21 tips til å reise så billig som mulig

Matpriser, strømpriser, andre priser, lånerenter, ja selv hårfestet – det er jaggu ikke en ting som ikke stiger for tida. Og samtidig føles det fortsatt som at vi nettopp har sluppet ut av to års koronaisolasjon.

Sjelden har ønsket om å reise billig vært så aktuelt som nå.

Aviser og reisemagasiner har skrevet et uendelig antall artikler med tips til å reise billig før. Jeg har til og med skrevet noen selv – og vært intervjuet til andre.

Likevel er det som med alt annet her i livet: Skal det gjøres ordentlig, må Reisebloggen Det vonde liv gjøre det. (Hehe.)

Jeg lover: Det er helt fritt for tips av typen «bo gratis mot å rydde strender», «jobb på en gård mot kost og losji» eller «byttelån hus med noen andre».

Veldedige tilbud som Unicefs #Feriesentralen, Blå Kors ferier og Røde Kors’ Ferie for alle er også kun listet her og ikke lenger nede.  

Rett ned i purra, takk!

Hvis du vil hoppe, er dette hoppemenyen:

Prisnivå

Å finne billig fly

Eller er pakkereise billigere?

Overnatting

Reise billig rundt – med eller uten leiebil

Mat osv. på stedet

Alle tipsene samlet

Backpacker går mot campingplass på budsjettreise i Norge
Da jeg dro på ekstrem-lavbudsjettsreise i Norge for VG, fikk jeg mange flotte opplevelser. Men også små overraskelser som en ni kilometers fottur til campingplassen fordi bussen akkurat hadde gått. For lite budsjett kan altså gjøre ferien til et slit.

Hvor billig skal du reise?

Seinere vil jeg skrive om alt fra å finne flybilletter og hotell til hvordan du unngår alle pengetyvene som tapper kontoen like effektivt og umerkelig som strømmeabonnementet du glemte å avslutte.

Men aller først, siden denne typen skriverier ofte blir så opphengt i sparetipsene at de glemmer selve utgangspunktet:

Du reiser ikke for å spare penger. Du reiser for å oppleve noe. Ei heller er det jobben din å dra på tur.

Det betyr at du – uansett når og hvor du egentlig får de billigste billettene – reise når det passer og bør dra dit du faktisk har lyst til å dra.

Hvis det du faktisk har lyst til er å bade i deiliglunkent vann i Middelhavet, er det derfor likegyldig om billettene til Nice er billigere i april enn i juni. Og det er uinteressant at Krakow er billigere enn Roma hvis du det du egentlig vil, er å se Colosseum.

Du må også huske at ekstra fridager har en pris. Med mindre du uansett er av dem som sliter med å få brukt opp årets ferie, eller er pensjonist, student eller av en annen grunn har fri hele året.

Moralen er derfor å ta alle mine – og andres – velmente råd med en stor pose first price-salt. Følg de rådene som passer for deg.

En robåt over Ohridsjøen ved byen Ohrid
Nord-Makedonia er Europas billigste land å reise i, ifølge EUs statistikkbyrå Eurostat.

Det er sluttsummen som teller

Da jeg i sin tid fikk i oppdrag å reise på én ukes Europa-ferie for 5000 kroner, alt inkludert, for VG, vedtok jeg umiddelbart at det ikke holdt å skrive en artikkel.

For å beskrive billigreisen, måtte jeg skrive en daglig blogg (nå nedlagt).

Grunnen var enkel:

Mens de fleste tenker at billig flybillett = billig reise, er regnestykket i virkeligheten langt mer komplisert. Hvorvidt du faktisk reiser på budsjett eller ikke avgjøres av en helt grusom mengde små og store valg:

Når og hvor du reiser, flybillettene og hvordan du booker dem, valget av reisemåte til og fra flyplassene, overnattingsstedene, transporten rundt når du først er der, middagene, frokostene, lunsjene, kaffepausene, isene …

Jeg har selv fått erfare hvor lett dette går i ball. Da vi for noen år siden skulle på påskeferie (en svært dyr uke!), lokket relativt billige flybilletter oss til Provence.

