10 ting du bør se og gjøre i Arendal

REISE TIL: ARENDAL, NORGE

Lenge var jeg nærmest vaksinert mot å tenke at Arendal var en fin by. «Ændæl» var jo Lille Lørdag: Rutebilstasjonen og «ruglete pomfri med en blandings og litt Thousand Island». Dit kunne det jo ikke være noen grunn til å reise?

For Tone var det om mulig enda verre. Hun er jo fra Kristiansand og dermed nærmest forpliktet til å avsky byen som var Aust-Agders hovedstad.

Da vi til slutt flyttet til Sørlandet, var det likevel nære på at flyttet dit etter å ha falt hodestups for et hvitmalt trehus i sørlandsidyllen Kolbjørnsvik.

I ettertid er jeg glad for at en forkjøpsrett reddet oss fra å bli arendalitter. Men beundringen for Arendal har bare vokst. Rutebilstasjonen er byttet ut med kulturhus.

Ikke bare har Arendalsuka fått byen høyt oppe i nyhetene. Også ellers i året er byen et høydepunkt langs sørlandskysten – med masse å finne på. Så mye, faktisk, at Condé Nast Traveller har listet den opp som et av 13 steder å reise til på våren.

Her er mine beste tips til ting å se og gjøre i Arendal.

Reisetips i Arendal by

Aust-Agders gamle hovedstad er ikke akkurat noen storby, og mange av stedets største attraksjoner ligger utenfor selve byen. Men noen urbane høydepunkter fins. Her er mine favoritter.

Utsikt fra Glassheisen i Arendal
Fra toppen av Glassheisen ser du både sentrum og Tyholmen (bak kirkespiret), Hisøy (t.h.), Tromøy og Merdø (helt ytterst).

1. Glassheisen

Glassheisen opp til Fløyheia er en så åpenbar attraksjon at det nesten føles rart å nevne den. Her står den likevel.

Hvorfor? Fordi den 60 meter høye heisturen svipper deg rett opp til en framifrå utsikt over ikke bare sentrum, men også Kolbjørnsvik på Hisøy, Tromøy og hele Galtesund. Med kikkert kan du til og med se Merdø lokke ytterst mot havet.

Selv om vidunderet kostet hele 100 millioner å bygge, er opplevelsen også gratis. Og inngangen fra Torvet er inne i en av Norges kuleste gangtunneler, som er verdt å se i seg selv.

Gangtunnelen fra Torvet til glassheisen fører videre til en parkeringshall, og er skikkelig kul.
Grafitti i Bytunnelen i Arendal

2. Pollen

Torvet har morsomme trampoliner, men for den virkelige arendalsfølelsen skal du fortsette Havnegaten ned til Pollen. Arendals havnebasseng er byens hjerte – og et sted du gladelig kan slå i hjel halve dagen når sola skinner.

Pollen i Arendal
Pollen er utrolig koselig, spesielt når sola skinner og trappene og benkene er fulle av folk.

«Norges vakreste utecafé» står det på skiltet som henger i hjørnet av bryggeområdet. Og så veldig overdrevent er det ikke. Uteserveringene ligger tett i tett langs Langbryggen, men min favoritt er heller å sette meg i trappa eller på en av benkene mellom lindetrærne bakenfor.

Er du fysen, selger Cafe Victor og SØD hjemmelagd gelato. Eller du kan gå for en skikkelig arendalsinstitusjon: Kjøp en pose munker (eller bare én) i Strand Café, en 115-åring hvor de ivrigste stamgjestene har egen nøkkel så de får traktet seg kaffe før åpningstid.

Vil du ha noe litt sunnere, er fiskekakene fra Fiskebrygga visstnok nesten like berømte.

Kittelsbukt og Tyholmen i Arendal
Tyholmen har fine trehus, men området er lite sammenlignet med trehusmiljøene i de andre sørlandsbyene.

3. Byen Arendal

De fleste reiseskriverier om Arendal skryter Tyholmen opp i skyene. Og jo visst. Trehusmiljøet sørvest for Pollen er fint. Men på Sørlandet, hvor det må sammenlignes med Risør, Lillesand, Mandal og Flekkefjord? Utforsk de trange gatene, drikk en øl i loungen på Restaurant Flyt, men ikke bruk opp tida her.

Sett heller av rikelig tid til å sjekke ut godbitene i selve sentrumsgatene. For her finner du et par virkelige høydepunkter.

Min favoritt er Torvet Herrefrisør, som har holdt stand siden 1887 og ser nesten så gammel ut innvendig. Eller gjør som «alle andre» og bunkre inn med godsaker til hjemmekosen i Heimdal Chokolade og noen flasker med flytende humlemagi fra Drum Brew lenger nedi gata.

