viktorianske tapeter. En del av pubene har også nærmest konstant fyr i peisen.

Pakk med TP og hver deres gode bok, og støvler som tåler gjørme, og la både malten og humla suse i en deilig English weekend. Cotswolds er en klassiker, ellers kan jeg anbefale Lord Pouletts Arms i Hinton St George, Michelin-puben Hand & Flowers i Marlow og The Spread Eagle (*) i Sawley, som jeg skrev om for VG. Telegraph gir en haug med andre anbefalinger.

Hvor lenge? Selve landsbyen dere velger, er sikkert unnagjort på en helg. Men forleng turen med et par dager og se mer – en måned hvis dere er komfortable med å sende kidsa på kostskole. (Akkurat det var ikke en anbefaling.) Hele englandskartet er proppet med severdigheter og flotte byer.

Hvordan reise dit? Fly til den flyplassen som passer best (Heathrow for Cotswolds, Hinton og Marlow, Manchester for Sawley. Lei bil, og kjør på riktig (altså feil) side av veien til helgas gjem-dere-bort-sted.

Les mer om bortgjemte Hinton St George!

Til lista over romantiske langhelger

Gjem dere bort på et fyr

Tranøy
På Tranøy fyr får dere være i fred. Og utsikten er helt til å leve med.

Hvis deres øverste ønske er å slippe å møte på naboen, svig-eks eller tidligere kollegaer. Og gjerne vil være bare dere to og bølgesuset.

Dra på fyrhelg. Luksusen er fraværende, og tilbudet av adspredelser er like sparsomt. Men en romantisk weekend trenger jo ikke å innebære hverken gourmetmat, tick-offs fra reiseguiden eller slitne beinmuskler. På et av Norges mange overnattingsfyr får dere garantert være alene. Og i fred. Solnedgangen har også alle muligheter til å bli fantastisk. Og TP og bag-in-box kan være like fint som spa. (Mye finere, spør du meg.)

Hvor lenge? Det begrensede tilbudet ved fyrene gjør dette fullt overkommelig selv om barnevakta setter strenge tidsrammer. Noen av fyrene med veiforbindelse kan likevel være fine baser også for utforskning gjennom en hel langhelg.

Hvordan reise dit? Fyrene med overnatting ligger spredd langs nesten hele kysten, fra Slettnes fyr på Nordkinnhalvøya til Strømtangen utenfor Fredrikstad. Visit Norway har oversikt – selv om den i hvert fall mangler nydelige Tranøy fyr (*) i Hamarøy. Merk at dere trenger båttransport til en del av fyrene.

Til lista over romantiske langhelger

Vinsmaking og bindingsverk

Goarshausen am Rhein
Rhindalen er vakker, enten dere ferdes med bil eller sykkel.

Hvis dere vil sykle (eller gå) rundt i dalsider stripete av vinranker og vakre, stille småbyer med bindingsverkshus.

Dra til Rhinen eller Mosel-dalen. Kan Tyskland være romantisk? Å ja da. Da jeg bare kom over aversjonen fire (eller var det fem?) år med skoletysk, innså jeg at landet er fullt av vakre steder. Og at riesling- og burgunder-området i Mosel- og Rhindalen ikke bare er vårt nærmeste og langhelg-enkleste vinområde, men også svært vakkert!

Da jeg som 13-åring fikk feber i vakre Rüdesheim am Rhein, anbefalte legen meg å drikke vin for å få i meg væske. Så vinlandet er ekte. Og middelalderbyene så fine og blomsterprydede at romantikken får god hjelp mens dere somler rundt.

NB! Husk at vinrankene ikke har druer i de klassiske langhelgene på våren.

Hvor lenge? Personlig ville jeg definitivt hatt i hvert fall en langhelg. Både fordi dere må fly, og fordi området fortjener det.

Hvordan reise dit? Fly til Frankfurt. Mainz ligger en 17 minutters togtur fra flyplassen. Der kan dere leie sykler og utforske elvesvingene nordvestover. Eller lei bil på flyplassen.

TIPS: Bruk en prissammenligningstjeneste som Auto Europe* når du bestiller leiebilen. Da finner du enkelt den aller beste prisen på bilen.