Ferien ble knallfin. Men da vi hadde betalt dobbel pris for leiebilen og en drøy sum for en liten leilighet, var likevel «billig» blant de siste adjektivene jeg ville bruke om ferien.

Sparetips 1: Ta en kjapp sjekk på det generelle prisnivået før du bestiller flybillettene. Ifølge EUs statistikkbyrå Eurostat er de aller billigste landene Tyrkia, Nord-Makedonia, Bulgaria og Romania. Og dyrest? Sveits, Island og Norge. Se hele statistikken her.

Sparetips 2: Dette tipset ble jeg minnet om av en leser i kommentarfeltet: Vær lenger når du først reiser – og kombiner gjerne to reiser i én flybillett. Som da vi skviset ut både badeferie i Sperlonga og storbyferie i Roma på én tur for noen år siden. Unngå i hvert fall mitt skrekkeksempel fra i fjor, da jeg hadde to helgeturer til England, først til London og deretter til York. Jeg kunne jo ha spart halvparten av flybudsjettet …

Filtreringsmuligheter for flysøk hos Momondo
Momondo lar deg filtrere bort det meste. Et tips hvis du går lei av surrete forslag: Velg vekk Kiwi.com

Kunsten å finne billige fly

Selv om totalprisen altså er det som teller, må du selvfølgelig begynne et sted. Med mindre du timer turen maksimalt elendig – som vi da vi dro til York akkurat den helga hele England hadde langhelg for å feire dronning Elisabeths kroningsjubileum – er det naturlig å starte med flyet.

Hvis du vet når du skal dra og hvor du vil, er det kjempeenkelt:

Legg inn flyrute og datoer i Momondo*, og la søkemotoren finne de billigste og beste avgangstidene. Bruk filtrene aktivt så du får luket vekk 16 timers mellomlandingsstafetter, ruter med overnatting og annet rask. (Et ekstratips: Overse eller filtrer vekk alle treff fra Kiwi.com, som elsker å foreslå mellomlandinger uten gjennomgående billett.)

* Lenken er en affiliate-lenke som gir meg en liten andel av et eventuelt salg. Prisen du må betale, blir ikke påvirket. Og lenken er valgt fordi jeg faktisk mener at det er et godt tips. Akkurat i dette tilfellet bør du likevel ikke booke her – se neste avsnitt om å ikke gå i fella.

De aller billigste reisene får du imidlertid hvis du er fleksibel – på både hvor og når du vil reise.

Her kan både Norwegian, SAS og Momondo* hjelpe deg. Sjekk ut disse kule månedsmenyene, som du får ved å følge lenkene over.

  • Kartsøk hos Momondo for å finne billige flybilletter
  • Lavpriskalender hos SAS
  • Lavpriskalender hos Norwegian
  • Lavpriskalender hos Norwegian som kun viser direktefly

Norwegian og Momondo gir deg bedre filtreringsmuligheter enn SAS. Alle sidene har en lei tendens til å ende opp med høyere priser enn kalenderen viste, spesielt når du innser at du hverken ønsker å være borte i 14 timer eller fire uker.

Også WizzAir og Ryanair gir en viss hjelp til å finne billige dager, men der mener jeg faktisk at Momondo er bedre.

Med litt prøving og feiling er kalenderne uansett ganske så geniale for å finne billige fly.

Sparetips 3: Bruk søkemotorer og lavpriskalendere aktivt for å finne de beste flyprisene.

Sparetips 4: Jo mer fleksibel du er både når det gjelder hvor du skal reise og når, jo bedre priser får du. Bare husk at fridager også har en verdi.

Ikke gå i fella

Jeg er fortsatt ikke helt ferdig med flybillettene. Med mindre systemet foreslår en gjennomgående billett med flere flyselskaper, bør du droppe Travellink, Ticket, Sembo og røkla. Bestill heller direkte fra flyselskapet – selv om de andre bookingsidene tilsynelatende tilbyr lavere priser. De sørger for å ta igjen forskjellen og mer til ved å operere med skyhøye ekstragebyrer.

