Den vakreste landsbyen på Brac

REISE TIL: PUCISCA, BRAC I KROATIA

Det var på ingen måte Pucisca som lokket oss til Brac. Vi, som alle andre, tok ferga fra Split på grunn av Zlatni Rat, Kroatias mest berømte strand, og kanskje også Europas mest fotogene.

«Den gylne finger», som strandas navn betyr på norsk, var spektakulær – med smult badevann på østsida og friske bølger i vest. Landsbyen Bol hvor stranda lå, var også koselig nok, med sine steinhus og restauranter, og småbåter som duppet opp og ned innenfor moloen.

Les mer om Zlatni Rat og Bol!

Den glemte landsbyen

For en som elsker vakre landsbyer som turistene har glemt, var det likevel et annet at Bracs reisemål som virkelig fortjente å bli et reisetips:

Havna i Pucisca på den kroatiske øya Brac
Pucisca har i hvert fall en smul havn, dypt inne i en lang fjordaktig vik.

Pucisca – eller Pučišća som den egentlig heter hvis vi skal respektere de gåtefulle kroatiske spesialtegnene.

Den lille byen burde egentlig ikke ha kommet som noen overraskelse på oss. Den fikk tross alt plass på reisemagasinet Travel+Leasures liste over vakre europeiske landsbyer, som eneste sted i Kroatia.

Men likevel: I charterselskapenes kataloger består Brac av reisemålene Bol, Supetar og Milna. Pucisca forblir en godt bevart hemmelighet.

Les også om Split – byen du må innom for å komme til Brac!

Festningsbyen

Pucisca var som de andre byene på Brac – og de kroatiske øyene for øvrig: Bitte liten. I kontrast til Bol gjorde den også heller liten forskjell på sommer og vinter. Selv da jeg var der, i høysesong-måneden august, var den stille som et veggur eieren har glemt å trekke opp.

Landsbyen Pucisca på Brac i Kroatia
Yrende folkeliv på Pucisca-manér.

Landsbyforeningen av eldre ektemenn satt på en benk rundt havna og lot timene passere. De to ungdommene på trappa til det gammelrosa turistkontoret så ut til å kjede seg slik kun ungdommer kan.

Ellers lå de lyse steinhusene med røde terrakottahatter badet i stillhet. Ei heller på den knøttlille stranda i byens nordøstlige hjørne var det synlig liv.

Turistkontoret i Pucisca
Bygningen hvor turistkontoret ligger, skiller seg klart ut fra resten av byen. Men spesielt livlig på kvelden, var det heller ikke her.

Fraværet av action er typisk for Kroatias øybyer, de er gjerne stille som småfisk. Historisk bør det bli sett på som en velsignelse for Brac’ innbyggere. Da Romerrikets fred og fordragelighet tok slutt, trakk øyas innbyggere til høyden – på den høyeste øya i hele Adriaterhavet. Først da venetianerne festet grepet om Brac etter 1420, turte øyboerne igjen å befolke kysten, blant annet i Pucisca.

Kirketårnet til en landsbykirke
Tårnet til Jeronimus-kirka rager over den lille byen.

Tryggheten varte imidlertid ikke lenge. Allerede på 1460-tallet så landsbyens innbyggere seg nødt til å beskytte seg, denne gang mot tyrkerne, og bygde til sammen 13 befestede tårn, kaštela. Det fungerte. I 1571 sto byen imot et større angrep og levde dermed opp til sitt kroatiske tilnavn: Luka kula, «havn av festninger».

Fire av tårnene står fortsatt, uten at det gjorde Piciscas skyline til Kroatias svar på toskanske San Gimignano.

Det forandret ikke det faktum at landsbyen var usedvanlig vakker der den skrånet ned mot to dypblå bukter inne blant Bracs høye, grønne åsballer.

Les også om øya Bisevo et par hopp utenfor Brac!

Hotellet i palasset

Et av tårnene var del av byens – og trolig øyas – beste hotell. I et gammelt adelshus fra 1467 hadde nemlig hertuginnen Ružica Dešković restaurert det som kommunistregimet i Jugoslavia lot forfalle til en rønne. En familie med hertugtittel skulle definitivt ikke få råde over huset sitt, så det sto heller tomt.

Da Ružica fikk tilbake palasset, var forfallet påtakelig.

– Det var bare steinen som sto, fortalte hun.

Siden mitt besøk har hotellet skiftet hender – og interiør – igjen, til det mer moderne og poshere Puteus Palace*.

Men selv om hotellet ikke lenger preges av den sjarmerende, og spesielle, adelskvinnen, er nok beskrivelsene hennes av Pucisca like treffende. Livet i en liten landsby innerst i en dyp vik midt på nordkysten av Brac, følger nemlig sin egen, saktmodige rytme.

– I Zagreb er det byliv. Her er alt «i morgen, i morgen». Om vinteren skjer det ingenting, konstaterte hun. Og la til at vinteren i begynner tidlig i Pucisca.

– 15. august er det over her, forklarte hun.

Likevel var det nettopp utenfor sesong, når landsbyen var på sitt stilleste, at Ružica likte stedet best.

– Folk burde komme hit i april, i mai, og i september. Det er vakkert her, og utrolig mye som kan inspirere en fotograf eller maler. Stedet trenger bare litt markedsføring, for ingen vet om det, sa hun.

Men nå har i hvert fall du fått vite hemmeligheten.

Praktiske reisetips om Brac finner du nedenfor kartet.

Lik Det vonde liv på Facebook!

Praktisk reiseinfo til Brac

Hvordan reiser du til Brac?
Brac er den nærmeste øya til Split, hvor direkteflyene fra Norge lander. (Det er også en knøttliten flyplass over Bol, men ingen norske flyselskaper lander der.) Ving, TUI og Apollo tilbyr charterturer til øya, men ingen av dem har Pucisca som reisemål.

Hvis du vil ordne reisen selv, flyr Norwegian og SAS direkte til Split om sommeren fra Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim.  Derfra tar du buss til byen og ferge med Jadrolinja til Bol, Milna eller Supetar.

I hvert fall to selskaper (dette og dette) driver bilutleie på øya, mens flyplassen i Split har større utvalg. Her anbefaler jeg å sjekke priser hos eller Auto Europe(*). Skal du reise rundt på øya med buss, bør du sjekke muligheter og tider hos Arriva. (Det går for eksempel buss mellom Supetar og Pucisca.)

* Lenken er en affiliate-lenke som gir meg en liten andel av et eventuelt salg. Prisen du betaler blir ikke påvirket – og lenken er valgt fordi jeg faktisk mener at det er et godt tips.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.