Sju tips for å overleve Amsterdam

REISE TIL: AMSTERDAM, NEDERLAND

Få europeiske hovedsteder kan måle seg med Amsterdam: Ikke bare er byen vakker, med sine 1600-tallshus og like gamle kanaler. Den har også noen av historiens største malere i kunstmuseene, god mat, og den heldige sjarmen av å være full av nederlendere – et av verdens hyggeligste folk.

Takket være KLM er den også en av de enkleste storbyene å komme seg til, med direktefly fra sju norske flyplasser. Selv Kristiansand har direkterute til den nederlandske hovedstaden!

Det betyr likevel ikke at helgeturen til Amsterdam er en sikker suksess, noe dette innlegget sikkert vil vise.

Men som optimistene rundt meg pleier å si: Du lærer av dine feil. Og kanskje vil disse reisetipsene gjøre din tur til en udelt fryd, uten dype daler som Nederlands geografi på ingen måte kan matche.

Med andre ord: Vær så god, her kommer mine tips til erfaringsbasert optimalisering av reisemålet. (Og der stopper næringslivståkeleggingsspråket, æresord!)

Les også mine 20 beste langhelgtips!

1. Lei eller lån sykkel

Syklist svinger rundt et hjørne i Amsterdam med en baby bakpå
Nederlendere sykler så rolig at en småtass kan ta seg en lur bakpå sykkelen.

Amsterdam er ikke noen gigantisk by ala Paris. Men den er stor nok til at du vil føle deg rimelig plattfot etter en helg hvor du har gått rundt overalt. Løsningen heter selvfølgelig ikke taxi, Über eller kollektivtransport. Her i byen sykler man.

Til forskjell fra Oslo er sykling heller ingen blanding mellom etapperitt og gladiatorkamp. Nederlenderne har et sympatisk forhold til tohjult pedaltransport, og tråkker av gårde på duvende dekk i et tempo som hverken forårsaker svette eller dødsangst.

På min heldigste helg i Amsterdam tilbød B&B-en gratis lånesykler. Ellers fins det et vell av utleiefirmaer. Turistinformasjonen har en oversikt.

2. Kjøp billetter på forhånd

Kø utenfor Anne Frank Museum i Amsterdam
Jeg tok aldri bilde av køen utenfor Anne Frank-museet. Men det gjorde Massimo Catarinella/Wikipedia.

I fjor reiste 19 millioner turister til Amsterdam. Og nesten alle ønsker å se de samme severdighetene: Rijksmuseum, Van Gogh-museet og Anne Franks hus.

At turiststrømmen gjør det sistnevnte museet pakket som et opphørssalg på kyllingkjøtt, sier seg selv: Den verdensberømte dagbokskriversken gjemte seg tross alt i et lite, hemmelig anneks med inngang skjult bak en bokhylle. Du kan sjekke det ut digitalt på museets hjemmesider; det er ganske så stilig laget.

For faktisk å se de tre nevnte museene – og ikke bare stå i kø til du er sulten, tørst og lei – bør du selvfølgelig kjøpe billetter på forhånd. De uthevede lenkene ovenfor tar deg rett til billettsalget.

PS! Til Anne Franks hus er internettbilletter eneste mulighet. Og du må være tidlig ute, kjøp billettene flere uker før du skal reise!

Vil du på storbyferie? Se flere (og litt mer originale) tips her!

3. Pannekaker bør ha enkelt fyll

En kanal og husbåt i Amsterdam
Dere vet sikkert hvordan en pannekake ser ut. Men et bilde til av byens kanaler, det tåler dere sikkert..

Dette reisetipset er definitivt mer subjektivt enn de to foregående. Men uansett: Jeg utroper meg herved til pannekakeekspert! Jeg har tross alt satt til livs 36 av dem i løpet av en heldig lørdagslunsj på Studenterhytta i Trondheim.

Byens utallige pannekakehus var derfor mitt gastronomiske høydepunkt i Amsterdam. Siden nederlandske pannenkoeken viste seg å være digre som pizzaer, klarte jeg vanligvis bare én eller med nød og sprengt bukhinne to.

Derfor ble valget av fyll viktig. Og her kommer moralen: Dropp de mest oppfinnsomt overlessede menyalternativene med tjukt ostelag og hauger av annet fyll. Spesielt ost er fy-fy, den dreper opplevelsen av selve pannekaka. Dermed basta.

