REISE TIL: ANTALYA TIL FETHIYE, TYRKIA
Kysten østover fra Antalya er dekket av masseturisme. Lara Beach, Side (som i rettferdighetens navn har et koselig, gammelt sentrum) og Alanya er ikke akkurat navn som pirrer pakkelengselen til oss reisende.

Men så er det kysten østover. Den er heldigvis en helt annen historie. Heldigvis fordi Antalya, den sjuende største byen i Tyrkia, er både lett og nokså billig å fly til, og perfekt til et par dagers gamlebyslentring. Og fordi den fjellete bulen på kystlinja mellom Antalya og Fethiye er et herlig reisemål i seg selv – vår bilferie hit i jula ble et av 2015s virkelige høydepunkter!
Her lå antikkens Lykia, en sivilisasjon som var kjent allerede i oldtidas Egypt og først gikk ut av historien da araberne erobret området fra det bysantinske riket. På de årene bygde lykierne – og trolig romerne som hersket her fra 43 e.Kr – en rekke monumentale byer, med amfiteatre, bad og markedsplasser, for ikke å glemme den mest kjente lykiske arven: Gravmonumentene, hvorav de flotteste ser ut som antikke templer hogd rett inn i fjellsida.
I tillegg er naturen storslått. Høye, grønne fjellsider som svulmer opp fra havet, med snødekt snaufjell på de høyeste toppene.

Fottur eller bilferie
Den steile kysten er scene for fotturen Den lykiske vei (Lycian way), en 29 dagers kondisjonsprøve som ifølge The Sunday Times er en av verdens ti fineste fotturer.
Så god tålmodighet har ikke jeg. Men ruta har noen fantastiske etapper. Derfor anbefaler jeg en kombinasjon av leiebil og dagsturer (med dolmus, taxi eller annen privat transport til utgangspunktet for turen) – alternativt en 3-5 dagers tur langs den steile «vestlandsnaturen» ved De syv kapp sør for Ölüdeniz.
Selv om Tyrkia neppe er det første landet folk tenker på sammen med bilferie, er det faktisk svært egnet. Veiene er helt akseptable og rimelig godt skiltet. Det er lite trafikk. Og utleieselskapene er mange og har nokså hyggelige priser. Mitt tips er som alltid å booke bil gjennom sammenligningstjenesten Auto Europe. (De gir meg en liten cut av salget, uten at det påvirker prisen du må betale.)
Høydepunkter langs Den lykiske vei
Med leiebil kan du også utforske resten av den tyrkiske turkiskysten. Du kan da glede deg til en lang rekke høydepunkter underveis, deriblant:

Gamlebyen Kaleiçi i Antalya er flott av vakre smågater.
- Fethiye får Bergen til å se ut som en by blant syv åser. Her finner du også Lykias flotteste gravmonumenter.
- Spøkelsesbyen Kayaköy er et sterkt minnesmerke over Tyrkia og Hellas’ dramatiske tvangsutveksling av innbyggere.
- Fottur rundt De syv kapp – med badeklipper og små landsbyer under stupbratte fjell.
- Lykias gamle hovedstad Patara – med Tyrkias lengste sandstrand rett utenfor. Det lykiske riket har også to steder på UNESCOs verdensarvliste, Letoon og Xanthos.
- God mat i Kalkan (som nok føles halvt britisk om sommeren).
- Strender som Ölüdeniz og Kaputas er vakre – og har deilig badevann om sommeren.
- Den koselige havnebyen Kas – med eller uten en dagstur til den greske miniøya Meis (Kastellórizo).
- Kysten rundt Ücagız (selv om jeg ikke tror det svært hypede sunkne byen Kekova er verdt turen).
- Demre (Myra) med sine ruiner og kirken hvor St. Nikolaus a.k.a. julenissen var prest.
Det beste av Tyrkia, ikke det verste
Herfra anbefaler jeg å kjøre raskt forbi den østvendte stripa av kysten – hvor blant annet Kemer ser ut som et førsteklasses turisthøl – og dra rett til Antalya og dens sjarmerende gamleby, uten veldig mye å se men vel verdt en dag eller halvannen. Kanskje lar du deg til å med lokke til å kjøpe et tyrkisk teppe?
Vi brukte åtte dager på denne ruta i desember 2015, inkludert to dagsturer til fots og et par dager i Antalya. Det var rimelig passe lengde – med mindre du ønsker å ligge mye på stranda.
Én kommentar Legg til din