  • Bagasjegebyrer hos Norwegian

Se også kritisk gjennom flyvningen du har valgt en siste gang. Jovisst blir helgeturen billigere hvis du flyr hjem klokka 07 søndag morgen. Men jeg er vel ikke den eneste som er villig til å punge ut med noen ekstra hundrelapper for å nyte reisemålet helt til klokka 18?

Og en annen ting: Må du virkelig ha innsjekket bagasje? Og kan du eventuelt dele koffert med reisefølget? Her er det mange hundrelapper å spare.

Sparetips 5: Bestill billettene direkte fra flyselskapet. I hvert fall hvis du skal ha innsjekka bagasje eller stor håndbagasje.

Sparetips 6: Vær kritisk til hvor mye bagasje du bestiller. Trenger du virkelig innsjekket bagasje? Og trenger dere i så fall hver deres?

Sparetips 7: Husk at noen timer ekstra på destinasjonen er verdt litt ekstra penger, spesielt på helgeturer og andre kortere turer.

basseng utenfor buffetrestauranten gran castillo tagoro family & fun playa blanca Lanzarote
En ukes all inclusive-charter ble bare rundt 2000 kroner dyrere enn rutefly og billigste hotell da vi dro til Lanzarote. Og prøv å kjøpe 7 x frokost, lunsj og middag til tre personer for 2000 kroner.

Ikke glem pakketurer

Jeg innser at denne påminnelsen får meg til å høres ut som en satt småbarnsfar i førtiåra. Men så er jeg da også akkurat det.

Med mindre ruteflyet er råbillig, kan charter faktisk bli ganske mye billigere enn å booke flybilletter og hotell på egenhånd. I hvert fall hvis du skal til en typisk Syden-destinasjon og ønsker en viss minstestandard på hotellet. Forskjellen ble for eksempel stor på vår Lanzarote-ferie.

Også i storbyferier kan pakkereiser bli billigere. Ikke hos de typiske charterselskapene, men via f.eks. Momondo*, som formidler pakkeløsninger hotellene og flyselskapene selv har spikret sammen.

Sparetips 8: Sjekk også chartermulighetene kjapt før du bestiller Syden-reiser. Finn Reise gir deg raskt oversikt over hvilke selskaper som kan være aktuelle.

Sparetips 9: Også på storbyferier kan pakkedealer bli billigere. Sjekk Momondos pakkefinner*.

P-Hotels i Oslo
P-Hotels* langs Grensen er gjerne mye billigere enn de fleste hoteller i Oslo. Det er dårlig støyisolert, men kanskje det duger?

Å finne billig overnatting

Da jeg var reisejournalist i VG fikk jeg høre at nordmenn i gjennomsnitt bestiller langt dyrere hoteller enn for eksempel svensker og dansker. Du vet, oljepenger og så videre.

Hvis reisekassa kniper er det derfor god grunn til å være litt kritisk til ditt eget luksusnivå. På barndommens ferier bodde vi gjerne på eget rom i ungdomsherberger, eller i campinghytter.

Mitt tips er å droppe alt av hotelltips fra reisemagasiner og så videre. Bruk en søkemotor. Min erfaring er at Booking.com* har større utvalg og som oftest bedre priser enn Hotels.com, men av og til er det omvendt. For hostels er Hostelworld* bedre.

  • Hotellpris på Booking.com
  • Hotellpris på Hotels.com
  • Hotellpris på Hotels.com
  • Hotellpris på Booking.com

Sjekk begge, og bruk gjerne Booking.com-lenken ovenfor hvis du ender med å bestille derfra. Da gir du et lite bidrag til drifta av denne bloggen – uten at du selv betaler en krone ekstra.

Booking.com har også en rekke filtreringsmuligheter. Viktigst, med mindre du faktisk ønsker sovesal, er å klikke på «Vis meg kun private rom» øverst i søkeresultatet. Andre nyttige filtre er «Frokost inkludert», «Eget bad», «Parkeringsplass» (hvis du er på bilferie) og avstand til sentrum, eventuelt bydel.

For bilferier eller ferier til for eksempel Lyskysten i Spania eller Amalfikysten i Italia, hvor reisemålet er et større område, er kartvisninga til Booking.com* genial. Det var for eksempel den som ledet oss vei til den fantastiske landsbyen Artena sør for Roma i fjor vår.

