Beste pintxos i San Sebastian

REISE TIL: SAN SEBASTIAN, SPANIA

San Sebastian må være en av verdens aller mest spektakulært beliggende byer. I farta kommer jeg kun på Bergen og Rio de Janeiro som byer som kan måle seg med plasseringen med buktene Bahia de La Concha og Zuriola, og toppene Monte Igueldo i vest, Urgull i midten og Ulía i øst. Og hele innsiden av de to buktene streket opp av perfekte, brede sandstrender – som gule måkevinger mellom de blå bølgene, byen og de grønne åssidene.

Et perfekt plakatmotiv, altså. Likevel er det maten og livet inne i gatene som du virkelig vil huske – og som er grunnen til at jeg reiste til San Sebastian to ganger bare i fjor.

I dette innlegget kan du lese mer om hva pintxos er, og få tips til det jeg mener er San Sebastians aller beste pintxosbarer.

Matbyen San Sebastian

San Sebastian har æren av å være den byen i verden med flest Michelin-stjerner per innbygger. Det har jeg fått bekreftet fra Michelin-guiden selv, via pressegjengen deres.

San Sebastian gamleby, pintxos
Fullt av folk utenfor pintxosbaren Gandarias i gamlebyen i San Sebastian.

Er det så derfor jeg reiste dit to ganger bare i fjor, først på reportasjereise og senere på guttetur?

Nei. En Michelin-restaurant er en Michelin-restaurant. Stjernerestaurantene i San Sebastian er helt sikkert bra, men det er ikke de som er unike for byen.

Det er alle pintxosbarene. Bare i gamlebyen ligger rundt 100 av dem. Merk deg nå at gamlebyen i San Sebastian er liten, bare en liten kvadratur av gågater mellom buktene og foten av Monte Urgull.

Med andre ord: I gamlebyen er det pintxosbarer overalt. Og noen av dem serverer mat som er helt hysterisk bra, så godt smaker denne barmaten at Ola Dunk på guttetur lett kan glemme å drikke seg full.

En pintxosrunde er dermed langt mer anbefalt enn byens fancy restauranter – til tross for at pintxos i mange øynes enkelt og greit er den baskiske formen for tapas.

Hva bør du se i Bilbao? Her er mine tips!

Hva er pintxos?

Det vil selvfølgelig folk i Baskerland bestride. Ifølge dem er pintxos og tapas ikke det samme i det hele tatt.

Kortversjonen på forskjellen mellom pintxos og tapas, er at pintxos normalt er mye mer forseggjorte. Mange steder snakker vi virkelig om gourmetmat.

Problemet er at også tapasbarer kan servere slikt. Tenk bare på Tickets i Barcelona. I tillegg er det kunstferdige som regel forbeholdt pintxosene som du må bestille fra tavla på veggen; de ferdiglagde på bardisken er enda mer lik tapas.

Den briljante pintxosguiden Jon Warren forklarte det slik den første gangen jeg var på guidet pintxosrunde i gamlebyen, for VG:

– Det er mer kreativitet, kunst og omsorg i en pintxo. Det er mer kjærlighet. I tillegg har ordene forskjellig opphav: tapas stammer fra å dekke til glasset, pintxoer er avledet fra cocktailpinne.

Les også om drikkekultur i fantastiske Asturias lenger vest !

Beste pintxos i San Sebastian

Uansett: Her er det jeg etter flere turer, både jobbturer med guide, egenturer og guttetur har kommet frem til av favoritter. Altså det jeg mener er de beste pinxosbarene i San Sebastian.

Borda Berri

Borda Berri, beste pintxos i San Sebastian
Borda Berri er en god kandidat til tittelen for beste pintxos i San Sebastian.

Ekstremt populær bar i Fermin Calbeton Kalea, selve hovedgata på tvers av gamlebyen. Treng deg fram til bardisken og bestill enten risottoen eller kalvekjake i rødvinssaus. Eller bryt den vanlige «regelen» om én pintxo per bar og bestill begge. Selvfølgelig med rødvin til.

La Cuchara de San Telmo

Det blir mye kjøtt her nå, men det langtidskokte kalvekinnet til denne baren like under Monte Urgull – kokt i fem timer, ifølge Jon Warren – er ved siden av den tidligere nevnte risottoen den beste pintxosen jeg har spist i San Sebastian. Like fullt som Borda Berri, og litt vanskeligere å finne. Men verdt det.

Bar Haizea

Denne baren ligger strengt tatt utenfor gamlebyen, men det er et kort stykke å gå. Allerede på det første hjørnet bortenfor markedet finner du Bar Haizea. Fordelen med beliggenheten er at det er mindre trengsel. Bestill en Brick de bacalao, klippfisk i filodeig. Veldig godt!

A Fuego Negro

San Sebastian, pintxosbar, A Fuego Negro
Stilig utenpå, stilig inni. A Fuego Negro er en av de mest populære pintxosbarene i San Sebastian.

A Fuego Negro er en stor og herlig pintxosbar i gamlebyens andre hovedgate, Calle 31 de Agosto, hvor du blant annet bør teste miniburgerne. Stående bevertning ytterst og mer sitt-ned-restaurant innerst. God stemning. Her ble vi værende den ene kvelden på vår guttetur i fjor høst.

Zeruko

Zeruko, pintxos
Bacalao ala Zeruko.

Denne pintxosbaren i Calle 31 de Agosto likner ikke på noen andre. Ikke bare fordi de aller fleste gjestene sitter ved bord.

Men fordi pintxosene til Zeruko er virkelig avant garde.

Kjøp bacalaoen, du får servert en minigrill med én bit glødende grillkull og klippfisk som du griller selv. Og da har moroa bare startet…

Huskeliste for en pintxosrunde

Det fins selvfølgelig enda flere glimrende pintxosbarer i San Sebastian. For eksempel Gandarias, La Mejillonera og Paca Bueno. Men jeg stopper her. Faren med alle lister, guider, og alt annet styr om de beste barene, er nemlig at man blir gående med nesa dypt nedi kartet. Og hvor moro er det på barrunda?

Gjør heller som vi gjorde på guttetur: Finn frem til 3–4 høydare som dere virkelig vil teste, og ta resten på måfå. Og husk: Det er også lov å spise pintxos til lunsj.

Ikke vær beskjeden, brøyt deg fram til bardisken, bestill noe fra tavla, og husk: Det er lov å kaste papiret på gulvet. Husk også hva du har spist og drukket. Du betaler nemlig først etterpå, og bartenderen husker det trolig ikke.

Mer i Reisepodden

Pintxos i San Sebastian var egentlig ikke hovedtema i Reisepodden denne gang. Det var i stedet hjembyen vår, og storbyen de aller fleste nærmest ikke behøver å reise til for å besøke: Oslo. Vi fikk nemlig besøk av guidebokforfatteren Karianne Bjellås Gilje, som øste av sine kunnskaper.

Lena snakket også om kirsebærblomstring i Tokyo og andre ting du bør gjøre og se når du først reiser dit. Og så disset vi Rhode Island for deres utrolige blemme.

Alt i alt syns jeg episoden ble virkelig, virkelig bra. Så gi den en sjanse, last den ned her eller strøm den i vinduet nedenfor.

God lytting!

Én kommentar Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.