Den forgylte Elvis i København

REISE TIL: KØBENHAVN, DANMARK

Løsarbeidere og frilansere med minimal styrke i kundeforholdet – hvor sterk er lille mann mot internasjonale milliardtellere som Uber, tror du? Walmart-samfunnet med noen sterke på toppen og resten av oss som ubeskyttede kyllinger – hakk eller bli hakket – på bunnen.

Det er framtida slik utviklingen går.

Med alle dens gråsoner. Noe er nye muligheter, noe er utnytting. Og det er ikke alltid gitt hva som er hva. I København ble jeg med på gratis guidet tur, en forretningsmodell hvor guiden ikke får en krone i lønn men heller må betale selskapet, og så lever av tipspengene turistene gir – etter at kommisjonen til selskapet er betalt.

Romfolkets Elvis

Før den guidede turen traff jeg uansett på én som virkelig livnærer seg gjennom løsarbeidersamfunnet. Noen meter nedi første sidegate fra Strøget sto Floritin og spraylakkerte uniformen sin. Gull. Elvis-hodemaska hang allerede over sykkelstyret, også den i gull.

Jeg syns få ting er mer fascinerende enn sære yrker bak fasaden, og menneskelige statuer er en av de absolutte favorittene. Og heldigvis, som de fleste romfolk gikk det an å få til en slags konversasjon med Floritin på snublende italiensk.

– Jeg har jobbet som forgylt Elvis i ti år nå. Rundt i Europa. Finland… overalt. Og de to siste årene i København, fortalte han.

København gatekunstner
Floritin er Gull-Elvis i Københavns gater på fest- og helgedager.

– Jeg stiller meg opp hver helg. Da håper jeg alltid på en god start og en god dag. Nå blir det en god dag, sa han smilende mens han la min kobberfargede 20-krone i hatten. Første mynt allerede før hanskene var ferdigmalt. Det kalles sikkert en god start på dagen i levende statue-kretser.

Selv foretrekker jeg fastlønn og pensjonssparing. Og det tror jeg også Floritin gjerne skulle ha valgt, hvis det bød seg en mulighet.

Lik Det vonde liv på Facebook!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.