REISE TIL: SNOWDONIA, WALES, STORBRITANNIA
Grønne fjellier dekket av gress. Golde rygger med nakne steiner. Steile tinder som kjegler over horisonten. Bratte stup der hvor fortidas isbreer har gravd ut sine grytedaler. Og av og til et glimt av havet langt der borte. Naturen i Snowdonia er slettes ikke så ulike de norske.
Dermed kan det kanskje virke som å gå vi over bekken etter vann hvis du drar til Wales for å gå i fjellet. Men nei. Ikke tale om.
Snowdonia National Park har nemlig også noe annet som ikke de norske fjellområdene kan by på: Lune puber med fyr i peisen. Koselige landsbyer som Bewts-y-Coed og Dolgellau. Veterantog som damper opp og ned dalene. Og jernringen av borger som kong Edvard I fikk bygd for å sikre makta i det nylig erobrede nabolandet.
Det gir en ekstra wow etter fjellturene. Og en behagelig grunn til å gjøre noe annet de regnet siler ned eller gnagsårene gaper.

Og ikke minst: Snøen går tidligere her. Mens snøen ligger tung i fjellene her hjemme, eller i beste fall som flekkene på et droplet kuskinn, er Wales’ fjell ganske sikkert bare for lengst. Allerede i mai har du god sannsynlighet for at selv Snowdon er snøfri.
Så det var det vi tenkte, broder’n og jeg. Og etter grundige studier, valgte vi ut disse tre fotturene.
1. Snowdon

Vi var ikke i tvil. Vi måtte se Snowdon. Med tallet 1085 som høydeangivelse på kartet er det tross alt Wales’ høyeste. Og høyest er gøyest. Eller noe sånn.
Siden over 600.000 mennesker tenker det samme hvert år, kunne det fort ha blitt en oversosial fjelltur. Men kanskje av samme grunn er det hele sju ruter opp dit. Vi endte opp med å velge den dummeste opp, og kanskje den smarteste ned.
Da jeg gikk fjellet med VG, gikk vi til gjengjeld den enkleste, og tok toget ned. For ja, det går jernbane til toppen, midt i Snowdonia nasjonalpark. Fjellet for alle, tydeligvis.
Lengde: Den offisielt beregnede tida for å gå opp og ned Snowdon, er cirka 6 timer.
Kart: Ordnance Survey-kartet «Snowdon & Caernarfon» kan kjøpes fra Ark (*).
Les mer om rutene opp Snowdon her!
2. Cadair Idris

Cadair Idris (eller Cader Idris om du vil være mer moderne) var lavere. 863 m.o.h. får neppe håret til å reise seg blant norske fjellgeiter.
Men et fjell er det. Som alle som har sett «Engelskmannen som gikk opp på en ås, men kom ned fra et fjell» er 1000 fot den magiske grensa i Storbritannia. (I Norge er grensa 700 m.o.h. i Sør-Norge og 600 fra Nord-Trøndelag og nordover.)
Et fjell var det også rent subjektivt. For naturen levnet liksom ingen tvil. Vi gikk over stein på stein, kikket inn mot en stupbratt botn, og speidet utover blåne på blåne da vi endelig var oppe på selve ryggen.

Akkurat som Snowdon var det flere veier opp. Vi hadde tatt veterantoget fra Porthmadog til Blaenau Ffestiniog tidligere på dagen, og valgte den korteste: Minffordd Path. Den startet i gammel eikeskog, og tok oss over både grønne heier og steinete morener før vi endelig nådde toppen etter 869 meter total stigning. Og ja, turen var definitivt verdt melkesyra!

Lengde: Offisielt tar det 5,5 timer å gå opp og ned Minffordd Path til Cadair Idris.
Kart: Ordnance Survey-kartet «Cadair Idris & Llyn Tegid» kan kjøpes fra Ark (*).
3. Carneddau

Snowdonia har haugevis av turmuligheter, og vi hadde bare en langhelg. Hva skulle vi velge? Skyene lå som et grytelokk over Wales, asfalten glinset av morgenregn. Vi kjørte den gamle postveien (og hovedveien) A5 det korte stykket til Llyn Ogwen, hvor valgets kvaler ventet oss.
I sør lå Tryfan som en svart heksehatt. Guiden vi hadde da jeg var her for VG, Jim Langley, trakk fram den som en av de fineste fjellturene i hele Snowdonia. Men nå? De steile bergsidene så altfor glatte ut.
I stedet vandret vi nordover, opp i det store (i britisk målestokk) fjellmassivet Carneddau. Vi fulgte stia opp grønne bakker og opp østveggen til Pen yr Ole Wen. Derfra ble det lett. Wales buktet seg som en bred steinorm svakt opp til først Carnedd Dafydd (1044 m.o.h.), så Carnedd Llewelyn 20 meter høyere. Det føltes som å gå på steinskyer.
Først ned ble det vanskelig. For fant vi stia? Å nei, du. I stedet strakk vi ut ned slake gressbakker og kløyv ned steinete bratter, til vi endelig hadde veien i trygt sikte. Fjellryggen hadde vært fantastisk, nedturen definitivt ikke.
Lengde: Inkludert en avstikker til Yr Elen, hvor det visstnok er fantastisk utsikt, tar turen ifølge mer normale beregninger enn mine 7 timer å gå.
Kart: Samme kart som for Snowdon dekker også Carneddau.
Les også om turen opp til Irlands hellige fjell, Croagh Patrick!
Flere fjellturer i Snowdonia

Til VG-reportasjen ga Jim Langley i guideselskapet Nature’s Work følgende tips til sine favoritturer i Wales. Lenkene fører til grundige turbeskrivelser.
- Tryfan (4 timer – turen er nevnt i vår tur nummer 3)
- Moel Siabod (5 timer)
- Y Garn (4,5 timer)
- Glyder Fawr og Glyder Fach (4 timer)
For øvrig finner du detaljerte turbeskrivelser til de tre turene i innlegget her:
- Pyg Track til Snowdon.
- Minffordd Path opp til Cadair Idris
- Carnedd Dafydd og Carnedd Llewelyn
For å finne og planlegge andre fotturer i området, er nasjonalparkens egen side og Trekking Britain gode ressurser.
Ellers er det bare å huske at de norske fjellvettreglene gjelder også i Snowdonia. Og ha en fantastisk tur eller fem!
Lik Det vonde liv på Facebook!
Lenkene markert med (*) gir meg en liten andel av salget. Prisen du må betale påvirkes ikke. Du kan lese mer om dette her.