Bilbao: 10 ting du bør se og gjøre

, , ,

,

REISE TIL: BILBAO, SPANIA

Bilbao har mye mer å by på enn Guggenheim-museet og direkterute fra Norge. Faktisk så mye at jeg (også) har reist til byen helt uten å gå innom det.

Her er mine reisetips til ting å se og gjøre i og rundt Baskerlands største by.

1. Azkuna Zentroa

Takbaren La Terraza de Yandiola på Azkuna Zentroa i Bilbao
La Terraza de Yandiola er som resten av Azkuna Zentroa: veldig fint.

Et gammelt vinlager er langt fra den mest åpenbare severdigheten i en by, men så har også Bilbao et forhold til arkitektur som går langt utenpå det vanlige.

Og i Azkuna Zentroa, tidligere kalt AlhóndigaBilbao, er arkitekturen stjerna. Det visstnok allerede praktfulle, men fullstendig sotdekkede, modernistbygget fra 1909, har blitt forvandlet til kultursenter av stjernedesigneren Phillipe Starck. Resultatet er et slående bygg med kino og bibliotek, restaurant og takbar, treningssenter og svømmebasseng – sistnevnte med gjennomsiktig glassbunn. Samt 43 søyler i alle mulige slags former og materialer. Før du går bør du stikke oppom takbaren La Terraza de Yandiola, som er helt vilt fin like før mørket faller.

2. Jernbanestasjonen Abando

Glassmaleri i Abando jernbanestasjon i Bilbao
Glassmaleriet på endeveggen i Abando-stasjonen. Gå opp rulletrappene og snu deg, så ser du det.

Denne severdigheten kan det hende det haster litt med. I Bilbao bør du nemlig innom en jernbanestasjon, uansett hvordan du kommer hit. Stasjonen Abando er endestopp for både pendlertog og langdistansetogene til Madrid og Barcelona, men nei. Du drar ikke innom der for å se de reisende.

Når Abando-stasjonen er en av attraksjonene i Bilbao, er det på grunn av det enorme glassmaleriet på endeveggen. Det ble lagd til nyåpningen i 1948 og viser byens historie inntil da: Bønder, fiskere, stålindustri og sport, samt byens domkirke og eldste bro.

Når jeg skriver at det kan haste litt, er det fordi Abando skal erstattes av en ny stasjon. Byggingen starter etter planen i 2020, og jeg vet ikke hva som vil skje med glassmaleriet.

3. Moderne arkitektur

Jeg innser at mellomtittelen kan virke slapp. Men du bør ikke dra fra Bilbao uten å ha sett mer moderne arkitektur enn «bare» Guggenheim og Azkuna Zentroa.

Sannheten er at hele Bilbao er pusset opp. Da jeg skrev reportasje om byen for VG for noen år siden, fortalte professor Beatriz Plaza at den gamle industribyen jobbet etter en 50-årsplan for å fornye byen.

Det innebærer at det er flotte ting å se nærmest overalt. Følger du Nervión-elva mot havet fra Guggenheim, kommer du til et tidligere skipsverft som er omgjort til kongressenter og maritimt museum. I motsatt retning kan du nyte synet av slanke gangbroer. Og i sentrum holder selv helsedepartementet til i slående arkitektur.

4. Utsikten fra Artxanda

Utsikt over Bilbao fra Artxanda
Artxanda er flottere når sola skinner. Men jeg tror du skjønner tegninga.

Fra naturens side er Baskerland blant de vakreste delene av Spania, en grønn stormsjø av frodige bakker og åser. Så også rundt Bilbao. Det gjør kabelbanen til Artxanda til en flott opplevelse, i hvert fall hvis sola skinner.

Fra parkområdet høyt over sentrum ser du ikke bare ned på elva, Guggenheim og resten av byen. Du ser også langt utover de grønne liene som omkranser byen.

Her finner du flere innlegg om Nord-Spania!

5. Kunstmuseet

Neida. Jeg har ikke glemt Guggenheim. Men Bilbaos – og Baskerlands – kjendisbygning er ikke det eneste kunstmuseet i Bilbao. Og for selve kunstopplevelsen vil Museo de Bellas Artes trolig være et vel så godt valg for de fleste. Her finner du tross alt verker av gamle klassikere som El Greco, Goya og Van Dyck, samt nyere kunstnere som Paul Gauguin og Francis Bacon. For å få et skikkelig inntrykk av museets samlinger, er denne sida fenomenal.

