Seks ting å gjøre i Addis Abeba

REISE TIL: ADDIS ABEBA, ETIOPIA

Da Lonely Planet for noen år siden, og Condé Nast i år, kåret Addis Abeba til en av verdens beste byer å reise til, skjønte jeg ingenting. Det gjør jeg egentlig fortsatt ikke.

Etiopias hovedstad er riktignok bedre enn de fleste afrikanske hovedsteder: Den har behagelig klima, er nokså trygg å gå rundt i, og den har en del steder du faktisk ønsker å oppleve.

Hvis du skal på ferie i Etiopia, er det derfor ingen tvil: Du vil og bør tilbringe i hvert fall et par dager i Addis.

Piazza i Addis Abeba
Piazza er den ikke særlig gamle gamlebyen i Addis Abeba.

Ikke kan du unngå det heller, siden du helt garantert kommer til å fly dit. Og å sette seg rett videre på neste fly etter et allerede langdrygt besøk i sete 35E, er for de fleste helt uaktuelt.

Ting å gjøre i Addis Abeba

Hva skal du så fylle dagene med mens du tråler, eller tar en sliten taxi, rundt i millionbyen? Her er mine anbefalinger til ting å gjøre og se i Addis Abeba.

1. En kafé du må innom

Etiopia lager noe av verdens beste kaffe. Og til forskjell fra de fleste andre kaffeproduserende land, har de en stolt kultur for å drikke den selv.

Min aller største kaffeopplevelse noensinne hadde jeg i en jordhytte i Simien-fjellene i den etiopiske huttiheita – langt unna Kaffa-området som ga drikken sitt navn. (Beskrevet i en reportasje i Magasinet Reiselyst.)

Men også i hovedstaden kan du ånde inn i det sorte gull på en etiopisk institusjon: Kafeen Tomoca har servert rykende varme koffeinbomber siden 1953.

Navnet Tomoca er en forkortelse for Torrefazione Moderna Caffè. I dag er det lite moderne ved lokalene i «gamlebyen» Piazza. Men alt funker: Både espressomaskinene og kasseapparatet, hvor du på italiensk maner betaler først, og får en plastsjetong med farge etter hva du har bestilt. Deretter kan du stille deg opp foran baristaene og bestille. Og nyte kaffen på det som kan hende er Afrikas beste kafé.

2. Fossilet du bør se

Vel styrket på fersk koffein er det tid for sightseeing. Addis Abebas mest berømte severdighet – men ikke den beste – ligger i en monter i Nasjonalmuseet.

Utstillingene over etiopisk kultur og historie ser strengt tatt ut som at de kommer rett ut av 50 års lagring i et sauefjøs. Men museets hovedattraksjon, tre millioner år gamle Lucy, bærer alderen langt bedre. Skjelettet etter en menneskeape i det nordlige Etiopia er et av verdens mest berømte fossiler. Og navnet? Dama, som ifølge forskerne skal ha dødd fordi hun falt ned fra et tre, er oppkalt etter The Beatles-sangen «Lucy In The Sky With Diamonds».

3. Addis Abebas sterkeste museum

Folkemordmuseet i Addis Abeba
Flere tusen mennesker ble drept under diktatoren Mengistu Haile Mariam. Dette var noen av ofrene.

Den ene severdigheten du virkelig ikke bør gå glipp av i Addis Abeba, er også den dystreste: Folkemordmuseet på byens paradeplass Meskel Square.

Om dagens etiopiske regime ikke akkurat virker å ha et brevkurs i menneskerettigheter, er gjengen det reneste Amnesty International i forhold til sin forgjenger. I løpet av 1977 og ’78 tok Derg-juntaen til diktatoren Mengistu Haile Mariam livet av en halv million mennesker, uten en gang å gjøre særlig innsats for å skjule det.

Massedrapet ble kalt Den røde terroren. Folkemordmuseet presenterer historien gjennom gjenstander fra fengsler og bilder av noen av ofrene. Er du heldig, kan også en av de frivillige guidene fortelle om egne erfaringer fra fengselet.

Da blir museet virkelig rystende.

