REISE TIL: HONG KONG
«Du får presanger, jeg elsker blikket ditt hver gang
du lyver sånn.
Du får juveler, du elsker blikket som jeg gir deg,
så ta min hånd.
Men vi prøver å late som, prøver å late som
vi ikke vet det er laget i Hong Kong»
Slik lyder starten på The Aller Værste!s klassiker «Hong Kong», og da jeg var liten, var det dette jeg forbant med byen. Billige kopivarer av semmer kvalitet, et stempel under lekebilen som signaliserte at jeg ikke burde presse hjulene for hardt mot gulvet.
Senere besøkte jeg min kamerat Stig der, én gang, to ganger, og i sommer reiste jeg dit for tredje gang. Og fant ut at Hong Kong er langt mer. Til sammen har jeg trasket storøyd gjennom gatene der i rundt fire uker, og «Made in»-byen har blitt en av mine absolutte favorittbyer.
Les min hyllest til Hong Kongs gater her.
Men hva skal du se i Hong Kong? Her er mine favoritter.
Mine favoritt-severdigheter på Hong Kong Island

Beste utsikt: Victoria Peak
Hvis du bare skal gjøre én ting i Hong Kong, bør det være dette. 552 meter høye Victoria Peak er bare HKs 11. høyeste topp, men utsikten er helt spektakulær – helt på høyde med Kristusstatuen i Rio de Janeiro og Fløien i Bergen. Fra The Peak ser byens 1327 skyskrapere ut som en skog, ranke som bambusstammer, og du kan se fergene gå i skytteltrafikk over Victoria Harbour og containerskipene gli inn og ut av havna som giganter.
Et reisetips: Dropp utsiktsplattformen Sky Terrace 428, som koster penger. Du får enda bedre utsikt ved å følge gangveien Lugard Road. Du må gå lenger enn du tror, cirka 1,5 kilometer (husk vann på varme dager!), men tro meg: Du vil ikke angre!
Du kan også følge Lugard Road videre og gå rundt hele fjellet – eller jogge. Vann får du kjøpt omtrent halvveis.
Beste transportform: The Peak Tram

For virkelig å makse turen til The Peak, bør du selvfølgelig reise med Hong Kongs versjon av Fløibanen, The Peak Tramway, som har fraktet folk opp de bratte kleivene helt siden 1888. Dagbladet beskrev den en gang som «et adrenalinkick».
Det var å ta fryktelig hardt i, men den er bratt; 48 prosents stigning på det meste, så litt kiling i magen kan du forvente. Glimtene du får av byen, er også verdt billetten.
Et reisetips: I sommer fylte køene hele gata utenfor endestasjonen i Garden Road. Tone og jeg fant løsningen:
Vi tok drosje opp – taxiene i Hong Kong er latterlig billige, så turen kostet drøye 50-lappen – og banen ned. På toppen var køen nemlig ikke verre enn at vi fikk plass på første avgang.
Beste tempel: Man Mo Temple
Midt blant byens skyskraperkolosser ligger Hong Kongs aller mest stemningsfulle sted. Man Mo-tempelet i Hollywood Road er dedisert gudene Man Cheong og Mo Tai, men gudedyrkelsen er neppe grunnen til at du bør stikke innom. Man Mo er rett og slett byens – etter min mening – aller beste klassiske severdighet, med rekke på rekke av røkelsespiraler som fyller hele rommet med gudeduft, og kinesere som tenner lys. Magisk!


Rareste severdighet: Central–Mid-Levels escalator
Du kan nesten ikke reise til Hong Kong uten å ta denne. Ikke fordi Central–Mid-Levels escalator and walkway system, som er det fulle navnet, er fotogen eller vakker. Men fordi det er umulig å ikke bli fascinert. Eller hva sier du til et system av rulletrapper som er hele 800 meter langt og hjelper deg opp 135 høydemeter – alt i ett system? CNN har kalt den en av verdens syv kuleste fremkomstmidler.
Merk deg at rulletrappene går ned om formiddagen og opp om ettermiddagen. Motsatt vei må du gå vanlige trapper.
Beste på måfå: Gå gatelangs
Noe av det beste å gjøre i Hong Kong, er egentlig ingen severdighet i det hele tatt, men simpelthen å gå på måfå gatelangs. Noen av gatene og hva du finner der, har jeg skrevet om her.
Og her kan du lese om hvorfor du vil se tusenvis av filippinske hushjelper i gatene hver søndag.
Og noko heilt anna: Stanley

