En interaktiv guide til Paris

REISE TIL: PARIS, FRANKRIKE

Den franske hovedstaden er gigantisk. Severdighetene er mange, turistene likeså, og avstandene er store. Du må være lenge i Paris for å rekke å se og gjøre alt du har lyst til.

Men du bør oppleve noe.

Derfor har jeg laget denne Paris-guiden: Ved hjelp av interaktive bilder som lar deg utforske noen av sidene ved La ville lumière – lysenes by. (Tilnavnet spiller egentlig på opplysningstida.)

De intellektuelles Paris

Få bynavn har så sterk aura over seg som Paris. Få byer appellerer mer til romantiske drømmer. Den er kjærlighetens by, motens by, men for meg er den aller mest forbundet med de store forfatterne.

Ernest Hemingway, James Joyce, Oscar Wilde og vår egen Cora Sandel lot seg alle lokke hit. Likevel er det først og fremst franskmennene selv som gjør byen til en litterær kjempe: Jules Verne, Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Marcel Proust, Alexandre Dumas, Charles Baudelaire, Victor Hugo… Lista bare fortsetter og fortsetter. (Wikipedia har en god oversikt.)

Se mer om forfatter-Paris og stamstedene deres på det interaktive bildet nedenfor.

Kjente forfattere har samlet seg i Paris i lange tider. Her er noen av dem.

Kaféliv i Paris

Hva gjorde så de store forfatterne i Paris? De skrev, selvsagt. Men det virker også som at de fordrev store deler av dagene med en kaffekopp og en pakke Gauloises på kafé. Listene over stamgjester på steder som Les Deux Magots og Café de Flore er i hvert fall imponerende.

Vil du gjøre det samme? Selvfølgelig! Bortsett fra røyken, røykeforbudet gjelder også på fortauskafeene. Utforsk det franske kafélivet og Café de Flore på bildet nedenfor.

I Paris setter man seg på kafé. Om du velger Café de Flore kommer an på lommeboka – og lysten til å gå i forfatternes fotspor.

Det ikoniske tårnet

I år er det Notre-Dame som har fått oppmerksomheten (dessverre). Paris’ mest kjente severdighet er likevel det ikoniske Eiffeltårnet. Gustave Eiffels 300 meter høye ingeniørkunst (324 meter nå, på grunn av TV-tårnet på toppen) lokker til seg nesten sju millioner besøkende i året!

Bestill billett på forhånd!

Hvis du heller vil se tårnet på avstand, er mitt reisetips å gå til Trocadéro-hagen tvers over Seinen. Også parken rundt tårnet, Champ-de-Mars, byr selvfølgelig på fantastiske bildemuligheter.

Eiffeltårnet skulle opprinnelig bare stå i 20 år. Det står der ennå.

Kunstbyen – og «Mona Lisa»

Før Solkongen Ludvig XIV bygde Versailles, var Louvre Frankrikes kongelige slott. Så hva er mer naturlig enn at det gamle slottet i dag huser et av verdens fremste kunstmuseer.

Paris er jo kunst. Gauguin, Monet, Renoir, Matisse, van Gogh, Matisse, Picasso og Rodin er bare noen av de store kunstnerne som trakk til byen.

I Louvre (billetter her) får du se en del av verkene. Pluss utrolig mye mer (blant annet «Mona Lisa»).

Louvre har noen av verdens mest kjente kunstverk. Og en 30 år gammel glasspyramide som inngang.

Sacré-Cæur

Det er ikke lett å orientere seg i Paris’ mange severdigheter. De ligger spredt rundt i byen, og få om noen når helt opp mot Romas må-seer som Peterskirken og Colosseum.

Kanskje er det derfor Sacré-Cæur er den nest mest besøkte attraksjonen i byen. Den overdådige kirka på toppen av Montmartre er jo hverken særlig gammel (den ble innviet i 1919) eller spesielt rikt utsmykket. Men den er flott. Og har en av byens beste utsikter.

Sacré-Cæur ligger på toppen av byens høyeste ås. Kanskje det er derfor den er så populær?

Et glimt av det gamle Paris

Paris hadde 300.000 innbyggere allerede midt på 1300-tallet. Det satte sine spor. Byens sentrum var som middelalderbyer flest: Overfylt, mørkt og usunt, med gode kår for epidemier. I 1848 døde fem prosent av innbyggerne i to av sentrumsbydelene – deriblant den rundt Champs-Élysées – av kolera.