6. Guggenheim-museet

Selvfølgelig kan du besøke Bilbao uten å se Guggenheim-museet. Men naboen, kollegene og vennene dine vil trolig se rart på deg. Så om tanken på å gå innenfor de fiskeskjellglinsende veggene skulle by deg helt imot, bør du i hvert fall studere bygget fra alle utvendige vinkler. Det likner tross alt ikke på noe annet byggverk du har sett.

Forestiller det en båt? En fisk? En meteor? En stålblomkål? Eller et romskip?

Booking.com

Selvfølgelig bør du også gå forbi Jeff Kuntz’ blomsterhund og inn i selve museet. Frank Gehry-arkitekturen er nemlig svært særegen også innvendig, slik at det blir en flott opplevelse. Uansett hvor interessert eller uinteressert du måtte være i moderne kunst.

Museet arrangerer for øvrig gratis guidede turer i helgene – uten mulighet for bestilling, så regn med kø. Eller du kan betale for en to timers tur (*) innendørs og utendørs. Hvis du skulle ønske å flotte deg også kulinarisk, er museets husrestaurant Nerua på 56. plass på lista over verdens beste restauranter.

7. Pintxos-runde

Pintxosbar i Bilbao
Klart du må spise pintxos i Baskerland!

Gamlebyen i San Sebastian er etter min mening enda bedre for en pintxos-runde fra bar til bar. Men også Bilbao har rikelig med pintxosbarer av høy klasse. Ta utgangspunkt i gamlebyens Siete Calles (syv gater) og/eller Plaza Nueva, og spis deg fra sted til sted etter innfallsmetoden.

Hele meninga er at du skal spise deg rundt byen. Én drink og én snack. Så går du videre til neste.

Og uansett hva du har lært om resten av Spania. Dette er ikke Spania. Det er Baskerland. Så ikke legg ut på barvandringen for sent. Rundt klokka sju er bardiskene fulle av pintxos, og i ti-tida begynner det å bli for sent.

– Jeg kaller oss av og til Spanias tyskere. Vi går og legger oss når spanjolene i sør starter festen, sa guiden Yolanda Alonso til meg da jeg besøkte byen for Magasinet Reiselyst.

8. Café Iruña

Bilbaos beste pintxos finner du ikke der. Men sett bort fra tidligere nevnte La Terraza de Yandiola, må Café Iruña med god margin være byens stiligste bar. Helt siden 1903 har den servert espresso, vin og mat blant vegger i mudéjarstil.

Det betyr vertskap i tversoversløyfe og et overdådig liksommaurisk interiør med fliser, veggmalerier, speil og lysekroner. Og en flott avveksling fra all moderne arkitektur i byen.

9. San Sebastián

Strandbyen San Sebastián ligger ti mils motorveikjøring østover fra Bilbao – turen tar en drøy time. Det er altså ikke noen litt fjern bydel jeg nå anbefaler. Men husk at flyreiser sluker både CO2-budsjettet og miljøsamvittigheten din. Derfor er det lurt å oppleve mer når du først har reist halve Europa på langs.

Og San Sebastián er en nydelig by, fantastisk beliggende innenfor to beskyttende krabbekloliknende klipper, med Spanias kanskje flotteste bystrand, og som nevnt i punkt 7 det aller beste pintxos-utvalget.

Her er mine tips til pintxos-barer i San Sebastián!

10. En lengre roadtrip

Bilde fra en løvskog litt innenfor kysten i Baskerland.

Jeg har vel allerede antydet det: Baskerland har veldig flott natur. I tillegg er hele Nord-Spania velsignet med lange, myke sandstrender med få folk (og ikke altfor varmt badevann). Så hvorfor ikke leie en bil og legge ut på en ukes bilferie?

Kyststripa mellom Bilbao og San Sebastián har en rekke høydepunkter. Og vestover venter hele nordvestkysten med Asturias som en foreløpig nesten ukjent belønning.

Les mine tips til en rundreise i vakre Asturias!

Og selvfølgelig: Lik Det vonde liv på Facebook!

(*) Lenken fører til guideformidleren Get your Guide, som gir meg en liten andel av et eventuelt salg. Prisen du betaler, blir den samme.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.