Det jeg har lært om ferie med en baby

REISE TIL: SPANIA, SVERIGE, NORGE, TYSKLAND OG ITALIA

Jeg reiste ikke like mye i 2017 som jeg har gjort tidligere. Men jeg lærte noe helt nytt: Jeg lærte en god del om å reise på ferie med en baby.

Det har gitt en god del erfaringer som jeg tenkte å dele. Som nyklekte foreldre er det nemlig lett å tenke at spedbarn = slutt på å reise.

Det er absolutt ikke vår erfaring etter å ha reist med Johanne både da hun var tre måneder, fem måneder og så på pappaperm i utlandet da hun var 8–9 måneder gammel.

Vi har selvfølgelig måttet gjøre ting en god del annerledes. Men det har faktisk gått greit å se og oppleve en god del på ferien, selv med en smårolling i barnevogn eller bæresele.

Nedenfor følger mine tips.

Les også mitt innlegg om å reise med en ettåring!

Ferieplanlegging med en baby

Tilfeldigheter blir kjapt en saga blott når du får et spedbarn i hus. Det gjelder ikke bare på ferie – vi ble for eksempel snart rimelig nazi på stelle- og leggetid, måltider, lurer osv. osv.

Når du skal planlegge en reise med en baby, blir detaljtrangen enda mer påtrengende.

Du kan rett og slett ikke trå i baret. Ikke bare fordi det resulterer i et søvnløst Helgeland. Men også fordi straffen gjør deg så sliten at du ikke orker noen ting etterpå.

Så derfor: Planlegging.

Gode reisemål

Det første er reisemålet og transporten dit. Når Johanne blir litt større, vil det sikkert bestemmes av tilgangen på barnevennlig strand og/eller bamseklubb. Når familiens yngste er under et år, er det derimot først og fremst reiseveien og et par andre faktorer som bør avgjøre.

Ta turen vår til Spania da Johanne var tre måneder. Vi «måtte» finne et reisemål som:

  • Hadde direktefly, som:
  • Hverken lettet eller landet i ukristelige tider på døgnet.
  • Og ikke krevde helt ville transportetapper senere.

Selve flyturen t/r Malaga gikk helt fenomenalt. I ettertid innser jeg likevel at kjøreturen fra Malaga til Cadiz var helt på grensa. Lille frøken sovnet riktignok fortsatt så snart vi satte henne i bilstolen. Men etter å ha ventet de sedvanlige ørti minuttene på å få hentet leiebilen på flyplassen, var kjøreturen akkurat lang nok til at hun våknet just presis idet vi kom fram.

Her kan du lese mer om å fly med en baby.

Å våkne opp på et helt annet sted enn du la deg – helt uten forvarsel – kan sette en støkk i noen hver. En smårolling på 90 dager blir neppe mindre forvirret.

Det ideelle ville derfor være å velge et sted så nær flyplassen at hun fikk summet seg i minst en time før natta.

I tillegg måtte reisemålet:

  • Ikke gi uoverstigelige språkproblemer hvis vi måtte til barnelegen. (Tone snakker spansk.)
  • Ikke være brennhett eller fullt av sykdommer som krever reisevaksiner som en baby ennå ikke kan ta.

Sightseeing med et spedbarn

ferie med barnevogn
Ahh, lange motbakker på brostein med en barnevogn. Som her i Cortona øst i Toscana.

Folk reiser forskjellig. For noen består den perfekte ferie av en solseng ved et basseng med et glass hvitvin i gripeavstand. Sånn er ikke Tone og jeg.

Vi vil se noe. Vår erfaring er at det lar seg gjøre, selv med en baby.

Vi har jo vogn. Og bæresele for kortere opp-og-se-seanser når miniputten er våken. Erfaringen var likevel at den perforerte solskjermen til vogna (i stedet for den «tette» vi bruker her hjemme) slapp inn altfor mange inntrykk til at hun fikk sove mens vi trillet rundt på brosteinen i Spania.

Og en baby på tre måneder har akkurat begynt å bli litt for nysgjerrig på omverdenen til at det gir ro nok til å sove.

I Jerez de la Frontera ble også sola en fiende. Det var andalusisk varmt, sola stekte som et grillelement, og vi måtte smyge oss inn mot skyggene som en katt for ikke å koke arvingen. Vi ville aldri ha dratt på ferie til Andalucia (eller Middelhavet generelt) i juli eller august så lenge et spedbarn var med i reisefølget.

Da ferierte vi heller i Norge. Nærmest på stedet hvil, siden tålmodigheten med bilkjøring plutselig var en saga blott.

Da vi kjørte bil til Italia med Johanne i barnesetet utpå høsten, var tålmodigheten tilbake. Og Tyskland viste seg å være helt perfekt. Da hadde hun begynt å krabbe. Og tyske parker er skikkelig rene og trivelige både for små og store!

Les mer om å kjøre langt med en baby – helt til Italia!

Matro på ferie

baby på restaurant
Moro å være på restaurant, gitt! I hvert fall når Johanne ble 9 måneder.

