REISE TIL: TOKYO, JAPAN
– Vi begynner her, så følger vi denne gata bort hit, før vi går inn i tempelet Sensōji og avslutter den guidede turen. Da har det gått rundt én time og et kvart. Høres det ok ut?
Saji så opp fra kartet og så gruppa nikke. Fem personer var vi, det er en liten gruppe for en guiding, likevel var ikke den guidede turen i Tokyos tradisjonelle bydel Asakusa dyr. Slettes ikke. Den var gratis.
Slike gratistilbud er det faktisk mange av i Tokyo og resten av Japan.
Se flere gratis guidede turer i Tokyo nederst i innlegget.
Helt, helt gratis guiding
I Norge innebærer frivillig arbeid å henge ut orienteringsposter, være fotballtrener for unger, ha loppemarked for korpset eller være Røde Kors-mannskap i fjellet. I Japan gjør mange som Saji: De tropper opp til faste tider for å vise besøkende landet sitt.

Vi ble med på gratis guidede turer både i Asakusa i Tokyo og i Matsumoto i De japanske alper. Begge steder med stort hell. Guidene var kunnskapsrike og morsomme. Det var heller ikke som i København, der «gratis»-navnet er en felle fordi du som anstendig menneske «må» tipse. Saji og kollegene legger ikke opp til å tipses, og de vil ikke ha det. Trolig ville de blitt fornærmet hvis vi tilbød dem penger.
Saji tjener til livets opphold som kontorarbeider, «corporate employee». Og i ni år har han brukt helgene som turistguide i Asakusa.
– Jeg vil vise Tokyos historie til turistene, forklarte han på vei bort til Stars Plaza, Tokyos versjon av Walk on Fame, hvor kjente filmfolk, komediesangere og forfattere har fått håndavtrykket sitt støpt ned i fortauet.
Hvor skal du reise? Les om de viktigste bydelene i Tokyo her!
Underholdningsbyen Asakusa
På 1800-tallet ble Asakusa underholdnings- og forlystelsesbyen i Tokyo, med flere kabuki-teatre bak Sensōji-tempelet. Etter Meijirestaurasjonen i 1868 var det her i Asakusa at de første kinoene og musikkhallene kom, vestlig opera først ble satt opp, og folk som Enomoto Kenichi – «Japans Charlie Chaplin» – opptrådte.
Etter bombingen i 1945 stilnet applausen litt. Men Asakusa er fortsatt en annerledes bydel i Tokyo; mer tradisjonelt, med færre neonlys og lavere bygninger – og det stedfaste tivoliet Hanayashiki med sine støyende magasugmaskiner som herjer med sukkerspinnet du slikket i deg i køen.
I tillegg har Asakusa altså gratis guidede turer hver helg.

Funfacts om Tokyo
Som andunger bak Sajis grønne t-skjorte ble vi servert kulturelle forklaringer (som er sårt tiltrengt for en førstegangsreisende i underlige Japan), historien til gater og enkelthus, og rene funfacts i fin blanding.
– Kun samuraier hadde lov til å ha spiker i møblene sine. Så vanlige folks møbler ble lagd helt uten, forklarte han inne på Shitamachi Traditional Crafts Museum, mens bargata «Hoppy Street» visstnok fikk sitt tilnavn slik:
– Hoppy er en drink med ølsmak. Fordi ordentlig øl var skattlagt og derfor dyrt, blandet man alkoholfritt øl med sprit. Det er fortsatt en populær drikk, sa han.
Les mer om Tokyos izakaya-er her!
Hvorfor det står en kattetyvfigur på taket av et hjørnebygg midt i Asakusa, fikk også sin forklaring.

– Den forestiller Nakamura Jirokichi, bedre kjent som Nezumi Kozō – eller Rat Boy på engelsk. Han var Edo-tidas mest kjente tyv. Han skal ha klatret og brutt seg inn i over 100 samuraiboliger, og ble en slags folkehelt. Spesielt etter at han ble tatt, og det viste seg at han ikke hadde mye penger. Da ble det sagt at det var fordi han hadde gitt bort mesteparten av pengene, som en japansk Robin Hood, sa guiden. (Les mer om rottetyven her.)
Les også om mine opplevelser som kulturell analfabet i Kyoto.
Shinto og buddhisme
Saji ga oss også en innføring i forholdet mellom buddhisme og shinto-religionen, som i Japan lever side om side, gjerne av samme tilbedere og innenfor de samme tempelportene.
Shintoismen er ifølge guiden Japans opprinnelige religion, en animistisk tro der alle ting har sjel. Hvis du respekterte naturen, var belønningen en god innhøsting og frelse fra naturkatastrofer. Noen hundre år – og en borgerkrig – etter at buddhismen kom til landet fra Kina, ble de to religionene nærmest slått i hop.

