REISE TIL: ROMA, ITALIA
Roma er mye. Altfor mye hvis du er av typen som alltid må ha med deg alt når du reiser på langhelg til et sted. Den typen tvangstanker lider ikke jeg av. Og da blir Roma med ett verdens beste storby.
Én ting er selve Roma. Skiltene, den småskitne fasadene i jordfarge, brosteinsgatene og de små plassene, de smart kledde businessfolka med stresskoffert på en Vespa-scooter, kafeene og gelateriaene og alle de herlige spisestedene (min personlige og høyst subjektive guide til Romas beste restauranter finner du her).
Og her er en guide til god gelato i Roma!

Det er kvaliteter som også andre italienske byer har. Men det så uendelig mange ting å se i Roma. Byen var sentrum først for Romerriket, så for Den katolske kirke, før den ble hovedstad for Italia. Og akkurat det sier vel det meste om Roma: I hvilken annen by vil status som hovedstad for et land med 61 millioner innbyggere (pluss den katolske kirke) føles som et aldri lite antiklimaks?
Her dykker historien fram overalt. Marcellusteateret er bygd inn i et renessansepalass, Largo di Torre Argentina har ruinene etter fire romerske templer men er likevel (egentlig med god grunn) ikke på lista til turistene, på Piazza del Popolo står en 24 meter høy obelisk som keiser Augustus fikk rappa fra Egypt, ved metrostoppet Piramide står pyramiden Gaius Cestius – en magistrat med tydeligvis sterk Egypt-fetisj – fikk bygd i år 12 f.Kr. Og så videre og så videre.
Så hva skal du se?
Ikke spør meg. Men her er i hvert fall først noen av mine favoritter, samt litt om de mest åpenbare severdighetene i byen.

Mine favoritt-severdigheter i Roma:
Chiesa di San Luigi dei Francesi
Dette er kirken jeg går innom hver gang jeg er i Roma: En smått dunkel oase av sval luft og få turister midt mellom Pantheon og Piazza Navona, altså midt i turistsentrum. Her er mitt absolutte favorittmaleri, «Matteus’ kallelse» av Caravaggio, dramatisk som en cliffhanger i en TV-serie og med tre tavler som forklarer symbolikken. Ler mer om Caravaggio her!
Basilica di Santa Maria in Trastevere

Det som trolig er Romas eldste kirke og muligens det første stedet hvor de kristne holdt messe åpenlyst, er også lite besøkt. Merkelig nok, siden plassen foran, Piazza Santa Maria in Trastevere, er full av uteserveringer og turister. Fasaden foran kirken er fantastisk, med en gyllen mosaikk som framstiller jomfru Maria som steller Jesus-barnet. Også interiøret er stas, blant annet med flotte mosaikker av jomfru Marias liv.
Sjekk også ut fontenen utenfor. Ifølge Wikipedia er det trolig den aller eldste i hele Roma – vannet kom via en romersk akvedukt. selv om dagens renessanseverk er signert Bramante.
Landsbyutflukt nær Roma? Les om Artena!
Convento dei Frati Cappuccini
Museet til kapusinerklosteret i Via Veneto er et annet høydepunkt i Roma. Her er knoklene til flere hundre, avdøde munker blitt brukt som veggkunst. Morbid, ja. Men rosettene, bordene, stjernene og taklampene av leggbein, skulderblader, hodeskaller m.m. gir også en vakker helhet. I taket i den første krypten henger også et skjelett med en ljå i høyre hånd og en vekt i den venstre (det sistnevnte symboliserer hvordan Gud dømmer sjeler ved å veie godt mot ondt). I museet henger også en Caravaggio, «St. Frans i meditasjon».
Mine favoritter innbefatter også et par-tre steder som uansett er på de aller flestes liste. Så hvis du vil kutte noen svinger, noe jeg egentlig anbefaler for å få en fin langhelg i stedet for en ferdig avkrysset liste, er dette stedene jeg anbefaler:
Piazza del Campidoglio
Gå opp den lange trappa til høyre for det grusomme, hvite Viktor Emanuel II-monumentet, og du kommer til Kapitolhøyden. Her finner du Piazza del Campidoglio, utformet av Michelangelo (han tegnet også palazziene rundt, som i dag er Kapitolmuseene). Virkelig flott! Hold så svakt høyre rundt Palazzo Senatorio (det på motsatt ende av trappa) og du kommer til en fantastisk utsikt over Forum Romanum.
Pantheon
Du kan nesten ikke reise til Roma uten å gå innom Pantheon. Det runde bygget med søylefasade foran er den aller best bevarte romerske bygningen i hele byen. Opprinnelig ble det bygd som tempel for alle romerske guder, men i år 609 ble den innviet som kirke – det reddet det både forfall og at andre brukte steinen som materialer. (De forgylte taksteinene ble riktignok rappet av en pave.) Du kommer trolig til å bruke mye tid på å stirre opp i kuppelen; den er hele 43 meter i diameter og var ikke overraskende en viktig inspirasjon for renessansearkitekten Brunelleschi da han skulle tegne den berømte kuppelen i Firenzes domkirke 1400 år etter.
Borghese-parken

