Mine aller beste reiser i 2016

Nytt år, ny liste. Og siden romjula liksom skal være tida for refleksjon og ettertanke, eventuelt innstendige oppfordringer ala «hit bør du reise i 2017», så gjør jeg som i fjor. Jeg blåser en lang flytur i alle slike både dype åndsmeditasjoner og tenk-på-et-sted-lister, og lager heller dette:

En liste over mine beste reiser i året som gikk.

Nå reiste jeg riktignok mindre i 2016 enn jeg har gjort de seneste årene. Tross alt lever jeg ikke lenger av å reise. Men dog. Såpass ego er jeg at jeg som regel mener reiseopplevelsene jeg velger ut av min egen frie vilje, er bedre enn alskens jobbreiser. Og noen av årets turer måtte pent finne seg i å bli utelatt. Så helt gæren er ikke denne topplista.

Så vær så god, kanskje du får et reisetips til et sted som frister også deg.

Japan og Hong Kong

Ine-chō, Ine, Kyoto, Japan, fiskerlandsby, landsby i Japan
Fiskerbyen Ine på Tango er en ganske annen verden enn Tokyo – og akkurat like japansk.

Bonusprogrammet til SAS får mye tyn, men det er fullt mulig å bruke poengene til noe moro. Vi kom oss riktignok ikke direkte til Tokyo på bonuspoeng, men kombinerte dem med lavprisfly Hong Kong–Osaka, og vips! To turer i én smekk. I Japan fikk vi testet ut google translate-ferdighetene på badeferie på Tango (for to i dette tilfellet), trålet templer i Kyoto, surret rundt i Tokyo både med guide og på egenhånd, og sjekket ut Yayoi Kusamas hjemby Matsumoto.

Og Hong Kong? Det er en av mine absolutte favorittbyer, kanskje ikke like mye på grunn av severdighetene som for gleden det er å gå gatelangs i den store, rare byen.

Napoli og øyene i Napolibukta

Ischia, Italia
Kjerreveien ned mot Cavascura og strendene på vestsiden av Ischia.

Bella Italia! Jeg prøver å få vært i dette fine, fine landet minst én gang i året. Heldigvis er Tone minst like italofil som meg, så i år ble det to. Vårturen til styggvakre Napoli, hvor vi blant annet spiste det som ganske sikkert er verdens beste pizza, var den aller beste av dem. Der fikk vi til og med sjekket ut et museum jeg lenge har hatt på lista: Det over Napolis fantastiske julekrybber.

Etter storbyen behandlet vi sjela ekstra fint med noen dager på Ischia og Procida, de to minst celebritetstunge og desto mer sjarmerende øyene i Napolibukta. På førstnevnte lot jeg meg til og med klatte inn med grønn leire. Alt for skjønnheten! Eller kanskje det heller skyldes at vi gjør ting på ferie som vi aldri ville ha funnet på hjemme…

Tallinn

Olde Hansa, steder å spise, Tallinn
I Olde Hansa i Tallinns gamleby sparer de ikke på gammeldagse detaljer.

Jeg syns ikke 40-årskrisa ble så verst, jeg. Det skyldes sikkert mest av alt bra tilstander på hjemmefronten. Men litt hjelp fikk jeg også av bursdagsgaven fra Tone: En helgetur til Tallinn. Den estiske hovedstaden må jaggu meg være en av Europas aller vakreste hovedsteder, trolig den aller vakreste (unnskyld, Roma)!

Så i noen tidlige septemberdager nøt vi brosteinlagte gågater, kirkespir og borgtårn, snaps og brente mandler, og jaggu hadde ikke til og med Tallinn noen skikkelig bra restauranter attpåtil. Med andre ord: Fet by, en nokså kort flyreise unna.

En snartur til India

Zardozi Agra India
Sajid Hussain er en av 20.000 zardozi-syere i Agra. Som en hyllest til Taj Mahal har byen taxfree-status for alle produkter som er laget uten maskiner.

Dette minner kanskje litt om 40-årskrise. Men greia var at jeg hadde fått et gavekort på flyreise av Magasinet Reiselyst. Så når tida til rådighet var knapp og året snart omme, ble det til at jeg endelig fikk oppfylt en gammel drøm: Å reise til India. Om enn i under én uke. Langhelg, kalte lattermilde kolleger det.

Samme det. Jeg kunne ha rukket mer, men valgte meg ut ett sted: Agra, og gjorde det meste ut av oppholdet. Jeg så selvfølgelig det overjordiske Taj Mahal, Agra Fort og ruvende Fatehpur Sikri. Men like fascinerende var møtene med alle slags kunsthåndverkere i Agra.

Siden min reise viste seg å være rett etter at India byttet sedler, med et svare kaos som resultat, havnet jeg selvfølgelig i pengeknipe. Jeg hadde ikke engang råd til å ta tuktuk! Det satte kanskje en liten demper på gleden. Men på den annen side: Apostlenes hester bringer deg nærmere livet på og rundt gata.

Cefalù på Sicilia

Stranda i Cefalù, strand, Sicilia, badeferie Sicilia, charterferie
Vi hadde ikke så mye strandvær på Sicilia. Men litt bading ble det tid til i Cefalù.

I fjor reiste jeg på liksomcharter til Jordan. I år var det duket for ekte vare. Kanskje bare en forsmak på småbarnslivet som venter i februar. I så fall kan det bli ehh, interessant. Generalprøven var nemlig skremmende bra! Tone og jeg installerte oss i en leilighet midt i middelalderbyen Cefalù på Sicilia, og sjekket ikke bare ut den, men også andre høydepunkter på nordkysten. De er det mange av.

Vi leide bil og reiste på en liten mini-bilferie på øya. Dermed ble det tur til den en gang så rike Palermo – inkludert helt fantastisk kirkekunstbadetur til Scopello, sightseeing i det greske tempelet i Segesta, og noen runder i åstoppbyen og tidslomma Erice.

En uke full av opplevelser, altså. Og best av alt: Sicilia har mye mer, så dit må vi tilbake.

Følg meg på flere reiser – lik reisebloggen min på Facebook!

Én kommentar Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.