Kart over hotellalternativer på Booking.com
Kartsøket til Booking.com er gull verdt hvis du hvis bo på landsbygda. For hvilken landsby skal du egentlig søke i?

Sparetips 10: Dropp luksusjaget. Hvor mange timer er du egentlig på hotellrommet uansett?

Sparetips 11: Ta deg tid til å sjekke hotellsøket nøye, sortert på pris og filtrert etter dine minstekrav.

Sparetips 12: Kan du bo i en litt annen småby enn du først tenkte?

Bloggeren i Det vonde liv fotografert på bilferie i Europa
Ahh! Lite er bedre enn å suse rundt på småveier i Sør-Europa i en leiebil! Denne ville riktignok ha vært litt liten for en familie med mye bagasje.

Reis smart også på bakken

Det er ikke bare på flyet du kan tyne feriebudsjettet. Det samme gjelder reisen både til flyplassen og rundt på ferien.

Det første du bør vurdere, er om du skal ha leiebil. Hvis du bare skal dra litt rundt omkring, blir det som regel dyrere enn buss og lokaltog. Men forskjellen er ikke nødvendigvis så stor som du tror.

Hvis du egentlig tenker at du vil ha leiebil i to dager – på en ukes ferie – er det som regel like billig å leie bilen en hel uke.

Ta vår Lanzarote-ferie i fjor høst som eksempel. Vi betalte 1870 kroner for én ukes billeie, og sparte da 800 kroner i chartertransfer, slik at billeia egentlig kostet oss 1070. I mai får du leiebilen til 1470, mens to dagers billeie koster 822 kroner. Merprisen for å ha bilen – og fleksibiliteten – hele uka og ikke to dager, er altså 150 kroner mindre enn Apollo skal ha for transferbussen (for tre personer)!

Som alltid lønner deg seg å bruke en søkemotor for å finne de beste prisene. Min favoritt er AutoEurope*.

Merk også at prisforskjellen mellom store og små leiebiler er uforholdsmessig stor. Ikke lei større bil enn du absolutt trenger.

På storbyferier er selvfølgelig leiebil noe herk. Den må jo parkeres. Da er tipset å sjekke kollektivtilbudet fra flyplassen til sentrum og videre til hotellet. De aller fleste steder er dette langt billigere enn å ta taxi.

Hvis du lander på å ta buss og/eller tog i ferien, lønner det seg nesten alltid å bestille billettene på nett.

Sparetips 13: Bruk AutoEurope* for å finne de beste leiebilprisene. Og vurder å leie bil for hele ferien selv om du «bare» trenger den noen av dagene.

Sparetips 14: Forbered ankomsten før du står på flyplassen, sliten, lei og sulten etter tre timer i et midtsete.

Sparetips 15: Bestill så mange tog- og bussbilletter du kan på nett. Det er nesten alltid litt billigere. I Sveits (ikke noe egnet land for billige ferier) er prisforskjellen stor.

Les også hvorfor jeg ikke anbefaler fullforsikring av leiebilen!

* Lenken er en affiliate-lenke som gir meg en liten andel av et eventuelt salg. Prisen du betaler blir ikke påvirket – og lenken er valgt fordi jeg faktisk mener at det er et godt tips.

Spar penger også her hjemme

Til og fra Gardermoen koster Vy bare rundt halvparten så mye som Flytoget og Flybussen.

Hvis dere er reiser flere sammen eller bor knotete til i forhold til tog- eller flybusstopp, blir bil løsningen. I så fall bør du huske at det nesten alltid er billigere å bestille parkering på forhånd. På Gardermoen er f.eks. Dalen Parkering og Gardermoen Parkering ganske mye rimeligere enn Avinors tilbud.

Sparetips 16: Ta toget til flyplassen hvis du kan. (Og ikke Flytoget).

Sparetips 17: Søk etter billigste parkering hvis du skal kjøre bil til flyplassen.

Antico Caffe Torinese i Trieste
Gjør som denne italieneren: Drikk kaffen din stående. I dyre turistbyer kan trikset fort spare deg for tre-fire euro per kaffekopp!

