Caminito del Rey: Den spektakulære spaserturen

, , ,

, ,

REISE TIL: CAMINITO DEL REY, SPANIA

Fram til 2015 ble Caminito del Rey kalt verdens farligste fottur. Nå har den blitt så enkelt at selv mamma har gått den.

Men spektakulær, det er den fortsatt. Så hva kan vel passe bedre enn å feire min (da hun gikk den) 76 år gamle mors spasertur med et innlegg om caminitoen?

Jeg har jo gått den selv. Alle de 7,7 kilometerne gjennom en av Andulacias trangeste og mest uveisomme canyons. Etter at den ble gjenåpnet, så klart. Jeg har riktignok både hoppet i fallskjerm og kastet meg utfor klippekanten ved Victoriafallene. Men gal er jeg ikke. Og noe sterkt dødsønske har jeg aldri hatt.

Turister langs Caminito del Rey
Kløfta Gaitanejo er kun 10 meter bred på det smaleste. Tenk å lage en sti her!

Historien om Caminito del Rey

Da jeg gikk Caminito del Rey, var det i embets medfør for Dagbladet og Magasinet Reiselyst. Året var 2015, og gangstia var nettopp blitt pusset opp for den nette sum av 23 millioner.

Det var et par uker til den skulle åpne, men jeg hadde mast meg til en forhåndstur.

Masingen hadde sine grunner.

Den nye Caminito del Rey balanserer høyt oppe på en fjellhylle i Sør-Spania
Selv om caminitoen er trygg, kan det være svimlende å se ned.

Caminito del Rey var – og er – nemlig noe helt for seg selv. Stia gjennom canyonen Desfiladero de los Gaitanes ble lagd fra 1901 til 1905 for å komme fram med materialer til kraftutbyggingen ved fossene El Chorro og Gaitancio.

I 1921 gikk Spanias kong Alfonso XIII stia da han skulle åpne demninga. Slik fikk den smale murhylla navnet sitt: Caminito del Rey, kongens sti.

Den var spektakulær. Én meter bred og 80 til 100 meter over elva Guadalhorce. Stort sett lå den attpåtil utenpå selve stupet.

Da den senere begynte å forfalle, ble den direkte farlig. Og enda mer forlokkende for våghalser med alternativ eller sviktende risikovurdering. I 1999 og 2000 døde til sammen fem mennesker etter å ha falt ned fra den smuldrende betongen. Caminito del Rey ble ikke bare stengt. Det ble også innført forbud mot å gå den.

Og renommeet fortsatte å vokse.

Tunnel langs Caminito del Rey
Etter Gaitanejo-kløfta går stia ned noen trapper og gjennom en gammel tunnel.

En trygg spasertur

Da jeg gikk den, og senere mamma, var faren for liv og helse en saga blott. Den skjøre murhylla – noen steder var kun armeringsjernet igjen – var erstattet av stødig plankegang og gjerde av solide stålvaiere.

For å tilfredsstille alle EU-krav til sikkerhet måtte vi til og med gå med hjelm på hodet. Bratte fjellsider har det jo med å drysse.

Naturopplevelsen var minst like formidabel. Trolig enda større enn før, siden vi kunne nyte naturen uten overhengende dødsangst.

Starten gikk gjennom en mørk tunnel. Så åpnet dalen seg før den snevret inn til en bratt og smal canyon som mest av alt minnet om et smug mellom ruvende skyskrapere.

Under føttene bruset elva. Over hodene rådet ekkoet og fuglene. Og rundt oss var alt bare sandfarget fjell og våre egne hjerteslag.

Luis Machuca Santa-Cruz, arkitekten som hadde utformet den nye Caminito del Rey, ledet tankene til en gotisk katedral: Elva var orgelbruset, klippene himmelstrebende murvegger, og høyt der oppe var himmelen som et blått tak.

Se flere reisetips i Andalucia her!

Det siste partiet av Caminito del Rey
Avslutningen av plankestia er ikke mindre spektakulær. Trappene oppover helt på slutten fører stia over en jernbanetunnel.

Det vonde liv i caminitoen

7,7 kilometer så å si uten stigning – på grunn av bredden er turen «enveiskjørt» – er ingen sak fysisk, ei heller for pensjonister.

Høydeskrekken kan likevel bli utfordret, i hvert fall på de 2,9 kilometerne hvor du bokstavelig talt går på en hylle.

Hengebroa på Caminito del Rey
Hengebroa ser kanskje litt skummel ut, 35 meter lang og 105 meter over bakken. Men den er visstnok testet for å tåle 50 tonn.

Dagens følelse av fare er likevel for ingenting å regne mot den virkelige faren arbeiderne på begynnelsen av forrige århundre utsatte seg for. Den gang brukte de sjømenn som var vant til å henge i masta – og et ukjent antall mennesker døde.

Også restaureringsarbeidet hadde elementer som minnet om stuntmann-arbeid. I hvert fall når materialene skulle fraktes. Hengebrua nær slutten var ekstremt krevende å lage. Men det aller vanskeligste skal ha vært å frakte materialene.

– Vindkastene her er voldsomme. Så det var bare én helikopterpilot på hele den iberiske halvøy som var villig til å gjøre jobben, fortalte sjefsingeniøren i prosjektet, Francisco Vázquez.

Å gå Caminito del Rey er heldigvis en helt annen ting. Det anbefaler jeg nesten alle, også helikopterpiloter.

Les også om fantastiske Alhambra!

Praktisk info om turen og reisen til og fra Caminito del Rey under kartet.

Hva er Caminito del Rey?

Caminito del Rey er en 7,7 kilometer lang fottur i Andulacia, cirka 50 minutters kjøring nordvest for Málaga. Stia ble bygd i forbindelse med en kraftutbygging, og går til dels høyt oppe i loddrette klippevegger i canyonen Desfiladero de los Gaitanes. Hele ruta er detaljert beskrevet på caminitoens egen nettside.

Er turen vanskelig eller farlig?

Caminito del Rey var regnet som en av verdens farligste fotturer, men er nå helt trygg. Du må imidlertid bruke hjelm, og folk med sterk høydeskrekk vil nok synes turen er ekkel. Stia tar 3–4 timer å gå, og byr fysisk ikke på noen utfordringer. Underlaget er jevnt, med noen trapper i de bratteste nedoverbakkene.

Hvordan planlegger jeg turen på Caminito del Rey?

Du må ha billett for å gå Caminito del Rey, og antallet plasser er begrenset. Derfor er det anbefalt å bestille billettene i god tid – særlig i helger og høysesong. Bestill dem her. Samme sted kan du også bestille guidede turer langs stia.
Hvis du kjører bil, parkerer du ved besøkssenteret. (Bestill parkering på forhånd for å være sikret plass.) Når du er ferdig å gå, kan du ta shuttlebuss tilbake til parkeringsplassen. Du kan også ta tog. Da går du av ved stasjonen El Chorro ved sørenden av caminitoen og tar shuttlebussen til startpunktet. Husk å sjekke rutetabellen nøye og å beregne god nok tid så du rekker «ditt» inngangstidspunkt.

Les flere reisetips i Spania her!