Til lista over romantiske langhelger

5 litt mer originale storbyhelger

For mange er weekendturer nærmest synonymt med storbyferier. Selv om jeg bruker store deler av dette innlegget til å minne om at langhelger også kan brukes til utrolig mye annet, skjønner jeg greia: Europas storbyer er (som regel) enkle å reise til med direktefly, og fulle av gode restauranter, kulturtilbud, severdigheter og (grøss og gru!) shoppingmuligheter. Siden dere neppe trenger min hjelp til å komme på klassikere som Roma, London og Paris, serverer jeg her heller fem litt mer glemte forslag.

Englands minste (?) og kuleste storby

Europas vakreste hovedstad

«Glemte» godbiter i Italia

Storbyhelg i Norge

Vakre og viktige Kraków

Andre langhelgtyper? Tilbake til oversikten.

Englands minste (?) og kuleste storby

Bohemia, Brighton
Baren/restauranten Bohemia er bare ett av svært mange kule steder i sørengelske Brighton.

Hvis du vil bruke litt tid på sightseeing og masse tid på kule spisesteder og tråling av uavhengige nisjebutikker.

Dra til Brighton. Jepp, jeg mener det helt alvorlig. Selv om Brighton «bare» har drøye 200.000 innbyggere, er den en helt fantastisk pakke. Severdighetene er riktignok kjapt unnagjort: Det tidligere kongelige slottet Royal Pavillion, den viktorianske badebrygga Brighton Pier og utsiktstårnet i360.

Men: Kanalbyen er full av kulere storbyopplevelser. Siden den ble modfolkets badeby nummer én på 1960-tallet har den vært full av kule kafeer, puber, restauranter og eksentriske nisjebutikker. Ta en kaffe på Marwood, en pint på Graham Greenes yndlingspub The Cricketers eller drink og middag på Bohemia. Eller utforsk en av hundre andre muligheter.

Hvor lenge? Du kan gjøre alt på en helg. Eller spise enda mer i løpet av en langhelg, eventuelt med en avstikker til de hvite klippene ved Beachy Head og landsbyen Alfriston.

Hvordan reise dit? Brighton ligger cirka akkurat like nær Norwegians London-flyplass Gatwick som hovedstaden, med hyppige direktetog. For de to nevnte avstikkerne er én dag med leiebil definitivt å anbefale. Søk opp de beste prisene her (*).

Les flere reisetips i Brighton her!

Til lista over storbyhelger.

Europas vakreste hovedstad

Tallinn gamlebyen, Toompea, Olavskirken
Tallinns gamleby sett fra tårnet på Olavskirken.

Hvis dere vil se en helt nydelig gamleby – med lavt prisnivå som en kjærkommen bonus.

Reis til Tallinn. Gamlebyen i den estiske hovedstaden kunne nesten gått rett inn som filmkulisse til en middelalderfilm, uten sminke og filmtriks. Der kan dere slentre sakte oppå bymuren og gå like sakte rundt i smale gater og smug, og nyte plasser og kirker, utsiktsplasser og tårn – hele tida vel vitende om at selv fantastiske restauranter ikke medfører noen søknad til «Luksusfellen» etter endt helgetur.

Siden gamlebyen er kompakt og, som sagt, svært vakker og så kompakt at dere ikke trenger å stresse (og Tone har tatt med meg dit), kunne Tallinn glatt ha glidd inn som romantisk storbyhelg også. Men nå havnet den her.

Hvor lenge? Her holder det med en helg. Men for også å se bydelene vi ikke så, streetfoodområdet Depoo, Telliskivi Creative City og trehusstrøket Kalamaja, er det som alltid vel verdt å reise allerede på torsdag.

Hvordan reise dit? Norwegian og AirBaltic flyr direkte til Tallinn fra Oslo. Finn beste priser og flytider på Momondo (*).

Les mer om gamlebyen i Tallinn her!

Til lista over storbyhelger.

Glemte godbiter i Italia

Verona og Adige-elva
Verona har mye mer å by på enn elva Adige. Jeg anbefaler likevel å se minst en by til i området når du først reiser dit.

Hvis du besøke Italias gastronomiske sentrum og se flere flotte byer – med forholdsvis få turister – på én storbyferie.

