Storby: Det er ikke størrelsen som teller – Reisepodden #10

Storby, storby, storby. Jeg har aldri reist så mye til storbyer som etter at jeg ble reisejournalist. Våren er nemlig storbytid, sier dem. Og det stemmer helt sikkert. Jeg har jo gjort det selv i vår. Reist til København for å saitse, spise burger og sitte og glane med en øl i hånda.

Selv om jeg egentlig liker aller best å reise til små steder. Med unntak av Roma, da. Og Napoli. Og… Nei, glem det.

Uansett: Altfor ofte låser folk seg til de store storbyene. De med stor S og fete bokstaver i atlaset. «Den er for liten, det er ikke en storby,» har jeg fått høre når jeg har foreslått å hoppe bukk over den nittifemte varianten av «Til London med barn» eller «Møt våren i Paris».

Det er ikke størrelsen…

Men som regel har jeg blitt nedstemt. Selv om alle egentlig vet at det ikke er folketall som får oss til å reise. Da skulle vi alle ha reist til Kina, på storbyturer til Chongqing, Wuhan, Nanjing og Shenyang. Og det er ikke bare den lange flyreisen som gjør at vi dropper det.

Akkurat som at det ikke bare er flytilbudet som får feriegjestene til å velge «lille» Italia framfor Kasakhstan og Russland, og Rhodos framfor langt større øyer som Grønland eller New Foundland. (Eller som gjør at jeg har Ponza som en personlig favoritt.)

De små storbyene har i tillegg den fordelen at de er lettere å håndtere; med færre muligheter og kortere avstander. Som Lena sa, for å nyte de virkelig store metropolene, må du faktisk velge deg ut én bydel, slik som jeg konset om Saint-Germain på min Paris-tur i fjor.

Våre valg av liten storby

I denne episoden av Reisepodden handler det derfor om små storbyer. Det ga et skikkelig luksusproblem. For vi kunne ha valgt Modena, vi kunne ha valgt Krakow, eller Bergen, Bordeaux, San Sebastian, Rouen eller Braga.

Jeg syns vi valgte bra, jeg.

Brighton Wheel
Du trenger ikke dra til Paris for å kjøre pariserhjul. Her er Brighton Wheel.

Brighton, som jeg har skrevet om på Det vonde liv tidligere, er for meg den beste storbyen nær Londons flyplasser. Og Bilbao? Den er jo til og med fin inne på stasjonen til pendlertogene, som jeg oppdaget da jeg sjekket den ut for Magasinet Reiselyst i fjor vår.

Les flere tips i Bilbao her!

Ellers i Reisepodden

Vi snakket også om gode restauranter langs norskekysten, hvordan man skal finne de virkelig gode stedene når man reiser, og om labre sikkerhetskrav for utenlandsk kabinpersonell. I tillegg var dette vår første episode med sponsor (Hurra!). Dermed fortalte Elisabeth Vonstett-Larsen litt om hvorfor noen reisemål slår an hos charterselskapene, mens andre liksom aldri gjør det.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.