Bornholm på sitt rareste og fineste

REISE TIL: BORNHOLM, DANMARK

Vi hadde bremset for å svinge av fra hovedveien da vi så ham: En gammel gubbe i rullestolen med en hest i tau en knapp meter bak. Det så ut som om gammer’n hadde gampen på slep.

Den underlige ekvipasjen var nok det underligste jeg så på Bornholm. Men den neste stoppen på reisen var ikke langt bak.

Fergekoret i Gudhjem

På ferjekaia nede i Gudhjem hadde nemlig en større ansamling bornholmere stilt seg opp i god tid før klokka 10. De ventet på rutebåten.

Akkurat det er ikke så unormalt. Liknende scener vil du se alle steder hvor ferger går til eller fra. Det underlige var hva menneskemengden gjorde senere.

Gudhjem Bornholm
Flaut men sant: Jeg finner nesten ingen av bildene jeg tok på Bornholm. Derfor er dette bildet av Gudhjem lånt fra VisitDenmark.

De gikk slettes ikke ombord i båten. De ble stående. Og da «Ertholm» satte fart på propellene, begynte en av dem – han hadde hvitt skjegg og briller og en fele mot skulderen – å spille. Bak ham tok rundt et dusin mennesker til å synge.

Det var Gudhjem Havnekor som nok en dag utførte sin plikt, eller, det er ingen som krever det av dem, sin grunn til å eksistere.

Havnekoret holder ikke konserter i kirker eller kulturhus. Det har ikke øvelser i møterommet på samfunnshuset eller gymsalen på skolen. Det synger på brygga. Synger avskjed med rutebåten. Og det har det gjort hver dag i sommersesongen siden det ble startet i 2011.

Les også om den nydelige danske øya Ærø!

Unikt for Bornholm

Lucas, som også driver kafeen på brygga, Provianten, knyttet Gudhjem Havnekor til en lang tradisjon. I gamle dager sang man da skipene la fra kai. De sang i hvert fall for «Titanic» da det la avsted over Atlanteren.

Gudhjem Havnekor på Bornholm i Danmark
Ja visst er det sært. Men Gudhjem havnekor tropper altså opp for å synge farvel til ferga.

Overfarten mellom Bornholm og Christiansø bærer neppe samme drama. Det fins ikke isfjell i farvannet rundt de sørøstdanske øyene. De kommer neppe ut for orkaner heller.

Andre steder basker ferger seg over langt mer dramatiske havstrekninger enn her i den smule Østersjøen. Uten at de har liknende kor. Etter det Lucas visste, var hans kor på 5–50 sangere det eneste.

Det hadde etter hans mening ingen betydning.

– Jeg syns det er en fin gest å gi, forklarte han.

Han kom for øvrig med en innrømmelse, helt uten press eller kryssforhør.

– Én gang sang vi ikke. Det var en dag med forferdelig vær, og bare tre sangere møtte opp.

Maten og strendene

Strand langs nordkysten av Bornholm
Selv om de mest berømte strendene på Bornholm ligger i sør, fins det også sand på nordsida.

Da jeg reiste til Bornholm, var det på pressetur for Magasinet Reiselyst. Slike pressereiser legges alltid opp for å vise glansbildet.

På den danske øya innebærer det hovedsakelig mat, selv om 40 kilometer med sandstrender også gjør Bornholm til et yndet sted for skandinaver på sommerferie.

For badeferie er det sørkysten du bør velge. Der er sanda noen steder så hvit og myk at den ble brukt i timeglass, fikk vi vite.

Uansett hvor fin for eksempel Dueodde strand måtte være: Å besøke strender som reisejournalist, er likevel en kjedelig affære. Da reiser du jo for å ta bilder og notere.

Derfor holdt vi oss på nordkysten. Ikke for å besøke den gigantiske borgruinen Hammershus eller øyas berømte rundkirker, men for å smaksprøve oss rundt fra godbit til godbit – blant annet på fremragende Stammershalle badehotell.*

Én aktivitet var lagt inn for å sikre fettforbrenninga:

Vi padlet i havkajakk.

Fiskernes høye piper

Det var ikke noen lang tur Jonas Bagger Sørensen fra East Wind tok oss med på. Men jeg lærte i hvert fall én fascinerende ting om Bornholms historie:

Hvorfor så mange av bolighusene langs sjøen har så innmari høye piper som smalner inn mot toppen.

Villaer langs sjøen på Bornholm
Strandlinja sett fra padleturen.

– I gamle dager hadde vi mange fiskere som røkte fisken og solgte den hjemmefra. I dag lever tradisjonen videre i form av matvogner. Men silda har forsvunnet fra havet her. Så de få fiskerne som er igjen, fisker ved Grønland, fortalte han.

Men pipene består, og danner sammen med trærne en fin skyline over den lave Bornholm-horisonten.

Og hvis du virkelig ønsker å sjekke ut røkerienes smaksopplevelser, kan du kjøre innom Hasle Røgeri eller Christiansøpigens Sild. Der røker de fortsatt sin feite fisk etter 100 år gamle oppskrifter. Du er herved advart – eller anbefalt. Smaken er tross alt forskjellig.

Det er jo heller ikke sikkert at du vil synes Gudhjem Havnekor synger spesielt vakkert. Uten at det ødelegger opplevelsen. De fleste øyer er jo noe for seg selv. Også Bornholm. Heldigvis.

Lik Det vonde liv på Facebook!

* Lenken går til Booking.com, som gir meg en liten andel av et eventuelt salg. Prisen du betaler er uansett den samme.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.