Jakten på Maltas strender

REISE TIL: MALTA

Stranda hadde i hvert fall navnet i orden: Pretty Bay. Det hørtes helt vidunderlig ut. «Den vakre bukta» er riktignok ikke blant Maltas mest kjente badesteder, men pytt. Det var 25 grader og skyfri himmel, og om noen få dager ventet norsk senoktober med slaps og mørke. Vi ville bade!

Båtføreren tok sju euro per snute for å skysse oss. Vi tøffet ut mellom Marsaxlokks malte trebåter og så snart vi passerte pynten, åpenbarte den seg:

Containerskipene, kranene og metallboksstablene i Malta Freeport, havna som ifølge Wikipedia er Middelhavets tredje største av sitt slag.

Den vakre? bukta

Innenfor den lå Pretty Bay. Den var et syn for guder: En buet strand med lys, finkornet sand og lunkent vann med små krusninger. Og kun 500 meter uti sjøen den brede akterenden til containerskipet «Litani».

Bildet i toppen av innlegget er tatt fra stranda vendt mot nord. Bildet under er fra omtrent nøyaktig samme standpunkt, bare 90 grader østover.

Stranda Pretty Bay og Malta Freeport
Finkornet sand og containerhavn. Sjelden har ordet jeg avskyr nest mest i reisereportasjer, kontraster, passet bedre.

Hele tida hørte vi motorduren fra skipene. Av og til ble den overdøvet av drønnet når en stålcontainer ble sluppet ned på en annen.

Kontrasten mellom utsikten og den myke sanda var makeløs. Jeg kan derfor ikke si noe annet enn at jeg elsket den bisarre stranda. Og siden vannet holdt flere-og-tjue grader, bølgene var ikkeeksisterende, og sanda passet perfekt i en bøtte, falt familiens minste like pladask.

Les flere tips til ferie på Malta her!

Maltas fineste strand?

Vi hadde ikke først og fremst reist til Malta for strendene. Vi var her først og fremst for å se, smake, kjenne sola, og ikke minst nyte den store, enkle gleden av å være sammen på et sted hvor alt fortsatt er nytt og spennende.

Etter å ha sett Johanne plaske henrykt i vannet, var vi likevel ikke i tvil: Vi måtte på stranda også dagen etter, som ville bli vår siste hele dag på Malta.

Denne gangen valgte vi dagsturmål utfra badestranda og ikke, som i tilfellet Pretty Bay, en dessert etter det egentlige målet for dagen.

Etter et grundig bildesøk og interaktiv vurdering av alle vinkler, gikk vi for øyas kanskje mest kjente strand: Golden Bay. Som en fin bonus gikk buss 225 til og med rett dit fra Sliema, uten å tvinge oss innom Valletta.

Golden Bay Beach på Malta
Oj oj, se her! Golden Bay er rett og slett en flott strand.

Da bussen endelig slapp oss av på endestoppet, konstaterte vi at valget var riktig: Golden Bay var virkelig en flott bukt for soling og bading! Sanda var like finmalt som på vårt forrige strandbesøk, men her var vannet nesten garantert fritt for tungolje. (Vannet virket strengt tatt rent også i Pretty Bay.) Utsikten var også langt bedre.

Eneste aber var at bølgene her fikk rulle fritt helt inn mot stranda. Dermed måtte ikke Johanne bare ha tilsyn i vannet. Med nokså jevne mellomrom måtte vi også løfte henne over de største bølgene.

Et annet stort pluss var at Golden Bay hadde servering, både fra en strandbar og uterestauranten til strandhotellet til Radisson Blu(*).

Les også om hovedstaden Valletta!

Hva med badeferie på Malta?

Der jeg lå på solsenga og endelig fikk lest litt i boka jeg tydeligvis aldri blir ferdig med, tok jeg meg i å se med helt nye øyne på vårt knøttlille ferieland.

Jeg innså at jeg godt kan finne på å dra tilbake til Malta. Men da blir det ikke for å tråle gatelangs i Valletta eller å se Mdina og Vittoriosa. Reiser vi tilbake til Malta, blir det for en ren badeferie.

Det er ikke fordi øystaten midt i Middelhavet er noen naturlig stranddestinasjon. Det er den strengt tatt ikke. Hotellene innerst i Ghadira-bukta(*) og det tidligere nevnte Radisson-hotellet ligger riktignok i gangavstand til strand. Ellers er strendene gjerne bortgjemte, små og langt fra folketomme.

Fra det gamle vakttårnet på klippen sør for Golden Bay kunne jeg se rett ned på sandbuen i Ghajn Tuffieha Bay. Stranda i Gnejna Bay tegnet seg som en gul strek bortenfor nok en odde. De så greie nok ut de, men heller ikke mer.

Les mer om vakre Mdina her!

Ghajn Tuffieha Bay
En lang trapp fører ned fra til Ghajn Tuffieha Bay fra parkeringsplassen.

Når jeg likevel tenker at strandferie + Malta kan bli sant en gang, skyldes det klimaet: Øystaten på høyde med Tunisia bød på varme både i hav og på land selv sent på høsten.

Så hvis vi først får badefeber etter høstferien og Norwegian slår til med hyggelige billettpriser, så hvem vet? Men det spørs om jeg får Tone med på å dra til Pretty Bay.

Lik Det vonde liv på Facebook!

Ghajn Tuffieha Tower langs klippekysten sørvest på Malta
Ghajn Tuffieha Tower våker pynten mellom Golden Bay og nabostranda.

Flere strender på Malta

Vi besøkte naturligvis ikke alle strendene på Malta. På hovedøya ligger det også noen sandstrender helt nord, ved L’Armier, og én ved festsentrumet Paceville vest for Valletta. (Lykke til med å få plass på den sistnevnte.)

Gozo ligger de røde sandstrendene Ramla Bay og San Blas Bay. Det skal også ligge to knøttsmå strender på øya Comino.

Du kan lese en bedre oversikt på bloggen Malta Uncovered.

PS! Lenkene i kursiv merket med (*), gir meg en liten cut hvis de ender med en bestilling. Prisen dere betaler, blir den samme. Du kan lese mer om dette her.

Klikk her for mer om å reise på ferie til Malta + praktiske tips!

Ramla Bay på Gozo
Ramla Bay nord på Gozo.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.