REISE TIL: ROUEN, FRANKRIKE
Rouen må være en av Frankrikes vakreste byer, med 2000 bindingsverkshus, koselige plasser og kirkespir over alt. For Tone og meg ble den det første argumentet for å bli Frankrike-fans, da den var første stopp på vår bilferie ned vestkysten.
For maleren Claude Monet var Normandie-byen likevel først og fremst én ting:
Katedralen.
Maleren og katedralen
Da Tone og jeg kom til plassen foran den gotiske katedralen i Rouen, så vi en helt vilt overdådig dekorert fasade – som attpåtil forvandles til lerret for byens gratis multimedieshow om kvelden i sommersesongen.
Hva Claude Monet så i den samme fasaden da han reiste til Rouen i 1892, vet jeg strengt tatt ikke.
Det eneste jeg vet, er at han ikke kunne få nok av den.
– Monet skaffet seg et studio tvers overfor, i renessansebygget som i dag huser turistinformasjonen. I alt lagde han 33 malerier av katedralen, 28 av dem fra det samme utsiktspunktet, fortalte guiden Miranda Axton oss.

Hun pekte også ut vinduet maleren sto i. Det lå visstnok egentlig i kvinnenes skifterom i vaskeriet som holdt til der, noe som skapte litt ballade da den mannlige kunstneren ville ha plass.
Se også min interaktive guide til Paris!
Mottakelsen da han viste 20 av de ferdige maleriene i Paris i 1895, var uansett verdt all kommersen. Kunstneren, som hadde villet vise hvordan årstider og ulikt lys forandrer et fast objekt, solgte åtte av maleriene der og da. Og hans samtidige Cézanne og Pissarro lovpriste serien han hadde skapt.
Monet malte også flere serier av samme motiv, men Rouen-serien ble den mest kjente. Sånn sett kan den sies å ha vært en slags åndelig forløper også andre liknende prosjekter, som Warhols Marilyn Monroe- og dronning Sonja-bilder.
Se alle mine innlegg om reiser i Nord-Frankrike her!
Gotisk mote
Der vi sto, en kort stund midt på lyse dagen, så vi lite til lysspillet som impresjonisten Monet hadde sett. Til gjengjeld så vi en imponerende kirkefasade der den gotiske stilen nærmet seg ADHD.

Så hadde det også medført en del styr å få bygd kirka.
Den første katedralen i Rouen ble ødelagt av vikingene. Så ble den bygd opp, og i 915 ble vikingkongen Gange-Rolv døpt her. Så slo et lyn ned i tårnet. Bygningsarbeiderne måtte til å jobbe igjen.
Ifølge Miranda var det helt greit for Rouens biskop.
– Han hadde vært i Italia og oppdaget den gotiske stilen. Hans romanske katedral var med andre ord umoderne, fortalte hun.
Guiden opplyste videre at den eldste delen av kirka sto ferdig i 1147 og midtpartiet rundt år 1200. Arbeidene fortsatte likevel. Først i 1880 sto katedralen i Rouen ferdig. Ifølge Wikipedia var det for øvrig samme år som det 151 meter høye spiret mistet tittelen som verdens høyeste bygning.
Selv var hun likevel mest opptatt av et annet tårn: Tour de Beurre, Smørtårnet, er det høyre tårnet sett fra plassen, og bæret navnet med rette:
– Da det ble oppført på 1500-tallet var det forbudt å spise smør under fasten. Hvis byens rike ga donasjoner til tårnet, fikk de lov likevel, fortalte Miranda.
Les også om Normandies største severdighet, Mont-Saint-Michel!
Lysspillet og glassmaleriene

Om Claude Monet lot seg henføre av lysspillet mot fasaden, var det lysspillet inni selve kirkerommet som gjorde mest inntrykk på meg.
Der var stukkaturen og skulpturene byttet ut med knippesøyler og kryssribbhvelv. Midtskipet og sideskipene lå i halvmørke. Men i kapellene spilte sola menuetter av rødt, grønt, gult og lilla gjennom glassmaleriene, og ga et helt nytt liv til kunstverkene.
Noen av glassmaleriene var over 800 år gamle, men ifølge Miranda stammet de fleste fra 1500-tallet.
Da Rouen ble bombet under andre verdenskrig, ble de aller fleste glassmaleriene i byens kirker reddet ved å legge dem i krypten. For katedralens del var det en lykke. Hele sju bomber falt nemlig på den, men bare to rosevinduer gikk tapt.
Vikingkongens grav
For oss nordmenn er likevel katedralen i Rouen mest kjent for sin vikinghistorie. Normandies første hertug, vikingen Gange-Rolv, ble ikke bare døpt men skal også være begravet her, i en av katedralens flotte sarkofager.

I tillegg skal det være i Rouen at Olav den hellige ble døpt, ifølge Aftenposten muligens i koret av kirka som var under bygging på den tida.
For den britiskfødte Miranda Axton var likevel en tredje konge enda mer sentral: Rikard Løvehjerte. Han ble riktignok begravd tre steder – innvollene ett sted, kroppen et annet – men hjertet ligger her.
Andre ting å se i Rouen
Katedralen er ikke det eneste argumentet for å stoppe i Rouen hvis du er på ferie i Normandie.
I middelalderen var den tross alt Frankrikes nest største by – helt til oppdagelsen av Amerika brakte bomull på markedet, og byens ull plutselig ble mye mindre verdt.
Selv om den også senere var en viktig havn for vineksport – perfekt beliggende der hvor Seinen møter saltvannet fra Den engelske kanal – var ikke det nok til å ødelegge det som i dag er en fantastisk middelalderby.
Det gir den nord-franske byen en rekke severdigheter. Se i hvert fall:

- Vieux Marche, det gamle markedet som også var avrettingsplass der Jeanne d’Arc ble brent på bålet i 1431.
- Église Sainte-Jeanne-d’Arc, den modernistiske kirka på Vieux Marche – med fantastiske glassmalerier.
- Gros Horloge, klokketårnet fra 1250 som ringte inn starten og slutten av hver arbeidsdag. Legg merke til at uret bare har én viser. I 1410 visste de fortsatt ikke hvordan urverket skulle drive to.
- Rue du Gros Horloge og Rue Saint-Romain, med vakre bindingsverkshus.
- Aitre St. Maclou, der ofrene for Svartedauden ble begravd, og hodeskaller og knokler pryder treverket.
- Eglise de Saint-Maclou, kirke som av mange regnes som et av Frankrikes beste eksempler på gotisk stil.
- Musée de Beaux-Arts, kunstmuseum med Frankrikes nest største samling av impresjonistisk kunst.
Du bør også sjekke ut de fine nettsidene til byens turistkontor.