Beste burger og øl i København

REISE TIL: KØBENHAVN, DANMARK

København er en skikkelig foodie-by, full av hippe og kule spise- og drikkesteder, akkurat som Visit Denmarks unikum Julie Ryland påpekte som gjest i denne episoden av Reisepodden.

Så skal jeg komme med noen egne anbefalinger til beste restaurant i Kongens by? Jeg er ikke akkurat noen foodie, jeg går ikke engang i rosa jeans, og jeg aner virkelig ikke hvordan man yter et måltid av løvetann-sous vide med ildertannkjøttragú og sauterte kreklingrøtter full rettferdighet.

Jeg er altså ikke noe gastronomivrak. Jeg reiste i jeans og pakket med meg de t-skjortene som lå øverst i skapet. Og på menyene leste jeg også prisen.

Vel. Kanskje nettopp derfor.

For er det noe annet dansker kan, er det konseptet «hyggeligt». Det har til og med blitt gjenstand for en artikkel i San Francisco Chronicle(!)

Og hygge, det kan også en mann i jeans og tilfeldig t-skjorte forstå.

Denne bloggposten kan derfor leses som en slags restaurant-anbefaling til enkle folk som meg – og som et supplement til podcastepisoden. For også vi kan nyte både beitets og maltets grøde.

Copenhagen Street Food

Copenhagen Street Food, Papirøen, København
Inne i gatemathallen på Papirøen får du både flytende og faste lekkerbiskener.

NB! Nå har Copenhagen Street Food flyttet enda lenger ut på halvøya! Og i stedet for å holde til inne i en lagerhall, står bodene utendørs. Jeg sjekket det ut i mørket en novemberkveld, da markedet holdt stengt, men det ser fett ut! Og ølbryggeriet Mikkeler Bakhaven holdt åpen. Kult sted!

Etter min «gratis» guidede hurtigsightseeing i København, gikk jeg derfor rundt til Christianshavn-sida av byen og ut til Papirøen – som også Julie Ryland forteller om. Her, tvers overfor vakre Nyhavn, ligger Copenhagen Street Food, som foreløpig er en deilig frisone uten fulle sunnmøringer på sprit-før-frokost-tur til Utlandet.

Gatematmarkedet ligger i det som ser ut som en tidligere lagerhall, og er fylt opp av snedige matvogner (food trucks på trendnorsk) og enkle matboder i beste spiker- og pallestil.

Copenhagen Street Food, Papirøen, København
Burgerne til FAT: Nam!

Her sjekket jeg ut det som ifølge Julie er Københavns beste burgere. Jeg har ikke fått smakt meg rundt hele byen, men jeg tror hun har rett. FAT-burgeren er i hvert fall den aller beste burgeren jeg har smakt (muligens slått av den hjemmelagde Christian disket opp da vi jobbet i Magasinet Reiselyst).

Den enkle dommen er: Digg, saftig kjøtt, perfekt burgerbrød, cheddarost, sprø marinert grønnkål i stedet for salat, og syltet rødløk – helt fantastisk!

Hos bloggeren Pigen & Pomfritten ser jeg at du kan kjøpe pommes frites hos naboen Copper and Wheat. Jeg var derimot mer sugen på øl, og fant den perfekte burgerøl hos Stormly litt lenger inne i hallen. Der hadde de et fristende ølkart med dråper fra mikrobryggerier som Herslev og BornholmerØllen – jeg gikk for en tsjekkisk (sic. den er jo fra Roskilde) pilsner fra Herslev. Bra saker!

Copenhagen Street Food, Papirøen, København
Stormly har ikke bare øl…

Hadde det i tillegg vært sol, kunne jeg ha sittet ute langs brygga. Eventuelt ved Toldboden utenfor Kastellet, som Julie også forteller om i Reisepodden.

Kødbyen Mad & Marked

Etter Papirøen fristet egentlig mer øl. Jeg håpet også at en spasertur hele veien gjennom byen, til Kødbyen, ville sørge for at jeg til og med hadde lyst på mer mat.

Men neida. Til det var burgerne til FAT for store. Men Kødbyens Mad & Marked har åpnet igjen for sesongen, og – selv om det var vanskelig å finne den ene boden som solgte det – har øl på tappekran. NB! Kødbyen stengte for godt etter mitt besøk. Området har imidlertid fortsatt en mengde gode restauranter, blant annet Fleisch.

Kødbyen Mad og Marked
Langbenker i Kødbyen Mad og Marked.

Med langbenker og tilbud om mat fra alle (nesten) verdens kjøkkener, var det et bra sted for en tidlig lørdagskveld (det stenger kl 18). Selv om jeg gjerne skulle ha vært sulten.

En digg kafé i København

Nu vel. Man lever ikke på øl og burger alene. Også kaffe må man ha. Jeg sjekket ut Parterre i en koselig kjeller langs Christianshavns kanal – absolutt et bra sted, som visstnok er blant de mest Instagram-delte kafeene i byen selv om de oppfordrer gjestene til å droppe surfingen og heller konse om å nyte kaffen.

Kafé København, Parterre
Parterre, teit navn men fin kafé.

Fant jeg den selv? Nei, så trendy er jeg ikke. I stedet fant jeg den på denne lista til Visit Copenhagen.

Og en nedtur

Alle måltider kan ikke bli like vellykket. I hvert fall ikke når man er meg. Jeg har jo til og med klart å spise dårlig i Italias mathovedstad Bologna.

Så middagen på lørdag? Du må bestille bord! Det hadde ikke jeg gjort, så dermed fikk jeg ikke testet Julies anbefaling om Kadeau-folkas nye restaurant Eldorado.

Jeg orket heller ikke pølse, eller gourmet hotdogs som Julie kalte det, og drinker på Foderbrættet – hun rådet meg til å følge opp med flere drinker på Curfew, for så å ende opp i whiskeybaren på Lidkoeb.

Neida. Jeg skulle finne fram sjæl. Og endte på Mother ved Kødbyen, hvor jeg ble servert en pizzabunn som var myk som en våt serviett og dekket med altfor mye tomatsaus og altfor lite mozzarella. På en benk utendørs i sprengkulda fordi det var en times ventetid på bord. (Hva er det dere driver med, folkens? Den pizzaen var ikke noe å vente på.) Jeg burde sikkert heller ha ventet på bord på Apropos, komplett med bibliotek langs veggene. Det stedet ser i hvert fall ut som en million!

Moralen er: Gjør research først. Og hør podcasten for å få Julies tips til København. Hun kan sakene!

Ellers i Reisepodden

Ved siden av gode tips i og rundt København snakker vi også om familieferie i Danmark – blant annet til Djursland og Århus – før turen går en god del lenger. Da handler det nemlig om den store bilturen i USA!

Og til slutt stiller vi spørsmålet, inspirert av avsløringene av matjuks på turistfella Mona Lisa i Oslo: Kan vi stole på TripAdvisor?

Og jo. Følg Reisepodden på Facebook. Og Twitter. Og abonner på oss i iTunes.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.