REISE TIL: RIO DE JANEIRO, BRASIL
Corcovado – krokryggen – var et fantastisk sted selv før Kristusstatuen sto klar i 1931. Utsikten var jo den samme. Derfor ble da også toget opp til toppen åpnet 47 år før statuen sto ferdig, i 1884.
For å være helt ærlig: Utsikten var mye mer imponerende enn selve den 38 meter høye (inkludert sokkelen) statuen.
Hele Rio åpnet seg som en bok foran Kristus’ armer. Copacabana og Ipanema tegnet snorrette bånd mot det blå havet, Sukkertoppen sto som en hoggtann ytterst i bukta Baía de Guanabara, favelaer og skyskrapere. Alt strakte seg ut som en modellby.

Sett her oppe fra, fra plattingen nedenfor statuens føtter, så Rio de Janeiro ut som verdens vakreste storby. Cidade Maravilhosa – den vidunderlige byen – som byens innbyggere, cariocas, kaller den.
Kanskje hadde de rett?
Av byens innbyggere, for turistene
Guiden min, Patrícia Leopoldinho, kunne imidlertid fortelle noe annet om severdigheten vi hadde dratt hit for å se, som ikke bare fortalte noe om Kristusstatuen, men også om Rio de Janeiros vidunderlighet.

Det var vanlige brasilianere som finansierte byggingen. I ti år drev de pengeinnsamling – med kollekt, kakesalg og ved å gå fire og fire gikk sammen med et laken mellom seg som folk kunne kaste penger oppi. «Alle» ga sin skjerv, selv unger ga deler av ukelønna.
I dag må de aller fleste brasilianerne likevel nøye seg med å se underverket fra avstand. Inngangsbilletten er for dyr. Selv om du går opp, koster det 31 reais i høysesong – over 70 kroner. Med toget koster det 79 reais.
Det er for dyrt i et land der minimumslønna er på 998 reais i måneden. Kristusstatuen er i praksis forbeholdt turistene.
– Ingen i min familie har vært der. De sier «kanskje i morgen,» men sannheten er at det er for dyrt, forklarte Patrícia.
Hun la til at det samme gjaldt for Sukkertoppen. 104 reais koster kabelbanen dit hvis du bestiller billett på forhånd. Det er over en tidel av minstelønna, det.
Strandparadis nær Rio: Les om Ilha Grande!
Korset på toppen av Rio
Om vanlige cariocas ikke får sett Kristusstatuen på nært hold, har de i det minste rikelige muligheter for å beundre den på avstand. Den kolossale Jesus-figuren på toppen av 710 meter høye Corcovado er nemlig synlig så godt som overalt i Brasils (og faktisk Portugals!) gamle hovedstad.

Dermed får de også se Cristo Redentors vidåpne armer, 28 meter mellom fingerspissene, som får statuen til å likne et kors sett på avstand.
Like fullt skal mannen som tegnet statuen, ingeniøren Heitor da Silva Costa, ifølge flere kilder, deriblant tysk Wikipedia, ha vært ateist.
Til tross for at det var katolikkene som samlet inn pengene – for å motvirke det de så på som gudløshetens frammarsj – er det slettes ikke alle som ser på art deco-statuen som et kristent monument.
Statuen har blitt et symbol for byen, for Brasil; den er på verdensarvlista og kåret til et av verdens sju nye underverker.
Selv Afonso Celso, en av pådriverne for prosjektet på 1920-tallet, anså landemerket som noe mer: Et «monument over vitenskap, kunst og religion», ifølge BBC.
Tre ting du ikke visste om Kristusstatuen

Å plusse 38 meter på en bratt fjelltopp i et tropisk klima, er ikke bare-bare. Hvert år treffes Cristo Redentor av lynet to–fire ganger.
Løsningen? Tornekronen på Jesu’ hode er i virkeligheten en lynavleder som strekker seg ut til hver hånd, opplyser BBC-artikkelen.
En annen fascinerende hemmelighet artikkelen avslører, er at statuen har 12 innvendige etasjer med trapper mellom, og åpninger i armene, skuldrene og hodet. Før du prøver å bestille en VIP-billett, må jeg likevel skuffe deg: De innvendige gangene er kun lagd for vedlikehold, ikke en ekstra turistattraksjon.
Siste hemmelige reisetips er hentet fra Dagbladet: I stedet for å ta tog, buss eller bil opp til Kristusstatuen, kan du gå dit. Stia er bare 2,2 kilometer lang, men så bratt at du må regne med å bruke to–tre timer opp. Starten er i Parque Lage, og er beskrevet her.