Kas: En perfekt base i Tyrkia

REISE TIL: KAS, TYRKIA

Turistkontoret i Kas virket tomt for det meste, både betjening og alle former for skriftlig informasjon, men der lød det skritt i trappa. Ned fra overetasjen kom en høy og hengslete mann med grått hår, iført en slitt svart dress og et enkelt rødt slips. Jeg antar at han var turistsjefen i den tyrkiske kystbyen.

– Kan jeg hjelpe med noe? spurte han.

– Vi lurer på hvordan vi kommer oss til Meis.

Kastellórizo eller Castel Rosso

Meis er det tyrkiske navnet for Kastellórizo, et stykke geopolitisk surrealisme på seks ganger tre kilometer. Øya ligger skarve to kilometer, en litt lang svømmetur altså, utenfor fastlandet av Tyrkia. Det greske navnet kommer av Castel Rosso, borgen malteserordenen bygde da de styrte øya, som også har vært på bysantinske, osmanske, napolitanske, franske og italienske hender – blant annet (Les den brokete historien på Wikipedia).

Men i dag tilhører den Hellas – selv om den neste bebodde greske øya er Rhodos hele 125 kilometer unna!

Kastellorizo og Kas i Tyrkia
Det er ikke langt til Kastellorizo fra Kaş, spesielt siden grenser er usynlige under vann.

Om sommeren går det daglige båter mellom Kas og Kastellórizo, men vinterstid? Vi hadde ikke funnet noe annet enn avganger hver lørdag. Og lørdag var lenge til.

Men ville turistsjefen hjelpe oss? Ikke helt uten videre.

– Hva skal du på Meis? bjeffet han.

Jeg hadde lest at det fint å gå korte fotturer der, og mumlet heller noe om det enn om fristelsen til å reise en svipptur til Hellas.

Svaret imponerte på ingen måte den dresskledde.

– Det er ingenting å gjøre der. Det er bare en liten øy, ikke noe å gå tur for. Folk drar dit for å gå langs havna, spise og drikke ouzo. Og det er det.

Sa han. Og avsluttet uten engang å sette «punktum» eller «dermed basta».

Les mer om reisen langs kysten vest for Antalya. 

En av Tyrkias vakreste byer?

Nå er heldigvis ikke Kas (strengt tatt Kaş) det verste stedet å være. Snarere tvert imot. Den lille fiskerbyen beliggende på høykant over en bukt 12 mil sørvest for Antalya, er faktisk den beste basen jeg har funnet for en ferie i Tyrkia.

Det er nemlig massevis av aktiviteter og severdigheter i området. I tillegg har Kas det koseligste sentrumet og en av de flotteste beliggenhetene langs Den tyrkiske rivieraen.

Spesielt fint er området like over havna, et knippe smale brosteingater mellom toetasjes hus prydet med trebalkonger og lilla bougainvilleae-blomster.

Her finner du også byens utvalg av restauranter, barer og butikker. Og fordi Kas ifølge Wikipedia har over tre ganger så mange fastboende som nabobyen, yachthavna Kalkan, er en god del av dem også åpne om vinteren. Selv spiste jeg en fiskemiddag på restauranten Dolphin, som var så godt som stappfull av lokale gjester – alltid et godt tegn.

Les også om den koselige charterbyen Side!

Lykiske severdigheter

Kas har til og med et lite knippe severdigheter. De stammer selvfølgelig, i denne delen av Tyrkia, fra stedets lykiske fortid.

Den gang het byen Antiphellos og var medlem av Det lykiske forbundet. Antiphellos var i en periode en viktig lykisk by, men etter hvert ble byen innerst på halvøya Çukurbağ glemt. I 1828 skal den, under navnet Andifili og med greske beboere, ha vært så godt som folketom.

Og som så ofte ellers, glemsel har gjerne vært den aller beste beskyttelse for antikke steder. Derfor er Kas ikke bare et feriested, den har også antikke minnesmerker.

Min favoritt er gravmælet «Løvegraven», en høy sarkofag ved et gatekryss i utkanten av gamlebyen. Også det antikke amfiteatret et par hundre meter utover Çukurbağ er fint, med flott utsikt over bukta. Og øverst i det nyere gatenettet – gatene er like bratte som om de hang på et maleri – ligger noen lykiske hulegraver som gapende hull i fjellveggen.

Å tilbringe en hel uke pal i Kas, er likevel kun for svært bedagelig anlagte mennesker. Og selv om du du er på ferie Tyrkia, trenger du jo ikke å ligge helt brakk.

Aktiv ferie

Mest nærliggende er det å kombinere strandliv og fotturer. Vest for Kas ligger to av Tyrkias beste strender: postkortstranda Kaputaş to mil unna eller den 18 kilometer lange Patara-stranda ytterligere to mil vestover.

Også fotturene er spektakulære. Jeg vil riktignok heller anbefale området rundt De syv kapp nærmere Fethiye, men Den lykiske vei har flotte partier også rundt Kaş. På Lonely Planets Thorntree-forum finner du tips. Eller du kan gå turen jeg gikk, mellom Kilinch nær Apollonia og Ücagız en kort kjøretur østover. Havet utenfor Kaş er også berømt for dykking, og du kan juve i Hacıoğlan Çayı eller Kıbrıs Çayı.

Og Kastellórizo? Du kan få til det også, bare ikke spør turistsjefen.

PS! Høye havneavgifter gjør at du kan glemme å leie båt på egenhånd.

Og her kan du lese om julenissens hjemby Myra.

Vil du lese mer om Kastellórizo? Her er en reportasje i Condé Nast Traveler.

Amfiteateret i Kas i Tyrkia
Amfiteateret i Kaş har utsikt helt over til nabolandet.

Lik Det vonde liv på Facebook!

Én kommentar Legg til din

  1. Tone sier:

    Nå fikk jeg veldig lyst til å reise til Kas… 😉

    Sendt fra min iPhone

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.