Også måltidene ble en utfordring på våre reiser i 2000-og-baby. Ikke for det. Maten hennes var lett å ta med overalt. Valget av spisested var derimot helt avgjørende.

Johanne måtte ha matro. Dermed måtte vi snu opp-ned på all sedvane om at populære spisesteder er bra spisesteder. Når en baby skal spise, er det aller best å finne et sted hvor det ikke er noen mennesker å se på, hverken på nabobord eller i gata utenfor.

Hovedbildet til dette innlegget er et godt eksempel på dette. Det er fra lille Tarifas eneste folketomme bakgate, og baren var attpåtil hyggelig!

Matro var forøvrig viktigere da hun var tre måneder gammel enn da hun var 10. Nå kjeder hun seg fort til bords, og elsker å ha noe å se på.

Ting å pakke

Heller ikke pakkingen er like enkel når du skal pakke for en ekstra. Én ting er alt som skal med i håndbagasjen. Men også i selve ferien var vi tungt avhengige av å ha tenkt før vi skrev huskelista.

Dette var de minst åpenbare tingene som viste seg gull verdt å ha med:

  • Babymat på tube (når ungen skal begynne å spise fast føde): Ustyrtelig praktisk på tur. Og vi fant det aldri hverken i Tyskland eller i Italia.
  • Vannkoker: Så dere i det minste får gitt flasker osv. et kjapt oppkok hvis dere ikke har mulighet til skikkelig flaskekoking. Hvis dere tørrkoker (les: kortslutter) den, som vi gjorde i Spania, fås de kjøpt. Men det er kjedelig bruk at foreldrenes tilmålte oppleve-noe-tid.
  • Nok morsmelkerstatning. Dere får tak i det overalt. Men i hvert fall vår arving har sterke preferanser til hvilket merke hun vil drikke. (I Italia og Spania selges MME på apoteket, ikke i matbutikker.)

Babystoler og barnesenger må etter hvert også være på plass. Men dette klarer som regel overnattingsstedet å hoste opp selv, bare de får beskjed tidlig nok. (Ta helst kontakt direkte, i stedet for å stille spørsmålet gjennom bookingsida.)

Vi valgte også å ta med vårt eget barnesete inn på flyet. For å slippe eventuelle overraskelser hos leiebilselskapet. Og fra bagasjelemperne (bokstavelig talt) på flyplassene.

Gode overnattingssteder

Jeg har alltid vært enkel når det kommer til overnattingsstedene. Etter at jeg ble eldst på sovesalen, altså for gammel til den slags, har jeg klart meg lenge med et rom med seng, strømuttak og eget bad. Tone har litt strengere krav, men teller heller ikke stjerner.

Når et spedbarn skal bli med på ferien, er kravene ganske mye flere.

  • Viktigst av alt er et tilfluktssted for de voksne. Aller helst en balkong eller terrasse, slik at dere kan nyte kveldene utendørs i trygg rekkevidde for babycallen.
  • Et kjøkken er også nyttig. I Sør-Europa er det sjelden enkelt å få seg middag på restaurant før babyens leggetid. Da må mamma og pappa lage maten selv. Eller ty til takeaway.
  • Et ekstra oppholdsrom er også nyttig. Spedbarn har det med å våkne tidlig. Og begge foreldrene trenger da ikke å stå opp bare fordi familiens minste mener dagen har startet.
  • Vi klarte oss uten i Cadiz, Malmö og Cortona. Men det var himla kjekt å ha bilen i snublende nærhet når alt pikkpakket skulle inn og ut av bagasjerommet.

Det summerer seg som regel til en leilighet, eller kanskje enda bedre et feriehus fra utleiemeglere som Interhome* og Novasol. Helst så nær det dere vil se, at dere faktisk får sett det.

For ferien med en baby er slik, akkurat som hverdagene hjemme: Dagene går. Og man får aldri gjort så mye man tenkte.

Heldigvis har småbarnslivet andre gleder, så akkurat det er ikke så farlig. Og en ferie er alltid digg uansett.

Har jeg glemt noe? Skriv en kommentar!

Lik Det vonde liv på Facebook!

* Lenken er en affiliate-lenke som gir meg en liten andel av et eventuelt salg. Prisen du betaler blir ikke påvirket – og lenken er valgt fordi jeg faktisk mener at det er et godt tips.

2 kommentarer Legg til din

  1. mariringnes sier:

    Fin lesing om å reise med baby. Tenker og at baby ikke trenger sette en stopper for reisingen, men litt mer planlegging enn vanlig er definitivt smart 🙂 Vi har en liten en på 3 måneder og reiser til Roma om et par uker, første gang på tur med barn. Tar med oss noen av tipsene dine, takk. Liker bloggen din!

    1. Gjermund Glesnes sier:

      Takk for hyggelig kommentar! Jeg håper jo at tipsene vil hjelpe andre småbarnsforeldre, for som du sier: En baby trenger ikke å bety slutten for rensingen. Og så spennende at dere skal til Roma! Vi skal dit i juni – med barn. Blir første gang med barnevogn der… Del gjerne dine erfaringer med Roma+spedbarn etter turen ☺

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.