Fly til Verona. Siden Norwegian flyr direkte dit to ganger i uka fra april til midt i september, må du regne med at selve Verona har nok av nordmenn. Den er imidlertid verdt det. Og Romeo og Julie-byen er perfekt for en liten eller stor storbykombo: Den like severdighetstunge Bologna er en 1,5 times togtur unna. Vakre Mantova kjappe 50 minutter. Og balsamico-hovedstaden Mantova, også den svært pen, 1,5 time og ett togbytte fra Verona.

Dere kommer neppe til å rekke over alt. Men jeg kan love dere en helt fantastisk langhelg uansett hvilke byer dere prioriterer.

Hvor lenge? Norwegian gir dere to hele dager – eller fire hvis dere reiser ut lørdag. Det gir en knall tur til to av byene. Eller utvid til en uke og se hele samlinga. Med mellomlanding får dere selvfølgelig større fleksibilitet.

Hvordan reise dit? Norwegian flyr som sagt direkte til Verona fra Oslo. Hvis dere uansett må mellomlande, kan dere gjerne fly til Bologna i stedet – og velge fritt fra hele perlerekka i Emilia-Romagna. Togtider finner dere på Trenitalia.

Til lista over storbyhelger.

Storbyhelg i Norge

Bakklandet i Trondheim
Trondheim er en svært fin by. Får du i tillegg sol, har du virkelig fullklaff.

Hvis du vil tilbringe helga i en av Europas fineste mellomstore byer – uten å forlate hjemlandet.

Dra til Oslo, Bergen eller Trondheim. Jeg skulle gjerne ha anbefalt Oslo til alle. Men over en million av oss bor allerede i Oslo (tettstedet), så da blir det jo «litt» rart å oppfordre dem til å ta en tur med t-banen.

Derfor får dere ta til takke med et litt vagt storbytips: Ta toget, eventuelt bussen eller bilen, til en av Norges tre største byer, som alle har er vakre, historiske og har gode spisesteder – med andre ord mer enn nok å by på for en langhelg. Et knallbra Oslo-tips er selvfølgelig en guidet øltur; ellers er det bare å fråtse i mulighetene inne på Visit Oslo for å finne ut hva som frister. For restauranter anbefaler jeg Osloby.

Hvis Bergen eller Trondheim skulle bli litt «små» for hele langhelga, er det lett å finne på noe annet en dag: Utforsk Glesvær og Nordsjøløypa, Troldhaugen eller Fantoft stavkirke utenfor Bergen. I Trondheim kan du for eksempel ta turen nordover til Den gyldne omvei på Inderøy eller utforske gruvene i Løkken Verk.

Hvor lenge? Du får gjort mye på en helg, spesielt i Bergen og Trondheim. Men du kan gjerne utvide turen med et par ovaldager.

Hvordan reise dit? Det kommer helt an på hvor du bor. Vy (Nettbuss) (*) kjører tog til alle de tre byene og buss til Bergen og Oslo. Også Nor-Way har ekspressbusser til byene. Og selvfølgelig: Alle er lett tilgjengelige med fly.

Les mer om fascinerende Trondheim her!

Til lista over storbyhelger.

Booking.com

Vakre og viktige Kraków

Bar i jødestrøket Kazimierz i Krakow
Etter en lang dag med sightseeing er det deilig å sette seg på en av barene i Kazimierz.

Hvis dere vil kombinere herlige bohemkafeer og fin gamleby med Europas tristeste og viktigste severdigheter.

Legg langhelga til Kraków. Sa jeg glemte? Jeg bryter kanskje løftet litt her. Men mitt inntrykk er at Polens gamle hovedstad i hvert fall ikke ennå har kommet helt opp dit den fortjener. For den er en kruttsterk pakke! Byen har kafeer hvor stearinlyset luter på skjeve bord i Kazimierz, Europas største middelalderplass, det gamle slottet til de polske kongene, og to sterke holocaust-museer like sør for elva.

Like obligatoriske er de to attraksjonene utenfor selve byen: Saltgruva Wieliczka er noe så sjeldent som en gruve du bør se på grunn av kunstverkene – deriblant en hel katedral hogd ut i salt. Og konsentrasjonsleiren Auschwitz trenger forhåpentligvis ingen nærmere introduksjon.

