Hit bør du visstnok reise i 2020

Nytt år, og noen vet selvfølgelig hvor du bør reise. Det vil si, hvor du bør reise avhenger av mange ting: Hvem du er, hvor du bor, hva du liker, hvor mye penger du har, og hvor du har vært før.

Svarene på de spørsmålene vet ikke de, men like fullt: De fleste reiseredaksjoner med respekt for seg selv, har nå gjort sitt beste – eller verste – for å servere deg gode reisetips for 2020.

Tipsene byr som vanlig på både skitt og kanel. Og Det vonde liv har nok en gang tatt på seg den hjernebedøvende oppgaven å sortere tipsene – i alt 104 tips til omtrent like mange steder. Dessverre virker det som at de norske Magasinet Reiselyst og Vagabond har hoppet av karusellen. Jeg oppdaterer innlegget hvis de kommer på bedre/verre tanker.

Hvordan reisetipsene blir til

Når verdens edleste reisepublikasjoner skal geleide sine lesere til årets heteste reisemål, er selvfølgelig utvelgingsprosessen grundig (Å nei, du!), og ingenting blir overlatt til tilfeldighetene (Å jo da!).

Jeg har forklart den «logiske» modellen flere ganger i mine tidligere gjennomganger. Derfor har jeg i år i stedet utviklet et eksempel på sjekklistene redaksjonene bruker – riktignok noe forenklet. Her er den.

Modell over redaksjonenes reisetips
Denne sjekklista kan jeg sikkert selge. Med mindre de ulike reiseredaksjonene allerede har en versjon printet ut et sted.

De to modellene for tips

Som sjekklista viser, velger redaksjonene i hovedsak mellom to modeller når de skal generere sine tips:

Noen, som Aftenposten, anser det som helt meningsløst å begrunne hvorfor deres reisetips dukket opp i 2020 og ikke 2019 eller 2018. I stedet velger de ut randomiserte steder de syns er fine – slik havnet Grimstad på fjorårets liste – eller steder de gjerne vil kyte av å ha besøkt – som de iranske landsbyene Dizin og Shemshak i årets servering.

De fleste redaksjonene bestreber seg likevel på å gi sine tips et skinn av 2020-aktualitet. Da er ingen begrunnelse for tynn eller ulogisk.

Katedralen og baptisteriet i Parma
Parma er fin, den. Men ikke visste jeg at statusen som italiensk (ikke europeisk, altså) kulturhovedstad var grunn nok til å anbefale den akkurat i 2020.

Mine favorittbegrunnelser

Utsikt fra tårnet i Stefansdomen i Wien
Hvordan har du tenkt å feire 250-årsjubileet til Beethoven? Kanskje med en tur til Wien.

Her er noen av mine favoritter fra årets bunke:

  • Siden Amsterdam har fått så mange turister, mener Rough Guides (RG) at du bør reise til akkurat Utrecht.
  • At Maldivene gjør det de kan for å unngå at landet deres synker i havet pga. klimaendringene, mener National Geographic (NG) er en god grunn til å forsterke klimaendringene med en lang flytur dit.
  • Både NG og Lonely Planet (LP) mener at en kunstutstilling bør være grunn nok til å reise til Fort Kochi i India. For tross alt: Utstillingen holdes bare annethvert år.
  • Siden det bare er 85 år siden du måtte gå selv for å komme dit, mener NG at du bør ta en biltur opp alpeveien Grossglockner Hochalpenstrasse i Østerrike.
  • RG og LP antar at du knapt kan holde deg unna henholdsvis Wien og Bonn i år siden det tross alt er 250 år siden Ludwig Van Beethoven ble født.
  • Condé Nast synes at et par nye luksushoteller bør være grunn god nok til å reise til Rwanda.
Reisetips for 2020 fra de største internasjonale reiseredaksjonene
Og her i stort format: Som vanlig er det stor spredning når verdens reisejournalister skal gi sine reisetips for 2020.

Test deg selv!

Jeg kunne ha fortsatt lenge ennå, og med enda mer outrerte begrunnelser. Siden hensikten med dette innlegget først og fremst er å underholde, har jeg i stedet laget en oppgave, så du kan teste hvorvidt du selv har det som kreves for å lage årsaktuelle reisetips.

2020-tipsene samlet

Nå er selvfølgelig ikke alle anbefalingene reiseredaksjonene kommer opp med, tull. Av og til kommer de faktisk opp med gode begrunnelser for hvorfor ett sted måtte tvinges inn på lista.

På dette kartet kan du klikke deg rundt i noen av mine favoritter.

