Det fins mange grunner til å reise. Ofte ønsker vi bare å tilføre kroppen en dose sol og varme, eller å komme oss bort en stund.
Også jeg reiser av og til for å tine opp bånntæla lemmer. Men som regel ønsker jeg også å få noe mer ut av ferien. Jeg ønsker å forstå litt mer av denne store blå, grønne og gule steinen jeg bor på.
Spesielt sterkt er gjerne det ønsket når jeg reiser til Afrika, det mest misforståtte kontinentet av dem alle. «Jeg skal til Afrika i ferien,» sier vi, selv om kontinentet har 54 land, og alt fra regnskog til ørken, og både snødekte fjell og noen av verdens største byer.
Likevel har jeg alltid kommet til kort når noen har spurt meg: «Hva har du lært av å reise?» Det eneste svaret jeg har kommet på, har gjerne vært «tålmodighet». Afrikansk kollektivtransport krever jo svært ofte tykke lag av tålmodighet. (Se, igjen en generalisering av hele kontinentet!)
Men jeg må da ha lært noe mer? Og ikke bare at Ouagadougou er hovedstaden i Burkina Faso? For å hjelpe meg selv neste gang, og kanskje for å opplyse og/eller underholde dere, har jeg nå lagd en slags visuell lærdomsoversikt.
Noen lærdommer om mennesker
Det er mulig å bære helt utrolig mye på hodet og samtidig se elegant ut. Man kan faktisk bære nesten sin egen kroppsvekt på hodet. I Ghana er det til og med et yrke, kayayei, å være hodebærer for rikfolk. (Cotonou, Benin).Det er ikke bare norske tenåringsjenter som bruker mye sminke. I en del stammer i ulike deler av Afrika brukes fortsatt ansikts- og kroppsmaling for å markere tilhørighet, eller som ledd i jakt, religiøse seremonier eller for å skremme fienden. (Omo-dalen, Etiopia)Du må ikke kle deg som Frank Løke for å danse. I tradisjonell maskedans brukes ulike plagg og masker for å symbolisere blant forfedreånder, guddommer – eller for å underholde. Men dansen kan også i Afrika bli sett på som såpass eksotisk at tv-teamet er på plass. (Bobo Dioulasso, Burkina Faso)Det er ikke bare i det norske bibelbeltet at folk blir høye på Gud. Mens man regnet med at 9 millioner afrikanere var kristne i 1900, anslår man nå antallet til 380 millioner. Og svært mange er medlemmer av karismatiske medlemmer. (Lilongwe, Malawi)
Du trenger ikke annet enn store mengder plast og litt tape for å lage en fotball. Noen som husker Zlatans utsagn «det John Carew gjør med en fotball, kan jeg gjøre med en appelsin»? (Lilongwe, Malawi)Internasjonal fotball er global industri. Og også i landsbyer uten strøm har unggutta sine helter. (Dogonland, Mali)Du trenger ikke dyre kaffemaskiner for å lage et kruttsterkt og godt brygg. Brygget jeg fikk servert i denne jordhytta er noe av den beste kaffen jeg har drukket. (Simien, Etiopia)
Noen lærdommer om transport
Sykler kan brukes til å frakte det meste, selv uten kurv eller barnevogn. (Bla, Mali)Fattigdom betyr ikke at alt blir trist og grått. Snarere tvert imot. Bare se på minibussene i Senegals gamle kolonihovedstad Saint-Louis. Uttrykket «alhamdoulillah» betyr «lov være til Gud», og det er kanskje ikke lenger bilfabrikanten som holder denne bilen på veiene? (Saint-Louis, Senegal)Det er mulig å frakte fire voksne på én moped, og frakte alle sammen «trygt» gjennom rushtrafikken. Billige kinesiske mopeder har hatt nærmest samme effekt som T-Ford i USA og Bobla, Fiat 500 og Renault 4 hadde i Europa, og fått mange hundretusener av afrikanere over på motoriserte hjul. (Cotonou, Benin)Er norsk asfalt egentlig så ille? Med lavt gir og høyt turtall er det likevel mulig å komme fram, selv for lastebiler. (Ferjekaia over Niger sør for Timbuktu, Mali)Franske biler er langt bedre enn sitt rykte. Gamle Peuogeot-er går fortsatt trofast langs veiene i både Vest-Afrika og Etiopia. Og denne Renaulten? Så lenge det fins tau til å binde den sammen… (Nouakchott, Mauritania)Selv om de fleste pickups har to eller fire seter, kan de gjerne brukes til å frakte flere. Og strengt tatt: Det er ofte morsommere og mer behagelig å sitte bakpå en pickup enn inni det glovarme førerhuset – i hvert fall så lenge lasteplanet ikke har en altfor stor haug av andre varer. (Chinguetti, Mauritania)To esler kan tydeligvis frakte omtrent like mye høy som en pickup. Anbefalingen er at et esel aldri skal bære mer enn 1/3 av sin egen vekt, men mange folk bryr seg lite om den begrensningen. (Timbuktu, Mali)