Hvor lenge? Da jeg reiste til Kraków for Magasinet Reiselyst gjorde jeg kun unna byen, på to dager. Det er imidlertid helt idiotisk. Du bør se alt, og da trenger du hele langhelga.

Hvordan reise dit? Norwegian flyr direkte fra Gardermoen, Bergen, Stavanger og Trondheim. Finn beste priser og flytider på Momondo (*).

Til lista over storbyhelger.

Booking.com

5 aktive langhelger

Jeg mener at helgeturer kan brukes til alt. Også til å forbrenne flere kalorier enn du inntar, eller – enda bedre – å kombinere stor forbrenning med deilig mat og drikke. Mulighetene er mange, men her er i hvert fall fem som også fungerer i klassiske ovalhelgene på våren.

Tjuvstart fjellvandringa i Wales

Kombiner fotturer med whisky

Padle gjennom indre Østfold

Solfylte fotturer ved Amalfi

Sykling og solkrem på Mallorca

Andre langhelgtyper? Tilbake til oversikten.

Tjuvstart fjellvandringa i Wales

Utsikt fra Snowdon i Wales
Utsikt fra Snowdon, med ruta Y Lliwedd. Stia ned mot høyre er Watkins Path.

Hvis du ikke kan vente med å ta på fjellstøvlene for noen sugende motbakker – og gjerne kombinerer fjellturen med en tur på puben.

Dra til Snowdonia. Fjellkjeden nord i Wales ligger kun 1,5 times kjøring unna flyplassen i Manchester, og har alt fra skumle tinderuter opp til Snowdon til snaufjell-vidder og grønne, bratte lier. Mange av fjellene har også flott utsikt. Og selv om også Snowdonia har snø om vinteren, bør de fleste eller alle rutene være snøfrie når mai nærmer seg juni.

Og: Siden dette tross alt er Storbritannia, har byer som Betws-y-Coed selvfølgelig hyggelige puber – selv hotellet Sir Edmund Hillary bodde på da han skulle trene til Mount Everest-bestigninga har pub. Ønsker dere en hviledag, anbefaler jeg borgbyen Conwy eller en tur med damptoget Ffestiniog Railway.

Hvor lenge? Hele ovalhelga, uten tvil. Og dere må gjerne utvide den for å se mer av Nord-Wales.

Hvordan reise dit? SAS og Norwegian flyr direkte til Manchester fra Oslo, Bergen og Stavanger (og Trondheim til høsten). Leiebil derfra.

Les mer om fotturer i Snowdonia!

Til lista over aktive langhelger.

Kombiner fotturer med whisky

Det skotske høylandet
Det skotske høylandet har mange overraskelser i ermet. Og herlige fotturer.

Hvis du vil ha mil på mil med villmark for dine føtter, og noen skikkelig varmende styrkedråper etterpå.

Dra til Skottland. Broder’n og jeg dro til Glencoe for bratte og til dels luftige fjellturer, og endte opp i Pitlochry: Midt i høylandet og litt sør for Cairngorms National Park. Det skyldtes imidlertid ikke snø, men regn. For noen solsikker destinasjon er De britiske øyer definitivt ikke.

For å komme den norske snøsmeltinga i forkjøpet, er øyriket likevel topp. I Glencoe nær vestkysten får du bratte dalsider, mens høylandet nord for Pitlochry byr på vidstrakte vidder, skoger, innsjøer og fjell. Slott som Blair Castle og dronningas Balmoral har området også. Whiskydestillerier finner du selvfølgelig «overalt».

Hvor lenge? Med fly og deretter 1,5 eller 2,5 times kjøring til henholdsvis Pitlochry og Glencoe sier det seg selv at du trenger en langhelg, og gjerne lenger.

Hvordan reise dit? SAS og Norwegian flyr direkte til Edinburgh fra Oslo, og Loganair flyr fra Bergen. Leiebil derfra.

Til lista over aktive langhelger.

Padle gjennom indre Østfold

Krappeto Haldenkanalen from Nordic Media Lab on Vimeo.