Sidene tipsene er spredt rundt omtrent like tilfeldig som dartpilene en totalt retningsvill mann i et stummende mørkt rom ville kastet, har jeg droppet å lage topplister for annet enn landene anbefalingene ligger i.

Den toppes av USA (9) foran Spania (5), Italia, Japan og Australia (4) og Østerrike, Canada, Dubai (egentlig Forente Arabiske Emirater) og Argentina (3).

Og her kommer alle tipsene.

Her er mine – lett oppdaterte år for år – tips for sommerferien!

Aftenposten

De eoliske øyer (Italia), Detroit (Michigan, USA), Madagaskar, Picos de Europa (Spania), Danmark, Landsbyene Dizin og Shemshak (Iran), Etiopia, Bodø, ryokan-overnatting i Japan.

Lonely Planet

Bhutan, England, Nord-Makedonia, Aruba, eSwatini (tidl. Swaziland), Costa Rica, Nederland, Liberia, Marokko, Uruguay, Salzburg (Østerrike), Washington D.C., Egypt, Galway (Irland), Bonn (Tyskland), La Paz (Bolivia), Kochi (India), Vancouver (Canada), Dubai, Denver (Colorado, USA), Silkeveien i Sentral-Asia, Le Marche (Italia), Tōhoku (Japan), Maine (USA), Lord Howe Island (Australia), Guizhou-provinsen (Kina), Cádiz-provinsen (Spania), Nordøst-Argentina, Kvarner-gulfen (Kroatia), Amazonas (Brasil)

Tapasbaren Casa Manteca i Cadiz
Cadiz’ fantastiske tapasbarer kommer ørlite grann nærmere når Lufthansa starter direktefly fra München til Jerez.

Rough Guides

Bhutan, Etiopia, Østerrike, Montenegro, Madeira, Murchison Falls National Park (Uganda), Luzon (Filippinene), Galapagos, Ciudad Perdida (Colombia), Nord-Sri-Lanka, Massachusetts (USA), Northern Territory (Australia), Denver (Colorado, USA), Tbilisi (Georgia), Galway (Irland), Mexico by, Napoli, Dubai, Athen, Utrecht (Nederland)

National Geographic

Mostar (Bosnia og Herzegovina), Guizhou-provinsen (Kina), Tohoku (Japan), National Blue Trail (Ungarn), Telč (Tsjekkia), Magdalen Islands (Canada), Wales Way, Abu Simbel (Egypt), Fort Kochi (India), Zakouma National Park (Tsjad), Philadelphia (Pennsylvania, USA), Puebla (Mexico), Kalahari-ørkenen (Sør-Afrika), Grand Canyon, Maldivene, Tasmania (Australia), Asturias (Spania), Göblekli Tepe (Tyrkia), Mendoza-provinsen (Argentina), Kamchatka-halvøya (Russland), Guatemala, Parma (Italia), Kanariøyene, Białowieża-skogen (Polen), Grossglockner High Alpine Road (Østerrike)

Condé Nast

Armenia, Bahia (Brasil), Botswanas saltsletter, Canadias arktis, Kanariøyene, København, Dominica, Dubai, El Chaltén (Argentina), Guyana, Metz (Frankrike), Mokpo (Sør-Korea), Nashville (Tennessee, USA), Okinawa (Japan), Rwanda, Slovenia, sørkysten av Sri Lanka, Sørøst-Australia, Sørvest-Michigan (USA), Tangier (Marokko).

Tatev-klosteret i Armenia blir litt billigere å reise til med nye ruter fra Ryanair. Foto: Alexander Naumov

Lik Det vonde liv på Facebook!

2 kommentarer Legg til din

  1. Geirr sier:

    Hahha, fantastisk – og gjett om jeg er enig. Hvis jeg er det da. Men helt ærlig, slike tips er den mest fordummende av alt fordummende som kan skrives på tastatur. Og samtidig skal jeg innrømme at jeg leser alt sånt med en gedigen frykt for at noen skal rekke å komme på Gabon før jeg får karra meg dit, for dit skal jeg, og har tenkt å skulle i 20 år nå – før alle andre ødelegger stedet. Og nå blir jeg plutselig skjelven ved tanken på at fordi jeg skriver Gabon her så kommer alle til å dra nettopp dit i år. Men det skal jeg altså. Til Gabon. og så er Irian Jaya et mål da, men det vil jeg ikke si til noen i det hele tatt.

    1. Gjermund Glesnes sier:

      Hahaha, da bør du sikkert forte deg! En gang må jo dartpila lande på Gabon også. Bortsett fra den estetiske artikkelen hos GRK (Gabons rikskringkasting) er jeg imidlertid usikker på hvor mange som egentlig følger rådene. Kommer Lord Howe Island til å bli nedrent i 2020, liksom?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.