REISE TIL: HONG KONG, KINA
Det er ikke bare-bare å bo på jobben. I hvert fall ikke på fridagen.
Hver søndag hele året er Chater Road i sentrum av Hong Kong Island stengt for all trafikk. Plassen under HSBC-skyskraperen er ryddet og rulletrappene stengt. I stedet råder hushjelpene grunnen. Overalt rundt metrostasjonen Central hvor det er noen kvadratmetre ledig gulvplass, har de rullet ut sine tepper og satt seg ned.
Rundt 300.000 utenlandske hushjelper jobber i Hong Kong. De fleste er såkalte «resident maids» – de bor hos familien de arbeider for. På søndager har de fri. Da får de ikke lov til å være hjemme. De kastes ut. Derfor tilbringer de dagen utendørs – uansett vær og årstid.

Hong Kongs gjestearbeidere
– Om sommeren kan det bli fryktelig varmt. Det er ingen aircondition her. Og vinterdagene kan være kalde.
Lalit C. smiler. Med pute under hodet og et tykt teppe over betongen har hun innrettet seg behagelig under HSBC-bygget. Hun har vært gjestearbeider i Hong Kong i to år. Så å si hver eneste søndag har hun tilbragt her. Først klokka 20 får hun lov å komme hjem.
Venninnen Lorna må holde seg ute enda lenger. Sjefen hennes krever å ha leiligheten for seg selv i 13 timer, fra 09 til 22, også når det regner som i dag. Likevel klager hun ikke.
– Dette er bedre enn arbeidsdagene. Dette er vårt hus hver søndag. Kall det en slags piknik, sier hun.
Fra utsiden virker hushjelpenes område som en stille oase, en lomme der suset fra storbyen ikke slipper inn. Etter hvert som du kommer innenfor, oppdager du at det slettes ikke er lydløst. Snarere tvert imot.

Luften er full av lydene fra stemmer, latter, sang, terninger som ristes, klangen fra strikkepinner, og musikken fra radioer.
Les også min hyllest til å gå gatelangs som turist i Hong Kong.
Aktiv søndag
Hushjelpenes søndag er nemlig ikke bare en piknik. Den ukentlige fridagen brukes til å shoppe, treffe slekt og venner, spille spill og dyrke hobbier. På godværsdager er det gruppedans midt i Chater Road. Andre løser kryssord, spiller Scrabble, bingo, kort, eller flokker seg rundt bærbare TV-er.
Ungjentene Christina July, Lenta og Devina begynner dagen med å synge i kirken Life in Christ Fellowship. Deretter setter de seg i Chater Road og øver inn sanger til neste helg. Sangtekstene har de skrevet for hånd i en kladdebok.
– Regn eller solskinn, vi er her, sier Christina July.
Ikke alle arbeidsgivere kaster ut sine hushjelper på fridagene. Det heller er ikke nødvendig. De aller fleste drar ut uansett. De cirka 100.000 filippinerne setter seg i Central, og de omtrent like mange indoneserne drar til Causeway Bay lenger øst på øya.
En kjapp kikk inn i en leilighet i det nybygde luksuskomplekset 31 Robinson Road forklarer hvorfor. Selv om leiligheten koster nærmere 13 enn 12 millioner, er ikke «maid’s room» rare greiene. Det ligger innenfor kjøkkenet, atskilt med en skyvedør: et kott på 1,80 ganger 1,20 meter og et knøttlite bad. Det er ikke et sted å slappe av.
Reglene fra Hong Kong Labor Department inneholder minstekrav til både inntekt og formue for dem som skal ansette hushjelp, og har en definert minstelønn på 4210 Hong Kong-dollar (4800 kroner) i måneden.
Ingen krav til boligen
Arbeidsgiver skal også dekke bolig. Men reglene stiller ikke noen krav om hvordan boligen skal være.
I en undersøkelse for noen år siden (beklager, jeg har mistet URL-en) kom det fram at mange tjenestepiker måtte bo i de reneste lagerboder. I tillegg nektet mange vertsfamilier dem et normalt privatliv. Én fortalte at hun ble nektet å lese på rommet. Hvis lyset hennes sto på i mer enn 15 minutter etter at hun gikk inn, kom kona i huset og slo det av.
Forholdene er ikke så mye bedre i dag. For Lalit C. er «hjemme» en overkøye i samme rom som bestemora i huset. Og hun «snorker både her og der», røper en leende Lalit mens hun løfter på rumpa.
De filippinske hushjelpene kommer til Hong Kong som relativt unge kvinner. Mange av dem har både mann og barn hjemme. Likevel velger mange å bli her i årevis – kanskje så mange som 120.000 har vært i Hong Kong i minst syv år – mens de trøster seg med at de kan sende penger hjem.

Marlene P. er litt heldigere. Hun slipper å bo flere timers flytur unna mannen, Nael. De har til og med samme arbeidsgiver: hun jobber hjemme hos dem, han er vaktmester på sommerhuset. Ikke blir hun kastet ut av sjefen heller. Likevel drar hun til HSBC hver søndag.
– Jeg kommer til å tenke på jobben når jeg kommer hjem. Her kan jeg slappe av, forklarer hun. Denne søndagen har også Nael fri. Dermed kan de treffes to ganger denne uka. Vanligvis ser de hverandre kun på torsdagene.
Ekteparet har bodd i Hong Kong i snart fem. Barna deres på 12 og 13 bor fremdeles i Filippinene.
– Vi snakker med dem på telefon, sier Marlene. – Det er vanskelig. Men vi må ofre oss. Her tjener vi masse penger. De kan vi sende til barna.
Hva bør du se og gjøre i Hong Kong? Se mine tips til beste severdigheter i Hong Kong her!