REISE TIL: KRISTIANSUND, NORGE
Du har norske byer som likner postkort. Og så har du byer som tilsynelatende aldri har tatt seg tid til å brøsje seg i timevis foran speilet.
Bergen og Ålesund er typiske eksempler på den første kategorien. Kristiansund tilhører den siste. Trolig er det derfor den er så undervurdert – til tross for at Kristiansund har en kvalitet som få andre norske byer deler: Den har skikkelig mye å se.
Likevel er byen på tre øyer på Nordmøre rett og slett litt glemt der den ligger ytterst mot havgavet. Den figurerer aldri på «hit bør du reise»-lister. Fotballaget er middelmådig. Mens Molde er «rosenes by» og Ålesund «jugendbyen», har Kristiansund knapt nok et kallenavn. «Maleskrinet», påstår Hurtigruten at den blir kalt. «Av hvem?» spør jeg.
«Så reiste jeg til Kristiansund, foruten grunn, til Kristiansund,» sang Knutsen og Ludvigsen – og kalte visa for byens nasjonalsang.
Min påstand er at det er mange grunner til å reise til Kristiansund. Gode grunner. Jeg falt rett og slett skikkelig da jeg reiste dit for første gang. Her er mine heteste reisetips i byen.
1. Sundbåten

I gamledager var havet en langt bedre transportvei enn landjorda, og det vet kristiansunderne å utnytte. Byen er fordelt på fire øyer. (Den fjerde, Skorpa, har strengt tatt ikke mange husene.)
Enda viktigere for byens geografi er det imidlertid at den ligger på fire «land»: Kirklandet, Gomalandet, Innlandet og Nordlandet (som forvirrende nok ligger sørøst i byen.)
Her kommer Sundbåten inn. Med historie helt tilbake til 1876 er det verdens eldste kollektive transportselskap i kontinuerlig drift – med to båter som frakter deg fra land til land to ganger i timen. (Bare pass på at du kommer deg med siste ferge hjem, de slutter å gå tidlig om ettermiddagen.)
Mitt reisetips: Prøv å ta båten «Framnæs». Den er en etterligning av ferga som gikk som sundbåt fra 1916 til 51. Den andre båten heter «Angvik» og likner en E-stoffbombe fra smågodtdisken.
Les også om vår bilferie lenger sør på Nordvestlandet!
2. Mellemværftet

Det er absolutt ikke Kristiansunds mest besøkte severdighet. Men Mellemværftet er likevel, etter min mening, den mest fascinerende. Se det! Og prøv virkelig å få sett det i åpningstida, så du kan gå inn. (Hvis du besøker byen om sommeren.)




De tre etasjene ser ut som at arbeiderne bare har gått ut til lunsj. Selv om verftet ble lagt ned i 1979, syntes jeg at det fortsatt luktet smøreolje i maskinverkstedet. Verktøy og kjeledresser hang på kroker, og mellom to av vinduene prydet fortsatt en pinuppike veggen.
Det var til og med folk i smia. Og ild i grua. Sånt no’ har ikke alle museer.
Les også om Norges vakreste fjelldal, Innerdalen i Sunndal!
3. Norsk klippfiskmuseum

«Pass på fishen viss det kjem vatn!» «Kan de gå ut og snu fishen?» Det var ikke mye barnearbeid i mine barndomssomre på Glesnes, men akkurat klippfisken, den fikk jeg og broder’n ta ansvar for.
Med den bakgrunnen er det klart at Norsk Klippfiskmuseum får min varme anbefaling. De salte, steinharde flakene av lys fisk er tross alt norsk eksporthistorie, noe du raskt skjønner når du leser stemplene som pryder trehyllene inne i det hvite huset på Milnbrygga på Gomalandet: Havana, Libya, Rio de Janeiro, Panama…



Om jeg syntes klippfiskvokting var kjipt da jeg vokste opp, satte guiden i museet ting i et vanlig perspektiv for nordmenn av min generasjon: Ting var verre før. Fram til Milnbrygga fikk vaskehall i 1950, sto de kvinnelige arbeiderne sto til knes i kaldt februarvann og vasket fisken. Da overtok forresten mannfolka vaskejobben. Tilfeldig? Neppe.
4. Kaffebrenneriet Patrick Volckmar

