Mine beste restauranter i Tallinn

REISE TIL: TALLINN, ESTLAND

«Tusen takk! Have a wonderful weekend. All the best to you! See you next time!» Den beskjeden, håndskrevet med grønn penn på regningen, ble avslutningen av vår middag på Restoran Rataskaevu 16 i Tallinn.

Det var enda en grunn til å gå ut av restauranten med et bredt smil om munnen. Og, som du kanskje skjønte, slettes ikke den eneste.

Restaurantene i den estiske hovedstaden overrasket nemlig svært positivt. Nå var ikke akkurat forventningene våre skyhøye, men det kunne de godt ha vært. Stort sett spiste vi nemlig meget godt i Tallinn – og det selv om vi holdt oss midt inne i gamlebyen.

Litt av takken for det, får jeg sende til Theculturetrip. Men som alltid. Den største æren må gå til spisestedene selv.

Her er våre funn, både for restauranter og barer.

Les også min guide til beste ting å se i Gamlebyen.

Mine beste restauranter i Tallinn

Restoran Rataskaevu 16

restaurant i tallinn, Restoran Rataskaevu 16
Middag på Restoran Rataskaevu 16.

Du skal ha litt baller for å ikke ha noe annet navn på restauranten din enn gateadressen. Men i Rataskaevu 16s tilfelle, skjønner jeg det godt. Allerede fra gata er den fristende, og fristelsene ble enda større da vi endelig fikk bordet vårt – like ved vinduet. (I helger må du bestille bord her, eller ha flaks som oss og bare måtte ta én ventedrink på Rådhusplassen før de finner et smutthull.)

Innenfor var lokalet – som er nokså stort med flere rom – minst like fint. Og på menyen? Der sto både kjøtt, fisk og vegetarretter, likevel presterte kjøkkenet å servere mat som smakte minst like godt som den så ut. Og prisen for én forrett på delings og to hovedretter + drikke? Rett over 35 euro. Det er like før jeg selv begynner å skrive smileys i bloggen.

Von Krahli Aed

Noen få meter lenger nedi gata ligger Von Krahli, som ser omtrent akkurat like koselig ut, serverer like god mat – og attpåtil også håndskrev en thank you og et smilefjes på regningen. I likhet med Restoran Rataskaevu 16 snakker vi moderne estisk mat – det vil si nokså internasjonalt uten middelmådigbomber som pizza og spagetti carbonara –lekkert servert på tallerkenene. Her bestilte vi faktisk på forhånd, noe som anbefales. Og hvis du får grenet deg til det: Bordene i første etasje er mye koseligere enn de i kjelleren.

Prisnivået er som på Restoran Rataskaevu 16.

Kompressor

Billig restaurant i Tallinn, Kompressor
Stinn brakke, pannekaker og øl i Kompressor.

Etter min mening fins det nesten ikke bedre mat enn pannekaker, i hvert fall ikke til lunsj. Og i Tallinn er det lite tvil om hva som er det mest populære pannekakestedet (de kaller seg selv for pannekakepub). Kompressor ser ut som en sovjetisk kantine fra mine fantasier, men de stappfulle bordene (vi fikk dele bord med et studentpar) forteller sitt: Har du lyst på pannekaker, er dette stedet du bør spise.

To fantastiske barer i Tallinn

Glem negroni, spritz eller cosmopolitan; cocktails tror jeg neppe disse to barene driver med. Men for en ekstra dose tidsmaskin i Tallinns gamleby – som i seg selv minner om en filmkulisse – er disse to vannhullene helt ypperlige.

Olde Hansa

Olde Hansa, steder å spise, Tallinn
I Olde Hansa sparer de ikke på gammeldagse detaljer.

I gata rett nedenfor det gamle rådhuset ligger Olde Hansa, hvor allerede boden med brente kryddermandler ute på brosteinen røper konseptet: Dette stedet skal se gammelt ut – og gjør det. Mandlene smaker imidlertid himmelsk, og det forteller egentlig mye om selve skjenkestua innenfor de enda mer kostymedrama-perfekte veggene også: Olde Hansa er vel verdt et besøk.

– Pepperschnapsen lages her på huset, av munker, fortalte servitøren Loreta.

– Du tuller, svarte skeptiske meg.

– Nei, har du ikke sett dem? repliserte hun. Så da så. Det er helt sikkert sant. Og hvis det ikke er det, gir jeg egentlig blanke. Halsmedisinen brant herlig i ganen; så godt smakte den at vi kjøpte med oss en flaske hjem.

Kolmas Draakon

Kolmas Draakon, Tallinn, bar, middelalderbar
Kolmas Draakon får selv resten av gamlebyen til å se ut som funkisarkitektur.

Trodde du at Olde Hansa så gammelt ut? Da skal du våge deg innenfor døra på denne kneipa, på selve Rådhusplassen under tårnet i rådhuset. Kolmas Draakon er et sånt sted hvor du får snapsen – eller tyttebærjuice (veldig godt!) til Tone – servert i mugge og ikke glass, og hvor belysningen er så svak og så diskret plassert at du ikke trenger å ha drukket mange seidler for å tro at alt lyset stammer fra de levende lysene på bordene. Jeg satt og tenkte at sånn så sikkert skjenkestova i «Olavs draumar», bare at folka i Draakon var mye hyggeligere, og enden på helgeturen til Tallinn langt lystigere enn enn i Jon Fosses fortelling.

Skal du reise til Tallinn? Sjekk også min guide til ting å se i gamlebyen.

Booking.com

2 kommentarer Legg til din

  1. dinstorbyferie sier:

    Takk for gode tips! Noterte de bak øret til neste gang jeg er i Tallinn.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.