Bucketlista for Europa, ifølge ChatGPT

Ny teknologi er alltid spennende. Noen ganger nesten på Stephen King-måten. Vil Siri en dag bli ond og hypnotisere oss mens vi sover? Eller vil robotstøvsugerne og robotgressklipperne spise oss og ta over verden?

Nå får en ny trussel all oppmerksomheten: ChatGPT.

Den kunstige intelligensen (KI) skriver skoleoppgaver som lurer læreren og gjør arbeidere overflødige.

Det er spennende saker, ikke sant?

En ting var i hvert fall helt sikkert: Dette måtte jeg teste. Både for å sjekke ut nivået på teknologien og å få svar fra en allviter på et av de store spørsmål i livet:

Hvordan ville den perfekte bucketlista i Europa hvis ChatGPT fikk bestemme?

Kveld i High Petergate i York
York er stilig – og byr på ekte vikinghistorie i England! Ville den komme på ChatPGTs bøtteliste?

Kunstig intelligens eller intelligenzzzzzzz?

For fire år siden prøvde jeg et annet KI-verktøy, Essaybot) på bloggen, med oppgave å besvare et annet evig spørsmål: Hva er verdens beste reisemål?

Resultatet ble hysterisk. Ikke egentlig fordi Tyskland har karneval, mat, øl og danser og er berømt for sin bilproduksjon. Men fordi den automatiske ordstrømmen snart løp løpsk: De sveitsiske alpene lå i Sveits og svært nær havet (sic.). Landets vakre innsjøer var også svært nær havet. Og fjellkjeden? Den var svært nær i størrelse (!) til havet.

Om jeg ikke ble klok, ble jeg i hvert fall underholdt.

Fire år senere har det rent mye vann i havet fra de sveitsiske alpene. Og kunstig intelligens har tydeligvis utviklet seg enormt. (Med mindre lærerne har blitt skremmende lettlurte.)

Ville ChatGPT gå seg like vill?

Det viste seg snart at den kunstige intelligensen har blitt flinkere, men også intenst uoriginal og dørgende kjedelig.

Med andre ord enda mer ubrukelig (til min reiseblogg, men ikke alle formål) enn Essaybot, som i hvert fall fikk meg til å vri meg i magesmertefull latter.

Les hele innlegget om mitt første KI-forsøk her!

Hva er en bucketliste?

Min oppgave til ChatGPT var som tidligere nevnt å lage en bucketliste i Europa – pluss å forklare hva i alle dager en bucketliste er.

Oppgave i ChatGPT

Chatboten gjøv løs på oppgaven med selvtilliten til en 18-åring bak rattet. Og med samme originalitet som tryllet fram følgende førstesetning da Jan Kjærstad ba den skrive en krimhistorie med et originalt plott: «Det var en mørk og stormfull aften i byen …»

Forklaringa på en bøtteliste var for så vidt grei nok: «En bucket list er en liste over ting man ønsker å oppleve, se eller gjøre før man dør.»

Men derfra virket den kunstige intelligensen å ta alle forbehold uten å ta noe forbehold: Den samme lista som kan ses på som en unødvendig distraksjon fra det som virkelig betyr noe, kan visstnok utvilsomt gi en følelse av formål i livet.

Hele bucketlista fra ChatGPT
Hva er en bucketlist? Og hvorfor? Her er skolestilen fra ungdomsskolen. Nei: ChatGPT-svaret.

Bucketlista, ifølge ChatGPT

Siden ChatGPT mente at bøttelista er en «flott måte å utfordre oss selv og komme ut av komfortsonen», var jeg spent. Hvilke 10 opplevelser ville den kunstige intelligensen velge?

Én ting ble i hvert fall klar: Den kunstige intelligensen utnyttet til fulle at den ikke er et menneske.

Kunstig intelligens lar seg ikke plage av sild-i-tønne-turisme og timelange køer – den må jo aldri sove, spise eller gå på do. Den blir ikke sliten i beina og får ikke vondt i ryggen når kameraet til mannen bak i køen dæljer mot ryggmargen hele veien mot inngangsdøra.

Dermed kunne den fråtse i opplevelser som vil være langt utenfor komfortsonen for enhver med menneskelig anatomi. Faktum er nok uansett at den ville være den eneste kunstige intelligensen på alle disse ti bøttestedene:

  • Se den spektakulære solnedgangen fra Eiffeltårnet i Paris.
  • Utforsk Colosseum i Roma.
  • Opplev det fantastiske nordlyset i finske Lappland.
  • Besøk den majestetiske katedralen Sagrada Familia i Barcelona.
  • Gå (sic.) på en kanaltur i Venezia.
  • Delta i Oktoberfest i München.
  • Utforsk den vakre Amalfikysten i Italia.
  • Besøk det majestetiske slottet Neuschwanstein i Tyskland.
  • Gå (sic. Igjen) på en sykkeltur langs elven Donau i Østerrike.
  • Opplev den unike arkitekturen i Barcelona, Spania.

Her er hele poesien fra vår kjære robot:

(Innlegget fortsetter nedenfor, så lid deg gjennom lista eller rull deg rett gjennom.)

Bucketlista til ChatGPT
Her er den, hele lista som ChatGPT autoskrev mens jeg drakk kaffe. Original er den ikke. Og den er vel heller ikke veldig inspirerende?

Forøvrig: Her er mine tips til sommerferie i Europa!

Og her er 20 tips til langhelger!

Ehhh, ja vel?

To ganger til turismens felles multiplum Barcelona, altså? Og å støte på samtlige backpackere som befinner seg på det europeiske kontinent både i Roma, Venezia og i en ølhall i oktober.

Jeg blir neppe fast leser hvis ChatGPT lager sin egen reiseblogg.

Men for all del: Det var ikke dumme ideer. Et par av dem kan til og med kalles smått originale. Som sykkeltur langs Donau. Eller å blåfryse i finske Lappland når du kan se nordlyset i langt vakrere omgivelser i Norge.

Likevel syns jeg det er litt trist. Og kanskje litt demotiverende. Jeg elsker jo å lære nye ting. Men kanskje er det ingen vits.

Skal vi tro ChatGPT, er resultatet av å tilegne seg all verdens kunnskap (nesten, i hvert fall) at du ender opp som en noksagt. Uoriginal og selvfølgelig, og uten sperrer mot å lire av deg fraser som at Sagrada Familia «er en av de mest imponerende og unike kirker i verden».

Blæh.

Fiskebåt i Lofoten i februar
Visste du at det er mulig å bli med på lofotfisket også som turist?

Min bøtteliste, helt på sparket

Jeg har ikke lest halvparten så mye som ChatGPT. Jeg har heller ikke reist overalt. Likevel drister jeg meg til å påstå at denne lista over ting å oppleve i Europa før du dør, valgt ut rimelig på sparket, vil være ganske mye kulere:

Hvordan vil din på-sparket bucketliste se ut? Del den gjerne i kommentarfeltet!

Bucketliste for Europa
Sightseeing i Roma, ukjente småbyer (som Artena), vindruer og Laugavegur – det er ting du bør oppleve før du dør, det!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.