Bilferie i Nord-Norge: 39 reisetips langs veien

REISE TIL: NORD-NORGE, NORGE

I 2012 kjørte jeg en gratis leiebil, en såkalt returbil, fra Nordkapp til Oslo på oppdrag for VG. Resultatet ble seks blogginnlegg og en mengde innspill fra engasjerte lesere. De tipset om fine kjøreruter, utsiktspunkter, spisesteder, overnattingssteder, og små og store attraksjoner langs veien.

Til sammen ble det den rene reiseguiden over ryggraden til Nord-Norge (for jeg kunne ikke ta de store svingene utenom E6).

Natur i Nord-Norge.
Naturen i Nord-Norge, altså. For å være helt ærlig, husker jeg ikke helt hvor dette er. Men det er et sted mellom Alta og fylkesgrensa mot Troms.

Tanken min den gang var å samle kommentarene til en sortert artikkel. En slags oversikt over tips til en bilferie i Nord-Norge. Men det ble med tanken. Tre dager før turen startet ble jeg nemlig innkalt til personalsjefens kontor: Det var like før jeg hadde vært vikar i VG så lenge at Arbeidsmiljøloven ville gi meg fast ansettelse. Med andre ord hadde jeg brukt opp min vikarkvote i VG.

(En herlig ironi: En leser reagerte på min beskrivelse av motivasjonen for å ta på meg oppdraget i stedet for å sitte på kontoret i Akersgata: «Du sitter i en betongkloss og ser over til en annen og er villig til og takke ja til nesten hva som helst» «Kanskje på tide å vurdere en annen jobb hvis det er sånn du ser på arbeidet ditt.» Jeg beit det i meg og leverte et svar som kunne kvalifisert meg til diplomatutdanning.)

Bilferietipsene sortert fra nord til sør

Uansett: Tipsene ligger der. Usortert og geografisk like hulter til bulter som noteark etter en syklon. Nå fant jeg ut at tida var moden; jeg er jo min egen redaktør.

bilferie i Finnmark, vei og natur
Lite trafikk og flott natur. Det er fantastisk å kjøre bil i Nord-Norge. Dette bildet er fra Magerøya i Finnmark.

En bilferie i Nord-Norge må jo være selve drømmen, i hvert fall hvis sommerferien bringer fint vær. Derfor har jeg samlet dem, skrotet noen, lagt til noen egne, og sortert alle reisetipsene geografisk, fra nord til sør, Nordkapp-Trondheim. Tips til overnatting og spisesteder har jeg imidlertid droppet, til det er tipsene for gamle.

Men naturen i Nord-Norge? Den har ikke tapt seg. Så vær så god, her kommer de: (Google-kart med alle stoppene ligger nederst på sida.)

Les også mine reisetips i Trondheim!

Reisetips Nordkapp-Alta
kart nordkapp-alta

1. Nordkapp er ikke et sted du nesten reiser til. Det er en magnet som trekker deg til seg bare du kommer i ti mils avstand. For selv om det ikke er Norges nordligste sted – i vest rekker Knivskjellodden en landtunge som stikker enda lenger nord, til deg – er Nordkapplatået selve symbolet. Det er bildet på suvenirtallerkenen mine besteforeldre kjøpte da de tok Hurtigruten på 70-tallet, det er frimerkeserien, og selve målet for turen da kongen av Thailand besøkte Norge i 1907.

Nordkapp
Nordkapplatået er et slags norsk ikon, selv i gråvær.

Finn beste pris på overnatting i Honningsvåg på booking.com!

2. Naturen helt her oppe i nord er også verdt et lite punkt. Sammenlignet med de blankblåste snauheiene på Magerøya og langs Porsangerfjorden, der tregrensa stort sett går ved fjæresteinene, virker naturen sørover, i hvert fall etter Alta, mild og nærmest som sørligere strøk.

3. Du kan også ta en avstikker langs den nasjonale turistvegen til Havøysund.

4Alta Museum, Hjemmeluft langs E6 vest for sentrum er et must. Alta har nemlig Nord-Europas største samling av helleristninger lagd av fangstfolk – en naturlig oppføring på verdensarven, og en flott opplevelse. Gå på plankestier og se ristninger av mennesker på truger, bjørner, reinsdyr og fiskere i båt.

Helleristningene i Alta
Helleristningene i Alta er en opplevelse.

Finn overnatting i Alta på Booking.com!

Reisetips Alta-Narvik

kart alta narvik

5. «Stopp ved Langfjordbotn, og gå til det mest fantastiske naturfenomenet jeg noen gang har sett «Bubbelen», som er ei vannkilde/elv som kommer rett opp av bakken.» Ifølge Travel-Finnmark er turen opp dit cirka 400 meter lang og passer også for barnefamilier.

natur og fjell i Nord-Norge
Velkomsten til Troms fra Finnmark er ikke akkurat noen skuffelse.