Hvis du heller vil ha vannblemmer på hendene enn gnagsår på hælene, og gjerne tar overnattinger i gapahuk underveis.

Padl ned Haldenvassdraget. Jeg må ærlig talt innrømme at jeg – til forskjell fra resten av tipsene her – aldri har testet dette. Men like fullt: Ideen om å padle i kano nedover Haldenvassdraget, med sluser underveis, har fristet meg så lenge at jeg tar den med likevel. Trange kanaler, innsjøer, og kanskje en bever eller fire høres jo ganske så fint ut.

Turen fra Ørje til Femsjøen utenfor Halden er 5,3 mil. Mer kart og info finner du i den digitale brosjyren her.

Hvor lenge? Padleturen er beregnet til tre dager.

Hvordan reise dit? Transporten er egentlig største utfordring, men det går busser til Ørje. Derfra kan du enveisleie kano til Tistedalen og ta lokalbuss til Halden og tog derfra.

Til lista over aktive langhelger.

Solfylte fotturer ved Amalfi

Fotturen Gudenes sti på Amalfikysten
Gudenes sti er den mest kjente fotturen på Amalfikysten, men langt fra den eneste.

Hvis du vil nyte sol og varme samtidig som du går med spektakulær utsikt langs Italias vakreste kyst.

Dra til Amalfikysten. Den bratte halvøya sør for Napoli er mer kjent for landsbyene enn stiene. Men sannheten er likevel at du kan gå utrolig flotte fotturer der – både høyt oppe i fjellene og (tross alt) lenger nede. Går du fantastiske Gudenes sti den minst strabasiøse veien, kan du til og med belønne deg selv med et (vårkjølig) bad i Sorrento etter endt tur.

Fotturrutene er såpass mange at du kan bruke hele langhelga til å gå. Men jeg gjetter at du også har lyst til å bedrive litt sightseeing.

Hvor lenge? Norwegian flyr Oslo–Napoli fredag og mandag fra starten av juni. Da får du en kort ettermiddagstur og to hele dager før du kan ta en rolig morgen før hjemreisa. Men selvfølgelig: Området fortjener langt mer enn bare en langhelg, så spør sjefen om du kan utvide til en uke.

Hvordan reise dit? Som sagt: Direktefly til Napoli, buss først til Sorrento og deretter til Amalfikysten derfra. Reiseruta er forklart her.

Kystens vakreste base: Les om Conca dei Marini!

Til lista over aktive langhelger.

Sykkel og solkrem på Mallorca

Fornalutx sett fra veien
Landsbyen Fornalutx på Mallorca sett fra veien gjennom Tramuntana-fjellene.

Hvis du ønsker å leke Tour de France i vårsol og varme, og ikke føler altfor sterkt på flyskam.

Dra til Mallorca. Den på ingen måte ukjente øya er ekstremt populær blant syklister. Og jeg skjønner hvorfor. Den har jo massevis av veier med fine landsbyer spredt rundt omkring, og alt fra hårete fjell til flate fartsetapper.

Helt ideelt ville jeg personlig ha reist om vinteren for å sykle – du må dele veiene i Tramuntana-fjellene med ganske mange leiebiler. På den annen side er syklistene så mange at bilturisten skal være en bra idiot for å bli overrasket over en tohjuling til. I tillegg slipper syklister å trekke lodd i det anarkistiske p-plasslotteriet på utsiktspunktene.

Hvor lenge? Du flyr ikke til Mallorca for mindre enn en full langhelg. Og hvorfor ikke ta tre ekstra fridager så du får en uke?

Hvordan reise dit? Palma de Mallorca er enkel å komme til, selv om du nok må ta mellomlanding minst én vei for å få en langhelg hvis du ikke flyr fra Oslo. Buss fra flyplassen til stedet hvor du har leid sykkel.

Les om sju av Mallorcas flotte landsbyer her!

Til lista over aktive langhelger.

5 langhelger uten fly

Noen av tipsene ovenfor krever en viss indre kamp mot flyskammen. Andre, deriblant padleturen i Østfold, alle byferiene i Norge og tre av de romantiske helgetipsene, kan du fikse helt uten å forlate landjorda. Her kommer ytterligere fem tips til helgeturer som er fullt mulige uten å fly – i hvert fall hvis du bor på Østlandet. Siden tog tur/retur kontinentet tar så lang tid at selve langhelga krymper til en langettermiddag, blir radien kort. Men opplevelsene forblir ganske så bra.

