Det jeg har lært om ferie med en 4-åring

Ingenting slår å reise, heller ikke når du har en 4-åring i «bagasjen». Så selv om året som gikk ikke akkurat tillot de store utenlandsutfluktene, fikk vi også denne gang gode ferieminner.

Vi reiste både vinter og sommer. Til fjell og fjord og strand. Med fly og bil. Med overnattinger på hotell, leilighet, campingplass og hytte.

Og jeg lærte enda noen ting om hva som funker og ikke funker på ferie.

Siden jeg nå engang har satt meg fore å dele disse erfaringene – med håp om at flere enn oss vil våge seg og småen utenfor bamseklubbenes trygge forutsigbarhet.

For ordens skyld har jeg delt innlegget i disse delene, som du kan klikke deg direkte til:

Vinterferie

fjellferie om sommeren

bilferie

byferie

generelle tips til ferie med et barn i 4-årsalderen

Les også mine andre innlegg i samme serie:

Ferie med en baby | Ferie med en 1-åring | Med en 2-åring | Med en 3-åring | Med en 5-åring

4-åring på ski i vinterferien
Trikkeskinner er nesten et must når fireåringen skal på skitur. Da kan det faktisk være skikkelig moro!

Vinterferie med småen – hurra!

Vi har reist på ferier helt siden Johanne var tre måneder. Til ni forskjellige land og alt fra storbyen Roma til landsbyer med ti innbyggere. Men alle reisene har vært i sommerhalvåret.

I fjor leide vi endelig en hytte og reiste på vinterferie. Det var helt klart en innertier. Med kakao og Kvikk-Lunsj i sekken og en fireåring i perlehumør kunne vi virkelig nyte vinterfjellet!

Å overnatte på hytte, var moro. Å ake i bakkene ned mot alpinsenteret var topp. (Tone og Johanne så til og med en hare; «påskeharen» påsto sistnevnte.) Og med flate trikkeskinner langs et vann kom vi oss til og med helt inn til nærmeste varmestue – hvor jeg gjorde vendereis og lekte pakkesel med akebrett til pauseleken.

Jeg kan egentlig ikke sammenligne vinteropplevelsene med tidligere erfaringer. Men magefølelsen tilsier at timingen var gull. Selv en sørlandsk fireåring er nemlig stor nok til å meste skiene – i gode spor og med litt hjelp i bakkene. Og mestringsfølelse, det er gøy, det!

Les mer om vinterferien til Ljosland her!

Barn med mor og bestemor på fjelltur i Norge
Tre generasjoner på tur. I fireåringens hode var det bestemor som trengte en pust i bakken. Gjett om det ga ekstra motivasjon!

Fjellturer med en 4-åring

Da vi på seinsommeren leide nok en fjellhytte – denne gang min fetters drømmested på Beitostølen – fikk vi nok en gang nyte småbarns euforiske lykke over å klare ting. Og glede over å ha en lekekamerat, siden Johannes fetter, onkel og tante også var med på turen.

Vi kunne jo gå turer! Riktignok med rikelige mengder «bensin» underveis. Men også med god hjelp av nysgjerrighet, for ikke å snakke om hvor moro det var å gå først og å måtte vente litt på bestemor.

Hva den største belønningen var, er jeg usikker på. Men det kan faktisk hende det var smaken av multer på toppen av bakken. Der vi voksne nøt utsynet mot Jotunheimen. Og Johanne nøt jakten på gule, små smaksbomber – som hun tidligere på turen lurte fælt på hvordan egentlig så ut.

I løpet av to korte fjellturer ble det også klart for meg hvorfor vardene popper opp som kvisene til Gjermund 14 år nær utfartsstedene i fjellheimen. Kun godteri slår vardebygging som motivasjon for småunger!

mor og 4-åring klapper hester
Ved dette beitet tilbragte jeg alle mine vinter- og fjellferier som barn. Takket være gjestfrie hester ble det et supert gjensyn også for familiens minste.

Og selvfølgelig: Geitene og hestene på Olestølen var enda bedre enn fottur for vår drøye meter med perpetuum mobile. Som voksen var det likevel nydelig å faktisk kunne gå – også så langt at vi ikke lenger så bilen.

Bilferie – takk og lov for ipaden

4-åring på huske ved Briksdalsbreen
Trodde du at huskene i Fjord-Norge bare var påfunn for å lokke instagrammere? Tro om igjen. Dette er den egentlige nytteverdien.

Sommerens store utflukt ble til Vestlandet. På vår favorittmåte: Bilferie. Dette har vi også gjort tidligere med små barn – både til Vestlandet da Johanne var to, og flere ganger til Sør-Europa. (Her kan du lese om å kjøre til Italia med en baby.)

Mens bittesmå barn gjerne sovner forutsigbart i bilsetet, og litt større barn sovner når de helst ikke skal det, ble soving overhodet ikke noe problem denne gangen.

Vi hadde nemlig Ipad, nettbrettholder og NRK Super. Og en god porsjon råflaks, siden minsten fikk fullstendig dilla på «Øysteins juleblyant» – et langt mindre enerverende reisefølge enn for eksempel «Top Wing» eller «Paw Patrol».

Til lydsporet «Dette er en julesang/ hvis du vil er det en julesang» sikksakket vi dermed nesten uforstyrret rundt smale vestlandsfjorder, og hadde større utfordringer med å forklare at vi – og NRK Super – var ferdig, enn å bortforklare hvor langt det faktisk var igjen.

Til og med nasjonalromantikkens severdigheter var helt ålreite. For var ikke apostlene i rosemalingskirka Stordal gamle kirke ganske morsomme? Og tenk så spennende med isbreer, eller jakten på bittesmå gårder uten veiforbindelse på andre siden av Synnulvsfjorden. Eller eventyrslottet Hotel Union Øie. (Til eventuelle gjester som fikk en fire år gammel taffelpianist til lunsjen: Beklager!)

