Beleiringen av Barcelona – om overturisme

REISE TIL: BARCELONA, SPANIA

Barcelona kan egentlig bare takke seg selv når folk der nå er lut lei turiststrømmen og alt den medfører.

De var tross alt der de nå ønsker å være. En by turistene ikke tenkte på. Byens hoteller hadde for så vidt 3,8 millioner gjestedøgn i 1990, men de færreste av gjestene var turister. Bare 22,7 prosent, ifølge statistikkene til Barcelonas turistmyndigheter. Langt de fleste kom til byen på grunn av en forretningsreise.

Overturisme

I fjor var antallet overnattingsdøgn steget til 32 millioner, og i tillegg kommer 12 millioner dagsbesøkende. Og Barcelona har blitt frontlinja i en ny slags kamp:

Barrio Gotic eller gamlebyen i Barcelona
En gate i Barrio Gotic, gamlebyen, i et uvanlig stille øyeblikk.

Kampen mot turismen, overtourism som britene kaller det. Overturisme.

I sommer har aksjonister skåret hull i dekkene på en turistbuss og tagget «Turismen dreper nabolagene» langs sida på den, knust vinduer på fem stjerners hoteller, og ødelagt dekkene til utleiesykler. Alt sammen i Barcelona.

– Turismen gjør det for dyrt å bo i byene, fordi folk leier ut leilighetene til turister så innbyggerne tvinges ut, uttaler talskvinnen for Arran, Laura Flores, ifølge France24.

Og Barcelona er ikke alene. I Palma de Mallorca har aktivistene brukt røykbomber og knust restaurantvinduer. Det har vært protester i Valencia og San Sebastian. I Venezia har innbyggerne lenge protestert mot overturismen. Og i Dubrovnik har den nyvalgte ordføreren ifølge Telegraph lovet å kutte kraftig ned på antallet tilreisende, rett og slett ved å stenge dem utenfor byportene.

Reise ut av mylderet? Dra til Cadaqués og Salvador Dalis hus!

Det fantastiske Barcelona

«Kan det være nødvendig å være så sint», sant Knutsen og Ludvigsen. Kanskje burde vi ha oversatt den sangen og eksportert til katalonerne. For Barcelona kan som sagt egentlig skylde seg selv. Eller trodde de virkelig at de bare lagde livskvalitet for seg selv da de anla bystranda før OL i 92?

For det var da de la tonn på tonn av sand fra Egypt der det tidligere var industribygg. (Jeg var ikke i Barca før 92, så jeg lener meg her på Independent.)

De hadde heller ikke behøvd å lage Akvariet. Og de kunne ha sørget for å støtte RCD Espanyol og ikke FC Barcelona, slik at økonomien på Camp Nou ikke tillot stjernespillere som Messi og Suárez.

Gamlebyen i Barcelona
Nei, har’ru sett. En øde gate i Barcelona. Bortsett fra gatemusikanten, da. Det virker som dårlig business.

Gaudís Barcelona

Deres forfedre kunne også ha unnlatt å gi arkitekten Antoni Gaudí oppdrag. For når sant skal sies, er det først og fremst han som gjør den katalonske hovedstaden til så magnetisk på turistene.

Flotte bystrender er det jo mange spanske byer som har. San Sebastian (der det altså også har vært protester) har enda flottere strender, men også for eksempel Gijon (som ellers ikke er noen skjønnhet) og Cadiz har lange sandbuer hvor du kan sole og bade – midt i byen.

Gaudí er det derimot bare Barcelona som har.

Interiøret i Sagrada Familia i Barcelona
Ingenting i Sagrada Familia likner på en vanlig kirke. I denne vinkelen ser du heller ikke turisthavet.

For hvem har ikke lyst til å se den himmelstrebende Sagrada Familia – til tross for 4,5 millioner årlige besøkende gjør at køene av andre feriebildesnappere strekker seg rundt halve bygget. Eller Parc Güell. Eller det som ble min Gaudí-favoritt, Casa Batlló, både på grunn av det midlertidige hullet i køen da jeg kom, og de fantastiske rommene, trappene, pipene, vinduene, til og med lyssjakta.

(Uansett hvilken severdighet – eller hvilke severdigheter – du velger, så bestill på forhånd. Følg lenkene!)

Bør du reise til Barcelona?

Casa Batllo
En sjakt midt i Casa Batlló skulle gi dagslys til rommene også nedover i etasjene.

Så hva gjør du da? Dropper du å reise til Barcelona? Det er fortsatt ikke farlig å reise til Spania, som Borte Best skriver.

Jeg skal ikke gi noe råd. Arran er en rimelig drøy ytre venstre-organisasjon som ønsker å «ødelegge systemet», og langt fra representativ for folkets mening. Men også langt mer vanlige folk er lei tilstrømningen. I juni rangerte de faktisk turisme (19 prosent) som et større problem enn arbeidsløshet (12,4 prosent) og transport (7 prosent)!

Samtidig er turistindustrien en viktig arbeidsplass med minst 90.000 jobber.

Valget er ditt. Men det er kanskje litt utrivelig å være en del av «problemet». Så dropp i hvert fall Airbnb, som har vært full av ulovlig utleide leiligheter – i sommer satte faktisk byens egne myndigheter ut senger på strategiske plasser i byen som en protest, med skiltene «Bare fordi denne senga er tilgjengelig på internett, betyr det ikke at den er lovlig».

Og Spania og resten av Middelhavsområdet er fullt av andre byer, hvor turistene er langt mer velkomne. Personlig ville jeg heller ha dratt dit.

Les om en av Spanias fineste strandbyer med få turister, Cadiz!

Eller sjekk ut Valencia!

Og selvfølgelig: Lik Det vonde liv på Facebook!

Gaudis hus Casa Batlló og Casa Amatller
Jo visst er det turister også i Gaudí-husene Casa Batlló (t.h) og nabohuset Casa Amatller.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.