Familiemoro på Jylland

Norway in a nøtteskall

Kyst og fjell på Sørvestlandet

Lek sommer i Bohuslän

En smak av det blide Sørlandet

Andre langhelgtyper? Tilbake til oversikten.

Familiemoro på Jylland

Folk i Randers Regnskov
Randers Regnskov er ikke engang nevnt i teksten. Selv om den er skikkelig kul (og varm).

Hvis dere vil ta med barna på helgeeventyr uten å fly.

Reis til Jylland. Så sant dere bor nær kysten på sørsida av Norge, er dere rimelig nær enten Oslo, Larvik, Kristiansand eller Stavanger, som alle har svært langhelgvennlige fergeavganger til Jylland.

Jylland er, som alle vet, et stalltips hvis du skal ta med barna på noe gøy uten å fly. Her er jo Legoland, Lalandia, Djurs Sommerland, Givskud Zoo (Løveparken)… Jeg gruegleder meg til Johanne kommer i den alderen! (Bortsett fra Legoland, som jeg gleder meg til, selv om alle sier at parken er overraskende liten.)

Hvor lenge? Det blåser og er surt i Danmark om vinteren, og ofte om høsten og tidlig om våren. Da er sikkert langhelga nok i lange baner. Om sommeren er imidlertid Jylland verdt så mye tid dere orker.

Hvordan reise dit? Color Line og Fjord Line seiler fra Larvik, Langesund, Kristiansand og Stavanger/Bergen. Bor du langt unna fergebyene, går det fly til Aalborg, Århus og Billund fra Oslo. Men da forsvinner jo flyskampoenget.

Flere tips til reisemål i Danmark? Se her!

En annen langhelg uten fly? Tilbake til lista.

Booking.com

Norway in a nøtteskall

Nærøyfjorden sett fra turistbåt fra Gudvangen
Nærøyfjorden er akkurat så flott som den ser ut som. Her fotografert fra turistferga Gudvangen-Flåm.

Hvis du vil oppleve Norge på sitt aller beste, på desidert enkleste og mest kompakte måte. Og garantert få lyst til å utforske mer senere.

Ta selve klassiker-runda! De norske fjordene er ubegripelig flotte. Flåmsbana er en opplevelse. Og Bergen er (PS! Jeg er født i Bergen) Norges desidert fineste by. Kombinasjonen av alle tre reisemålene på en oval knallhelg er derfor genial.

Pakketuren «Norway in a Nutshell» lokker all verdens norgesturister med på samme rute, med tog, buss og rutebåt, så alene blir du ikke. Men det er en grunn til at ruta er populær! Hvis du ønsker flotte langhelgopplevelser uten å sitte timevis foran PC-en for å planlegge, er det derfor en knallfin pakke. Vil du planlegge selv, finner du god inspirasjon på min Vestlandet-side.

Hvor lenge? En helg er nok til å se fjordene og så vidt dyppe tåa i Bergen (eller Oslo). Men en langhelg er bedre. Sommerstid kan du legge på enda flere dager og gå Hardangerjøkulen, sykle Rallarvegen – mulighetene er enorme.

Hvordan reise dit? Pakketuren starter og stopper i Oslo eller Bergen. Hvordan du best reiser dit, er så avhengig av hvor du bor at jeg melder pass.

En annen langhelg uten fly? Tilbake til lista.

Kyst og fjell på Sørvestlandet

Reisebloggeren i Det vonde liv på toppen av Kjeragbolten i Ryfylke
Du må nesten våge det utpå Kjeragbolten, og hvorfor ikke? Jeg turte det, og jeg er ingen våghals.

Hvis du vil kombinere ett eller to av Norges største wow-steder med vakker kystkultur og en liten storby.

Ta en langhelg i Rogaland. Fra midt i mai til cirka høstferien er denne rundturen et av mine aller beste reisetips: Kjeragbolten og Preikestolen er begge lett tilgjengelige med offentlig transport fra Stavanger – som igjen både har Norges eneste to-stjernes restaurant i Michelin-guiden og et i seg selv sjarmerende sentrum.