6. «Stopp i Djupvik i Kåfjord, 25 kilometer sør for Sørkjosen. Utkikk over hele Lyngenfjorden, og et kystfort fra krigen som du ikke har sett maken til.»

7. Holmenes sjøsamisk museum i Birtavarre er et idyllisk gårdstun som viser levesettet i Nord-Troms på 1800-tallet. Ikke veldig mye å se, men gratis og en kort omvei.

Gårdstunet Hellenes i Ballangen.
Hellenes hører ikke til Nord-Norges største attraksjoner. Men koselig, det er det.

8. Litt lenger inn i Kåfjorddalen går hengebrua Gorsabrua over et av Nord-Europas høyeste juv, 153 meter dypt der brua med 53 meter langt spenn. Du kan også hoppe strikk fra brua – ifølge Lyngenfjord Bungee er det Europas trangeste strikkhopp.

9. «Du burde kjøpe med deg en sprayboks og skrive en hilsen på piggsteinen i Balsfjord» Den pyramideformede steinen ligger cirka fem kilometer sørøst for Nordkjosbotn.

10. Tromsø gir et pust av «storby» i nord. Byen var faktisk Norges hovedstad i tre uker i 1940! Her finner du Ishavskatedralen, Polarmuseet, Ølhallen med 67 forskjellige øl på tappekran, og utkikkspunktet på toppen av Fjellheisen.
Du kan også oppleve et vell av andre naturopplevelser i og rundt ishavsbyen. Som hele 103 (!) fjelltopper over 1000 meters høyde innenfor kommunegrensene, den nydelige Sommarøy ute i havgapet…

11. «Senja er en opplevelse! Hamn i Senja Det gjelder å bruke tid, finne ei fin strand, bade (kaldt vann, ja), fiske og kjenne lukta og ren luft.» Senja har en av Norges 18 nasjonale turistveger.

Les også om de truede stedene i Norge – og se dem før det er for sent!

Booking.com

Avstikker til Lofoten og Vesterålen

Lofoten og Vesterålen er nok til en bilferie i seg selv. Og særlig Lofoten er nettopp målet for de fleste søringer som drar til Nord-Norge på ferie. (Litt for mange, kanskje.) Eller som en leser skrev på min bilreise: «Når du først er på en slik tur burde du jo absolutt ha med deg Lofoten

12. «Jeg og venninnen min har fått oppleve disse stedene fra sykkelsetet og det er bare og anbefale. Du får så mye mer igjen for turen. Ytreveien fra Andenes og ned gjennom Lofoten har bare såå fine, kritthvite strender.»

13. «Du glemte Øksnes i Vesterålen, en av de vakreste kommunene i nord.»

14. Jeg har selv vært på fisketur fra Svolvær med «M/S Trolltind» om vinteren med mine daværende VG-kolleger. Om sommeren kjører den i stedet faste turer til Trollfjorden, men det fins flere andre som tilbyr det samme.

Fiske i Lofoten
Lofoten er kanskje aller vakrest om vinteren. Men sommeren har mer behagelig vær…

15. Også Svolværgeita (hvis du tør), Henningsvær med Frank A. Jenssens galleri, fiskeværet på øya Skrova, surfegrenda Unstad og postkortfiskeværet Reine er naturlige attraksjoner langs eller rundt den nasjonale turistvegen i Lofoten.

Finn beste pris for på overnatting i Lofoten på Booking.com!

16. «Ta bil med på Hurtigruten fra Bjerknes til Bodø. Du får færre kilometer og en spektakulær opplevelse i Trollfjorden. Båten går om morgenen og er i Bodø neste morgen.»

Attraksjoner rundt Narvik

kart narvik bodo

17. «Har du litt tid i Narvik, ta en togtur med Ofotbanen opp til riksgrensen og tilbake. Trolig Norges flotteste togtur.»

18. «Å reise forbi Narvik uten å ta fjellheisen, burde ingen.»

19. Hvis dere har lyst på en sykkeltur, kan dere ta Rallarvegen fra Narvik. En flott sykkeltur som er villere, brattere og røffere enn Rallarvegen på Hardangervidda.

Reisetips Narvik–Bodø

20. «Etter Narvik og Efjord-bruene kan du gjerne velge veialternativet om Kjøpsvik i stedet for E6 og fergen Skarberget-Bognes. Da får du se Norges nasjonalfjell Stetind på veien, og deretter fra undersiden (!) i form av tunnel. Fergen over Tysfjorden fra Kjøpsvik til Drag går annenhver time.» «Stetind er fabelaktig og naturen fra E6 til Kjøpsvik er utrolig.» «Tid og distanse blir noenlunde det samme.»