Kaffe er for meg en nødvendighet uansett hvor jeg er. I Kristiansund kan du imidlertid gjøre kaffe til noe mer enn en livsnødvendighet. Her kan du gjøre kaffe til opplevelse.
Innerst i Vågen ligger nemlig Kaffebrenneriet Patrick Volckmar, en særegen blanding av museumsutstilling, kaffebrenneri og stamkafé. Det har ikke bare et skikkelig sjelfullt interiør. Det har også Norges trolig tøffeste kaffeovn. Den er fra 1870, og kullfyrt(!) Det gjør den visstnok unik i hele Nord-Europa.
Og kaffen? Mmm, herlig!
Les flere blogginnlegg om Vestlandet!
5. Fishan
Når ble å spise fastfood et reisetips, sa du? I Kristiansund. I øybyen på Nordmøre er nemlig fish and chips tradisjonsmat. Den æren har Elvira Adelpha Dickson og ektemannen, sjømannen Arne Sigurd Moe, som begynte å selge fish and chips – fishan som det kalles i byen – fra en sykkel med brett bakpå sent på 1940-tallet.
Utsalget de etter hvert startet, lever videre i Fishanbua like ved sundbåtkaia på Kirkelandet. Men byen har faktisk to historiske fishan-steder: Konkurrenten Svensson Chips en halv kilometer lenger nord, med historie tilbake til 1968.
For et mer «ordentlig» restaurantmåltid med historisk sus er Smia fiskerestaurant et hett tips. Tømmerhuset den ligger i, ble brukt som smie fra 1787 til 1987.
6. Utforsk Kristiansund

Jeg kunne sikkert ha delt dette punktet opp i flere reisetips. Kanskje hadde jeg klart å nå det ultimate listesak-antallet 10. Kristiansund har, som tidligere nevnt, usedvanlig mye å se. Greia er likevel at tipsene jeg skal serverer nå, er som små parenteser å regne sammenlignet med spesielt 1–4, samt det siste.
Men nok innledning. Til saken. Som alltid får du god belønning for å sose litt rundt, også på småbyferie på Nordmøre. Her er noen høydepunkter:
- Utsiktstårnet Varden på Kirklandet byr på 360 graders utsyn fra toppen av et karakteristisk tretårn.
- Innlandet, som for ordens skyld er en øy, er kjent for å ha byens best bevarte trehus. Rundt sundbåtbrygga er det rett og slett skikkelig fint.
- Norges eneste stormvarsel i daglig drift står på Bjørnehaugen nordvest på Nordlandet. Med mindre du er særdeles meteorologisk interessert, er det ikke verdt en egen avstikker. Men se det fra Sundbåten. Hele koden til hvordan du leser de tre loddrette lysene, finner du på Wikipedia.
På bilferie? Les om Trollstigen!
7. Se mer på Nordmøre

Med mindre du befinner deg på Nordmøre både støtt og stadig, er det sikkert greit å raske med seg noen flere opplevelser når du først er der. Det døyver litt av flyskammen også.
Som de fleste steder på Vestlandet, er Kristiansunds omland rene luksusproblemet. Her er mine utvalgte:
- Atlanterhavsveien ligger en halvtimes kjøring vestover. Du trenger heller ikke leiebil (*) for å se den. Det går også rutebuss, som enkelt kan bestilles her.
- Fiskeværet Grip ligger på en bitteliten øy langt til havs, men regnes som Nordmøres eldste tettsted. Jeg har dessverre ikke vært der selv. Men på bilder ser det fargerike fiskeværet på en stein i havet helt fantastisk ut. Du finner båtbilletter her. Og her kan du overnatte.
- Hele Fjordruta er 15 mil og 12 hytter lang, men en liten smakebit er høyt anbefalt. Selv gikk jeg fra Imarbu til fergekaia i Tømmervåg, og kan således skryte av å ha gått på fire øyer i løpet av én dagstur.
(*) Lenken går til Auto Europe, som gir meg en liten andel av prisen hvis du ender med å leie bil derfra. Prisen du betaler er uansett den samme, så dette er en fin måte å støtte driften av denne reisebloggen.