For tips til enkeltrestauranter innen flate, stekte herligheter, har Amsterdam Foodie en liste.

4. Dropp Heineken

Bryggerikjeler i Heineken med turistgruppe
Heineken Experience handler mindre om opplevelse enn om å frivillig utsette seg for reklame.

Heineken skryter selv av å være verdens mest berømte øl. Det er godt mulig. Bryggeriets selvguidede omvisningstur Heineken Experience ble likevel en skikkelig skuffelse. Mer enn en innføring i ølbryggingens kunst og historie, føltes den som en halvannen times reklameseanse for den bleke pilsen i grønne flasker og bokser.

Ikke hjalp det at to gratis pils var inkludert på slutten av turen heller. Jeg syns Heineken er Europas versjon av amerikansk øl – like making love in a canoe, it’s fucking close to water, som John Cleese så fint beskrev det.

Jeg ga mine to bonger til en amerikansk backpacker og forlot åstedet like edru, og 18 euro fattigere.

Les om mye bedre øl, med guide, i Hamburg

5. Vær forsiktig på coffeeshop

En bar i Amsterdam
Coffeeshops kan ikke selge alkohol. Det kan derimot byens mange barer. De er mye morsommere, med andre ord.

Joda, hasj og andre former for jazztobakk er fortsatt lovlig i Nederland, og turister har lov til å røyke det på Amsterdams coffeeshops. At noe er lovlig, betyr likevel ikke at du bør gjøre det. Det er fullstendig lovlig å gå rundt i singlet og løpeshorts på Hardangervidda midtvinters også, uten at det blir særlig smart av den grunn.

Fraråder jeg med andre ord coffeeshops? Nei, så moralsk gidder jeg ikke å være. Én av fire turister i den nederlandske hovedstaden besøker ganjahusene, ifølge The Economist, og jeg skjønner at de for mange føles som en essensiell Amsterdam-opplevelse.

Om det er gir gode ferieminner, er imidlertid svært usikkert. For min egen del (på min første Amsterdam-reise da jeg var ung og nysgjerrig) ga blåsen meg like lite som å snuse på en kaktus med potte tett nese. Andre jeg kjenner, har hatt verre opplevelser: De har blåst seg inn i paranoide psykoser – neppe en god følelse i en by full av verdens høyeste folkeslag, og kanaler og sykler overalt.

6. Styr unna sovesaler

Hvis hver fjerde amsterdamreisende besøker en coffeeshop, kan du vedde på at minst halvparten av alle backpackerne i byen gjør det samme.

Det betyr at sovesaler er en skikkelig dårlig idé.

På min første reise til Amsterdam bodde jeg i en 16-sengs sovesal, hvor minst 10 av samboerne følte det opportunt å tilbringe natta med Rizla og selvrullet Jamaica-blanding borte ved vinduet. Hele natta. Det ble ingen god natt for unge Glesnes.

Mitt tips er derfor å punge ut noen ekstra euro for et eget rom – med mindre du selv tenker å leke Bob Marley hele natta selv. Selv likte jeg svært godt å bo i Jordaan. Rough Guides har en god oversikt over andre anbefalte områder å bo i byen.

Booking.com

7. Ikke reis til Amsterdam når jeg gjør det

Kvinne sykler med paraply i Amsterdam
Det kan regne også i Nederland. Her regnet det heldigvis (fortsatt) lite.

Mitt siste reisetips for å få en vellykket tur, har kanskje et tynt grunnlag, men skitt la gå:

Hvis du hører at jeg skal til Amsterdam, bør du finne en annen helg å reise dit. På begge mine reiser dit har jeg opplevd regnskurer som nesten har skylt meg rett ut i kanalene.

Værstatistikken viser at storbyen har en god nedbør i alle måneder fra juli til januar, og heller ikke er tørkerammet i de fem gjenværende månedene.

Med andre ord: Ta med en paraply. Eller ha litt penger tilgjengelig så du kan kjøpe en.

For øvrige severdigheter og annet snadder i den nederlandske hovedstaden, anbefaler jeg byens egne turistsider. God tur!

Lik Det vonde liv på Facebook!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.