Lofoten, attraksjoner i Nord-Norge
Utsikt mot Lofotveggen fra Tranøy.

21. Tranøy fyr er en skikkelig godbit langs kysten. Her overnattet jeg selv – billig til Norge å være – med spektakulær utsikt over mot Lofotveggen og resten av Hamarøy, hvor tindene har fått tilnavnet «Faderen, Sønnen og Den hellige ånd» av en begeistret nederlender med presteutdanning. Eller som en leser skrev det: «Jeg er kjempestolt av den vakre naturen på Hamarøy! Har du oppdaget parkeringen for Tranøy Øst?»

Tranøy Fyr på Hamarøy i Nordland.
Kveld ved Tranøy fyr.

22. «I Steigen (Nordland) bør du ta deg tid til å betrakte Hamarøys flotte fjellformasjoner. Vet kun om ett annet sted i Nord-Norge med tilsvarende fjellheim, og det er Torsken kommune på Senja

23. «Stopp ved Kobbelv Vertshus og se tunnelinnslag etter Polarjernbanen.»

24. «Saltstraumen når det flør eller fjærer. Det får man virkelig et inntrykk av hvor store krefter det er snakk om når så mye vann skal trenge seg ut eller inn det trange sundet!» «Hvis du stopper ved Saltstraumen, anbefaler jeg deg å kjøre ned til Ripnes: Bra fiskeplass, fin utsikt og har en kafè som heter Kafe Kjelen som selger noe som heter Møsbrømlefse, spesialitet fra Salten-område, prøv den.»

25. I Saltstraumen har jeg også selv testet en skikkelig actionturisme: Snorkling i tidevannet. Det kostet skjorta (du betaler for hele båten, så det blir billigere for en familie eller gruppe), men opplevelsen var heftig. Det føltes som å kjøre en horisontal vannsklie!

Saltstraumen
Vannet i Saltstraumen er ikke varmt. Men med våtdrakt og snorkel kan du få en heftig svømmetur!

Reisetips Bodø–Steinkjer

kart bodo namsos

I Bodø – eller Steinkjer når du kjører nordover – får du et viktig veivalg: Du kan enten kjøre E6 over Saltfjellet, eller velge fylkesvei 17 Kystriksveien langs Helgelandskysten (som også er nasjonal turistveg). De fleste leserne var ikke i tvil: Velg Helgelandskysten! Dette var også mitt førstevalg, pappa skrøt tross alt hemningsløst av Helgelandsnaturen fra sine turer med Hurtigruten, men gråvær fikk meg til å velge korteste vei. Dumt, ifølge en leser som skrev: «Ruskevær er vakrere langs kysten enn over Saltfjellet.»

Du kan eventuelt velge en mellomløsning og ta E6 til Mosjøen eller Mo i Rana, og kjøre ut til Kystriksveien der.

Kystriksveien om Helgelandskysten

heroy
Herøy på Helgeland.

26. «Dropp E6 over Saltfjellet og kjør Kystriksveien og opplev attraksjoner som Salstraumen, Børvasstindene, Svartisen og mye mer. Blir det dårlig tid så kan du kan evt. forlate kystriksveien og komme inn på E6 igjen ved Mo i Rana.» «Fv 17 er fantastisk. Meløy, Rødøy og Lurøy er steder som bosetter seg i sjelen din og blir der.»

27. «Ta deg en tur innom Inndyr i Gildeskål. Virkelig vakkert!»

28. «Ta en stopp i Holandsfjorden i Meløy kommune. Her finner du Svartisen, som er en stor turistattraksjon her i området.»

29. «Ved fergeleiet i Forvik finner du Norges nordligste kaffebrenneri. Der er det også mulighet for overnatting i en gammel men koselig bygning.»

30. «Jeg vil absolutt si at Brønnøysund (og øyene utenfor, Ylvingen, Vega, Skogsholmen, Lånan mm.) er verdt et besøk. Fantastisk natur. Videre ville jeg fortsatt ferden via Kystriksveien, Rørvik og «Norveg», Hofles, Lund, til du kom til Namsos. Her har du muligheten for å oppleve Rock City opplevelsessenter før du tar veien videre, anbefales!» Vega-øyene er til og med oppført på Unescos verdensarvliste. Du kan lese mer om dem her.

E6 over Saltfjellet i stedet

31. «Regner med at du stopper ved Polarsirkelen. Du kan selvsagt få tatt de tradisjonelle bildene der de andre turistene samler seg, men om du rusler noen hundre meter motsatt vei kommer du til to tilsvarende monument et steinkast fra Nordlandsbanen.»