For de fleste er Hong Kong ensbetydende med kommers og urbanitet. Men den spesielle administrative regionen er mye mer enn en by. Den er større enn Vestfold, og har massevis av natur. Og strender. For virkelig å utforske, sjekk denne lista til Sassy Hong Kong. Holder det med en smakebit av det rolige Hong Kong, er det lettere å komme seg til Stanley eller Repulse Bay på sørsida av øya. Stanley var også britenes første administrasjonssentrum i sitt kinesiske territorium, før de flyttet det til Victoria City.
Les også om gambling på kasinoene i Macao!
Mine favoritt-severdigheter i Kowloon
Beste båttur: Star Ferry over Victoria Harbour

Uansett hvor mange tog- og motorveitunneler det går fra Hong Kong Island til Kowloon; millioner av hongkongere bruker fortsatt de trofaste fergene til Star Ferry for å reise mellom øya og fastlandet. De gammeldagse grønne og hvite fergene føles som en helt annen verden enn glass-og-stål-mastodontene på landfyllingene. Helt siden 1888 har de trafikkert sundet – og sånn ser de ut også. En fin og kort tur over bølgene mellom Hong Kongs høye hus.
Beste show: Symphony of Lights
Hver kveld klokka åtte pynter Hong Kongs i seg selv imponerende skyline seg med fargede lys, søkelys og laserstråler fra mer enn 40 skyskrapere på hver side av havna. Det 13 minutter lange lysshowet kan selvfølgelig ses fra mange steder. Står du utenfor Hong Kong Cultural Center langs bryggene på Tsim Sha Tsui (Kowloon) eller Golden Bauhinia Square i Wan Chai (på øya), hører du også musikken og fortellingen. Den er på engelsk mandager, onsdager og fredager.
Se info på regionens offisielle nettside.
Beste markeder i Kowloon

Skal du kjøpe noe skikkelig, går du selvfølgelig andre steder. Hong Kong har uendelig med shoppingsentre. Men shopping har sikkert også hjembyen din. På Kowloon-sida har de derimot andre ting også. Ladies’ Market i Tung Choi Street er en bonanza av fakeklær og annet surr, på nattmarkedet Temple Street Night Market finner du både det og billig mat, eller prøv et av spesialmarkedene: Goldfish Market i Tung Choi Street North er, som navnet antyder, en gate full av gullfiskhandlere, mens Flower Market Road er det samme for blomsterhandlere.
…Og hør fuglesangen

Mitt favorottmarked er likevel Yuen Po Street Bird Garden, et kombinert marked og park hvor du ikke bare kan gå i de åpne butikkene. Det er nemlig også et sted for byens fugleeiere tar med seg burfuglen sin, henger buret på en krok, og lar sin bevingede venn synge i vei en times tid før de pakker sammen og går hjem.
Det stopper selvfølgelig ikke der
Hong Kong har mer. Mye mer. Her kan du spise på det som i hvert fall var verdens billigste Michelin-restaurant, Tim Ho Wan. Jeg har ikke spist der, men den ble beskrevet så bra av australske Traveller at artikkelen dukket opp i DNs plagiatskandale i fjor.
Du kan ta heisen 468 meter opp til toppetasjen i byens høyeste bygning, ICC, og ta en drink i baren til Ritz-Carlton, eller kyle ned drinker på andre takbarer i Central (en bydel på øya).
Jeg vet også at mange lar seg imponere av den 34 meter høye Buddha-statuen ved Po Lin-klosteret, men selv har jeg ikke tatt meg bryet. Størrelsen er ikke alt. Selv ikke i byen med flest skyskrapere. Så jeg tar heller nok en tur til Man Mo-tempelet, eller plystrer med fuglene i Yuen Po Street, også neste gang.
Én kommentar Legg til din