– Shintoismen forklarte naturen, men den ga ingen forklaring på livet etter døden. Det sørget buddhismen for. Så nå lever de side ved side. Vi bærer de nyfødte til shintohelligdommene og holder begravelser i buddhisttemplene. Vi japanere er også åpne for andre religioner og tradisjoner. Vi feirer for eksempel jul og allehelgensdag, sa han.
Gudene ved tempelporten
Vi sto utenfor Kamanarimon, en av tempelportene inn til Sensōji, hvor Saji benyttet anledningen til å forklare utsmykningen ved inngangsporten:
Tordenguden Raijin er til venstre, og til høyre står vindguden Fūjin – en dualitet som han forklarte er typisk for japanske templer.
– Du får altså superkrefter av å gå gjennom porten, konstaterte han.
Hvis det ikke er nok, bør du kanskje ta turen til shintohelligdommen ved Sensōji. Portalen inn dit virker nemlig, visstnok, rensende.
– Så hvis du er fyllesyk, er det bare å gå gjennom den igjen og igjen helt til du er bra, spøkte han.

Renselsen
Om den teorien hørtes heller tvilsom ut, var den andre renselsen mer troverdig. Saji beskrev nemlig hvordan man skal rense seg ved tsukubaien – vasken – som står nær inngangen i japanske templer.
Det kan være nyttig – du slipper i hvert fall å føle deg som et mehe som jeg gjorde i Kyoto – så her følger lærdommen.
Fyll øsen med vann og hell det over først venstre og så høyre hånd, ta så litt vann i munnen og spytt det på bakken, før du lar den siste slanten vann renne ned over håndtaket så du vasker det.
– Har dere noen spørsmål? Jeg blir her en stund, i tilfelle dere kommer på noe, avrundet Saji litt senere. Én time og et kvarter hadde blitt til 1.45. Turen var over. Og ikke så mye som en mulighet til å betale hadde budt seg da vi takket for oss. Det var som vi var blitt lovet (noe som ikke er en selvfølge). For som det sto på nettsida Tokyo Cheapo, der jeg fant den: Turen var jo gratis.

Her finner du alle bloggposter om Japan.
Gratis guidede turer i Tokyo
Som nevnt tidligere, er det flere gratis guidede turer i Tokyo. Her er de jeg har funnet:
Asakusa: Frivillige guider tar med turister på rundtur i Asakusa og Sensōji hver lørdag og søndag kl. 11 og 13.15. Ingen påmelding. Bare møt opp ved Asakusa Cultural Tourist Information Center 10 minutter før start. (Vi kom to minutter før, og det gikk også greit. Kart nederst på sida viser hvor senteret ligger.)
Ueno Park: Samme organisasjon som ovenfor tilbyr også guidede turer i og rundt Ueno Park hver onsdag, fredag og søndag kl. 10.30 og 13.30. Oppmøtested er Cafeteria & Gallery Green Salon, Ueno Park.
Tokyo Central til keiserpalassets hage: Gratis guidet tur hver lørdag kl. 13. Av og til også onsdag og søndag. Ingen reservasjon. Mer info her.
Tokyo Free Guide: Dette er det aller feteste tilbudet om gratis guiding i Tokyo. Men du må planlegge god tid i forveien. Tokyo Free Guide tilbyr nemlig guidede turer helt etter dine ønsker – både om hvor og når. Det eneste du må betale, er guidens (og dine egne) kostnader. Men du må SØKE minst to uker før ønsket guiding.
Vestre Tokyo: Organisasjonen Capital Tokyo West SGG Club (SSG står for Systematic Goodwill Guides) tilbyr skreddersydde turer i byens vestlige bydeler. Men du må søke i god tid før turen.
Røde Kors: Handikappede kan søke japanske Røde Kors om å få gratis guiding i Tokyo – programmet kan du gi ønske om selv. Søknadsskjema og info finner du her.
Én kommentar Legg til din