4-åring studerer hjortehode på Union Hotel Øye
Hotel Union Øye vil sikkert helst ikke ha nysgjerrige 4-åringer som utforsker, uten å være gjest. Men plaget vi noen? Ikke så mye.

Les mer om bilferien til Nordvestlandet her!

Byferie med en fireåring

4-åring på løpesykkel i Ålesund
Løpesykler er geniale. I hvert fall på byferie i gater uten mye trafikk.

Vestlandsturen startet og sluttet i Ålesund. Og utpå høsten dro vi til Oslo for å besøke fetteren på seks år. De to turene har lært oss at byferie + fireåring slettes ikke er så dumt. Noen Roma-, London- eller Paris-tur vil jeg likevel ikke begi meg ut på før hun er enda litt større.

Selv om utholdenheten til så små barn er begrenset, fikk vi nemlig sett en del. Både av jugendbyen Ålesund og av Oslo sentrum, der huset til Kongen naturlig nok var et gedigent trekkplaster.

I Ålesund hadde vi gjort sjakktrekket å ta med løpesykkelen – demontert fikk den akkurat plass i en koffert. Dermed fikk vi godt tempo langs Brosundet og de heldigvis nokså rolige stillegatene. Utsikten fra Aksla så vi én og en, mens den andre lekte med Johanne i leiligheten som var strategisk plassert like ved.

Besøket i Atlanterhavsparken minnet oss likevel på at fireåringer blir slitne. Selv om seler, otere og pingviner er gøy, blir de ikke helt supre på tampen av en «lang» sykkeldag i byen.

Og Oslo? Deichmanske var ganske gøy. Å klappe en ekte slange i Oslo Reptilpark, var en drøm å kunne fortelle om i barnehagen etterpå. Og alt det andre kan vi voksne se en annen gang.

Generelle tips til ferie med fireåring

Har du lest så langt, eller trykket deg rett hit selv, har du sikkert en fireåring selv. Da kan denne opplistingen sikkert være nyttig.

  • I Norge er bibliotekene et gulltips. Det nasjonale lånekortet gir deg rett til å låne fra alle bibliotek i Norge – og å levere bøkene på et helt annet bibliotek hvis det passer best. Bare dobbeltsjekk at du faktisk får levert bøkene igjen hvis ferien slutter på en søndag og du ikke har plass til 13 barnebøker i innsjekket flybagasje. (Til den snille fyren i Mix-kiosken i Ålesund: Tusen takk for at du reddet skinnet vårt!)
  • Ikke legg opp til for mye på én dag. Husk å ha rikelig tid til å leke.
  • Bading er moro! Selv i et grønt vann i Stryn eller en badestrand på Stadlandet. I det hele tatt vil fireåringen sikkert elske å være på stranda nesten non stop – så lenge dere foreldre kan holde det ut.
pappa og 4 år gammel jente bader på strand på Stadlandet
Norge har helt utrolige strender. I fjor sommer var det til og med mulig å bade på Stad!
  • Ikke glem ordenes makt. Shuttlebilene opp til Briksdalsbreen kalles faktisk «trollbiler». Det er nok til å lokke 4-åringen til å synes turen er topp.
  • Fireåringen klarer å gå et par kilometer. I hvert fall med pauser underveis, og en huske, noen geiter, eller noe annet som gir gode avbrekk.
  • Overnattingsstedet bør ha gode fluktmuligheter for dere voksne. I hvert fall med mindre dere legger opp til kontinentale leggetider i ferien.
  • I storbyer – eller mindre småbyer som Ålesund – er det smart å overnatte nær de voksnes prioriterte severdigheter. Da kan du se Aksla selv om dagen allerede har vært lang nok for den minste.
  • Campingplasser er magiske. De har god plass utendørs, og små og søte hytter som faktisk kan holde nokså behagelig standard. Og det er stor sannsynlighet for å finne lekekamerater.
  • Hold øynene åpne. Det aller kuleste i Oslo var de knøttsmå kobbermennene utenfor Landbruks- og matdepartementet.
oslos mest barnevennlige severdighet
Er dette oslos mest barnevennlige severdighet? Du finner den utenfor Landbruksdepartementet.
  • Det fins helt fantastiske steder for barn i Norge. Også utover de mest kjente, og utenfor det verste turisttråkket. Som Hakallegarden i Åram nord for Stadlandet. Legg inn litt tid til å planlegge noen slike høydepunkt på turen. Så får dere bedre samvittighet for å også ha noen dager som er mer på de voksnes premisser.
  • Husk nettbrett, og nettbrettholder hvis dere skal kjøre mye i bil. Logger dere inn på NRK før avreise, og bekrefter med Bank-ID, kan dere nå også se NRK Super i andre EØS-land. (Denne NRK-sida viser hvordan.)
  • Lydbøker er også stas – og kan gi litt mindre dårlig skjerm-samvittighet for de i forsetet. Selv sverger vi til Storytel, som gir meg en liten andel hvis du tegner abonnement via lenken. Men du kan også bruke andre tjenester, som BookBeat*, Nextory*, Fabel… ja, du skjønner tegninga.
  • Ha alltid litt mat i bakhånd. Og en vannflaske. Og gjerne noen pastiller.
  • Husk at en is løser alt!

God ferie!

* Lenken er en affiliate-lenke som gir meg en liten andel av et eventuelt salg. Prisen du betaler blir ikke påvirket – og lenken er valgt fordi jeg faktisk mener at det er et godt tips.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.