Om livet som sådan
Sandaler er ekstremt uegnet fottøy i slummen. Selv om andelen av befolkningen som bor i slumområder, har gått ned i mange afrikanske land, bor fortsatt 55 prosent av menneskene i Afrika sør for Sahara i slum, ifølge Verdensbanken. Og i Sør-Sudan er andelen 96 prosent (!). (Kibera-slummen i Nairobi, Kenya)Du trenger ikke heis så lenge du har et tau å hale opp de besøkende med. (Debre Damo, Etiopia)Det er ikke bare i båtkortesja i Sandefjord sankthansaften at det er tett mellom båtripene. Estimater sier ifølge CNN at de vestafrikanske landene taper over 10 milliarder kroner årlig på ulovlig fiske av russere, kinesere og andre. Men fortsatt livnærer landets egne fiskere seg så godt de kan. (Elmina, Ghana)Og mens vi snakker om fiske: Dårlig fangst betyr slettes ikke at båtene blir neglisjert. Akkurat som på for eksempel Malta har dekoren selvfølgelig også symbolsk betydning. (Nouakhchott, Mauritania)Vest-Afrika har to typer strender: De folketomme strendene og arbeidsstrendene. Den sistnevnte typen ønsker du ikke å bade på. (Dakar, Senegal)Det er mulig å skaffe hylleplasss selv om du ikke bor i nærheten av en IKEA-butikk. (Dogon, Mali)Du trenger ikke elektrisk drill for å bore et hull. (Lamu, Kenya)Butikker kan ha mye mer spenstige navn enn Kiwi og Rema 1000. De oppfinnsomme butikkskiltene er en av svært mange grunner til at det vestafrikanske landet er en opplevelse å reise i. (Axim, Ghana)Det går an å dusje og vaske håret med kun en halvannenliter med vann, i hvert fall når hele bydelen har vært uten vann i nesten tre dager. (Addis Abeba, Etiopia)Det er mulig å bygge utrolige byggverk også av jord. Dette er moskeen i Bobo-Dioulasso, verdens største såkalte adobebygning ligger i Djenné i nabolandet Mali. Trestokkene er til hjelp når menigheten skal reparere bygningen etter regntida. (Bobo-Dioulasso, Burkina Faso)
Lærdommer om dyr og natur
Løvepels kjennes omtrent ut som en litt stri hundepels, utfra min erfaring ved Victoriafallene. Det er et stort marked for spesielt løver men også de andre big five-dyrene, der nasjonalparker og private viltreservater betaler store summer for å kjøpe nok et trekkplaster for turistene. Å gjøre dyra til leketøy slik som her, hører heldigvis til sjeldenhetene. (Livingstone, Zambia)Sahara består for det meste av grus, ikke sand. Selv om de fleste fotografer – meg selv inkludert – helst tar bilder av sanddynene. (Langs veien i Vest-Sahara)Sjiraffer er ekstremt presise, så du kan ha en pellet i munnen og likevel unngå et tungekyss. Giraffe Center utenfor Nairobi tar imot turister for å finansiere sin egentlige misjon: Å redde det utrydningstruede rotschildsjiraffen. (Nairobi, Kenya)Baobabtrær kan bli over 2000 år gamle og 7 meter i diameter. Og trærne kan brukes til alt fra medisin og mat til vannreservoar og kiste for avdøde krigere. (Sine-Saloum, Senegal)Kenya er ganske fint også fra oven. Bildet er fra åslandskapet nordøst for Nairobi. (Østprovinsen, Kenya)Sauer kan og vil spise nesten hva som helst. Men jeg tror ikke kjøttet fra disse to vil smake like godt som et norsk fjellam. (Adrar, Mauritania)
Fantastisk!
Tusen takk! 🙂
flotte bilder og skildring av dine opplevelser
Tusen takk!