Hit bør du visstnok reise i 2016

Det er like sikkert som fulle papirsøppelkasser 1. nyttårsdag: Nytt år betyr nye lister med gode – eller mindre gode? – råd til hvor vi burde reise i det nye året. Jeg har allerede skrevet at jeg dropper min, og i stedet gitt dere en liste over hvor jeg hadde mine beste reiser i 2015.

Begrunnelsen ga den mye smartere, amerikanske reisejournalisten Robert Reid gitt mye mer elegant enn meg, i denne fenomenale fjorårsutgaven av «The 76 second travel show»:

«Jeg vet ikke hvem du er. Jeg vet ikke hvor du bor. Jeg vet ikke hva reisebudsjettet ditt er, og jeg vet ikke hvor du har vært.»

Årets tips i stedet? Les 2020-tipsene her!

Noe sånt kunne selvfølgelig også reiseredaksjonene tenkt, for de forstår sikkert innvendingen hvis de får tenkt seg om litt. Men da hadde de mistet klikk. I tillegg er sånne topp-lister egentlig ganske ok å lage. Først får journalistene drikke masse kaffe på et langt og løst drodlemøte for å komme opp med lista. Deretter får de – siden lista kommer til å generere massevis av klikk – rikelig med tid til å skrive litt fritt snikksnakk om sine favorittsteder.

Likevel er ikke listene helt ubrukelige. De lages tross alt av folk som har reist mye og som følger med i bransjen.

Man må bare lese dem med et litt kritisk blikk, og ta dem for det de er verdt.

Alle tipsene samlet

Derfor har jeg, igjen inspirert av Robert Reids tilsvarende stunt for Skift i 2014, her samlet tipsene fra åtte av de viktigste reiseredaksjonene. (Siden Lonely Planet lager lister over alt fra land til beste bartedestinasjoner, har jeg valgt å bruke deres liste over land.)

verdenskart med tips
Her bør vi reise i 2016, ifølge åtte store reiseredaksjoner. OK?

Resultatet var 112 tips spredt på hele 90 forskjellige steder. 90, sa jeg? 90. Vel å merke med et lite forbehold om tellefeil. Moralen er uansett den samme. Den enorme spredningen forteller en del om hvor tilfeldige slike lister er. For hvilke tips skal du stole på? Er Costa Rica som Wanderlust setter på sin topp 20-liste, bedre eller dårligere enn El Salvador som er på lista til Rough Guides? Bør vi reise til EM-byen Bordeaux (Magasinet Reiselyst) eller EM-byen Nice (VG)? Og skal vi tro på Wanderlust (Øst-Island) eller Lonely Planets beste regioner (Vest-Island)?

Svaret må du trolig finne selv, gjennom Robert Reids «hvem du er, hvor du bor… osv.» Med andre ord: Les listene skeptisk. Tenk selv. Og husk at den aller viktigste faktoren er hva redaksjonen hadde i fjor. Ingen av byene, landene eller regionene på Lonely Planets topp 10-lister i fjor, er visstnok blant de 10 beste i år. De må ha tapt seg veldig i 2015. Ja lizm.

Typiske begrunnelser

Uansett. Noen gjengangere fins. Og blant dem finner du gjerne både de beste og dårligste grunnene til å reise et sted akkurat i år. (Og det er jo det disse listene sier.)

Begrunnelsene, der hvor de fins, kan stort sett deles inn i fire:

  1. Saker fra nyhetsbildet, som politiske forhold og valuta. Cuba og Iran – begge med tre oppføringer i år – er typiske eksempler på det, og Magasinet Reiselyst bruker det som begrunnelse for både Sør-Afrika og Australia.
  2. Nye flyruter, som Puerto Rico (ny med Norwegian), Øst-Island (ny sommerrute Gatwick-Egilsstadir), Jamaica (direkte charter med Ving), Hong Kong (ny SAS-rute fra Stockholm), St. Helena og Costa Rica (to nye ruter fra England).
  3. Diverse jubileer, som Botswana (50 årsjubileum for uavhengigheten), Guyana (samme) og 100-årsjubileet til Den transsibirske jernbane.
  4. Arrangementer eller år, som OL (Rio de Janeiro er på tre lister), ungdoms-OL (Lillehammer), Arctic Winter Games på Grønland og Wales (hvor 2016 er Year of Adventure).

Jasså?

De to førstnevnte begrunnelsestypene har jeg sansen for. Om tipsene ikke passer akkurat deg, er de i hvert fall argumenter for at nettopp 2016 er et godt år å reise til disse stedene.

Ved de to siste typene, derimot, burde redaksjonen ofte heller tatt seg en bolle. For vel er Lillehammer fint, men hvor mange kommer med hånda på hjertet til å reise dit i år på grunn av ungdoms-OL? OL i august brukes som argument for at 2016 er året for Rio, men akkurat da skyter fly- og hotellprisene i/til byen i været, så det er kanskje den verste timingen av alle med mindre du har egen leilighet der. Fikk du plutselig kjempelyst på Nord-Irland bare fordi de har kvalifisert seg til fotball-EM? Blir det virkelig så mye mer spennende å se ville dyr i Okawango av at Botswana feirer 50 i år? Og hvor aktuelt ble Guyana egentlig av å fylle 50 i år?

Årets dummeste(?)

I år er det nettopp et arrangement som brukes som begrunnelse for årets merkeligste kåring. Og akkurat som i fjor er det visstnok-guruen Lonely Planet som står for den.

I fjor var det argentinske El Chaltén, som til tross for at den ifølge Wikipedia er en liten fjellandsby etter Lonely Planets mening var verdens nest beste «city». Da stakk de for øvrig av meg andreplassen også: 50-årsjubilanten Singapore, en liten bystat på størrelse med Stange kommune, var ifølge samme forlag verdens beste land – uten engang å være blant de 10 beste byene.

Årets dummeste, da? Ta-ta-tarata jeg gir dere: Lonely Planets Grønland. Begrunnelsen må riktignok kjempe hardt mot Wanderlusts trekløver Guyana (50 år). Nord-Irland (deltar i fotball-EM) og Amsterdam/Nederland (får Eurostar-tog i desember (!) 2016), men jeg lar likevel Lonely Planet vinne på grunn av denne kombinasjonen: 1) Grønland er ikke et land. 2) Grunnen til topp 10-plasseringen er Arctic Winter Games(!) Arctic Winter Games, hvor mange melder seg? Ikke jeg. Men jeg vet ikke hvem du er og hvor du allerede har vært.

louis013 copy
EKSENTRISK VALG: Senegals gamle hovedstad Saint-Louis er et av årets beste reisemål ifølge Aftenpostens ekspertpanel.

Årets særeste

Aftenposten stakk ellers av med prisen for mest eksentriske. På generelt grunnlag, egentlig, ved konsekvent å droppe ethvert hensyn til hvor leserne rent faktisk kan tenkes å reise. Min favoritt var likevel Senegals sjarmerende og smått loslitte gamle hovedstad Saint-Louis.

Her er for øvrig stedene som plasserte seg på mer enn én liste:

Botswana (3), Cuba (3), Nepal (3), Rio de Janeiro (3), Sri Lanka (3) USA (3), Australia (2), Colombia (2), Grønland (2), Helgelandskysten (2), Iran (2), Jordan (2), Manchester (2), Puerto Rico (2), Wales (2) og Wroclaw (2).

Det bør også nevnes at Polen er en slags årets vinner med hele fem oppføringer: Den europeisk kulturhovedstaden Wroclaw (1), landet, kysten og Masuiran Lake District.

2 kommentarer Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.