Velkommen til verdens eldste vertshus

SPONSA REISE TIL: EILSBRUNN, TYSKLAND

– Dette er vedovnen fra 1929. Den er fortsatt i bruk. Når du åpner koketoppen, stikker flammene opp og du svetter skikkelig, fortalte Muk Röhrl og demonstrerte hvordan klenodiet virket med en lang jernkrok.

En 94 år gammel vedfyrt komfyr er uhorvelig gammelt på et restaurantkjøkken. Det samme er tremøbler fra 1800-tallet.

Men på akkurat Gaststätte Röhrl var selv Tysklands samling og den store depresjonen for nyere historie å regne.

Vertshuset i den lille landsbyen Eilsbrunn i Bayern er nemlig verdens eldste vertshus i kontinuerlig drift og har et diplom fra Guinness Book of Records som bevis for påstanden. Stedet har til og med vært i samme families eie hele tida.

Les også om den fantastiske middelalderbyen Regensburg!

Kjøkkenet i verdens eldste vertshus
Veden var pent stablet på kjøkkenet. Og vedovnen er fortsatt i bruk når enkelte av rettene skal lages.

Tipp-tipp-tipp-historie i Bayern

Familiebedrifter med lang historie fins også i Norge. Men det er noe med dimensjonene. Jeg er vant til å tenke på Ullensvang Hotels fem generasjoner som skikkelig gammelt.

I Bayern er skalaen annerledes. Her har verdens eldste bryggeri holdt det gående siden 1040, og restauranten Bratwursthäusle Nürnberg serverte sine første gjester i 1313.

Fullt så langt tilbake kan ikke Muk trekke linjene. Men 40-åringen er 11. generasjon vertshusdriver i det grønnmalte huset, som jeg besøkte på vei fra Augsburg til Regensburg.

De som åpnet vertshuset i 1658, var altså Muks tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tipp-tippoldefar og -oldemor.

Gaststätte Röhrl
Hvis du googler Eilsbrunn vil du stort sett se bilde av ett hus: Gaststätte Röhrl.

Vertshuset har vært åpent siden året da Skåne, Trøndelag og Bornholm ble svensk. I 1658 var det også ti år siden trettiårskrigen sluttet, og egentlig kunne ikke familien ha åpnet gjestehuset særlig tidligere. Eilbrunn ble nemlig brent ned og fraflyttet under den nevnte krigen.

Husets historie strekker seg likevel enda lenger.

– Det ble nok bygd rundt år 1000. Og det var et vertshus her. Eilsbrunn lå langs handelsruta mellom Kelheim og Nürnberg, og de reisende måtte ha pauser og mat underveis, fortale Muk.

– Vi vet ikke nøyaktig når det åpnet. Men det er en gotisk bue i kjelleren. Og et dokument i St. Emmeram i Regensburg forteller at man brygget øl i Eilsbrunn i 1031.

Les mer om høstturen til Bayern her!

Spiserom i vertshuset Gaststätte Röhrl
Jeg antar at gulvene og veggene i rommet der vi spiste, kan omtales som «retro».

Rädda värdshuset, död eller levande

– Bestefar var den siste som eide både et bryggeri, en bondegård og et vertshus. Da han døde i 1971, overtok far gården mens tante tok over restauranten, begynte Muk.

Han var 23 år og jobbet som DJ og hifi-selger da en slektning ringte ham i 2006: «Tante og onkel vil legge ned vertshuset.»

– Da reagerte jeg raskt. Jeg måtte redde stedet og restauranten. Selv om jeg ikke visste noe om hvordan man driver en bedrift.

Tilfeldighetenes rekord

At Gaststätte Röhrl fire år senere fikk plass i den gjeve Guinness-boka, kan han takke en kamerat for.

Muk Röhrl driver verdens eldste vertshus
Som en ekte bayer hadde Muk Röhrl selvfølgelig på seg lederhosen. Her er han i storsalen med plass til 200 gjester.

– Vi satt og drakk øl her en kveld og snakket om den lange historien til vertshuset. Da sa han: «Vent! Jeg så et program om utrolige restauranter i verden på TV i forrige uke. Der fortalte de om Botín i Madrid. Den er visstnok verdens eldste restaurant, men åpnet først i 1725. Du bør søke!»

En fjern slektning – det blir fort fjerne slektninger når du kan sette sju tipper foran «oldefar» – satte sammen en 150 siders familiekrønike som Muks bedre halvdel oversatte til engelsk. Så sendte Muk alt sammen til London.

Åtte uker kom sertifikatet i posten: Gaststätte Röhrl er verdens eldste vertshus i kontinuerlig drift.

– Jeg sendte ut en pressemelding, og telefonen ringte hele dagen. Alle TV-kanaler, radiokanaler og aviser i Tyskland ville intervjue meg, fortalte Muk og la til at han til og med har blitt beæret med en seks siders artikkel i Playboy.

– Jeg var påkledd! presiserte han og lo så latterkulene trillet langt ned i Schwarze Laber-dalen.

Les også om min jakt på Londons eldste pub!

Ingen bekymring for 12. generasjon

Når familien din har drevet en bedrift i ti slektsledd før deg, kan jeg tenke meg at du lett vil føle et visst press om å overta. Muk benektet likevel at det hadde skjedd i Eilsbrunn.

– Jeg hadde mange valg. Men i barndommen løp jeg rundt mellom beina til servitørene og gjestene. Vertshuset var lekeplassen min. Jeg hjalp også pappa på gården. Men jeg syntes det var mye morsommere her. Alle gjestene gjorde meg glad.

Mat på Gaststätte Röhrl
Kjøttet på min tallerken var av det kortreiste slaget. Det kom fra familiens egen gård noen hus bortenfor.

Noen frykt for å bli mannen som skrur ned skiltet på huset, hadde han heller ikke.

– Min mor har 11 barnebarn i alderen 7–20. Så de har noen år på seg til å finne ut hva de vil bli, svarte han.

Og tross alt: I løpet av 367 år har vertshuset vært ute en vinterdag før. Som koronanedstegningen, napoleonskrigene, to verdenskriger – og boten hans tipp-tippoldemor Magdalena ble idømt for å ha krevd overpris på ølet.

Det grønne vertshuset overlever tydeligvis det meste. Men Muk kunne berette om én stor utfordring med å drive restaurant i huset han bor i:

– Jeg er 365 dager i året i en spis-så-mye-du-vil-buffé, gliste han og klappet seg på magen.

Her er alle mine reisetips i Tyskland!

Reisen til Bayern var sponset av Det tyske nasjonale turistkontor.

Låve i Eilsbrunn i Bayern
Selve landsbyen Eilsbrunn var ikke mye å skrive hjem om. Men nå fins det i hvert fall ett bilde av noe annet enn vertshuset på nett.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.