Les også om nydelige Risør!

Gyroskopet i Vitensenteret i Arendal
Gyroskopet er kanskje den heftigste attraksjonen i Vitensenteret. Men du kan lett tilbringe flere timer også med de andre interaktive installasjonene.

4. Vitensenteret

Reiser du til Arendal med barn, er det ikke noe å lure på. Da bør du fortsette videre fra østsida av Pollen til Vitensenteret. Her kan små – og store – prøve seg i hamsterhjulet, kjenne støtet fra statisk elektrisitet, og – aller morsomst – teste astronauttrening i Gyroskopet hvor de virkelig får snurret seg.

5. KUBEN og Bomuldsfabriken

For voksne er kanskje interaktiv fysikklek litt mindre tiltrekkende. Derimot er Arendals to andre kulturinstitusjoner langt mer fristende. (Begge ligger et drøyt kvarters gange utenfor sentrum.)

Museet KUBEN har mest å se, med overraskende lite kjedelige utstillinger om Sørlandets historie, Arendalskrakket, Danmark-Norges lite stolte slavehandelhistorie og så videre. Så fint er det faktisk laget at også større barn kan ha glede av det.

Kunsthallen Bomuldsfabriken ville jeg derimot ha spart ungene for. Men voksne? Jeg fikk direkte kjeft da jeg antydet for et voksent venninnepar at den moderne kunsten der var ubegripelig. Og installasjonene i de gamle gruvene bakenfor var skikkelig stilige, selv for en bomullshjerne som min.

Hisøyferga Kolbjørn III legger fra kai i Kolbjørnsvik på Hisøy
«Kolbjørn III» gjør det enkelt å komme seg til Hisøy også uten bil.

Reisetips på øyene

Som gammel sjøfartsby er selvfølgelig Arendal rettet mot sjøen. Og mange av de største høydepunktene ligger på øyene utenfor: Tromøy, Hisøy og Merdø. Heldigvis er de enkle å besøke med rutebåt. (Til Merdø går rutebåtene kun om sommeren.)

Her er de viktigste grunnene til å dra på øyloffing – samt ett tips om videre utforskning på fastlandet.

6. Kolbjørnsvik

Kolbjørnsvik på Hisøy
Kolbjørnsvik var et viktig sted i den tidlige seilskutetida. Nå er tettstedet ren idyll.

En gang ble Arendal kalt «Nordens Venedig» på grunn av kanalene mellom det som da byen ble til, var sju holmer. I dag er kanalene fylt igjen, men rutebåtene er likevel nyttige for å reise rundt i byen.

I hvert fall hvis du utvider byen til også å omfatte øyene rundt. Og det bør du.

Nærmest ligger Hisøy og trebebyggelsen som i sin tid nesten lokket oss til å bli arendalitter: Kolbjørnsvik. Det er en slumrende skjønnhet med hvitmalte stakittgjerder. Og stolt historie. Tettstedet hadde sorenskriver allerede før Arendal fikk bystatus, og skipsverft, skjenkestuer, baker, slakter, melkeutsalg og hele åtte handelshus.

I dag er bare idyllen tilbake. Samt puben Moringen, som kun er åpen noen kveldstimer hver fredag.

Gamle sager i sagbruket på Bratteklev Skipsverft
Bratteklev Skipsverft er som et monument over seilskuter og mindre skip.

7. Bratteklev skipsverft

På begynnelsen av 1800-tallet var Arendal landets nest største sjøfartsby. I 1884 hadde byen til og med overgått Bergen og blitt størst. Da Arendalskrakket to år senere omtrent sammenfalt med overgangen fra seil til damp, ble nedgangen brutal.

Halvveis ute i Galtesund, på Tromøy, ligger den perfekte severdighet for en skikkelig seilskuteby: Bratteklev skipsverft er visstnok Norges eneste bevarte skipsverft fra seilskutetida. Og når jeg sier bevart, så mener jeg bevart.

Siste skip gikk av stabelen fra Tromøy-verftet for 99 år siden, i 1924. Det er nesten utrolig. Akkurat som på Mellemværftet i Kristiansund, en annen undervurdert kystby, ser verftet nemlig ut som at arbeidet bare er stoppet for lunsj.

Les også om trebåtopplevelser i Risør!

Rullesteiner i Raet Nasjonalpark på Hove
Utsida av Hove byr på rullestein så langt øyet kan se – nesten helt ut til «De tvende fyr» Lille og Store Torungen.