I 1852 bestemte Napoleon III seg for å ta affære. Ledet av Georges Eugène Haussmann ble middelalderbyen revet og åpnet, og dagens brede bulevarder ble anlagt.

Enkelte spor av før-Haussmann-byen fins fortsatt, minus skitten. En av dem er historiske Cour du Commerce Saint’André, som du kan studere på bildet nedenfor.

Cour du Commerce Saint’André er en deilig lomme av gamle dager – med en svært historisk kafé som bonus.

Paris’ vakreste restaurant

Spør du Michelin-guiden, er Paris en av verdens beste byer for å spise godt. Hele 121 stjernerestauranter får plass i byen(!)

Bouillon Racine er ikke blant disse. Det er likevel ikke for å være sær at jeg anbefaler den. Med sine speil og treutskjæringer er jugendrestauranten nemlig kanskje byens vakreste. Og selvfølgelig: Historien til spisestedet strekker seg mer enn 100 år tilbake.

Bouillon Racine er utrolig flott restaurert. Og ja: Maten er god!

Parken fra «Les Miserables»

Når Marius Pontmercy og Cosette møtes for første gang i Victor Hugos «Les Miserables», er det her: I Jardin du Luxembourg. Og hvorfor ikke? Den store parken ved palasset hvor senatet holder hus, er et romantisk sted.

Navnet stammer slettes ikke fra landet. Faktisk ble palasset og hagene bygd i et forsøk på å kurere Marie de’ Medicis hjemlengsel. Hun kom fra Firenze.

Jardin du Luxembourg er en av byens flotteste parker – med et palass inspirert av Firenze.

Notre-Dame

En gang ville det vært naturstridig å plassere Notre-Dame så langt nede i en Paris-guide. Île de la Cité er tross alt hjertet av Frankrike – alle avstander måles herfra. Og katedralen Notre-Dame de Paris er hjertet av den lille øya.

Den romanske gigantkirka er virkelig et syn for guder. Men etter brannen 15. april vil katedralen trolig være stengt i fem–seks år, så å besøke den kan du bare glemme. Historien er like fascinerende likevel. Den kan du studere på bildet under.

Notre-Dame de Paris er selve hjertet av Paris. Les mer om historien på det interaktive bildet.

Praktiske reisetips

Reise til Paris:

De fleste flyr til Paris, men du kan også reise mer miljøvennlig. Ta toget! Du kan bruke Deutsche Bahns reiseplanlegger til høyre.

Eller bruk byen som et endepunkt på bilferien før du snur nesa nordover igjen. I så tilfelle kan du imidlertid grue deg til én ting: Paris-trafikken…

Reise rundt i Paris:

Du skal ha gode sko og stor lyst til å traske i timevis for å gå rundt i Paris. Ta metroen! Den er billig, effektiv, men spesielt linje 1, 4 og 13 kan ha svært fulle vogner i rushtida.

Du kan søke etter reiseforslag her.

Overnatting i Paris

Det koster å være kar, og Paris fine hjørner og koselige kafeer nær sagt overalt. Generelt sett er Latinerkvarteret (5. arrondissement) og Montmartre (18. arr.) regnet som de beste arrondissementene for å bo billig og nær la vie. Le Marais (5.arr.) har natteliv, Saint-Germain-des-Prés (6. arr.) har klassiske forfatterkafeer og mye kultur, mens Louvre (1. arr.) og Champs-Élysées (8. arr.) er bydelene for luksusdyr.(*)

(*) Lenkene er affiliate-lenker som gir meg en liten andel av et eventuelt salg.

Innlegget fortsetter under det interaktive hotellkartet.

Booking.com

Guidede turer i Paris

Med over 30 millioner utenlandske turister i året er det egentlig en selvfølge: Det fins uendelig med tilbud om guidede turer i Paris, også innenfor nokså smale nisjer. Selv har jeg for eksempel vært på guidet søtsaktur(*) (!) i Saint-Germain. Nedenfor finner du noen av de mest populære, en skremmende lang liste finner du på GetYourGuide(*) .

Mer å se rundt Paris

Feriereiser er noe av det mest miljøfiendtlige vi gjør, så det er en god idé å bli lenger – spesielt hvis du har flydd til reisemålet. På denne bloggen kan du blant annet lese om den fantastiske katedralen i bindingsverksbyen Rouen, calvados-gårder i Normandie, og elvecruise østover inn i Champagne.

Ellers er det selvfølgelig nær sagt uendelig med muligheter. Frankrike har en overflod av flotte reisemål!

Lik Det vonde liv på Facebook!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.