Første flytur med en liten baby

REISE MED: FLY OG BABY

Mens dere stresset med bunadsskjorter og pavlova, hadde jeg hatt mer opprivende ting å stresse med før årets 17. mai: Vi skulle ta fly. Og vi skulle, selvfølgelig, ha med oss Johanne.

Det gikk faktisk veldig, veldig bra, og her kan du lese mer om våre erfaringer.

Før avreise ga vår nye situasjon oss imidlertid en hel masse å tenke på, og bekymre oss for. For selv om vi har flydd hundrevis av ganger, var det aller første gang vi skulle fly med en baby på knappe tre måneder.

Da kom den snikende igjen, frykten som nok alle førstegangsforeldre er fulle av den første tida, men som siden roer seg etter hvert som ukene går og barnet viser seg å leve helt greit med hastig oppdiktede verselinjer i barnesangene foreldrene har glemt, med kløninga fra bleieskiftarbeideren, fomlinga etter smokken, og alt det andre alle foreldre sikkert føler på.

For Johanne finner seg i det, og sovner trygt i nestet sitt sammen med suttekaninen, bamse og pusekatten.

«Hjelp, vi tar fly med baby»

Nå kom frykten tilbake. For vi skulle fly. Og det, mine damer og herrer, er en skikkelig nerveoverdose: Baby på fly, det høres ut som ideen til nok en «Hjelp, vi…»-film med Chevy Chase på 80-tallet. Baby i takeoff, når trykket verker i ørene. Baby i et flysete, uten barnevogn og nest men med motordur og feriebrisne nordmenn og kapteinen som skurrer i vei over høyttaleranlegget om at «nå passerer vi Hamburg og til venstre ser vi *skurr skurr spish*».

Jeg var ganske sikker på at Johanne kom til å overleve turen. Men ville medpassasjerene våre? Og ville vi, eller kom vi til å eksplodere av engstelse og desperat barnesangsynging med hviskestemme et sted over Frankrike?

Noen kjappe fakta om spedbarn og fly

Jeg hadde selvfølgelig lest meg opp. Jeg hadde finlest infoen til Gardermoen og flyselskapene, og et utall barneblogger og forbrukerartikler, og…

Så jeg trodde vi hadde pakket fornuftig. Og jeg hadde funnet ut en god del ting om babyer og flyreiser. Jeg visste at…

 • Oslo Lufthavn Gardermoen har en familiesluse som barnefamilier kan bruke, og at man kan ta med bilstolen gjennom sikkerhetskontrollen.
 • Morsmelkerstatning slipper gjennom, selv om flaskene er på mer enn 100 milliliter. Vi må riktignok belage oss på å ta en sup for å vise at det er melk og ikke en bombe. (Dette slapp vi, både her og i Malaga på vei hjem.)
 • Barnevogna må leveres som spesialbagasje – og den er inkludert i billetten når man reiser med en baby.
 • Frenetisk sutting på en smokk kan hjelpe mot trykket i ørene. Men å amme eller drikke av flaske hjelper enda bedre. Akkurat det siste kan imidlertid være vanskelig å time inn, så ta med smokk.
 • Og husk at de andre passasjerene pent får finne seg i litt barnegråt. Jeg vurderte heller å tipse dem om innlegget jeg skrev i fjor om hvordan du holder ut dine minste medpassasjerer, og minne dem om det viktigste tipset: Husk at du slipper unna så snart flyet har landet. Foreldrene må bysse på ungen hele ferien.

Noen valg (forhåpentligvis gode)

På grunn av flyturen fylte vi også opp hjemmet vårt med enda mer stæsj til babyer. Og flybillettene este ut fra de sedvanlige klassen-over-blindpassasjer-billettene vi vanligvis kjøper.

 • Vi kjøpte en (brukt) prampack til å pakke barnevogna.
 • Vi kjøpte eget flysete til småen. Babyer under to år kan egentlig sitte på foreldrenes fang både med Norwegian og SAS, og hvis du velger alder 0-2 ved bestillinga, er det dette valget som kommer opp. Men ekspertene anbefaler at babyer har eget flysete. Og vi skulle attpåtil ha leiebil i Spania. Vi har hørt at bilsetene til leiebilselskapene ikke akkurat er av topp kvalitet. I tillegg blir barneseter ødelagt hvis de får juling. Derfor valgte vi å bruke vårt eget. Og vi har jo alle sett hvordan folka på flyplassene behandler bagasjen.
 • Ellers tok vi med oss et helseteppe til minstefrøken i tilfelle det ble kaldt om bord, et par kosedyr og leker, og nok morsmelkerstatning til å vare hele veien til Malaga – vi fikk fylt opp termosen med varmt vann til å lunke den både på Gardermoen og flyplassen i Malaga. Bare den sureste barista i verden vil nekte å gi litt tevann når du forklarer at det er til en baby.
 • Vi valgte også VIP-alternativet på Gardermoen: Vi bare kjørte til terminalbygget, og så kom det en kar fra firmaet Fastpark og parkerte bilen for oss – og møtte oss med bilen på samme sted etter ankomst. Det koster noen ekstra grunker. Men som spedbarnsforeldre er du nok mest av alt opptatt av å slippe unødig stress.

Noen flere erfaringer med å fly med baby

Underveis i lufta fant vi oss også ut et par andre greie ting å huske på for andre småbarnsforeldre.

 • Husk lufttrykket i flaska hvis babyen skal drikke fra tåteflaske! Etter avgang vil innholdet i en ferdiglaget flaske få overtrykk, og sprute inn i munnen på den lille. Det kan gi hylekor! Skru så vidt opp korken så slipper overtrykket ut.
 • Kabinpersonalet kan lage vannbad hvis de har tid. SAS-personalet brukte en av isbitboksene og tevannet sitt. (Som ikke er anbefalt å drikke for barn under ett år.)
 • Flyplasser er ekstremt interessante for en nysgjerrig smårolling. Så hvis du skal gi mat, bør du finne en svært rolig plass.
 • Flyene har stellebord, men ikke på alle toalettene. Sjekk skiltene på dørene. Og for guds skyld: Ikke bytt bleie i setet, selv om altså noen dypt-inni-småbarnståke-foreldre gjør det.

Les mer om å reise med en baby her!

Og få ærlige historier om reise rett i feeden. Lik Det vonde liv på Facebook!

2 kommentarer Legg til din

 1. Aase Hodne Soldal sier:

  Det virker som dere har tenkt på det meste😉 God tur👍

  1. Tusen takk! Vi håper at vi ikke har glemt noe.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.