Sparetips på selve ferien

Nå har du spart alle de pengene du kan i planleggingsfasen. Store deler av sluttsummen for ferien gjenstår likevel.

For det første: Flymat og flyplassmat er rådyrt. Og du kommer til å bli sulten – lenge før bagasjen er dumpet foran hotellsenga og du kan finne en restaurant. Lag matpakke. Som regel smaker den også mye bedre enn guffa som kabinpersonalet varmer opp innimellom turbulensbygene.

Husk også en tom vannflaske som du kan fylle etter sikkerhetssjekken.

Gelato på Amorino i Valletta
Italiensk is på denne måten blir mye billigere enn i skål på en restaurant. Eller på uteservering.

En annen detalj som du fort kan blåse mye spenn på, er kaffe og is. Spesielt i Italia, men også i andre land, er det ekstremt mye billigere å drikke kaffen stående ved baren (al banco på italiensk) og å kjøpe kuleisen på isbar og spise den gatelangs – i stedet for ved et bord.

Hvis opplevelsen av å la humla suse og kaffen bli kald på en utekafé er viktig for deg, kan du selvfølgelig glemme dette tipset. I hvert fall noen ganger i løpet av ferien.

Aller mest lommepenger går likevel til lunsj og middag. Google – eller les blogginnlegg på Det vonde liv – og se om du finner tips til billige restauranter.

Hvis du har kokemuligheter, som vi har hatt på både Amalfikysten, Mallorca, Malta og i Sperlonga, har du også en annen sparemulighet:

Lag middagen – eller lunsjen – selv. Ikke hver dag, men noen. Eller pakk et pledd og mat og lag piknik en dag. Et par av mine beste ferieminner fra barndommen er om tomatsuppe fra primusen på bilferier i Danmark. (Primus og flyreiser er en utrolig elendig kombo.)

Også severdighetene kan bli unødvendig dyre. Bestill billetter på forhånd, spesielt til populære attraksjoner som Colosseum og Vatikanmuseet i Roma, Louvre i Paris, Uffizi i Firenze og liknende. Ellers er det utrolig lett – og kanskje fornuftig – å la seg hanke inn til en guidet tur av haukene som sirkler rundt køen.

Eventuelt kjøp en «skip the line»-billett gjennom GetYourGuide*, og spons Det vonde liv samtidig.

Sparetips 18: Ta med matpakke og vannflaske på flyet.

Sparetips 19: Dropp kafébordet og drikk kaffen stående. Og kjøp desserten på isbar i stedet for på restauranten.

Sparetips 20: Lag middag selv noen kvelder, og legg opp til en piknik.

Sparetips 21: Bestill inngangsbillettene på forhånd.

Alle tipsene til å reise billig samlet

Joda, jeg skjønner at noen har mer lyst til å reise billig enn å lese rekordlange bloggposter. Derfor har jeg samlet alle de helt gratis tipsene mine her.

Sparetips 1: Ta en kjapp sjekk på det generelle prisnivået før du bestiller flybillettene. Ifølge EUs statistikkbyrå Eurostat er de aller billigste landene Tyrkia, Nord-Makedonia, Bulgaria og Romania. Og dyrest? Sveits, Island og Norge. Se hele statistikken her.

Sparetips 2: Vær lenger når du først reiser – og kombiner gjerne to reiser i én flybillett. Som da vi skviset ut både badeferie i Sperlonga og storbyferie i Roma på én tur for noen år siden. Unngå i hvert fall mitt skrekkeksempel fra i fjor, da jeg hadde to helgeturer til England, først til London og deretter til York. Jeg kunne jo ha spart halvparten av flybudsjettet …

Sparetips 3: Bruk søkemotorer og lavpriskalendere aktivt for å finne de beste flyprisene. Du kan også søke litt fleksible datoer, for eksempel +- 3 dager.

Sparetips 4: Jo mer fleksibel du er både når det gjelder hvor du skal reise og når, jo bedre priser får du. Bare husk at fridager også har en verdi.

Sparetips 5: Bestill billettene direkte fra flyselskapet. I hvert fall hvis du skal ha innsjekka bagasje eller stor håndbagasje.

