REISE TIL: KØBENHAVN, DANMARK
Tone og jeg har reist mange steder sammen. Men vi hadde ikke vært sammen noen av stedene i Jokkes klassiske definisjon av å ha vært overalt, «det vil si Køben og London».
En helg i høst fikk vi rettet opp den første unnlatelsessynden. Da sørget PJ Harvey for at vi endelig kom oss til «Kongens by».
Det ble, som alltid med drømmedama på tur, en innholdsrik helg. Med superb mat, kunst og severdigheter, og gater så vakre at selv en fjeldabe som meg måtte innse at København er noe ganske annet enn vår egen hovedstad.


København-helgen i kort
Jeg har vært i Køben før. Etter at Tone og jeg ble sammen, har jeg reist dit både alene og på guttetur. Da har jeg drukket utepils i Kødbyen, satt tenna i lekre burgere på matmarkedet som nå har blitt til Reffen, hatt ølsmaking hos Mikkeller og spist biff på Fleisch.
Godt alt sammen. Men Tone er mer perfeksjonist enn meg, så selvfølgelig fant hun enda bedre restauranter.
Fredag kveld gaulet vi til hverandre over en treretters i den sosiale støysonen Gorilla i Kødbyen – et bedre valg for venneturen enn kjærestehelga, altså. Paté Paté hvor vi drakk vin etterpå, var derimot et svært lykkelig valg.

Lørdag ble en ren innertier. Fem av fem stjerner. Først gatelangs i smuke København før vi spiste en lunsj som virkelig bringer skam til navnet på bloggen min hos Vækst. Og så: Polly Jean Harvey!
Bedre blir det ikke. Eller? Søndag fant vi jo ly fra regnet i kunstoasen Glyptoteket, hvor Carlsberg-gründeren Carl Jacobsen gjorde bot for sitt smakløse ølskvip med en helt sykt fin kunstopplevelse. Og vi spiste pizza i Gambero Rosso-anbefalte La Vecchia Signora. Utpå ettermiddagen fikk vi til og med et glimt av sola.

Å velge en bydel
Jeg vet om folk som reiser til Køben hvert år, og jeg forstår dem godt. Da kan de jo konsentrere seg om én og én bydel: Hippe Vesterbro med designbutikker og hippe spise- og drikkesteder. Multikulturelle Nørrebro. Eksklusive Østerbro med Den Lille Havfrue. Den grønne og elegante Fredriksberg.
Vi prøvde oss på et streif i Vesterbro, siden hotellet* lå der. Men hvor kult er det å gå i designbutikker når kronekursen er 1,6 og boliglånsrenta stiger som heliumballongen du mistet 17. mai?
Vi valgte snart å holde oss i Indre by og Christianshavn. Det var et lykkelig valg.
Noe litt mer originalt? Her er 20 tips til langhelger!


En kjærlighetserklæring til København
Indrefileten av København er nemlig slående vakker. Etter hvert som vi trasket gjennom gatene innså jeg også at Danmarks hovedstad er av et helt annet kaliber enn Oslo.

Køben er en historisk storby på den kontinentale måten. Og den har vært en stor by lenge. Oslo ble riktignok grunnlagt tidligere enn danskenes hovedstad, og gjennom middelalderen var de to byene jevnstore – alternativt jevnsmå – med rundt 3000 mennesker innenfor grensene.
Utover 1500-tallene skilte de imidlertid lag. Rundt år 1700 hadde København cirka 65.000 innbyggere, og rundt neste århundreskifte nærmet tallet seg 100.000. I Oslo bodde det til sammenligning fortsatt under 9000 mennesker i 1801.
Det ble raskt at den historien utgjør en stor forskjell. Her i København var det historisk sus over gatene overalt.
Fint i Oslo også, da. Les om en guidet tur i Kvadraturen!


Høydepunkt på høydepunkt
Gamle bygninger med spisse takgavler reiste seg fra fortauene, i friske farger som vi var ved Middelhavet. Staselige praktbygg raget som monumenter ved plassene. Skt. Petri, Vor Frue kirke og Skt. Nikolaj stakk sine middelalderspir opp over fasadene. Og ikke bare i én gate.
Hele Indre by føltes som et monument. Med Magstræde og Pistolstræde som klare instagramvinner, men med blikkfang spredd jevnt ut overalt. Historistiske Det Kongelige Teater. Vor Frelsers Kirke med det snoende tårnet. Renessansebygget fra 1616 som huser Royal Copenhagen.

Og selvfølgelig Nyhavn, stedet hvor utallige nordmenn har etterfulgt høye smørrebrød med dram og håndbajere. (Hør Ole Paus’ udødelige «I live tross Nyhavn». Men også så nådeløst vakkert som det blir så langt nord for Italia.
I det hele tatt var det mye å se. Selv når vi egentlig bare kikket og ikke egentlig bedrev sightseeing. Vi bare drev gatelangs. Over på Slotsholmen og langs kanalen før biblioteket The Black Diamond ga et modernistisk avbrekk.
Deretter krysset vi Knippelsbro over til Christianshavn, vakre Christianshavn. Med pastellfargede sidegater, og det vidunderlige barokktårnet på Vor Frelsers Kirke. Innom Fristaden Christiania, hvor hasjselgerne ropte «no photo, no photo!» (ikke til meg) og en mann balanserte på ett bein på line mens han snakket med duene.
Så bar det hjem. Først til en sen lunsj på Vækst (som allerede nevnt overjordisk). Deretter forbi det nybarokke pastellbygget til Palads Teatret før vi så vidt rakk innom hotellrommet før konserten.
Her er alle mine tips til storbyferier!

Et fenomenalt kunstmuseum
Søndagen regnet det. På dansk måte, slik at paraply var mer et redskap for å fly enn ly mot vanndråpene.
Snart gjorde det ingenting. Hotellet lå jo kun noen hundre meter unna Glyptoteket, hvor familien bak Carlsberg har plassert sin vanvittige kunstsamling til allmenn beskuelse.
Bygningen var i seg selv en opplevelse, med Vinterhaven og Festsalen som estetiske høydepunkter.

Og så kunsten, da! Jeg skjønner at det lønner seg å stå bak verdens sjette største ølselskap. Her hang Monet og Gauguin, Cézanne og van Gogh, og skulptursamlingene av dansk og fransk kunst fylte rom etter rom. Enda mer ekstremt var det at samlingen av romerske skulpturer og byster var minst like stor.


Til og med de gamle egyptere hadde «donert» flere rom med skulpturer og hieroglyfer. Og nedenfor en dunkel trapp ventet en «egyptisk grav» midt i København – med to ekte mumier!
Etter en sånn kulturell overload var det bare å ta gatene fatt. I oppholdsvær. Og med hver vår superdigge pizza mellom de skakke veggene på La Vecchia Signora.
Flyet hjem var til og med i rute.
Se flere bilder fra Køben nedenfor kartet.
Les flere tips til reisemål i Danmark her!


