REISE TIL: ÆRØ, DANMARK
Alle øyer er på en måte en verden for seg selv. Men noen øyer er det mer enn andre. Også i Danmark. Kanskje spesielt i Danmark.
Som Mandø i Vesterhavet, der du ikke kan ta båt men må vente på tidevannet eller plaske gjennom bølgene i traktor.
Eller Ærø. Aller mest Ærø. Det krever riktignok litt innsats for å komme hit, sør i det sydfynske øyhav, på høyde med Tyskland. Men når du først har trosset timene i bil og på ferge, vil du skjønne hvorfor.

Koselige Ærøskøbing
Fire ferger seiler til Ærø fra så godt som alle kanter. Selv kom jeg fra Svendsborg på Fyn i nordøst, og rett til den aller fineste byen på hele øya:
Ærøskøbing er, i mine øyne, enda koseligere enn både Ribe og Ebeltoft – ja, faktisk den aller fineste småbyen i hele Danmark.
Allerede i 1971 la den lille middelalderbyen en plan for å bevare sjarmen som den var: Med bedagelig tilbakelente vegger rundt slyngende brosteinsgater og de enda smalere tverrsmugene «slipper». En av dørene i byen skal sist ha blitt malt på 1700-tallet, med en blanding av okseblod (!) og olje.
Der jeg slentret rundt blant stokkrosene på ujevn brostein, var det lett å skjønne hvorfor Ærøskøbing var en av de første vinnerne av den europeiske bevaringsprisen Europa Nostra. Hele sentrum føltes som en dansk blanding av Skomakergata og Pippi Langstrømpe.
Les mer om vakre Ebeltoft her!

Lille speil på veggen der
På et av husene la jeg merke til et rundt sminkespeil. Det sto som et øye på stilk ut fra den blåmalte vinduskarmen.
– Det er et gatespeil, spioner kaller vi dem, forklarte den gamle kona Ossy.
– Med det kan du sitte inne i din egen lenestol og følge med på livet i gatene. Uten å åpne døra. For da ser jo folk at du er nysgjerrig, lo hun.



Jeg var på vei til Ærøskøbings største attraksjon, Flaske-Peters Samling. I et gulmalt hus som tidligere var byens fattiggård, var hver vegg dekket av til sammen 500 flaskeskip. Mannen som laget dem, Peter Jacobsen alias Flaske-Peter, har tydeligvis hatt nok av fritid. I alt laget han 1700 slike skip – mange av dem ekstremt imponerende.
Jeg stakk også innom bymuseet og kunstnerhjemmet Hammerichs Hus. Så lot jeg severdigheter være severdigheter og satte meg til i bakhagen til Restaurant Mumm hvor maten var like god som uteserveringen var koselig.
Se flere tips til reisemål i Danmark!

Sjøfartsøya
Ærøs herligheter stopper nemlig ikke med Ærøskøbing. Selv måtte jeg i hvert fall innom Marstal. Ikke fordi øyas største by var så vakker – i hvert fall ikke sammenlignet med skjønnheten jeg kom fra. Men fordi Marstal indirekte er hovedpersonen i Carsten Jensens fantastiske sjømannroman «Vi, de druknede»*, som jeg byttet til meg, på dansk, mot «Don Quijote» på backpackingtur i Vest-Afrika.
Her, på sydenden av øya, ble alle mannfolka sjøfolk, med mindre de brukte briller. Og i Marstal Søfartsmuseum fikk jeg møte mannen som foret Jensen med sanne historier, som kun trengte et lite snev av fantasi for å bli en roman.
Utenfor byen, på Eriks hale, lå også byens aller peneste samling av badehus, i alle farger blant nypebuskene.
Les mer om Marstal og sjøfarten her!

Landlig idyll på Ærø
Også utenfor byene var øya som en feriedrøm. Med bil – det går også gratis busser rundt på øya – suste jeg rundt på småveiene.
Til Skjoldnæs fyr ytterst i vest, hvor jeg klatret opp til en nydelig utsikt over flate, danske enger og et like flatt hav. Til Søby Mølle, som sammen med Vester Mølle og Vitsø Mølle dannet fantastiske silhuetter over landskapet.
Til herskapelige Søbygaard på en kunstig holme i en liten dam langs veien mot knøttlille Søby (og fyret).
Og til Voderup klint, hvor engene av gress, orkideer og villtimian sluttet brått i en 30 meter høy klippe. Ifølge Nils Ørum-Nielsen var sistnevnte en selvfølge å få med seg på Ærø.

– Det hadde vært en skandale hvis du ikke kom hit, sa den økologiske bonden da jeg møtte ham på tunet på Vesteraas, der han drev B&N – bed and nature – sammen med kona.
Kanskje skulle jeg ha bodd der. Eller kanskje ikke. Ærø har tross alt Danmarks koseligste småby, så jeg tror jeg velger den også neste gang.
Du finner hoteller i Ærøskøbing her*.
* Lenken er en affiliate-lenke som gir meg en liten andel av et eventuelt salg. Prisen du betaler blir ikke påvirket – og lenken er valgt fordi jeg faktisk mener at det er et godt tips.