Like sikkert som øyeskader på nyttårsaften kommer de, listene over hvor vi så absolutt bør reise i det neste året.
Men hva tipser de egentlig om? Og hvorfor? I år som i fjor har jeg sjekket en rekke lister for å sammenfatte årets reisetips. (For 2020s tips, klikk her!)
Les også om mine beste reiser i 2016.
Tilfeldighetenes reisetips
Da har jeg – akkurat som i fjor – konstatert at intet er nytt under sola. Det vil si at alt er det. En fast egenskap ved listene er nemlig at de overhodet ikke likner på den samme reiseredaksjonens liste fra i fjor.
Det skyldes selvfølgelig at hit bør du reise-listene først og fremst er tullball, bestående av (for all del) flotte steder og land som redaksjonene har valgt seg ut, for deretter å pølsestappe dem inn i en syltynn hinne av forklaring.
En sikker vinner blant slike forklaringer er OL eller Fotball-VM. Så siden Brasil hadde OL i fjor og listene for guds skyld ikke må være like år, rådet fire reiseredaksjoner om Rio eller Brasil i 2016 – og ingen i 2017. Og mens tre av dem mente at Botswana var stedet å dra i fjor (da landet fylte 50), gjør ingen det i år.

Siden altfor få land arrangerer OL eller feirer runde år hele tida, og noen jubileer går hus forbi hos enkelte, må redaksjonene like fullt spe på med flere land. Da kommer enda flere tilfeldigheter og gode begrunnelser inn i bildet. Som at:
Grunner til å reise et sted i 2017
- Det er 40 år siden Bruce Chatwins «In Patagonia» ble gitt ut. Bingo! Dit må du dra. (Wanderlust)
- Det åpner en ny, kjempedyr familiepark i Oman, et land som ikke hittil har vært kjent som familie-på-tur-til-lekeland-destinasjon nummer én. (Lonely Planet)
- Det åpner et flunkende nytt museum over judaismen i Portugal i Lisboa. (Lonely Planet igjen)
- Bordeaux, fordi Lonely Planet sier det. (VG)
Jeg er helt enig: Bordeaux er fint. Og ikke bare fordi Lonely Planet sier det. - Hard Rock Cafe har åpnet i Mongolia, sammen med et Shangri-La-hotell og en ny flyplass. (Lonely Planet)
- Det er en ny dykkerbåt på Tuamotos i Fransk Polynesia. (Lonely Planet)
Den morsomste lista
I år har jeg gått gjennom reisetipsene til seks redaksjoner, Magasinet Reiselyst, VG og Aftenposten blant de norske, og de internasjonale reisemagasinene Lonely Planet, National Geographic og Wanderlust.
De fleste begrunnet noen av 2017-reisemålene med at det haster å reise dit før massene kommer. Som Dominica i Karibia, som får sin første store resort til neste år. (Lonely Planet)
VG, derimot, har lagt ned reiseredaksjonen og derfor spurt litt forskjellige folk. Da har pipa fått en annen lyd: VGs «eksperter» har tydeligvis tenkt at folk trenger drahjelp for å reise dit alle andre drar. Dermed får vi tips om Kroatia, Hellas og Barcelona (!), en by som allerede flommer så kraftig over av turister at mange fastboende helst ser at strømmen av rosa nordeuropeere strupes. (Les også Barcelona-betraktningene til Inga Ragnhild i bloggen Borte Best.)

Den mest underholdende lista var likevel, i år som i fjor, Aftenposten. Kort fortalt fordi reisepanelet deres gir blaffen i aktualitet, men bare kommer med noen råd til leserne, altså oss vanlige folk.
I år innebærer disse velmente 2017-tipsene blant annet å ta seg en tur til Tonga i Stillehavet. Tonga, altså. Det fikk til og med stemmene til to av panelets deltakere. Visstnok er det veldig bra dykking der. På den annen side medfører det ifølge Finn en 37-38 timers flyreise hver vei. Er jeg en festbrems som tror Aftenpostens lesere syns tre døgn på fly og flyplasser er i lengste laget for å dykke litt?
På den annen side: Miljøansvar og drivhuseffekt eksisterer ikke på disse listene. Her er det derfor helt legitimt å fly til Seoul for å se byens nye skygarden, eller til Christmas Island fordi reisetida har blitt litt kortere.
Tenk på et sted
Med alt fra ni (VG) til 30 (Lonely Planet) tips fra hver redaksjon, ble det til sammen 97 tips til steder du visstnok bør reise i 2017.
52 av reisetipsene dukker bare opp på én av listene. På «mine» seks lister er det bare 18 steder som går igjen på flere. Og da har jeg vært litt snillere enn jeg var da jeg gjorde samme øvelse i fjor. For så klart:
Hvis du følger Lonely Planets storbytips om Lisboa, reiser du samtidig til Portugal som er et av tipsene til Magasinet Reiselyst. Og hvis du først reiser til Georgia (National Geographic), kan du like gjerne besøke den amerikanske delstatens kyst (Lonely Planet).

Men likevel. Selv da får vi i løpet av 97 tips vite at vi bør reise til 70 ulike steder(!) Da begynner det å minne mer om unger som står i lekebutikken og sier: «Jeg vil ha den, og den, og den og den og den, og…»
Hvor bør vi så reise?
Hva betyr så det? Det kan selvfølgelig bety at vi bør velge oss ut akkurat de stedene vi har lyst til selv, og deretter surre rundt i reisemagasiner, eventuelt et par år tilbake, helt til vi finner noen som bekrefter valget vårt. (Denne metoden går dårlig hvis du har lyst til å reise til Tsjad, Syria eller Sør-Sudan.)
Eventuelt kan du ta imot litt hjelp fra Det vonde liv. For å være litt hjelpsom, tenkte jeg nemlig å ta med stedene som har fått flere «stemmer». To flasketuter peker jo trolig bedre enn én (og en del gode grunner fins det da også innimellom).
Årets vinnere er Canada, Colombia og ulike steder i Sør-Afrika, som alle er på fire lister. Sistnevnte inkluderer riktignok både Stellenbosch, Cape Town og Highveld grasslands. Og Canada har stort sett kommet på listene fordi det er 150 år siden konføderasjonen ble skapt, og Colombia på grunn av fredsavtalen – selv om de nå avsluttede borgerkrigen ikke var mer rettet mot turister enn at to redaksjoner fra å ta med landet også i fjor.
Deretter følger Oman, Patagonia og Mongolia med tre, mens disse stedene er et reisetips fra to redaksjoner: Bordeaux, Portland, Finland, Århus, Portugal, Moskva, Irland, Los Angeles, Georgia, Seoul, Peru og Australia.
PS! For ordens skyld har jeg selv vært med på å forfatte flere slike hit bør du reise-lister selv også. Første gang jeg gjorde det, rådet jeg VGs (!) lesere om å reise til ikke-akkurat-turistmagneten Dogonland i Mali.
Jeg blir veldig glad hvis du liker reisebloggen min på Facebook!

3 kommentarer Legg til din