Sparetips 6: Vær kritisk til hvor mye bagasje du bestiller. Trenger du virkelig innsjekket bagasje? Og trenger dere i så fall hver deres?

Sparetips 7: Husk at noen timer ekstra på destinasjonen er verdt litt ekstra penger, spesielt på helgeturer og andre kortere turer.

Sparetips 8: Sjekk også chartermulighetene kjapt før du bestiller Syden-reiser. Finn Reise gir deg raskt oversikt over hvilke selskaper som kan være aktuelle.

Sparetips 9: Også på storbyferier kan pakkedealer bli billigere. Sjekk Momondos pakkefinner*.

Sparetips 10: Dropp luksusjaget. Hvor mange timer er du egentlig på hotellrommet uansett?

Sparetips 11: Ta deg tid til å sjekke hotellsøket nøye, sortert på pris og filtrert etter dine minstekrav.

Sparetips 12: Kan du bo i en litt annen småby enn du først tenkte?

Sparetips 13: Bruk AutoEurope* for å finne de beste leiebilprisene. Og vurder å leie bil for hele ferien selv om du «bare» trenger den noen av dagene. Men kanskje må ikke leiebilen være så stor?

Sparetips 14: Forbered ankomsten før du står på flyplassen, sliten, lei og sulten etter tre timer i et midtsete.

Sparetips 15: Bestill så mange tog- og bussbilletter du kan på nett. Det er nesten alltid litt billigere. I Sveits (ikke noe egnet land for billige ferier) er prisforskjellen stor.

Sparetips 16: Ta toget til flyplassen hvis du kan. (Og ikke Flytoget).

Sparetips 17: Søk etter billigste parkering hvis du skal kjøre bil til flyplassen.

Sparetips 18: Ta med matpakke og vannflaske på flyet.

Sparetips 19: Dropp kafébordet og drikk kaffen stående. Og kjøp desserten på isbar i stedet for på restauranten.

Sparetips 20: Lag middag selv noen kvelder, og legg opp til en piknik.

Sparetips 21: Bestill inngangsbillettene på forhånd. Da unngår du fristelsen til å hoppe på en guidet tur bare for å slippe to timer i kø.

Dette var mine 21 beste tips til hvordan du kan reise billigere. Har du andre sparetips på ferien? Skriv dem inn i kommentarfeltet!

* Lenken er en affiliate-lenke som gir meg en liten andel av et eventuelt salg. Prisen du betaler blir ikke påvirket – og lenken er valgt fordi jeg faktisk mener at det er et godt tips.

3 kommentarer Legg til din

  1. Grethe Furberg sier:

    Som pensjonist har jeg oppdaget den absolutt billigste måten å reise på: langtidsferie gjennom reiseselskap😃. Anbefales for de so kan og som liker å utforske stedene/landskapet der du er

    1. Gjermund Glesnes sier:

      Takk for genial påminnelse, Grethe! Jeg har nå utvidet til 21 tips 🙂

  2. Som grunnlegger av den fleksible norske flysøkemotoren PanFlights har jeg flere forslag til hvordan du ved å søke fleksibelt kan finne lavere priser.

    Du kan søke over flere måneder samtidig, og oppgi en fleksibel varighet på reisen din. For eksempel 7-10 dager,

    En annen mulighet er å søke til et stort område, slik som fra Oslo til Sør-Europa eller Sørøst-Asia. Returen trenger ikke være fra den samme byen som du landet i. For å finne gode tilbud for returen kan du søke motsatt, slik som fra Sør-Europa til Oslo. Priskartet vil vise deg hvor det er gunstig å returnere fra.

    Kombinerer du flere reisemål som en rundreise kan du få flysøkemotoren til å automatisk finne gode reisedatoer, og gode rekkefølger på stedene du besøker. Det være mye å spare på å få ruten satt opp automatisk.

    Også her kan også være lurt å oppgi hele land i stedet for byer som destinasjoner. Da er sjansen for å finne lavere flypriser større. Å ta tog eller buss i landene du besøker kan i tillegg gi deg en rikere reiseopplevelse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.