Hong Kong – høyt oppe og helt der nede

REISE TIL: HONG KONG

Du må velge deg ut en vinkel, lærte de meg i journalistikken. Men jeg vet ikke, jeg. Hvilket Hong Kong skulle jeg da velge? Jeg velger å skrive om begge.

For slik er denne verdensbyen sørøst for Perleflodens utløp, som lenge var synonymt med billige kopier av tvilsom kvalitet. Den er to helt forskjellige byer, ikke utfra hvor du går, men utfra hvordan du bøyer hodet.

Ser du den fra avstand, på tvers over Victoria Harbour eller i ørneperspektivet fra fjellet The Peak, ser den ut som et postkort, en skinnende hær av skyskraperriddere foran veldige åser.

Det er et imponerende syn.

Men det er nede på bakken, i gatene, at storbyen virkelig tumler rundt med forstanden.

Skyskraperbyen Hong Kong

Hong Kong, skyskrapere.
Ingen annen by i verden har så mange skyskrapere som Hong Kong.

Ingen by i verden har så mange skyskrapere som Hong Kong. 315 av Hong Kongs bygninger løfter seg mer enn 150 meter opp mot himmelen, senker du lista til 100 meter, blir antallet 1327; med begge målene nærmer seiersmarginen seg utklassing.

Tallene forklarer egentlig lite. Tall er kalde, og disse tallene kaldere enn de fleste. Kalde, sterile og fiendtlige. Og er det noe Hong Kong ikke er, er det det. (Heller ikke klimatisk, men det er en annen historie.)

Gatelivets storby

Upper Lascar Row i Hong Kong.
Fra denne vinkelen kunne Upper Lascar Row se ut som en småbygate. Men det er samme gate som hovedbildet – full av skyskrapere.

Der, nede på bakken i millionbyen i randen av verdensmakten Kina, makter menneskene nemlig, i trass eller avmakt eller ren likegyldighet, å gi liv til et mylder som best kan beskrives som tidløst, et nettverk av basarer og markeder, smågater, bydeler, trapper og liv som blir levd.

Der er grønnsaksboder under presenning og juggelselgere bak et bord, gryter som damper, loddselgere som vifter, og karer som svetter seg opp bakkene i skarp vinkel bak en varetralle med last som et berg.

Du kan gå ned en gate og inn i en annen, nær hvilken som helst, og synet som møter deg minner om Oslo. Eller Marrakech eller Bangkok eller velg-deg-et-sted.

Hva bør du se og gjøre i Hong Kong? Sjekk mine tips til byens beste severdigheter!

Mønsteret

Vender du blikket oppover, dukker det andre Hong Kong opp. Da blir gata som de magiske tryllebildene du aldri gikk lei som barn, der hesten sprang eller gresset, sprang eller gresset alt etter hvordan du vendte det.

Kowloon, Hong Kong, kinesiske skilt
Skilt i en uviss gate i Kowloon.

Der ruver skyskraperne, med vindu på vindu på vindu på vindu, og boks etter boks etter boks med summende airconditionvifter, i rekke på rekke ustoppelig som mønsteret i en rull med tapet.

Min gode kamerat Stig flyttet til Hong Kong i 2005, og i 2008 besøkte jeg ham der for første gang. På tre og en halv ukers billett. Planen var å reise videre til Kina, men det ble med tanken. Den store Kina-reisen ble til en Macau-tur og en langhelg (!) i Kambodsja. Ellers reiste jeg verden rundt i Hong Kongs gater.

Senere har jeg reist tilbake til Hong Kong, og i sommer tømte Tone og jeg Eurobonus-kontoen og gjorde det igjen. Da kunne jeg til min store glede konstatere at byen var den samme.

En reise i Hong Kong

Man Mo Temple, Hong Kong, røkelse, buddhistisk tempel
Man Mo Temple er det aller mest stemningsfulle stedet jeg har funnet i hele Hong Kong.

Det vil si en by hvor du kan se hylle på hylle med ginseng og fuglereder i gatene rundt Des Voeux Road, tusle gjennom menasjeriet av ripete pyntegjenstander og Mao-suvenirer i Upper Lascar Row, lukte røkelsen i Man Mo Temple, og få følelsen av gamle Grünerløkka i Gough Streets kule butikker. Og over på Kowloon-sida kan du tråle fakeshonista-butikkene i Tung Choi Street (Ladies’ Market) og stemningsfulle i Temple Street Night Market, gå ned hele gater med gullfiskhandlere (Tung Choi Street North – Goldfish Market) og blomsterhandlere (Flower Market Road), og nyte freden i Yuen Po Street Bird Garden hvor eldre kinesere tar med burfuglen sin på luftetur og plystrer om kapp med sangfuglene.

Temple Street Night Market, Hong Kong.
Neonlys ved Temple Street Night Market.

Og over gateplanet får du igjen, i hvert fall ute på Hong Kong Island, det hypnotiserende synet av bygninger som bare fortsetter og fortsetter. Opp, opp. opp.

Du har byen der oppe og byen der nede.

Moderniteten der oppe og det tradisjonelle Kina der nede.

At du kan reise mellom de to byene bare ved å styre blikket, er ganske fantastisk. Og en god grunn til at det helst sikkert ikke er siste gang jeg setter meg på flyet til Hong Kong.

En annen underlig, men også hjerterå, side ved Hong Kong er at byens hushjelper kastes ut hjemmefra om søndagene. Les om noen av dem her.

Og her er mine tips til mer klassiske turist-ting å se og gjøre i Hong Kong.

Kowloon, Hong Kong
Den blinde gatemusikanten hadde en blikkjele så hun kunne takke folk som ga mynter. Hvordan hun hørte sedler, aner jeg ikke.
Hong Kong
Gatebilde fra Hong Kong.
Gatekjøkken, Hong Kong, street food, gatemat
Gatemat på Hong Kong-maner. Eller bør jeg heller kalle det trappemat?
gammelt
Dette maleriet av Hong Kong rundt 1842 er nesten et naturmaleri.

Én kommentar Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.