Den rosemalte kirka der kvinnene fikk ekstra pass

REISE TIL: ROSEKYRKJA I STORDAL, NORGE

Fra utsida var det ingenting spesielt med Stordal gamle kyrkje. Bare en hvitmalt trekirke med åtte kanter midt i en grønn kirkegård i en bred vestlandsdal.

Innenfor var saken imidlertid en helt annen. Der var årsaken til kirkas kallenavn, «Rosekyrkja», og grunnen til at vi i det hele tatt hadde lagt den første biletappen på sommerens nordvestlandsferie ut på denne omveien – til tross for at vi ikke skulle innom hverken Geiranger eller Trollstigen, som på mange måter er de neste logiske stoppestedene.

Rosekyrkja er nemlig dekket, omtrent fra gulv til tak, med slyngende rosemaling: Akantusranker og drueklaser, sirkler og roser i solgult og himmelblått pryder både veggene, taket, søylene og prekestolen.

Det aller mest bemerkelsesverdige var likevel bildene av mennesker.

Les mer om bilferien i Sunnmøre og sørenfor her!

Stordal gamle kyrkje sett utenfra
Den er ikke bemerkelsesverdig fra utsida, den gamle kirka i Stordal.

Et beskyttende ansikt

Det var sommervikarguidene til Fortidsminneforeninga som gjorde oss oppmerksomme på det: I taket over benkene på venstre side av midtgangen var det malt et ansikt.

– På venstre side satt damene. Ansiktet skulle passe på dem mens de satt her. Mennene satt på høyre side, og de kunne tydeligvis passe seg selv. I hvert fall er det ikke noe ansikt i taket deres, sa de og lo.

Ansikt over kvinnesida i Rosekyrkja
Ansiktet som skulle passe på kvinnene i Rosekyrkja.

Hvor god beskyttelse damene faktisk fikk av det bleke ansiktet, var uansett et godt spørsmål. Etter strekene å dømme, måtte det tilhøre en mann med BMI på minst 40 – det kunne likne Mr. Creosote uten barten. (Se «Monty Pythons The Meaning of Life» eller dette Youtube-klippet hvis du ikke tar referansen.)

Se alle mine reisetips på Vestlandet!

Interiør i Rosekyrkja Stordal gamle kyrkje
Det er vakkert inne i Stordal gamle kyrkje. Ikke glem det der jeg harselerer over den figurative kunsten på veggene.

Rosemaler bli ved din rose

Kirka i Stordal er langt fra den eneste rosemalte kirka i Norge, både Uvdal stavkirke og Flåm kirke har svingende rokokkobuer på veggene. Tidligere på i fjor sommer ble jeg også vist et eksempel langt gokkimellom i Agders indre daler, Grindheim kirke helt nord i gamle Audnedal kommune.

Skikken med å male kirkeveggene, startet ikke rundt år 1700. Den krevde tross alt både pensel, farger og oljer, slik at treskjæring ironisk nok var langt enklere.

  • Jesus og disiplene i Rosekyrkja
  • Detalj fra prekestolen i Stordal gamle kyrkje

Virkningen var sikkert desto mer imponerende. I hvert fall så lenge bygdekunstneren holdt seg til planterikets ornamenter – eller menigheten ikke kikket altfor nøye på de bibelske figurene.

– Nei, figurmaling var nok ikke rosemalernes sterkeste side, bekreftet jentene, og ledet oppmerksomheten til avbildningen av bibelhistoriens David og Goliat.

– Hvis du ser nøye etter, har Goliat to høyrehender.

Til Geiranger? Les mine reisetips her!

David og Goliat i Rosekyrkja
Jeg påstår ikke at jeg hadde malt David og Goliat bedre. Men jeg dekorerer heller ikke kirker.

Her hviler støvet av…

Hvis det nå høres ut som at jeg disser Stordal gamle kyrkje, må jeg likevel presisere: Den var utrolig fin. Og en av disse småskala godbitene du finner langs landeveien, bare du tar deg nok tid til å sjekke litt på forhånd.

Gravstein på kirkegården utenfor Stordal Gamle Kyrkje med inskripsjonen "Her hviler støvet av"
Er jeg morbid som syns inskripsjonen er artig?

Noen grunn til å reise til Sunnmøre i seg selv, var den riktignok ikke. Men for en god rast før fjell og fjord tar overhånd, var den perfekt. (Se åpningstider her.)

Med masse å se: Sola og månen i taket. Jesus og disiplene langs veggen. Ansiktene under prekestolen. Kirkeskipet med dansk flagg. (Kirka sto ferdig i 1789 og ble rosemalt et tiår senere – og svenskene så det tydeligvis aldri bryet verdt å bytte.)

Du bør også ta en runde på kirkegården. Og lese på gravsteinene. For hva sier du til inskripsjonen: «Her hviler støvet av…»? Sånt’no lages ikke nå lenger. Akkurat som du sjelden finner kirkekunstnere som sverger til to høyrehender. Eller gir damene litt ekstra beskyttelse.

Kirkeskipet i Rosekyrkja med dansk flagg
Skipet i taket er av høy klasse. Men legg merke til flagget!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.