Sju måter å holde ut flyturen sammen med barn

REISE MED: FLY MED BARN OMBORD

Denne gang ble Reisepodden-episoden spilt inn helt uten min medvirkning. Det er noe vi har vært enige om hele tida. Vi jobber, reiser, lever, ting skjer, og podcasten kan ikke være avhengig av at alle er tilstede for å spille inn ny episode.

Denne gang ga det en Gjermund-fri episode. Og Lena og Caroline tok grep – eller danset på bordet, som de kalte det – og snakket om familieferie.

Fint, flott, bra tema. Og litt deilig å holde seg unna. Den tid den sorg, liksom. For som du kan høre i podcasten: Å reise med barn er ikke som å reise med voksne. Caroline fikk for eksempel ikke sett engang Petra da hun var i Jordan. (Du får heller lese om Petra her på Det vonde liv.)

Jeg får altså nyte det mens jeg kan. Men én ting slipper jeg ikke unna: Småunger på flyet. Og det kan være plagsomt nok.

Hjelp, det er barn om bord!

Derfor handler Reisepodden-innlegget på Det vonde liv denne gang om det: Hvordan i huleste skal man komme seg gjennom flyturen når skrikende småunger overdøver samtlige jetmotorer under vingene?

Tips til foreldre som skal fly med små barn finner du her!

1. Bruk hodetelefoner med støyreduksjon. De får deg til å se dust ut, og nuller neppe ut all barnevræling, men dog: Det blir langt bedre. Og de fjerner også peanøttknaskende, snorkende, smattende og og-vet-du-hva-han-sa-sladrende medpassasjerer også. Bare ikke sett på en av sangene fra The Telegraphs liste over de 29 verste sangen å høre om bord i et fly (spesielt Westlife (grøss!)).

2. Snakk med foreldrene. Barn som er akkurat store nok, elsker tydeligvis å sparke i setet foran. I så fall er det lov å be foreldrene si ifra. I virkeligheten er det kanskje forresten de som sitter og sparker. Noen folk kan virkelig ikke oppføre seg om bord i et fly.

3. Bli kompis. Barn er egentlig ganske kule. Stort sett. Og toleransen din blir helt sikkert større – og kanskje de blir litt mindre bråkete også – hvis du er litt kul tilbake. Dette funker selvfølgelig best hvis du har barnetekke. Det må du lære av helt andre enn meg. Og NB! Dette tipset vil fort slå tilbake på deg, unger har en tendens til å bli lei lenge etter at du ble det.

4. Steng deg inne på do. Det er kanskje egoistisk, men du får i det minste en pause. Og husk: Dette funker best på fly med flere doer. Ellers kommer andre passasjerer til å banke så mye på døra at du ikke får fred likevel.

5. Bytt sete. Hvis de er greie, lar kabinpersonalet deg sette deg i et annet sete uten mer dilldall. Én gang de nektet, fant jeg løsningen likevel. Jeg tenkte nemlig å bruke litt av turen Hong-Kong–London til å skrive, men PC-er lager som kjent lys. Og nå ville den utslitte mora ved siden av meg at ungen (i den verste plukke-på-alt-med-sikkelfingre) skulle sove. Da ble jeg plutselig flyttet til et ledig sete sammen med pensjonistklanen likevel.

6. Se litt større på det. Selv en barnehage med kolikk klarer neppe å gjøre flyreisen mer ukomfortabel enn en lang reise i en overfylt bushtaxi. I Mauritania, for eksempel, er det vanlig å tvangsfore kvinner – og de tar på langt flere passasjerer enn det er seter i bilen. Så seks timer med deg og noen slike kvinner i baksetet på en Peugeot 505 … En hvilken som helst flytur vil fortone seg som en lek i forhold. (Men ellers byr Mauritania på bra opplevelser.)

Bushtaxi
Antallet seter er bare veiledende og knapt nok det i enkelte land.

7. Tenk på foreldrene deres i stedet. Så snart du går ut av flyet, er ditt problem løst. Foreldrene, derimot, må leve med ungene helt til de flytter ut. Akkurat som du kan høre om i podcasten (som kan lastes ned her).

Ellers i Reisepodden

Episoden handler ikke bare om familieferier. Du får også høre om barnevennlige Prenzlauer Berg i Berlin, aktive ferier i Tyskland, et herlig ro-deg-ned-sted i søndre Thailand, og Lenas bona fide nedtur på flyturen til Athen i påsken. Så enjoy! (Og les mer om innholdet på podcastens egen side.)

Én kommentar Legg til din

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.