Villa Borghese er en diger park nordøst for Centro Storico, med villaer, vannspeil, alleer og grassbakker, ja til og med et liksomromersk tempel fins i parken. Kunstmuseet her, Galleria Borghese, er blant de beste i hele Roma, men likevel: For meg er det aller beste med Borghese-parken utsikten over Piazza del Popolo og resten av byen fra balkongen Pincio.
Sancta Sanctorum
Det lille kapellet Sancta Sanctorum ligger et lite stykke utenfor turistløypa i Roma, og kanskje er det derfor det er så lite besøkt? Det bør du imidlertid se på som enda en grunn til å dra dit. Kapellet like bortenfor Laterankirken er nemlig utrolig vakkert! Før Vatikanet ble bygd, var det pavenes private kapell. Og siden den katolske kirken senere konsentrerte seg om nettopp Vatikanet, er det noe så sjeldent som et gotisk mesterverk i Roma!
Les mer om Sancta Sanctorum her!
Piazza Navona

Spør hvem som helst og de vil si at restaurantene på Piazza Navona er overprisede og stort sett heller dårlige. Det er de så absolutt. Likevel vil jeg ikke fraråde dem. Kjøp en flaske hvitvin i en isbøtte, og sitt med orkesterplass til plassens show av gatekunstnere, kitchmalere og casanovaer. Derfor har jeg plassert Navona her, og ikke i avdelingen under.
Severdigheter «alle må se» i Roma
Som jeg tidligere har skrevet: Du må ingenting. Snarere tvert imot. Skal du få en fin storbyhelg i Roma, er nøkkelen trolig heller det motsatte: Å droppe en del av «må se»-tingene for heller å nyte turen. Men uansett: Her er de viktigste tingene å se i Roma fordi du føler du «må»:
Colosseum, Palatinhøyden og Forum Romanum
Dette er en typisk engangsgreie, men joda, jeg skjønner godt at folk vil se Colosseum når de reiser til Roma for første gang. Køen er lang (kjøp billett på forhånd), og funker også inn til Palatinhøyden og Forum Romanum. Så da ser du vel også dem… Få med deg Titusbuen, triumfbuen som er nærmest Colosseum inne i selve Forum.
Peterskirken
Ikke mange besøker Roma for første gang uten å sjekke ut Peterskirken og Petersplassen foran. Og hvorfor skulle de det? Noen blir riktignok litt skuffet over interiøret – dette er jo en kirke de gjerne har stått en halvtime i kø for å se. Men arkitekturen er flott, og kunsten blir mye mer imponerende når du vet at alle «maleriene» i virkeligheten er mosaikker. Still deg foran versjonen av Rafaels «Forklarelsen på berget» og tenk på at seks kunstnere brukte ni år på å kopiere originalen med småstein!
Ta deg også tid på utsida. Både turen opp til kuppelen og selve Petersplassen er verdt ekstra tid. Still deg også opp på marmorplatene mellom obelisken og fontenene: De to søylerekkene i kolonnaden danner strålerekker ut fra disse, så de ser ut som én når du står der.
Det sixtinske kapell og Vatikanmuseene
Skal du se Det sixtinske kapell, må du inn i Vatikanmuseene. Køene er enorme, så bestill billett på forhånd! Alternativet er å si ja til en av innpiskerne som selger guidede tur langs køen – på den måten unngår du mye av køen, men haster også gjennom museene. Museet har MYE mer: Rafaels «Forklarelsen på berget» og Rafaelstanzene, «Kristi gravleggelse» av Caravaggio, massevis av Tizian og Veronese, og…
Spansketrappen og Trevi-fontenen

Første gang jeg reiste til Roma, var Spansketrappen et sted hvor ungdom satt med boksøl og gitar på kvelden. Det føles lenge siden. De siste par gangene jeg gadd å gå innom, var den så full av turister at selve trappa nesten forsvant. Så nå er det slutt. Trevi-fontenen er litt av det samme. Tjokkfullt av folk som alle skal ned og kaste en mynt. Stressende og teit. Men jeg vet ikke. Forrige Roma-tur var den første som jeg droppet Trevi. Jeg har ennå ikke helt bestemt hva jeg gjør neste gang.
Så hva bør du velge? Aner ikke. Kjøp en helt perfekt gelato fra Gelateria del Teatro og spis den mens du surrer rundt i gatene, kjøp en flaske hvitvin og sett deg til for people watching på Piazza Navona, la timene gå og kelneren suse, og ta det i morra. Eller på neste Roma-tur.
Langhelg i Roma? Sjekk også ut min høyst personlige guide til beste restauranter i Roma!
Og utvid gjerne turen, det er uendelig mye fint å se i Italia. Her er noen tips:
Ponza, en utrolig vakker og koselig øy uten særlig mange turister.
Bella Napoli – med mengder av flott kunst og nærmest eksotisk gateliv.
Orvieto med sin spektakulære beliggenhet og katedral.
Sperlonga med sine lange strender og vakre gamleby.
Den nesten ukjente landsbyen Artena med smug fulle av blomster.
Hei. Stemmer d at peterkirken og peterplassen er 45 min unna i gåavstand? Må høre m deg, da jeg stusset over at de var så langt fra hverandre.
Hei, Peterskirken ligger på Petersplassen, så gangavstanden er heller 0,3 minutt
Hei. Nei, Peterskirken ligger i enden av Petersplassen. Står det at de er 45 min unna hverandre i innlegget?