Sørover langs kysten fra oljebyen kan du besøke jærstrendene, Egersund, det utrolig vakre slow citta-tettstedet Sogndalstrand og husmannsplassen Helleren under et overheng i stupet ved Jøssingfjord.

Hvor lenge? Du trenger definitivt en langhelg til dette. Aller helst litt mer. Eventuelt må du velge bort noe. Fjellturene gir liten mening ved lavt skydekke, jærstrendene er finest ved flau vind og sol, osv.

Hvordan reise dit? Du kan reise til alle de nevnte attraksjonene med offentlig transport. (Tog til jærstrendene er forklart her, de to sistnevnte stedene krever finlesning av busstabellen og litt gåing.) Derfor er det definitivt enklest med egen bil eller leiebil.

En annen langhelg uten fly? Tilbake til lista.

Booking.com

Lek sommer i Bohuslän

Fiskebäckskil i Bohuslän
Ahh, du vakre Fiskebäckskil!

Hvis dere vil padle i urørt skjærgård, se nydelige, små kystsamfunn, og slappe av på et spahotell.

Dra til Skaftö. Tone og jeg falt pladask for denne lille øyperlen da vi besøkte den for Magasinet Reiselyst for noen år siden. Så magestups, faktisk, at øya like sør for Lysekil også er en av mine anbefalinger for sommerferien. Reiseavstanden er imidlertid like skapt for en helgetur.

Men hvorfor kjøre forbi Koster, Fjällbacka og Smögen for å dra hit? Fordi tettstedene Fiskebäckskil, Grundsund og Rågårdsvik er superkoselige. Fordi skjærgården rundt Gasö byr på fantastiske padleturer i kajakk. Og fordi Gullmarsstrand Hotell (*) er svært, svært deilig.

Hvor lenge? Hvis sola skinner og gradestokken er høy og mørk, kan dere lett kose dere hele langhelga her. Skal dere bare holde dere i ro, uten padleårer, er det også fullt mulig å nyte to netter på øya.

Hvordan reise hit? Fiskebäckskil ligger snaue tre timer med bil sør for Oslo, og halvannen time fra Strömstad. Det er også mulig å ta buss. (Bytte i Uddevalla.)

Les mer om deilige Skaftö her!

En annen langhelg uten fly? Tilbake til lista.

En smak av det blide Sørlandet

Ny-Hellesund ved innseilingen til Olavsundet
Sol, sommer og velholdte trehus. Ny-Hellesund er sørlandsidyll, det!

Hvis dere vil tilbringe helga med blanke svaberg, hvite trehus og måkeskrik.

Reis til Sørlandet. Litt lokalpatriotisk må det vel være lov å være? Det er imidlertid ikke bare min nyinnflytterpatriotisme som gjør at jeg anbefaler alle å ta noen dager på Sørlandet også utenom sommerferien.

Her kan du tross alt gå i Hamsuns og Ibsens fotspor i Grimstad, nyte hvitmalt småbyidyll i Risør eller Lillesand, ta rutebåten ut til uthavnene NyHellesund (rutetider her) eller Lyngør (rutetider), og nyte utsikten fra skybaren på Radisson Blu Caledonien i Kristiansand. Uteblir sommerfølelsen lokker fortsatt damptoget på Setesdalsbanen og Tømmerrenna samme sted. For eksempel.

Hvor lenge? Skal dere utforske i nærheten av alt jeg har nevnt her, trenger dere hele langhelga.

Hvordan reise dit? Kristiansand har togforbindelse. Til de andre sørlandsbyene er Vy (Nettbuss) (*) et mye bedre alternativ. Lokalbussruter finner dere på AKT. Og ja, alle stedene jeg har nevnt er tilgjengelige med buss.

Les flere gode tips på Sørlandet her!

Tilbake til lista over langhelger uten fly.

Andre langhelgtyper? Tilbake til oversikten.

* Lenken er en affiliate-lenke som gir meg en liten andel av et eventuelt salg. Prisen du betaler blir ikke påvirket – og lenken er valgt fordi jeg faktisk mener at det er et godt tips.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.