4. To kirker til sightseeingen

Sankt Georgs-katedralen Arada Giyorgis
Sær kirkekunst i Arada Giyorgis.

De aller fleste som reiser til Etiopia, gjør det på grunn av kirkene. Den etiopisk-ortodokse tewahedokirken råder tross alt over noen av verdens aller mest spektakulære.

Addis Abeba er altfor ny til å ha kirker helt i Lalibela- og Tigray-klassen. Men spesielt én av dem er absolutt på bør-se-lista:

Sankt Georgs-katedralen Arada Giyorgis, en kort spasertur fra Piazza, var ikke bare kroningskirke for keiser Haile Selassie. Den har også svært særegen kirkekunst:

Den åttekantede kirken er prydet med våpen og oljemalerier av keiseren med et maskingevær! Dette er ikke mindre spesielt med tanke på hvem som bygde den: Italienske krigsfanger etter slaget ved Adwa – der Etiopia skrev afrikansk historie ved å slå italienerne.

Også treenighetskatedralen Kidist Selassie er på lista over severdigheter, først og fremst fordi sarkofagen til keiser Haile Selassie ligger der. Du finner langt mer spektakulære kirker langs Den historiske sirkelen i Nord-Etiopia, men tross alt:

Haile Selassie var selve Ras Tafari – inspiratoren til en haug med reggaemusikere. Så ja. Hvis du har tid.

Les også den fantastiske historien til byens beste suvenirer!

5. Guidet mattur uten turistmage

Uansett hvilke severdigheter du velger, må du spise. Der er du heldig. Men møter også på en utfordring:

Etiopisk mat er nemlig utsøkt. Men som turist i landet har du ett problem: Etiopia er også Afrikas svar på India når det gjelder turistdiaré.

Så hvor skal du spise mens du tråler Addis Abebas severdigheter?

Løsningen heter Eliza Richman og Go Addis. Selskapet til den unge amerikaneren leder guidede matvandringer i byen, med vekt på tre ting:

Smak, variasjon og god hygienestandard.

– Den aller beste ananasjuicen jeg noensinne har smakt, kjøpte jeg i en annen juicebar. Men der ble jeg dårlig begge gangene jeg prøvde meg, fortalte hun. Du kan lese mer om matturen i denne Dagbladet-reportasjen. 

 6. Turistfelle eller ikke?

Yod Abyssinia i Addis Abeba
Yod Abyssinia er det nærmeste Addis kommer en ekte charterrestaurant.

Jeg vet ikke hva jeg skal si om Yod Abyssinia. Det er helt klart en turistrestaurant, selv om også etiopiere tar med seg gjester dit. Men er den en opplevelse eller en turistfelle? Jeg klarer ikke helt å bestemme meg.

I restauranten er det nemlig full pakketur til Syden-stemning på scenen: Etiopisk folkedans og folketoner, og servitører i klær fra etiopisk leikarring.

Tripadvisor rangerer Yod som nummer én av restaurantene i Addis Abeba. Nå stoler ikke jeg alltid på Tripadvisor, men like fullt: Maten var god, stedet hadde litt atmosfære, og det hele var egentlig ganske trivelig. Og du er vel tross alt en turist i Addis Abeba, så hvorfor ikke?

Lik Det vonde liv på Facebook!

2 kommentarer Legg til din

  1. Geir sier:

    Du gir noen gode tips her. Enda en ting å nevne er når det er best å besøke Addis. Å få med seg Meskel i slutten av september (27. eller 28. alt ettersom), feiringen av at de fant Jesu kors, er en helt spesiell samling, folk samles fra hele Etiopia på Meskel Square, og er midt i blinken for de som liker særegne ritualer og følelsen av å oppleve noe autentisk i en verden som stort sett ser lik ut uansett hvor du reiser.

    Litt snikreklame for egen blogg også: skrev mitt fra mitt eget besøk i Etiopia i 2010, kan jo være interessant for noen – og mye av stemningen kan en vel oppleve fremdeles: http://ertzgaard.net/category/reisemaal/etiopia/

    1. Gjermund Glesnes sier:

      Tusen takk for ros – og for tipset! Den bloggen snikreklamerer jeg gjerne for 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.