8. Hove

Som gammel musikkinteressert trodde jeg en gang at grunnen til å reise til Hove forsvant med Hovefestivalen. Så feil kan man ta. Friområdet ytterst på Tromøy er helt nydelig!

Du må riktignok ta bil, sykkel eller buss 102 for å komme deg dit. Men når du har kommet fram, er det bare å bli. Hele dagen, og gjerne flere til. (Arendal Herregaard & Spa* er den mest behagelige overnattinga, Raet Camping* er billigere og helt OK.)

Nadja Muratbegovic lager kyllingsalat i det åpne kjøkkenet på Raet Mat på Hove
Raet Mat har åpent kjøkken og skikkelig fristende retter. Her fikser kjøkkensjef Nadja en kyllingsalat.

Hove har flust av ting å gjøre: Det er klatrepark, guidede kajakkturer*, utleie av glassbunnkanoer, turstier og massevis av bademuligheter. Restauranten på Raet Camping har til og med skikkelig fristende mat.

Men best av alt er selve naturen. Hove er endetunga til endemorenen Raet, med lang rullesteinstrand på utsida, susende skog på midten og fine sandstrender langs Hovekilen på innsida. En bonus er også at det «alltid» er le på én av sidene.

* Lenken er en affiliate-lenke som gir meg en liten andel av et eventuelt salg. Prisen du betaler blir ikke påvirket – og lenken er valgt fordi jeg faktisk mener at det er et godt tips.

Stranda ved Merdøgaard
Stranda utenfor Merdøgaard Museum på Merdø er et skikkelig paradis.

9. Merdø

Den aller fineste øya utenfor Arendal – og etter min mening det aller største høydepunktet – har kun rutebåt i helgene og om sommeren. Merdø er imidlertid så fin at du godt kan vurdere taxibåt for å se den også utenom sesongen.

En gang var uthavna her så viktig at det var Merdø og ikke Arendal som sto på kartene (i hvert fall noen av dem). I dag har øya én fastboende, som driver kroa, og bil- og sykkelfrie gangveier mellom de gamle trehusene. Samt sandstrender nok til å være et barnevennlig paradis. For voksne er også en tur innom øyas fenomenalt godt bevarte skipperhjem, som i dag er et sommeråpent museum.

Les mer om Merdø her!

Gangvei på Rævesand på Tromøy i Arendal
Revesand uttales med æ, men rævva kan den Unesco-foreslåtte uthavna på Tromøy ikke kalles.

10. Utforsk!

OK, det siste reisetipset mitt er kanskje slapt. Men det er også ganske så bra. For selvfølgelig bør du farte rundt og finne dine egne høydepunkter. Gjerne med sykkel eller bil til godbiter som uthavnene Revesand (Tromøy) og Sandviga (Hisøy), badestrendene og svabergene i Stølsviga (Hisøy) – eller litt lenger:

Innenfor en halvtimes kjøring finner du både Næs Jernverksmuseum, bokbyen Tvedestrand og Grimstad med Ibsenmuseet. Og utvider du radiusen enda litt mer, venter nesten hele Sørlandet med sine herligheter.

Sjekk ut alle mine reisetips på Sørlandet!

Et par praktiske tips til byen ligger nedenfor kartet.

Praktiske reisetips til Arendal

Hva er beste måte å reise til Arendal?

Hvis du ikke har egen bil, er ekspressbussen Vy190* helt klart best. Også Konkurrenten kjører Oslo–Kristiansand med stopp på Harebakken utenfor Arendal, men Vy har de beste setene. Tog via Sørlandsbanen og Arendalsbanen er dyrere, seinere og mest for spesielt interesserte.

Hvordan reiser du rundt?

Busselskapet AKT kjører buss til de fleste steder i og rundt Arendal, også (nesten) KUBEN og Bomuldsfabriken. Rutebåten M/F Kolbjørn kjører nærmest i skytteltrafikk til Kolbjørnsvik på Hisøy, mens Skilsøferga gjør det samme til Skilsø nordvest på Tromøy. Begge går fra Tyholmen like sørvest for Pollen. Til Merdø går både Merdøferga og Merdøfergen i sommersesongen. Samme selskaper tilbyr taxibåt utenom sesong.

Hvis du vil leie sykkel, er Sykkelsport i overkant av sentrum et tips. Ellers leier Trollpark Hove ut el-sykler, men da må du jo først komme deg dit. Både Tromøy og Hisøy er for øvrig landfaste via broer.

* Lenken er en affiliate-lenke som gir meg en liten andel av et eventuelt salg. Prisen du betaler blir ikke påvirket – og lenken er valgt fordi jeg faktisk mener at det er et godt tips.

Booking.com

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.