32. «Jeg vil anbefale deg å kjøre over Korgfjellet istedenfor å kjøre gjennom Korgfjelltunnelen. Veien befinner seg i Korgen (cirka midt i Nordland) og er den ene av to veistrekninger som utgjør Blodveien. På toppen har du nydelig utsikt over fjellmassivene som er en del av indre Helgeland. Dette er mye bedre enn å kjøre gjennom en tunnel på 8635 meter. Turen vil ta deg ca. 20 minutt ekstra, men da regner jeg med ca. 10 minutter stopp på toppen.»

33. «Ta en stopp i Mosjøen. Sjøgata, Nord-Norges lengste sammenhengende trebebyggelse, er en opplevelse med små butikker og kafeer. Du kan overnatte på Fru Haugans Hotel, der kan man sitte i hagen å fiske laks og ørret.»

Sjøgata i Mosjøen
Sjøgata i Mosjøen sett på avstand en sommernatt.

34. «Sør om Mosjøen ligger Laksforsen. Det er et flott skue som ligger langs E6.» Fossen har også et eget museum om laksefisket i elva.

35. «40 km fra Mosjoen kommer du til Svenningdal og et skilt hvor det står «76 Brønnøysund». Tar du av der, passerer du Tosen, vakre og ville Velfjord og du vil få se det berømte hullet gjennom fjellet Torghatten på din ferd ned fra Gåsheia til Kystriksveien 17.»

36. Langs fylkesvei 763 langs sørsiden av Snåsavatnet finner du Bølareinen, en helleristning av et reinsdyr i naturlig størrelse (1,8 meter lang, 1,36 høy) som ble risset inn for kanskje 6000 år siden og oppdaget i 1842 av gårdbrukeren Benjamin Vikran.

Bølareinen, helleristning
Det tar litt tid, men når du først får øye på Bølareinen, er den rimelig naturtro.

Reisetips Steinkjer–Trondheim

37. Den Gyldne omveiInderøy er etter hvert rimelig velkjent. Jeg har også skrevet reportasje om den for Magasinet Reiselyst. Uansett er den vel verdt en omvei. Det tar bare rundt åtte minutter ekstra – pluss stopp i koselige Straumen og hos noen av gårdsprodusentene som er spredd rundt på halvøya. Det var for øvrig her jeg innså min generaltabbe på bilferden for VG – at jeg hele veien fra Nordkapp hadde tatt feil av hvilken dag det var.

Les mer om gode opplevelser langs Den gyldne omvei her!

Gangstad gårdsysteri langs Den gyldne omvei
Den gyldne omvei er full av koselige stoppesteder. Her er Gangstad gårdsysteri.

38. «I Vuddudalen bør du stoppe på Lysstøperiet. I 2.etg der er det utstilling av gamle møbler og en butikk. Du kommer til å huske sååå mye fra barndommen når du ser alle varene som er der. Anbefales. Ser ut som et fjøs.»

39. «Når du kommer til Verdal, ta av mot pilegrimsstedet Stiklestad.» Her finner du historien om Hellig Olav, og Middelaldergården Stiklastadir hvor Stiklestad Nasjonale Kultursenter har bygd opp et 36 meter langt langhus i vikingstil.

God bilferie!

Jeg blir veldig glad hvis du liker reisebloggen min på Facebook!

Angående tipsene: Noen er mine egne, andre er hentet fra kommentarfeltet til reisebloggen jeg lagde for VG. Tipsene i sitattegn er ordrette, men enkelte steder har jeg rettet opp stavefeil og tatt meg friheten til å korte ned eller legge til litt.

kart tegning
Og her har du hele kartet over bilferie-ruta i Nord-Norge.

5 kommentarer Legg til din

 1. Hvor er kart referanser, veivalg og veinummer (kjørerute). Det er lite gjennomtenkt at kartinfo er utelatt hos de fleste av premissleverandørene hva bilferie/bobilferie angår dessverre.

  1. Hei Knut Reidar,
   Du har helt rett. Jeg beklager latskapen og skal få laget et googlekart til å embedde så snart jeg kan. Det blir imidlertid ikke før en gang til uka. Nå er jeg i Sør-Spania og nyter(?) en ikke så veldig god tinto de verano i kveldssola.

  2. Nå er Google-kart lagt inn. Jeg vet ikke helt om du får lastet det inn i Google-leseren på mobilen for å beregne kjøreruter osv. Hvis ikke, finner du det også her: https://drive.google.com/open?id=1hZlq2iKbnNa-tUbiFREuOIIB5O4&usp=sharing

 2. Monica sier:

  Hei.takk for flott blogg.vært på roadtrip til Bodø og fulgt reiseruten din. Takk for mye bra inspirasjon

  1. Gjermund Glesnes sier:

   Tusen takk, det var hyggelig å høre!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.